diskuslarım eriyor


tayfun türkayÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3347,1[/B]
Kayıt: 17/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 94
tayfun türkayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2007 14:22
Merhabalar 7 aydır 700lt akvaryumumda 11 turkuaz diskus besliyorum. Şimdiye kadar hiç sorun yaşamadım. 1 ay evvel Avcılardan bir akvaryumcudan 10 adet melon diskus aldım. 200lt karantina tankına koydum, 1ay beklettikten sonra ana tanka aldım. İki gün hiç bir hastalık belirtisi görmedim geçen akşam işten eve gelinceye kadar. Diskuslarımın hepsi kararmış suyun üstünde sallanıyorlardı. Yüzgeçleri erimiş vücutlarında yaralar vardı. Neon ve diğer balıklar sapasağlamdı. 200lt tankıma 4 adet bactapur ekledim ve balıkları oraya aldım. Isıyı 32 dereceye çıkardım, başka yapabileceğim birşey var mı? Yardımcı olursanız sevinirim. Ana tankımın ph 7, ısı 29 ve her gün %25 su değiştiriyorum. olgi2007-05-25 15:14:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akademistÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2006
İl: Hatay
Mesaj: 758
akademistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2007 16:26

Geçmiş olsun. Dış parazit diye tahmin ediyorum.Sizinde yeterli bilgiye sahip olduğunuz anlaşılıyor bu dakikadan sonra bence onları rahatsız etmeden strese sokmadan ısıyıkademeli olarak 35 e çıkarıp tekrar kademeli olarak 31-32  civarlarında tutmak ve düzenli ilaç ve su değişimine devam etmenizdir.Geçmiş olsun.İnş kayıpsız atlatırsınız.

akademist2007-05-27 03:03:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dalkıranÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2006
Mesaj: 78
dalkıranÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2007 18:35
Hastalığın iç parazitle alakası yok,yeni koydugunuz melonlardan geçen bakteri veya virüslerden bulaşmış.Kıasaca bakteri çakışması diyebiliriz. Melonları karantina tankına aldınız ama onlara ne gibi dezenfektan kullandınız,iç ve dış parazitleri yok etmek için neler yaptınız,onları yazarsanız yorum yapmak daha doğru olur.Hastalıkla mücedele için en sağlıklı yol hasta balıkları nitrivekle kısa sürede hazırlayacağınız bir başka tanka almak.ısıyı 32 gibi yapın ,tuz ekleyin ve bol hava verin.Diğer tankta kullandığınız hiç bir ekipmanı bu tankta kullanmayın.Şu an durdukları tankta hastalıkla mücadele etmeniz zor görünüyor.Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akademistÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2006
İl: Hatay
Mesaj: 758
akademistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2007 03:13

Şenol bey haklısınız.Ben dış parazit demek istemiştim zaten yanlışlıkla iç parazit yazmışım iç parazitin belirtisi jel şeklindeki dışkıdır.

Bence redmelonların 200ltlik akvaryumdayken beraber yaşayabildikleri (inhibe ettikleri) bakteriler diğer akvaryuma geçince aktif hale geçip diğer balıklarıda etkilemişlerdir. bactapur tedavisinin  çok iyi sonuç vereceğinden eminim.Saygılar.
akademist2007-05-27 03:15:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2007 18:02
Ben hepsini kurtarmıştım, inşallah sizde kayıp vermezsiniz.
Melonları ayırmanız bir şeyi değiştirmez aslında. Durum nedir?
Kolay gelsin.
tearaway2007-06-01 18:05:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tayfun türkayÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3347,1[/B]
Kayıt: 17/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 94
tayfun türkayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2007 09:26

Eski balıklarımdan 5adet öldü  melonlardan hiç fire yok tedaviye devam ediyorum


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2007 21:07
Melonlardan hiç fire olmaması normal çünkü onlar bağışıklar. Bende ki melonlarda da hiç fire ve belirti yoktu. Aşağıda ki resimde hastalığı tanka getiren melonları görebilirsiniz.


Ölen balıklarınız için üzgünüm 7 ay bakmak ve kaybetmek çok güç ( Özellikle de discus olunca:( )
Keşke daha evvel görseydim başlığı ve yardımcı olabilseydik.

Sağ balıklarda belirtiler neler? Düzelme oldu mu?
Permasol banyosunu denediniz mi? Benim hiç kayıp vermememdeki en önemli etken permasoldü diye düşünüyorum.

O zamanlardan bir bukle aktarayım, daha sonra aynı sıkıntıları çekebilecekler için kaynak olsun.

40 litre kovada yarım tablet permasol kullanarak tüm balıkları 15 dakika kadar bu suda beklettim. O esnada çözeltiden bir miktarı ana tankta balık yokken uyguladım. Balıkları tekrar ana tanka aldıktan sonra ısıtıcı seviyesine kadar su çektim. Şimdi 70'er 70'er dolduruyorum.

Kayıp yok, kararmalar sona erdi, 1'inde yüzeyde asılma devam ediyor. Bir kaç tanesi hariç yüzgeç kasılmaları sona erdi.



Dış filtreyi iptal ettim az sonra permasol dolu bir kovada çalıştıracağım ardından temizleyip yeni karbon bağlayacağım.(İlaç tedavisine başlayana dek bir gün zaman kazanmak, suyun çok bozulmasınız engellemek için)

Sevinmiyorum, çünkü biliyorum ki daha yeni başladık.
Hemen ardından yarın İlyas Aydemir Beyin önerdiği aşağıda ki tedaviye başlamayı düşünüyorum.
Bülent Bey sanırım aynı hastalık ve bahsettiğiniz şekilde gelişiyor. Dün belirti verdi ve henüz kayıp yaşamadım. İnşallahta yaşamam.
Ayıklayabildiğim kadarıyla tedavi ile ilgili yazıları aktarayım size veya bu sorunu yaşayanlara belki yardımı dokunur.

Alıntı:
İlyas Aydemir demiş ki:
-İlk etapta hemen metilen mavisi kullanın.Bununla birlikte,eczaneden alacağınız " Piyeloseptyl " isimli ilaçtan her 50 litre suya 2 kapsul olmak üzere ilave derhal edin.

-İyotsuz tuz katın (her 10 lt'ye bir çay kaşığı).

-Halandırmayı arttırın,sıcaklığı 30 derece civarında tutun ve karbon kullanmayın.

-İki günde bir %25 su deşikliği yapın ve yukarıdaki aynı dozda ilacı yenileyin.

-Bu arada,makul sıklıkta ve kısa süreli (3 dakika kadar) potasyum permanganat banyosu yapabilirsiniz (balıkların kodisyonları da uygun olması şartıyla)

-Yem yiyorlarsa aynı ilaçtan çok az miktar yemlerine de katabilirsiniz.

-Eğer bu arada balıklar ölmezse,bu işleme 7 gün devam edelim.

Terramycin-kapsül (Pfizer),yine bir akvaryumcudan "Aqua-Beyaz Benek İlacı" (başka marka olmasın)alabilirseniz iyi olacak.Uygulayacağımız bir kombinasyondan daha iyi sonuç alabileceğimizi sanıyorum.
Eğer Terramycin pahallı ise,Devaksilin,Tetra,Tetralet,Tetramin gibi ilaçların kapsul yapılı olanlarını da alabilirsiniz.Ama fiyat farkı çok yoksa, Terramycin daha iyidir.

-Bu arada ilaç uygulamasına aynen devam edelim.Bu vakitten sonra balıkları ayırmaya pek gerek yok.
Birde yeni tankın getireceği stress problemleri ile uğraşmayalım.

1. Gün: Tank suyunun %25'ni değiştirelim.Her 50 litre su için, 2 kapsül "Piyeloseptyl" isimli ilaçtan katalım.Yine her 250 litre suya bir kapsul hesabıyla,yeni aldığınız "Tetraksilin" isimli ilçtan ilave edelim.Ayrıca her bir 25 litre akvaryum suyu için,5 damla hesabıyla "Aqua Beyaz Benek" isimli ilaçtan katalım.Yine bir eczaneden alacağınız "magnezyum sulfat'tan" (İngiliz tuzu adı altında da satılır),her 50 litre suya 1 çay kaşığı olacak şekilde katalım (bu balıklarınızın bağırsaklarının temizlenmesine yardımcı olacaktır).Bu arada her 10 litre suya 1 çay kaşığı tuz yoğunluğunu muhafaza edelim.Gerekirse değiştirilen su miktarı kadar tuz ilavesi yapalım.
2. Gün: Her 25 litre su için, 5 damla Aqua Beyaz Benek ilavesi yapalım.Başka hiç bir şey yapmayalım.
3. Gün: %25 su değişikliği yaptıktan sonra, 1nci gündeki ilaç ilavelerini aynen uygulayalım.Yalnız magnezyum sulfat katmayalım.
4. Gün: Her 25 litre akvaryum suyuna 5 damla Aqua Beyaz Benek uygulaması yapalım.Başka hiç bir şey yapmayalım.
5. Gün: Bu defa %50 su değişikliği yapalım ve akabinde 1nci gündeki ilaç ilavelerini aynen tekrar edelim (magnezyum sulfat hariç).
6. Gün: Her 25 litre akvaryum suyuna 5 damla Aqua Beyaz Benek ilavesi yapalım.Başka hiç bir şey yapmayalım.
7. Gün: %50 su değişikliğ yapalım ve 1nci günün bütün ilaç ilavelerini uygulayalım.(magneyum sulfat hariç)
8. Gün: %25 su değişikliği yapalım.
9.Gün : Sonrası günlerde normale dönüş.
-Uygulamalar sırasında 3 dakikayı geçmeyecek şekilde kısa süreli Potasyum permanganat banyoları uygulanabilir,yine yemlere tarif edilen metodla ilaç katılabilir (hatta katılmalıdır).
-Uygulamalar sırasında sıcaklık 30 derece civarında tutulmalı ve çok iyi bir havalandırma sağlanmalı,karbon kullanılmamalıdır.

-Şöyle 8-10 günlük süre içinde sadece Tetra Bits kullanalım.Fakat bu beslenme tarzı yeterli olmayabilir. Bunu gerekli vitamin ve minerallerle takviye etmemiz gerekir.Bunun için şöyle yapacağız!
Bir eczaneden, One Day, Supradyn, Theragran-M, Vi-Mineral gibi vitamin ve mineral eklentili tablet veya draje şeklindeki ilaçtan herhangi birini alalım.Bunların hangisi ucuzsa onu alabilirsiniz.Şimdi bu haplardan bir tanesini alın,eğer üstünde koruyucu tabaka varsa,bunu parmaklarınız arasında ve akan bir su altında ovalayarak çıkartın.Sonra bunu yarım çay bardağı suya atın,dağılmasını bekleyin,sonra iyice karıştırın.Bir kenara bırakın ve 5-10 dakika tortunun çökmesini bekleyin.Üsteki sıvının 1/4'nü küçük ve temiz bir bir şişeye koyun,diğer kalanını ağır ağır tanka dökün.Balıkların yiyebileceği kadar Tetra Bits'in üstüne küçük şişedeki sıvıdan bir kaç damla dökerek ıslatın (çok dökerek yemin dağılmasına meydan vermeyin).Sonra bunun üstüne bir damla bitkisel bir yağ veya zeytinyağı damlatın.Şimdi bu yemi azar azar balıklara verin.Çok vererek tankta dağılmalarına mahal vermeyin.Bu yemden azar azar günde 4-5 kere balıklara yedirin (buna atibiyotikte katabilirsiniz).Geriye kalan sıvıyı,şişenin ağzını sıkıca kapatarak bozdolabında muhafaza edin.Fakat bunu da 24 saatten sonra kullanmayın .Yemi bu şekilde her gün taze olarak hazırlayın.


- 1nci,3ncü,5nci,7nci günlerde aynı ilaçlar,yani Piyeloseptyl+ Tetraksilin+ Aqua Beyaz Benek ilaçları kullanılacak.
-Tankın suyuna vitamin katmayı,şimdilik durduralım (yeme katabiliriz).
-Tuz uygulamasında bir yanlışlık yapmayalım.Diğer bir deyişle,10 litre suya bir çay kaşığı tuz yoğunluğunu devamlı muhafa etmeye çalışacağız.Aynı şekilde havalandırmayı çok iyi tutacağız ve sıcaklığıda 30 derece civarında muhafaza edeceğiz.
-4ncü gün protokolüne ilave olarak %25 bir su değişikliği daha katalım.Bu %25'lik su değişikliğinden sonra, 4ncü günün Aqua Beyaz Benek uygulamasını yapalım.

tearaway2007-06-03 21:10:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2007 22:32
sonuç nasıl balıklar iyimi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tayfun türkayÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3347,1[/B]
Kayıt: 17/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 94
tayfun türkayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2007 09:54

Dün itabariyle balıklar, tankta gezmeye başladılar.Saklanma yok, yem yiyolar, sürtünme var.Zannedersem tuzdan permosol banyosuna devam ediyorum. Kayıp yok ulvi, kardeşimin verdiği reçeteyi aynen uyguluyorum ve düzelmeye başladılar. Teşekkürler ulvi...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bderinkokÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 263
bderinkokÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2007 00:28
Büyük geçmiş olsun. Bu yazılanları okuyunca discus a geçmekten hep vazgeçiyorum.. Erteliyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2007 12:42
Bende yakında diskus alacağım umarım butür sorunlarla bende karşılaşmam
 
Ama size çok büyük geçmiş olsun umarım en az kayıpla bu sorunu atlatırsınız..
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir