ELEKTİRİK KESİNTİSİ


olcay034Çevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 18/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 60
olcay034Çevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2008 01:10
[QUOTE=scapin]

Olcay abi tamam senin haklı olduğun noktalar var.Ben işe yaramaz demiyorum ki kişiden kişeye değişir diyorum.Benim bulunduğum mevkide kolay kolay elektirik kesilmez neyse aslında boşuna tartışıyoruz.Çünkü senin işini o güç kaynağı görüyo ve bazı arkadaşlarımızada gerekebilir.Bu düşüncelerinizi bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.Saygılar...

[/QUOTE]
Asıl ben teşekkür ederim güzel kardeşim.Bizim amacımız bu hobiyi dahada  güzelleştirmek ve ihtiyacımız olan şeyleri en asgari bir maliyet ile edinmek ve bilgilerimizi deneyimlerimizi buradan tüm akvaryumsever arkadaşlarımızla paylaşıp,bilgi alışverişinde bulunmaktır.Tabiki senin hatanı ben,benim hatamı bir başka bilen düzeltecek ve sonunda bu işin doğru yolunu birlikte bulup,birbirimize destek olacağız.Zaten gayemizde bu.Tabi arz ve talepler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.Bu arada biraz sert çıkış yaptım sanırım onun için kusuruma bakmaEmbarrassed
Herkesin görüşlerine saygım sonsuz.
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

olcayaksuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1494
olcayaksuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2008 23:50

 Bencede bu sistem çok matıklı.Clap

Helal sana amcaoğlu.Herzamanki gibi profosyönelliğini ortaya koymuşsun.Thumbs%20Up
olcayaksu2008-07-06 12:33:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydindogan79Çevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Kayseri
Mesaj: 27
aydindogan79Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2009 09:59
      Bende elektrik kesilmesinden koktuğum için ne zamandır bir UPS almayı düşünüyordum , ancak benim balıklara özenen kardeşim çalıştığı yerden 650 VA bir tane elıp getirmiş sağolsun . Ve geçenlerde deneme fırsatımız oldu , 16 Şubat ta aşırı kar yağışı neticesinde akşam saat 18:00 civarında elektrikler kesilmiş ben eve gittiğimde saat 20:00 civarıydı , ben harıl harıl çalışmasını beklerken UPS ten ses seda yoktu annem elektrikler kesildikten sonra 1 saat kadar çalıştığını ve durduğunu söyledi açma kapama butonuna bastım ve tekrar çalıştırdım akü kendini topladıktan sonra 10 dk daha çalıştı.
      Bu arada UPS e yavru akvaryumunda bulunan 20 watt lık eheim pickup 2010 , 135 litrelik anaç akvaryumda bulunan 20 watt lık hava motoru ve yine aynı akvaryuma bağlı olan ATMAN f3 bağlı yani toplamda 20W + 20W + 30W = 70 Watt lık bir yük bağlı kısaca 650 VA lık bir UPS 70W lık bir yükü 1 saat ancak çalıştırabiliyor tezatlık ta burda sürenin en az 10 saat olması lazımdı ,demekki UPS in üzerinde yazan VA ifadesi ile 1 saat te verdiği güç farklı şeyler.
    Bu olaydan sonra karar verdim kendim yapacam çünkü,
burda elektrik kolay kolay kesilmez diyen arkadaşlar var ama Türkiye de ne zaman neyin olacağı malesef belli değil olurmu olur , vede oldu zaten o gün elektrikler gece 01:00 de geldi tam 7 saat elektrikler kesildi ara ara çalıştırmayı becerebildiğim için dış filtre deki bakterilere zara gelmediğini düşündüm ve aynen çalıştırdım sadece 1 gün sonra balıkların derin derin soluduklarını farkettim ve su değişimi yaptım, şimdilik normale bindi.
    Ve dediğim gibi kendim yapmaya karar verdim 80 90 YTL lik bir araba aküsü eski yada yeterince iş görmeyen 60 70 ytl lik bir UPS i 15 -20 YTL lik bir harcamayla ve bir kaç küçük modifikasyonla en az 1 gün çalışacak canavar bir UPS e çevirebilirim ( Bunu derkende Elektronik Teknikeri olduğumu belirteyim).
    Aslında bir diğer meselede şu : bu sistemlerin hemen devreye girmesi bence iyi değil, çünkü tanklardaki ve filtrelerdeki biyolojik döngü ancak bir kaç saat sonra bozulmaya başlıyorsa hemen devreye girip enerjisini harcamanında gerekliliği tartışılır. Bence ayrıca bir sistem yapıp elektrik kesildikten sonra bizim ayarladığımız bir zaman sonra devreye girmesi ve hatta sürekli çalışması yerine ara ara çalışarak daha uzun bir süre çalışması çoook çok daha faydalı olacaktır.
   İşlerimden fırsat bulduğum anda bu sistemi yapmaya başlayacağım ve isteyen arkadaşlarlada paylaşacam sanırım bir çok balıkseverin derdine çare olacak bişeydir.
   Şimdilik Hoşçakalın Saygılar ...   

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

olcayaksuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1494
olcayaksuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2009 19:30
Aydın bey merhabalar;elektrinonik teknikeri olduğunuzdan,bu konularla haşır neşir olduğunuzu ve yeterli bilgiye sahip olduğunuzu sanıyorum.
 
Kullanmış olduğunuz ups nin üzerinde yazan 650 VA dediğiniz,650 waat mı ?
 
Eğer doğru anlamışsam,650 waat o cihazın gücü demektir.Yani sizde bi
lirsinizki 650 waat a  kada o cihaza yüklenebilirisniz.Ancak;650 waat lık cihaza örnek,1000 waatlık bir cihaz bağlayıp yüklenirseniz cihaz bunu kaldıramaz ve yanar.
 
 
Cihazın süre olarak,daha uzun dayanması ise tamamen aküsünün amperi ile alakalıdır.70 waatlık cihazları sizin ups niz eğer 1 saat çalıştırabilmiş ise,demekki küçük bir aküsü var.650 waatlık bir ups nin normal kendi şarz regüle katı bile epey kuvvetlidir.Yani 60 ah lık bir oto aküsü alıp,sisteme bağlarsanız,1 saatlik çalışma süresi enaz 6-7 saate yükselir.Tabi gene 70 waat lık cihazları çalıştırması yönünden söylüyorum.Eğer siz aküyü bağlayıpta bu sefer 70 waat değilde örneğin 140 waat lık cihaz çalıştırırsanız bu sefer 6 saat  çalışacak sistem,3 saat çalışır.
 
Ben bu sistemi şuan evimde kullanıyorum. Benim kullandığım cihaz 300 waatlık.Ups nin  kendi aküsü  haricinde iki adet 60 ahlık oto aküsü bağladım.Akvaryumlarım ortalama 70-80 waat çekiyor.Elektirikler kesildiğinde bir floresan(ev aydınlatması için)+akvaryumlar+ tv ve ses sistemini saatlerce kullanabiliyorum.
 
Sizde ilave bir akü ile bu süreyi epey bir uzatabilirsiniz.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydindogan79Çevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Kayseri
Mesaj: 27
aydindogan79Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2009 11:09
Big%20smile Olcay kardeş öncelikle waat değil yaw watt ,waat şu siyasilerden duyduğumuz pembe yalanlar değilmiydi Dans.
 
       Şaka bir yana bu cihazların üzerinde yazan watt kelimesi cihazın bir saatte verebileceği güç miktarıdır. Böyle UPS lere araba aküsü bağlamak bilmiyorum denemedim ama en azından şarj süresinin uzayacağı kesin, buda önemli değil neticede elekrik günlerce gitmiyor bu sürede şarj işi kolayca halledilir ancak 7 Amperlik akü ile 70 Amperlik aküyü şarj ederken UPS lerin akım taşıyıcı transistörleri zarar görebilir. Şöyle izah edeyim  aküyü boş bir su bidonu gibi düşünürsek akü aslında hacmi kadar su almaz tam anlamıyla hacminden daha büyük bir su kütlesi içine basınçla sıkıştırılır yani bu taşıyıcı transistörler elektrik akımını akünün içine tıka basa doldurur ve akünün Yüksek akım kapasitesi bu transistörlere zarar verebilir. Çalıştırmaz falan demiyorum ama riskli.
        
      Bü yüzden nette akü şarj devreleri diye biraz araştırırsanız her akü boyutuna göre farklı tasarlanmış devreler mevcuttur.
 
     Bu arada UPS in elektrikler kesilir kesilmez devreye girmesi yerine sudaki hava ve filtrelerdeki bakteriler için kritik olan zaman dilimlerinde aralıklı olarak çalıştırılması fikrine ne diyorsun ? bence böyle çalışan bir sistem anında devreye giren bir ups kadar iş görür aynen arabalardaki ABS fren sistemi gibi sadece kritik olan zamanda devreye girer ve UPS kaç saat dayanabiliyorsa bu şekilde en az iki katı dayanabilir.
 
       Bu sistemi denemek isiyorum ama başlamadan önce yorumlarınızı bekliyorum sistemi faklı fikirlere göre tasarlayabiliriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

olcayaksuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1494
olcayaksuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2009 23:53
Aydın bey; şu waat ile watt ı yazarken hep oldum olası karıştırmışımdırKahkaha
 
Aydın bey biliyorsunuz her ups de Elektrik Devre Kesici , Aşırı Yük Alarmı ,Otomatik Voltaj Regülatörü (AVR)  gibi birçok güvenlik sistemleri var.Ben ilk bu sistemi kurduğumda sıradan bir çin malı bir ups ye 17 ah lık iki adet akü bağladım ve sorunsuz kullandım.Ama süre olarak işimi görmedi.Bende bu sefer tuttum bir araba aküsü bağladım ama bu seferde şarz katı kaldırmadı ve cihaz yandıKafasi%20Karismis Bende çaresiz bizim ufaklıklara devrettim olayı ve işin ehli olduklarından( ikiside elektironik teknisyeni) başka bir cihaza kendi yaptıkları şarz regüle katı takarak sorunu çözdüler.Şuan benim ups sistemim 200 ah lık bir kamyon aküsünü dahi şarz edebilmekteGöz%20Kirpma Ancak dediğiniz gibi şarz süresi biraz uzuyor.Ama buda bir sorun değil.Zira günlerce hiç elektirik kesimediği oluyor ve buda akülerin şarz olma süresi için yeterli geliyor.
 
Aydın bey;sanırım sizin cihazınız adi bir marka ve zayıf bir ups değil?Himmm
 
Ben eminim enazından bir 60 ah lık oto aküsünü kendi şarz regüle katı ile rahatlıkla şarz edebilir.Bir denemekte fayda var diye düşünüyorum.Süreyi uzatmak için ise,bu işin en kolay yanıTebessüm
 
Basit bir tımmer kullanarak,her iki saatte bir çalışacak şekilde ayarlamanız işi çözecektir.Göz%20Kirpma
 
Saygılarımla.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

qwememoÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
Mesaj: 35
qwememoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2009 06:51
Sanırım asıl maliyet orda upsin maliyeti. ekstra akü bağlayınca maliyet o kadar da çok artmıyor. yani sizin akü ekleme yapmanız avantajlı şekilde süreyi uzatır.

Isıtıcı mevzusuna gelince, ısıtıcılar çok elektrik harcarlar. mesela 1 çıkışlı hava motorları 3-5 watt harcarken ısıtıcılar 200-300 watt harcarlar. mesela arkadaşımız 8 saaç çalışıyor dedi. ısıtıcı taksaydı 1 saat bile çalışmazdı.

Isıtıcılar otomatige geçince elektrik harcamazlar ama çok soguk olursa da otomatiğe geçmezler sürekli çalışır konumda bulunurlar. yani upsle ısıtıcı çalıştırmak çok zor iş.

ve de kimyanın temel kanunlarından biridir denge. bu sebeple uzun süreli elektrik kesintilerinde hava motorunu (örnek olarak tek çıkışlı alalım)
1 saat çalıştırıp 1 saat dinlendirmektense
2 akvaryuma bağlayıp sürekli çalıştırmak aynı elektrik sarfiyatına rağmen daha çok hava sağlar.

gazlarında çözünürlügü sıcaklıkla azalr. yani yaz günü elektrikleriniz kesildiyse hava problemi daha önem kazanır. akvaryumların havayla temas alanını arttırın
qwememo2009-06-25 06:55:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

i_for_giwenÇevrim Dışı

Kayıt: 23/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 89
i_for_giwenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2009 07:39

Aydın bey;

Bu söylediğiniz sistemi yaparda bizlerle paylasırsanız eminimki birçok akvaryumcunun dikkatini çekecektir. Benimde evimde 4 + 1 akvaryumum var ve benimde tek korkum elektrik kesintisi. gerçi pilli hava motorumda olmadığı için böyle birşey yapmayı düşünüyordum. Tabi ben düşünüyordum yapmayı ama babam elektrik mühendisi olduğu için ona paslamayı düşünüyordum demek daha doğru olur:) sizde fikir verirseniz bende babama söyler daha ucuz ve uygun malzemelerle yaptırımını sağlayabilirim şimdiden tşk ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir