dünyanın en derin yeri pasifik okyanusu


byyilmazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/09/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1249
byyilmazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2012 03:45

Geçtiğimiz gün 12 ton ağırlığındaki özel yapım denizaltı ile Pasifik Okyanusu'ndaki dünyanın en derin yeri Mariana Çukuru'na tek başına dalış yapan ödüllü yönetmen James Cemeron, çekilen videoların ilkini yayınladı.Kanadalı sinema yönetmeni James Cameron, bilim meraklılarının büyük ilgi duyacağı nadir bir işe imza attı. Cameron, özel denizaltısıyla, Pasifik Okyanusu’nda bulunan ve “dünyanın tabanı” diye adlandırılan Mariana Çukuru’nda üç saat geçirdi.

Cameron, dalış hazırlıklarıyla başlayan videoda, 11 kilometre derinlikte yaşadıklarını anlatıyor. Daha sonra kapkaranlık bir okyanus tabanı görülüyor.Cameron'ın tabiriyle "aya benzeyen" yüzeyde, test dalışlarında görülmeyen yaşam formlarına da rastlanıyor.Çukurun kapladığı alanı anlamak için genişliği en fazla 2.4 kilometreye ulaşan ABD’deki Büyük Kanyon Ulusal Parkı’nın yaklaşık 120 katı. Çukurun derinliği ise 8 bin 848 metre yüksekliğindeki Everest Tepesi’nin boyunu bir buçuk kilometre geçiyor.Cameron, indiği noktanın "güneş ışığından, ısıdan ve her türlü sıcaklık derecesinden" tamamen yoksun olduğunun altını çizdi ve "başka bir gezegene gidip geri geldiği" duygusuna kapıldığını ifade etti.

Filipinlerin 200 kilometre doğusunda bulunan “dünyanın tabanı”na ilk kez, 1960 yılında İsviçreli
mühendis Jacques Piccard ve ABD’li bahriyeli teğmen Don Walsh inmiş, ancak bu serüven, ikilinin içinde bulunduğu Amerikan donanmasına ait,  Trieste adlı batiskaf dibe vurduğunda çok fazla kum kalktığı için sadece 20 dakika sürmüş,  kaydadeğer hiçbir bulguya da ulaşılamamıştı.

James Cameron’ı 156 dakikalık bir yolculukla dünyanın tabanına indiren ve beklenenden daha kısa olmak üzere, 70 dakikada yüzeye çıkartan “Dikey Torpil” adlı denizaltının önemli özellikleri var.

Tamamıyla Cameron tarafından bizzat tasarlanan minik denizaltı, Çukur’da bulunan metrekare başına 7.250 tonun üzerindeki basınca dayanıklı. Bu basınç oranı, standart deniz basıncından yaklaşık bin kat fazla. Dikey Torpil’in yüzeyinde, bir çatlama yaşansaydı, Avustralyalı mühendislerce inşa edilen denizaltı otomatik olarak kendi içine kapanarak savunmaya geçecekti.

Denizaltının içinde Cameron’a kalan 6 santimetrelik çelikle kaplanmış alanın genişliği bir metre. Yönetmen, bu daracık alanda dizleri kırık ve neredeyse tamamen hareketsiz saatlerce kalabilmek için, uzun süredir her gün yoga ve koşu yapıyordu.

Denizaltıda 11 kilometre derinlikteki basınca dayanıklı üç boyutlu kameralar ve bir stereoskopik kamera var.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir