Diy Tüplü CO2 sistemi (25 tl)


MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2010 23:50
Selamlar,
 
Herşey PH'ın beni delirtmesi ile başladı. Ne yaptıysam 7,0 civarında sabitleyemedim. Citrik asit, çeşit çeşit kökler, torflar, peatler... derken son olarak CO2'ye geldik. Daha önce defalarca mayalı sistem uygulaması yapmıştım ancak hiçbirinden istediğim verimi alamadım. Ürettiğiniz gazı kaçırmadan sistemi açıp kapatma şansı olmaması ve çıkan gaza ayar yapılamaması nedeni ile bir türlü başarılı olamadım. Sonunda tekrar bu işe farklı bir yaklaşımla girmeye karar verdim.
 
CO2 uygulaması yapmaya kalkıştığımızda karşımıza  iki seçenek çıkıyor. Mayalı pet şişeli sistem, ve tüplü sistem. Her ikisinin de dezavantajlarını listeleyerek işe başladım.
 
Mayalı sistemin dezavantajları:
-Çıkan gaza ayar yapılamıyor. Kısıp açma gibi bir şansınız pek yok.
-Sistemi kapatmak istediğinizde üretilen gaz uçup gidiyor.
-Patlama riski var. Evin içi berbat olur.
-Az da olsa koku yapıyor. Odanın içi bira gibi kokuyor.
-Ömrü çok kısa oluyor. 1-2 haftada bir sistemi yenilemek gerekiyor.
 
Tüplü sistemin dezavantajları:
-İçerdiği bazı kompleks parçalar nedeni ile arıza yapma ve bütün gazı salma ihtimali var. (İki kez gördüm bu durumu.)
-Tüpleri doldurması bir dert. Gidip dolum yapan yerlere yalvarmak gerekiyor. Adamların tüpünüzü ve tipinizi beğenmesi gerekiyor Kafasi%20Karismis
-Çok pahalı bir sistem. Benimki gibi nano tanklar için hayal bile edilemez.
-Parçaları temin etmek zor olabiliyor.
-Bu kadar yüksek basınçlı bir tüpün başucumda durmasından hoşlanmazdım.
 
Bunlar benim kişisel ihtiyaçlarıma göre çıkardığım dezavantajlardı. Ve yapacağım sistemde bu dezavantajları aşmam gerekiyordu.
 
Yapacağım sistem öncelikli olarak şu özellikleri taşımalı:
-Maddiyat yönünden bütçemi aşmamalı. Ucuz olmalı.
-Çok yüksek basınçlı bir sistem olmamalı. Sistemde bir manometre mutlaka bulunmalı. Güvenli olmalı.
-Sistem istendiğinde kolaylıkla açılıp kapatılmalı ve üretilen gaz hiçbir şekilde kaçırılmamalı.
-Tanka verilecek gazın miktarı rahatça ayarlanabilmeli.
-Patlama, çatlama riski olmamalı.
-Parçalar kolaylıkla ilk girilen hırdavatçıdan temin edilebilmeli.
-Koku yapmamalı.
-Sistem uzun ömürlü olmalı ve sistemi yenilemek kolay olmalı.
-Basit bir sistem olmalı. Yapımı 1-2 saati geçmemeli.
 
Bu özellikleri göz önünde bulundurduğumda, bilinen her iki sistemin de artı yönlerini alıp, yukarıda listelediğim dezavantajlarını aşarak, ikisinin karışımı bir sistem oluşturmak gerektiğini gördüm. Öncelikle tasarıyı kafamda oluşturdum ve malzeme arayışına başladım. Sistem temelde bir tüp, bir manometre, ve bir vanadan oluşacak kadar basit olacaktı. En ucuza, en etkili hangi malzemeleri kullanabilirim, araştırması bittiğinde elimde şu malzemeler vardı:
 
 
1. Otomobil tipi manometreli yangın söndürücü(1 Lt).. 16 TL
2. Bir ucu küçük bir ucu büyük flex bağlantı....................4 TL
3. Teflon.......................................................................0,5 TL
4. Ara musluk..................................................................4 TL
5. Hortum kelepçesi......................................................0,4 TL
TOPLAM.........................................................................25 TL
 
Resimde görülen 6 numaralı plastik cırt kelepçeleri kullanmadım. Lazım olur diye almıştım ama olmadı.
 
Öncelikle işe yangın söndürücüyü boşaltmakla başladım. Ben yeni aldığım tüpü arabaya koyup, arabadaki eski 1 senelik tüpü aldım. Bu sayede arabadaki tüpü de yenilemiş oldum. Pimini çekip dışarıda kimsenin olmadığı biryerde boşalttım. Bunu evde yapmayı sakın düşünmeyin. Tamamen boşaldığında vana mekanizmasını boru anahtarı ile çevirerek açtım. İçini ve dışını bol suyla yıkadım.
 
 
Vana mekanizmasının altındaki açık mavi boruyu söktüm. Tetiğin yayı da bu borunun altından çıktı. böylelikle vana sürekli açık bir konuma geldi. Kullanılacak Yangın söndürücüde aşağıda daire ile işaretlediğim hortum bağlama parçasının olduğuna dikkat edilmeli. Bazılarında bulunmuyor.
 
 
Ardından flex bağlantıyı paso yerlerine teflon sararak musluğa taktım.
 
 
Bağlantıyı uygun yerinden metal makasıyla kestim. Burası baya zorladı beni. Bağlantının dış örgüsünü kesmek oldukça uğraştırıyor.
 
 
Vana sisteminin çıkışındaki hortum bağlama parçasına teflon sararak kestiğim hortumu kelepçe ile buraya taktım. Öncesinde kelepçe hortumu delip zarar vermesin diye altına 3-4 tur elektrik bantı sardım. Resimde görünmüyor.
 
 
Hortumun görüntüsü biraz düzelsin diye üzerini elektrik bantıyla sarıp, mekanizmayı tüpe taktım.
 
 
Evde bulduğum bir iç filtre hava hortumu susturucusunun dibini delip flexi bağlantının diğer ucuna taktım.
 
 
 
Bu kısmı da elektrik bantıyla sarıp parçayı sisteme taktım.
 
 
 
CD kalemi ile üzerine CO2 yazdım. (OpsiyonelTebessüm)
 
 
Tabiki hortumun ucunda bir de DIY vortex reaktör var. Üretilen gaz burada çözülüyor.
 
 
Son ekleme kabarcık sayacı:
 
 
Dakikada 40-60 kabarcık çıkacak şekilde 24 saat çalıştırıyorum artık. Akşam kapatıp sabah açmıyorum. Şelale filtre (150 l/h) 24 saat yarım ayarda çalışıyor. PH istediğim seviyelerde. Ve en önemlisi, 0,5 birim ufak gece-gündüz dalgalanmaları dahilinde sabit. (6,5 - 7,0)
 
 
Peki gaz nasıl üretilecek diye sorarsanız, tüpün içerisine mayalı karışım yapıyorum. 1 litrelik hazneye 500ml sıvı mayalı karışım yapıyorum. Bu karışım ilk denememde 13 gün dayandı. Aslında bu süre beklediğimin oldukça altında. Sanırım 500ml sıvı 30 gün için yeterli gelmedi. Şimdi keşke 2 litrelik tüplerden kullansaymışım diyorum. 
 
Tüpe Co2 üretecek haplar,tabletler de atılabilir. Tüpü doldurtmak da bir çözüm olabilir. Sonuçta bu tüpler 25bar basınçta test ediliyor. Bu seviyeye kadar dolum yapılabilirdi, ancak o zaman konunun başında bahsettiğim dezavantajlara yeniden dönüş olacaktı. Ve yine aynı sebeplerden sisteme elektrikli valf, ince ayar vanası gibi elemanlar koymadım. Belki bir eksik olarak kabarcık sayacı gösterilebilirdi. Eczaneden 75 kuruşa aldığım serum setini kullanarak onu da ekledim. Gördüğünüz gibi sistem çok basit oldu, tam da istediğim gibi. Benim tankım 30 litre nano. Bu yüzden 1 litrelik tüp tercih ettim. Daha yüksek kapasiteli tanklar için 2, 4 hatta 6 litrelik tüpler kullanılabilir.
 
Elbette, bu tam anlamıyla bildiğimiz bir tüplü sistem değildir. Mayalı sistemin tüp kullanılarak ve bazı değişiklikler yapılarak kullanılmasıdır.
 
Not: Bu başlıkta anlatılanlar sadece deneyimlerin kaleme alınmasıdır. Kimseye örnek teşkil etmemelidir. Basınçlı havanın tehlikeli olduğu unutulmamalıdır. Basınçlı havaya maruz kalan sert cisimlerin bir mermi gibi etrafa saçılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
maviyeşil2010-07-15 15:20:05

Beğenenler: [T]182085,Marslanoglu[/T][T]178284,Musalperen[/T][T]187047,mrah[/T][T]150555,masteryoda[/T][T]190301,gunessuha[/T][T]150311,Panzehir[/T][T]157795,sina cen[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]76661,aQuaLand[/T][T]195634,AyToR[/T][T]164410,artnow[/T]
Teşekkür Edenler: [T]182085,Marslanoglu[/T][T]187047,mrah[/T][T]190301,gunessuha[/T][T]157795,sina cen[/T][T]76661,aQuaLand[/T][T]81903,FurkanSehit[/T]
+1: [T]182085,Marslanoglu[/T][T]190301,gunessuha[/T][T]157795,sina cen[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sersericÇevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2009
İl: Çorum
Mesaj: 82
sersericÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2010 00:42
Bence ON numara el emeği ve düşünce var sizi tebrik ederim. Belki bu sayede hobiciler evde pet şişe patlatmaktan ve patlama korkusundan kurtulacaklar.

Teşekkür Edenler: [T]159366,ahmt.krkll[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratozturkÇevrim Dışı

Kayıt: 05/06/2009
İl: Antalya
Mesaj: 210
muratozturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2010 00:46

Benim gibi şişelerden bıkanlar için harika bir çalışma olmuş


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

menimen14Çevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2010
İl: Bolu
Mesaj: 378
menimen14Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2010 01:44
Benimde yapasım geldi sanki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ciii87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 86
ciii87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2010 04:39
Bu sistemi 1 kere yapıp uzun süre kullanabiliriz.Pet şişelerle uğraşmaktan iyidir elinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2010 16:39
Tekrar merhaba.
 
Deneme sürüşlerine başladım arkadaşlar. Sistemi sabah açıp akşam kapatıyorum. İlk kurduğumda aşırı bir co2 çözünmesi oldu. Adeta difüzörde kaçak varmış gibi verdiğim gaz saniyeler içinde kayboldu. Birkaç saat sonra çözünme yavaşladı. Şuanda yaklaşık göz kararı 1 - 2cm3 co2nin çözülmesi 3-4 saat sürüyor.
 
Beni asıl ilgilendiren kısmı PH'a gelirsek. Sistemi kurmadan önce PH 8,0'dı. Her yöntemi denemiştim. Ne yaparsam yapayım sonunda mutlaka PH yine eski haline dönüyordu. Peat kullanmak biraz faydalı oldu ama o da suyu boyayıp berbat etti. Co2 sistemini bağladıktan 4 sat sonra PH 6,0 - 6,3 değerine indi. Bu tehlikeli olabilecek bir değer olduğu için hemen şelale filtreyi çalıştırdım. Birkaç saat sonra su 7,0 değerinde sabit kaldı. Şu an yaklaşık 10 saattir PH 7,0'da sabit. Gece sistemi kapatıyorum. Sabah sistemi açmadan hemen önce ölçüm yaptığımda PH 7,5 çıkıyor. Yani sabaha kadar 0,5 birim artıyor. Bu  da önemli bir artış değil. PH ayarını da şelale filtreden yapıyorum. Co2 sistemi sürekli çalışır durumdayken, şelale filtrenin debisini artırdığımda PH'ta artıyor, azalttığımda PH'ta azalıyor. 6,0 ile 7,5 arasında ayar yapılabiliyor.
 
 
 
Sistem gerçekten çok pratik oldu. Sabah kalktığımda evden çıkmadan sistemi açıyorum ve difüzöre yaklaşık 3-4 cm3 gaz basıp tüpü kapatıyorum. Akşam geldiğimde halen düfüzörde az miktar co2 kaldığını görüyorum. Yani 3cm3 co2 bana bir günde yetiyor. Bu hesaba bakarsrak tüpte üretilen gazın en az bir ay yeteceğini söyleyebilirim.
 
Tüpte hiçbir zaman yüksek basınç olmuyor. Sanırım belli bir basınçtan sonra bakteriler co2 üretmeyi durduruyorlar. Ben tüpten gaz çekipte basınç azalınca tekrar başlıyorlar. Sistemimn uzun ömürlü olacağının belirtilerinden biri de bu sanırım.
 
maviyeşil2010-07-02 19:55:43

Beğenenler: [T]187047,mrah[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B1nTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 225
B1nTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2010 20:02
Arabası olmayanlar için boş tüpler ucuza nereden temin edilebilir ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2010 22:16
Hurdacılara bakabilirsiniz. Yangın söndürme cihazı üreticilerinde de bulabilirsiniz belki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2010 05:46
Sisteme ufak bir ekleme yaptım. Eczaneden 75 kuruşa serum seti alıp ortadaki parçasını kabarcık sayacı olarak kullandım.
 
 
Kullanımda da biraz değişiklik oldu. Dakikada 40-60 kabarcık çıkacak şekilde 24 saat çalıştırıyorum artık. Akşam kapatıp sabah açmıyorum. PH istediğim seviyelerde. Ve en önemlisi, 0,5 birim ufak gece-gündüz dalgalanmaları dahilinde sabit. (6,5 - 7,0)
 
 
Mayalı karışım henüz azalma, zayıflama eğilmi göstermedi. Basınç gayet iyi. Daha çok erken tabi. 5 gün oldu. Bittiğinde 500ml karışımın yaklaşık kaç m3 gaz ürettiği rakamını da çıkarmaya çalışacağım.
maviyeşil2010-07-06 06:21:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BARUT42Çevrim Dışı

Kayıt: 13/06/2009
İl: Konya
Mesaj: 66
BARUT42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2010 22:59

Peki bunu ne ile çalıştırcaz yani bir elektrik kablosu varmı birde bunun içine herhangi bir gaz doldurcakmıyız.....


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B1nTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 225
B1nTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2010 23:22
[QUOTE=BARUT42]

Peki bunu ne ile çalıştırcaz yani bir elektrik kablosu varmı birde bunun içine herhangi bir gaz doldurcakmıyız.....

[/QUOTE]
Konuda her şey anlatılmış aslında. Mayalı sistem veya co2 ile doldurulmalı ( 25bar basınç ) olarak özetleyebiliriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2010 21:35
Mayalı karışım 13 gün dayandı. Beklediğim gibi uzun ömürlü olmadı. 500ml karışım yeterli gelmedi. Sistemi yapmayı düşünen olursa en az 2 litre tüp kullanmasını tavsiye ederim. Sistemi kurduğum günden bugüne tuttuğum kayıtları ekliyorum. PH daha düşük seviyelerde de sabitlenebiliyor. Ölçümler düzenli olarak kalibre edilen dijital PH metre ile hergün aynı saatte (~07:00) yapılmıştır. 13-15 Temmuz arasında ölçü aletim bozulduğundan sıvı test kullandım.
 
TARİH              PH          C
01.07.2010      7,8         25
02.07.2010      6,4         25
03.07.2010      7,0         24
04.07.2010      7,1         25
05.07.2010      7,1         24
06.07.2010      6,9         24
07.07.2010      6,9         25
08.07.2010      7,1         25
09.07.2010      6,8         26
10.07.2010      7,0         25
11.07.2010      6,9         26
12.07.2010      6,8         26
13.07.2010      7,0         27
14.07.2010      7,0         27
15.07.2010      7,0         27
16.07.2010      6,9         27
17.07.2010      6,8         27
18.07.2010      7,0         27
19.07.2010      6,9         27

Beğenenler: [T]222028,akemal[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2010 22:37
Elinizdeki tüp boru tipi çekme tüp olmadığından yüksek basınca dayanmaz. Tüpün çalışma basıncına uygun değerde CO2 doldurun. Normal CO2 tüpüne doldurur gibi yüksek basınçla dolum yapılırsa havaya uçma ihtimaliniz var. (Havaya uçmaktan kastım bildiğiniz havaya uçmaktır. Mayalı sistemin patlamasına benzemez.) CO2 kimi malzemelerde korozif etki yapabilmektedir. Tüpünüz hammaddesine göre uzun süre aynı dayanımı göstermeyebilir.

Malzemeleriniz kaçak yapabilirler. Yüksek basınca dayanımlarının kullanım basıncının birkaç kat üstünde test edilmesi lazım. Aksi halde malzemelerin güvenirliğinden söz edilemez ve sızıntı söz konusu olabilir. Sistem uzun süre bulunduğunuz ortamda ise CO2 zehirlenmesi geçirebilirsiniz ve işin kötü tarafı CO2 zehirlenmesinin farkına varamazsınız.(Genelde iş işten geçince farkına varılır.) CO2 zehirlenmesi geçirirseniz açık havaya çıkıp acil yardım çağırın. Bu arada zehirlenme ihtimaline karşı hipervantilasyon tekniklerinizi öğrenmenizi tavsiye ederim. CO2 zehirlenmesinde eğer halen asidozdan bayılmadıysanız CO2'yi vücuttan atmanın en iyi yoludur.

Pahalı tüplere patlama riskinden ötürü, diğer ekipmanlara ise sızıntı riskinden ötürü o kadar para veriliyor. Yaptığınız sistem ucuza getirmeyi kaldracak bir şey değil. Yaptığınız işin ölümcül sonuçları olabileceğini bir daha hatırlatmak isterim. Lütfen kimseye tavsiye etmeyin.


Son olarak; güle güle kazasız belasız kullanın. Umarım size eveya evinizdekilere tatsız bir musibet isabet etmez.

Beğenenler: [T]160153,sduru35[/T][T]222028,akemal[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2010 23:14

Sistem yüksek basınç üretmiyor. Tam olarak hassas manometre yok ancak sistemin ürettiği maksimum basınç 1 bar'ın altında. Keşke dediğiniz gibi yüksek basınç elde edecek kadar çok gaz üretebilsek, ama malesef mayalı karışımlar kazalara sebebiyet verecek kadar yüksek basınç üretemiyor.

Bu tip tüpler ve üzerlerindeki vana sistemleri 25 bar ile test ediliyor. Birkaç kat değil, en az 25 kat üzerinde test edildiğini söyleyebiliriz. Kullandığım su tesisatı malzemeleri de 5 bar basınca dayanıklı. 8 bar'da test ediliyor. Zaten vanadan sonraki kısım basınca maruz kalmıyor. Bu sanırım güvenli etiketini yapıştırmak için yeterli.
 
Bu sistemde, 24 saat içerisinde 500ml mayalı karışımın basınçsız ortamda üretebildiği maksimum gaz miktarı:  0,00122 m3. Bu gazın tamamının bulunduğumuz odaya bir saniye içerisinde boşaldığını düşünsek bile (böyle birşey mümkün değil), bahsettiğiniz durumlar oluşmaz.
maviyeşil2010-07-19 23:39:50

Beğenenler: [T]186723,Cdoğu[/T][T]197164,ComoDAYI[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir