Doğaçlama Ev Yapımı Yem


balıkçı mimarÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 27
balıkçı mimarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2013 10:56

Merhaba arkadaşlar,

Dün eşim yemek yaparken bende yanında takılıp ona yardım ediyordum ki birden içimde bir dürtü oluştu ve balıklarım için bir yem hazırlamaya başladım. Aslında aynı günün sabahı muhabbet kuşumuz için bebe bisküvisi ve yumurtadan oluşan bir yem hazırlamıştım ve balıklarımın başı kel mi dedim içimden :)
 
Lafı fazla uzatmadan hazırladığım yemin içeriğini aşağıya yazıyorum;
 
*1 yaprak marul
*Baş parmak büyüklüğünde dana kuşbaşı et
*Bir çorba kaşığı konserve mısır
*Bir çorba kaşığı pilavlık pirinç
*Bir avuç kadar brokoli
*Yarım domates
*Bir çorba kaşığı mix kuş yemi :)
*3 diş sarımsak
*İnce dilim limon
*4 adet bebe bisküvisi
*Bir çorba kaşığı kadar pul yem
 
Evet şuan bunları okuduğunuzda nekadar saçma bir tarif olduğunu düşünmektesiniz. Aynı bende sizin gibi düşündüm ama balıklarımın hazırladığım yemi büyük bir iştahla yediğini görünce tüm bu olumsuz düşüncelerden arındım ve yüzüme bir gülümseme yerleşti.
 
 
Yukarıda yazdığım malzemelerden bebe bisküvisi ve pul yemler hariç hepsini ufak bir tencere içerisinde 2 bardak su ile yaklaşık 20 dk kadar kaynattım ve süzgeç yardımıyla süzerek kesme tahtası üzerine aldım. Yaklaşık 5 dk kadar bıçak vasıtasıyla ince ince kıydım. Pirinçler ve kuş yemleri hala bütün durduğu için yem karışımını bir sarımsak döveceği içine alarak iyice döverek ezdim ve ardından cıvıklığını alması için içerisine gözüme ilişen bebe bisküvisinden koydum. Un koymayı düşünüyordum ama ekstra vitaminli olsun dedim. Artık hazırladığım yem iyice hamur haline gelmişti ve içine lezzetli hale gelmesi için pul yem ekledim ve son kez yemi döverek ezdim ve yem artık hazırdı. Yemi bir buzdolabı poşeti içine aktararak merdane ile hamur açar gibi açtım ve ince bir tabaka haline getirdim ve ardından buzluğa yerleştirdim.
 
Balıklarımın bunu yiyeceğine pek emin değildim.
 
Balıklarımdan ve tankımdan bahsedicek olursam; 30 litrelik ufak bir tankım var ve içesinde 7 adet danio rerio (kırmızı zebra), 6 adet neon tetra, 1 adet yavru melek, 1 adet 4 cmlik benekli çöpçü, 1 adet elma salyangozu ve tahminen 20 adet civarı irili ufaklı adi salyangoz. (Not: Tankımın bu populasyon için yetersiz olduğunun farkındayım ve yeni tank planlarım hazırdır uygulamaya başlayacağım. Şuan için sağlıklarını tehlikeye atmamak adına haftada iki kez DIY motorlu dip süpürgem ile dip çekimi yapıyorum.)
 
Buzluğa attığım yemlerin donmasını bekleyemeden, dövecek içinde kalan artıklardan tankıma attım. Yemler hızla tankın dibine indi ve su üstündeki zebralarım hızla dibe yöneldi ama bir iki tırtıklamadan sonra vaz geçerek yukarı yöneldiler. Çöpçü balığım ise yava yavaş yemlerin bulunduğu bölgeye geldi ve bir iki ufak ısırıktan sonra yeme yumuldu ve resmen ağzını şapırdata şapırdata serçe parmak tırnağım büyüklüğündeki yemi mideye götürdü. Elma salyangozum ise yemin kokusunu almış olacakki hızla akvaryumun öteki ucundan yemlerin yanına geldi ve o da büyük bir parçayı mideye indirdi. :)  Neonlarım ise sadece tırtıkladı ve bıraktılar. Bitkisel ağırlıklı bir yem olduğu için sanırım pek ilgilenmediler. Zebralarım hiç yem ayırt etmeden herşeyi yerler ve bu yemide yemeleri gerek diye düşündüm. Bir parça yem aldım ve su seviyesine yakın bir yere cam yemi yapıştırdım.
 
Bu arada melek balığımdan bahsetmeyi unutmuşum, o da severek yemi tüketti. :)
 
Sonuç; afiyetle onlarda yediler.
Aynı günün gecesi bu sefer buzlukta bulunan ince tabaka halindeki yemden bir kaç parça kırarak tekrar yemleme yaptım ve yine afiyetle yediler.
 
Yem'in bana göre artıları ve eksilerini sıralayacak olursam;
 
Artıları,
*Ekonomik,
*Otçul ve hem etçil hem otçul balıkların tercih ettiği bir yem
*Taze ve katkı maddesi içermeyen sağlıklı bir yem
 
Eksileri,
*Bir miktar suda bulanıklığa sebep oluyor ama 1 saat içerisinde geçiyor.
*Etçil balıklara uygun değil. (ama içerikteki et miktarı arttırılır ve sebze azaltılırsa neden olmasın)
 
 
Evet arkadaşlar sizinle bu deneyimimi paylaşmak istedim. Belki sizde hazırlar ve balıklarınızı beslersiniz.
 
Sağlıklık balıklar, keyifli hobiler...
 
 
balıkçı mimar2013-10-20 15:50:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

srknmydÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 12
srknmydÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2013 02:41
Ellerinize sağlık :) Cikletlerim için yarın tarifinizi deneyeceğim. Onlarda, sizin balıklarınız gibi bu farklı tadı affetmeyecektir :) Ara ara salatalık veriyorum parmaklarımla birlikte tırtıklıyolar bu yemi de elden beslemeye uygun hale nasıl getirebilirim diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

balıkçı mimarÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 27
balıkçı mimarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2013 13:00
[QUOTE=srknmyd]Ellerinize sağlık :) Cikletlerim için yarın tarifinizi deneyeceğim. Onlarda, sizin balıklarınız gibi bu farklı tadı affetmeyecektir :) Ara ara salatalık veriyorum parmaklarımla birlikte tırtıklıyolar bu yemi de elden beslemeye uygun hale nasıl getirebilirim diye düşünüyorum.[/QUOTE]
 
Teşekkür ederim :) Evet farklı bir lezzet oldu ve iki günde bir balıklarıma veriyorum, severek tüketiyorlar. Çok sağlıklı bir besin olduğuna dair hiçbir şüphem yok çünkü ne bir katkı maddesi nede bir koruyucu var içinde. Bu aralar yoğunluktan dolayı yemleme ve su değişimi dışında balıklarımı gözlemleyemiyorum lakin renklerinde bir canlanma ve daha hareketli oldukları belli oluyor.
 
Yemi elden beslemeye uygun hale bence şu şekilde getirebilirsiniz; yemi dövme işleminden sonra elde yuvarlamaya müsait bir katılığı oluyor. Yemi misket yada serçe parmak şeklinde yuvarlayıp şekillendirerek bir tabak üzerine dizip buzluğa alabilirsiniz ve böylelikle elden besleyebilirsiniz diye düşünüyorum.
 
Şuan bu tarifi balık eti ve spirulina ile zenginleştirip bazı gereksiz :) besin maddelerini çıkartacağım. Bunun yanı sıra canlı yem üzerine araştırmalarım devam ediyor. Su piresi yada un kurdu gibi canlıları kendim elde edip balıklarıma yedirmek istiyorum. Bakalım, denemelerimi paylaşağım mutlaka. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir