en kolay bitki aydınlatma seçeneği burda


htekinÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 44
htekinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2011 19:10
Herkese selamlar
Bitkili akvaryumda ışıklandırma konusunda kelvin, lümen , dalga boyu, watt, t5, t8, led, grolux, aquastar kavramlarını olumaktan bıkmış ve ne kuracağınıza hala karar verememişseniz sizde aynı benim durumuma gelmişsiniz demektir.
Bu aşamada bu konuda aslında çözümün çok basit olduğunu ve bu basit çözümün nedense bize ışıklandırma konusunda sağolsunlar her türlü açıklamayı yapan arkadaşların genelde kabul etmediği bir yol olduğunu düşünüyorum.
Basit çözüm şu tasarruflu ampuller. hem ucuz hem kolay bulunabilir.
Ebayde bu ampuller bitki büyütme ampulu olarak bi sıcak günışığı(2700k) ve birde soğuk günışığı(6500k) olarak ikisi birlikte bundle olarak satılıyor.
 
adresinde aşağıdaki kısımda(sho-super high output=normal tasarruflu ampulun yüksek wattlı 65w,100w gibi olanı yani büyük akvaryumlar için)
bu ampullerin akvaryum ışıklandırmasının geleceği olduğu özellikle bitkili akvaryumlarda kullanılacağı,
In summary as to SHO Lights, as of the most recent update of this section of the article, the SHO is easily one of the lights of the immediate future for aquarium lighting (the others are the quickly improving LED aquatic light & T2 and some of the newer T5), in particular planted freshwater aquariums or some reef aquariums. This is not to say that MH or VHO are bad, it is just when consider all the aspects of aquarium lighting parameters (not just the terribly out of date so-called watts per gallon rule), then throw in costs of purchase, reliability (a problem with many VHO & some T5 lights) lower heat output (the main issue with MH); there is simply little comparison at this time.
aşağıdaki kısımda ise 6500k ampullerin yaklaşık 60cm derinliğe kadar yeterli par değeri sağladığı  
In aquariums where you cannot or do not want to have multiple bulbs, an approximately 6500 K bulb works best most planted tanks (tanks deeper than 30 inches may need higher Kelvin outputs, however this will also sacrifice some of the high percentage of PAR found in a 6500K daylight).
belirtiliyor.
bu sayfada ise bitkili tanklarda kullanılan florasanlar ve tasarruflu ampuller verdikleri dalga boyuna, kelvin, par karşılaştırmaları yapılarak. Yazar hepsi aynı watt değerinde olmak üzere iki tane 2700k, bir tane 6500k ve birde sadece mavi ışık veren tasarruflu ampulun hem akvaryumun görüntüsünün göze hoş gelecek şekilde aydınlattığını, hemde bitkilerin için uygun ışık sağladığını belirtmiş.
 
Ayrıca forumlardada insanların tasarruflu ampulden bir şikayetleri olmadığını okuyorum. Bu nedenle başta belirttiğim gibi sıkıcı ayrıntılara girmeden bitkili tankı olup kolay yoldan ışıklandıma isteyenlere tasarruflu ampulün tavsiye edildiğini anlatmak için bunları yazdım.
Bu ışıklandırmada her zamanki gibi litre başı en az yarım watt kullanılması tavsiye ediliyor.  
 
Balast sorunu yok, her yıl değiştirme zorunluluğu yok, ısınma derdi yok... 
 
 

Beğenenler: [T]176112,Abksn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kocabeyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/11/2010
İl: Konya
Mesaj: 717
kocabeyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2011 21:18
Tasarruflu ampüller ürettikleri ısı ile oldukça sorunlu bir aydınlatma sistemi.Florasandan çok daha fazla ısındığı ve ısı yaydığı gün gibi aşikar.Bu ampüllerin tam bir mühendislik hatası olduğuna karar vermem çok uzun sürmedi.Kendi iş yerimde iç mimarın tavsiyesi ve ısrarı üzerine bu sistemi kurduk.Tam 80 tane ampul kullandık,aydınlatma olarak son derece verimli fakat asma tavana gömme armatür ile montajı yapıldı ve günde yaklaşık 10 saat çalışma ile aşırı ısınma sonucu her ay yaklaşık 8-10 tane ampül patlıyor.Armatürün tepe noktası kapalı olduğundan ısınma hat safhada oluyor. Şehrimizde bulunan tecrübeli elektirikçilerden fikir aldım ve hepsi bu ampüllerin balastlarının ampülün tam üzerinde olduğundan dolayı kısa ömürlü olduklarını söylediler.Osram,Philips ve bikaç çin malı ampüllerin hepsini denesekte hepsinde aşağı yukarı ömürler çok farklı olmuyor.En son patlayan ampülleri torbaya koyup doğru elektirikçiye götürdüm hepsini açıp balastların sağlam olup olmadığına baktık 9 ampülden 6 tanesi balast yakmıştı.Elektirik tesisatımız oldukça kaliteli ve akım düzenleyici var. Sorun tamamen ampüllerin yapısı ile alakalı.Kapalı sistemlerde bu ampülün kullanılması son derece maliyetli bence.

Aşağıda resmi olan ürün bir led ampül.İşyerimde kısa süreli bi deneme yaptım aydınlatması tasarruflu ampüllere göre çok daha iyi, aşırı ısınma sorunu yok,tek sorun içinde reflektör olmasına rağmen homojen bir aydınlatma yapamaması ürün 1 yıl garantili Alman malı olduğunu söylediler ve tane fiyatı KDV dahil 40 tl. 4Watt enerji tüketimi 50 watt aydınlatma gücü var...


kocabey2011-02-28 21:31:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cptdenizÇevrim Dışı

Kayıt: 04/09/2010
İl: Izmir
Mesaj: 114
cptdenizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2011 00:09
Uzun zamandır benimde kafamda soru işaretleri olan aydınlatma konusunda yaptığın araştırma verdiğin bilgiler için teşekkür ederim lakin bende hem floresan hemde tasarruf ampülü kombine şekilde var ve kocabey'inde dediği gibi tasarruf ampülleri floresanlara göre bi hayli sıcaklık yayıyor hatta ahşap kapaktan yanık tahta kokusu gelecek kadar. Bence yine en iyi olan sıcaklık derdi olmayan floresanlar. Ben piyasada 3-5 tl ye satılan philips tld  18w floresanlardan kullanıyorum gayette memnunum.. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

htekinÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 44
htekinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2011 18:08
Heat
Some CFLs are labelled not to be run base up, since heat will shorten the ballast's life. Such CFLs are unsuitable for use in pendant lamps and especially unsuitable for recessed light fixtures. CFLs for use in such fixtures are available.[70] Current recommendations for fully enclosed, unventilated light fixtures (such as those recessed into insulated ceilings), are either to use "reflector CFLs" (R-CFL),[71][72] cold cathode CFLs or to replace such fixtures with those designed for CFLs.[71] A CFL will thrive in areas that have good airflow, such as in a table lamp.[73]
 

Sayın kocabeyin bahsettiği ısnma sorunu mühendislik hatasından değilde ürünü, uygun şartlarda kullanma gerekliliğiyle ilgili. Sıcaklık balastların ömrünü kısaltıyor. 25 derecenin üzerinde her 10 derecelik artışın balastın ömrünü yarıya indirdiği belirtiliyor. Bu nedenle tasarruflu ampullerin hava sirkülasyonu olmayan kapalı armatürlerde kullanılmaması gerektiği, hatta bazı tasarruflu ampullerin tabanı yukarı gelecek şekilde kullanılamayacağı belirtiliyor. Mesela masa lambalarının iyi bir armatür olduğu belirtilmiş, onların tepesinde ısı tahliyesi için delikler var bilirsiniz.  

Normal floresanlarla karşılaştırıldığında ısının daha yüksek veya düşük olduğuna ilişkin bir veri bulamadım. Bu tasarruflu ampullerde sonuçta floresan lamba. Bu nedenle aralarında ısı farkı olmadığını sadece tasarruflu ampullerde balast ve ampul birlikte olduğundan ısının daha ufak alanda toplanması nedeniyle daha sıcak algılandığını düşünebiliriz.

İlk yazıdaki daha az ısınma olayı normal ampullerle karşılaştırma sonucu ortaya çıkan avantaj yoksa tasarruflu ampulde sonuçta bir floresan. Ama benim açımdan floresanda yaşadığım akvaryum suyundaki ısınma sorununu tasarruflu ampullerde yaşamıyor oluşum, floresanları ışık kaybı olmaması için kapalı bir kapak yaparak kullanmak zorunluluğundan kurtulmuş olmamdandır. Çünkü tasarruflu ampulleri kıskaçlı masa lambasıyla akvaryumun kenarına takıp ışığı kayıp yaşamadan direk suya verebiliyorsunuz.

htekin2011-03-01 18:10:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2011 12:21

Hakan Bey; ısınma sorununa katılmamışsınız ama tasarruf ampulü kendi akvaryumumda kullandım ve ampulun ışık verenyani cam kısmına gelen kabloyu erittiğini söyleyebilirim. Isınma konusunda normal floresanlar ile kıyaslamak mümkün değil, onlardan çok daha fazla ısı yaydığı kesin. Elbette bu normal floresanlarda yayılmış vaziyette olduğu için belli etmiyor kendini lakin, neticede bu ampulden 1 tane kullandığımızda elde ettiğimiz ışığı floresanın yaygın ışığı ile de kıyaslayamız. 2 floresan kullandığımız bir akvaryumda bu ışıktan 4 tane kullanmamız gerekki yaygın olarak ışığı sağlayalım. Bu sebebledir ki; performansları çok iyi olsada ısı sıkıntılar var. Mevcut kapağım plastik olduğu için kapakta şekil bozuklukları yaptı. Tasarruf ampuller ile gayet güzel bitkiler yetiştirdiğimi de söyleyeyim ve bu halde 200w ışık verilecek bir tanka 80w tasarruf ampul ışığı uygulaması yapılıp aynı verim sağlanabilinir. Bunun içinde benim gözlemlerim sonucu şunu diyebilirim; kapakta delikler açılarak veya tam ampullere denk gelen kısma (kışın yapılmasada olur tanka ısı katkısı olsun diye) sıcak havayı çekmesi için fan takılabilinir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

htekinÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 44
htekinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2011 13:13

Bahsettiğiniz sorun sizinde söylemiş olduğunuz gibi tasarruflu ampullerin küçük olmasından ve ısının normal florasanlar gibi yayılmayıp daha ufak bir alanda toplanmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle kapaklı akvaryumlar yerine üstü açık akvaryumlarda kullanılması daha mantıklı.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AndrewÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 93
AndrewÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2016 15:32
Hakan Bey merhaba merak ettiğim konu 6500k ve 2700k tasarruflu ampullerin renk kodları nedir bilginiz var mı? birde anladığım kadarı ile litre başı 0,50 w kullanılması gerekiyor doğru mudur?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinekcanÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 01/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 130
sinekcanÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2016 16:00
Aylarca 6500k tasarruflu ampuller ile bitki yetiştirdim,hatta o kadar ki üretip dağıttığım dahi oldu
tek sorun olarak zaman zaman saç yosunu yaptıklarına şahit oldum o kadar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir