Discusta Sınıflandırma


cifi82Çevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2006
İl: Antalya
Mesaj: 111
cifi82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2007 06:27

Discusta Sınıflandırma

Yazan:Carol Roberts
http://www.discusnada.org/

(Çeviri: F.M.Bayar)

(İsimler orijinal metinde olduğu şekilde verilmiştir. Yanlarına benzetimi kolaylaştırmak maksadıyla Türkçe anlamları yazılmıştır. Bunlar, varyetelerin Türkçe isimleri olarak değerlendirilmemelidir. ÇN.:F.M:Bayar)

Discuslar çeşitli ve kolayca karıştırılabilecek isimler altında satılmaktadır. Peki bu çeşitler nelerdir ve bunları nasıl adlandırırız?

Değişik renk ve tip discuslar, aralarında çiftleşebilir ve yavru verebilir. Bazı tipler kolayca tanımlanabilir. “Pigeon Blood” (güvercin kanı) ve “Blue Diamond” (elmas mavisi) bunlara örnektir. Bu makale ile, discusların nasıl sınıflandırılabileceği üzerinde dururken aynı zamanda bunları örnekleyeceğiz.

Discuslar birbirine göre ne kadar farklı veya ne kadar aynıdır? Bu balıklar doğadan gelen yada tank üretimi olarak bir ayrıma tabi tutulabilirler. Doğadan gelen discuslar Amazon havzasında doğanlardır. Ardından fiziksel özelliklerini inceleyeceğiz. Yavru discuslarda dikey çizgiler ayırım yapmayı sağlayan ilk unsurlardır. Birkaç hafta sonra desen gelişmeye başlar ve son olarak renk belirginleşir.


DOĞADAN GELEN DİSCUSLAR

Doğadan gelen bütün vahşi discuslar dikey çizgilere sahiptir. Desen veya izlerse çok değişiklik gösterir. Bunlar 4 sınıfta toplanabilir.



1. “Heckle” (Symphysodon heckel)

“Heckle”lar diğer discuslardan 9 dikey çizgiden 3 tanesinin çok belirgin olmasıyla ayrılır. Birinci çizgi göz hizasından geçendir. Beşinci veya orta çizgi ve kuyruk çizgisi diğer belirgin çizgilerdir.

2. “Brown” (kahverengi) (Symphysodon aequifasciata axelrodi)



3. “Blue” (mavi) (Symphysodon aequifasciata haraldi)



4. “Green” (yeşil) (Symphysodon aequifasciata aequisfasciata)



Kırmızı noktalı vahşi yeşil tür olanlar yeşilimsi-sarı kahverengimsi renktedir. Kırmızı noktalılar yüksek fiyattan alıcı bulurlar. Koleksiyoncular, balık vücudunun büyük oranda noktalı olduğu türleri tercih ederler.

TANK ÜRETİMİ DİSCUSLAR

Tank üretimi discuslar fiziksel görünüşlerine göre (renk ve izler) sınıflandırılır.



Tank üretimi “Red Spotted Green” (kırmızı noktalı yeşil)

Vahşi kırmızı noktalı yeşil discus evcil soy ile seçimli çiftleştirilerek yukarıda görülen noktalı balık elde edilmiştir.

 

“Thick Line” (kalın çizgi)

İlk tank üretimi discuslar vahşi akrabalarına benzer. Dikey çizgilere ve yatay desenlere sahiptir.

Yatay desendeki izlere göre kalın çizgili veya ince çizgili olarak sınıflandırılabilir. Yukarıdaki “Turquoise” (turkuvaz) discus düz kalın desenli bir çok türden biridir.



“Thin Line” (ince çizgi)

“Snakeskin” (yılanderisi) hoş bir desene sahiptir. Çoğunluğu 14 dikey çizgiye sahiptir. Bunlar, solungaçları üzerinde sık çizgi ve noktalar içeren ayırt etmeyi kolaylaştırıcı desene sahiptir.



“Pattern” (desen)

Bu sınıf, “Leopard” (leopar) gibi karmaşık desenli discusları içerir. “Checkerboard” (satranç tahtası), “Pearl” (inci) diğer yaygın desenlerdir.



“Spotted” (noktalı)
“Red Leopard” (kırmızı leopar), evcil “Red Spotted Green” (kırmızı noktalı yeşil) ve “Leopard Spotted Snakeskin” (leopar noktalı yılanderisi) bu kategoriye girer.

 

“Open Pattern” (açık desen)
“Albino Spotted” (albino noktalı), “Albino Snakeskin” (albino yılanderisi), “Golden Leopard Snakeskin” (altın rengi leopar yılanderisi) türü desenler bu türe girer.

Discusların ayrımında diğer bir yöntem de renktir. Renklerine göre yaygın olarak aşağıdaki gibi ayrılırlar;
“Blue” (mavi) [“Blue Diamond” (elmas mavisi), “Cobalt” (kobalt rengi) vb.]






“Red” (kırmızı) [bütün kırmızı discuslar]





“Yellow” (sarı) [“Pigeon Blood” (güvercin kanı), “Golden” (altın rengi), “Yellow Crystal” (sarı kristal), “Golden Spotted” (altın rengi noktalı)]



“White” (beyaz) [bütün beyaz discuslar] “Snow White” (kar beyazı)



“White Pigeon Blood” (beyaz güvercin kanı)



“Open” (açık) [“Yellow White (sarı beyaz), “Red White” (kırmızı beyaz), “Calico”, “Ghost” (hayalet)]



“Red Wite” (kırmızı beyaz)



“Calico”



“Ghost” (hayalet)



Herhangi bir discus diğeri ile çiftleşebildiğinden, üretilen balıkların hangi türe dahil edileceğine karar vermek bazen zor olabilir. Discus yarışmalarında, hangi sınıfa en uygun olduğunun kararı balığın sahibine bırakılır.

Aşağıdaki discuslar hobide popüler olmuş, ayırımı kolay türlerdir;



“Turquoise Discus” (tukuvaz discus) dikey çizgilere ve kalın çizgili desene sahiptir. Tan (sarı kahverengi) bir fon üzerine kırmızı veya mavi desenlidir. En eski evcil türlerden biri olup discus satan yerlerin çoğunda bulunan yaygın bir çeşittir.



“Snake Skin” (yılan derisi) dikey çizgilere ve ince desene sahiptir. Tan (sarı kahverengi) bir fon üzerine kırmızı veya mavi desenlidir. Yakından bakıldığında solungaç kapakları üzerinde sık çizgi ve noktalar fark edilir ki bu türe özgü bir husustur. “Snakeskin”ler bir çok çaprazlamada başarılı sonuç vermiştir. “Leopard Snakeskin”, “Pigeon Snakeskin”, “Blue Diamond Snakeskin”, ve hatta “Red Spotted Golden Leopard Snakeskin” gibi varyetelere rastlayabilirsiniz.



“Red Leopard Snake Skin”



“Red Leopard Discus”

“Red Leopard” ve “Red Leopard Snakeskin” dikey çizgilere, küçük noktalarla ayrılmış ince veya kalın çizgili desene sahiptir. Noktalar, mavi veya tan rengi fon üzerine kırmızıdır. “Leopard Snakeskin” solungaç kapağı üzerinde sık çizgi ve noktalı desene sahiptir.



“Pigeon blood” dikey çizgileri yoktur. Rengi neredeyse beyazdan, sarı, portakal rengi, portakala çalan kırmızıya kadar çeşitlilik gösterebilir. Tek renk olabildikleri gibi, kalın desenli, ince desenli, ince desenli veya arada bir desene sahip olabilirler. Çoğunluğu kırmızı noktalı olur. “Pepper” (karabiber) “Pigeon” temelli bütün discusların taşıdığı bir özelliktir. Bu küçük, siyah noktalı pigment genellikle burun ve yüzde kendini gösterirken, balığın stresli veya hasta olduğu dönemlerde daha belirgindir. Mukayesili olarak daha az “Pepper” pigmenti taşıyan “Pigeon” türleri üretilmiştir. “Pigeon Blood” geni baskın gendir. Başka bir türle çiftleştiğinde yavrular “Pigeon” olur. Eğer dikey çizgili bir balıkla çiftleşirse yavrular daha belirgin “Pepper” pigmenti taşır. “Pigeon” temele sahip discuslar, “Marlboro”, “Melon”, “Tangerine”, “White Butterfly” (beyaz kelebek), “Blue Panda” (mavi panda) and “Golden” gibi çeşitli isimler altında satılmaktadır.



“Blue Diamond” tek renktir ve dikey çizgileri yoktur. Yüzde ve yüzgeçlerde desen yoktur. Kırmızı gözlü olanlar tercih edilir. “Blue Diamond” geni çekiniktir. İki “Blue Diamond” üretiminden bütün yavrular bu tür çıkar.



“Snow White” (kar beyazı) gibi beyaz discuslar tek renk beyazdır ve dikey çizgileri yoktur. Yüz daha sarımtırak bir beyaz renkte olabilir. Yüzgeçlerde maviliklere rastlanabilir. Fakat yüz ve yüzgeçlerde desen yoktur. Belirleyici beyaz gözlere sahiptirler.

Sınıflandırmada kati kurallar yoktur. Çoğu renklerin geçmişi 10 yıldan az bir süreye dayanır ve heniz tam olarak sabitlenememiştir. İnsanlar ellerindeki renk çeşitlerinden çabucak sıkılıp değişik talepler yaratmaktadır. Üreticiler de değişik renk ve desende balıklar üretebilmek umuduyla denemelere devam etmektedir. Son birkaç yıldaki gelişmelere göz atalım;
1988---Kahverenginin bir mutasyonu olarn “Ghost Discus” bulundu.

1990/91---“Golden Discus” kahverenginin diğer bir mutasyonudur.

1990/91—Tayland’dan 9 dikey çizgili bir “Snakeskin” ithal edildi.

1992---“Blue Diamond” & “Ocean Green” (okyanus yeşili) türleri popüler oldu.

1993--- Vahşi discus özellikleri taşıdığı düşünülen bir 14 çizgili “Snakeskin” Penang’da bulundu.

1995---“Snakeskin” soyu ithal edildi.
1995--- Seçilen “Red Diamond” lardan “Leopard Skin” üretildi.
1997---“White Discus” daha da geliştirildi.
1998---Red/White” & “Yellow/ White” ortaya çıktı.
2000---Soy geliştirmek üzere “San Merah” & “Red Melon” ithal edildi.
2000---“Snakeskin” çaprazlamaları ile bir çok varyete elde edildi.
Yukarıdaki kronoloji Joe Szelesi’nin, Brooklyn Aquarium Society isimli sitedeki bir makalesinden alınmıştır. http://www.brooklynaquariumsociety.o...pt-pg%2029.htm )



“Red Spotted Golden” (kırmızı noktalı altın rengi)

Discus isimleri kafa karıştırıcıdır. İsmine veya görüntüsüne bakarak bir discusun genetik altyapısını tahmin etmek her zaman kolay değildir. Aşağıda balığın geçmişini anlamaya yarayabilecek bazı ipuçları özetlenmiştir.

“Snakeskin” ler şimdilerde en popüler çaprazlamalardan biridir. Solungaç kapaklarındaki sık çizgi ve noktalı ince desen ayırıcıdır. Çoğunluğu 14 dikey çizgiye sahiptir. Gözler kırmızı veya amber rengidir.

“Ghost”lar dikey çizgilere sahip olmamakla beraber, göz ve kuyrukta kısmı çizgileri bulunabilir. Az miktarda kırmızı pigment ve siyah nokta içerebilen beyaz gözlere sahiptir.

Beyaz temele sahip discusların dikey çizgileri yoktur. Az miktarda kırmızı pigment ve siyah nokta içerebilen baskın beyaz gözlere sahiptir.

“Albino Discus” lar pigmentten, dolayısı ile dikey çizgilerden yoksundur. Pembe gözleri vardır.

“Pigeon Blood” ların dikey çizgileri yoktur. Ağırlıklı portakal tonlarında olmak üzere hemen her renk ve desende olabilirler. Yüzde ve diğer bölgelerde “Pepper” olarak adlandırılan siyak noktacıkları olabilir. Gözler kırmızı veya amber rengidir. Baskındırlar ve ilk neslin tamamı kendilerine benzer.

“Blue Diamond” ların dikey çizgisi, yüzde ve yüzgeçlerde deseni yoktur. Gözler kırmızı veya amber rengidir. “Blue Diamond” yavrular gene iki “Blue Diamond” dan olur.

Benzer genetik altyapıya sahip discuslar çok değişik isimler altında satılabilir. Dikey çizgilere, desene, renge, noktacıklara ve göz rengine dikkat ederek ayrım yapmaya çalışın.



“Red Leopard Snakeskin”

SON
ConqueroR2008-03-05 16:33:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baaturÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 316
baaturÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2007 10:06
Mükemmel bir çalışma tebrikler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

prens_diskusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 167
prens_diskusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2007 10:19

Bence foroğraf kalitesi hakkında bir sorun var veya bende böyle gözüküyor,diskuslardaki gerçek renkleri ben bu fotoğraflarda göremiyorum.

Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

discusmaniaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 620
discusmaniaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2007 00:30
Çok güzel ve yeni başlayanlara gerekli bilgilendirici mahiyette bir çalışma, Türkçemize kazandıran ve sitede başlığa koyan arkadaşa teşekkürer.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cifi82Çevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2006
İl: Antalya
Mesaj: 111
cifi82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2007 05:34

Teşekkürler arkadaşlar, bilgi paylaştıkça güzeldir.

Saygılar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

atterziÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 39
atterziÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2007 13:29

Cihan Aykılıç arkadışımıza teşekkürü bir borç bilirim.

Eline, emeğine sağlık....


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cifi82Çevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2006
İl: Antalya
Mesaj: 111
cifi82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2007 22:30

Turan Bey; rica ederim faydalı olduysa ne mutlu bana...

Saygılar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

clubsoundÇevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 173
clubsoundÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2007 05:30
Taktır edıyorum calısmanızdan dolayı...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tarik1907Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]2128,1[/B] [B]6248,3[/B]
Kayıt: 10/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 384
tarik1907Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2007 01:26

Elimdeki büyük boyutlu Discus Sınıflandırma tablosunu upload ettim.

Erman Aygün2009-05-19 16:46:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

strangerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1663
strangerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2007 08:14
Resimlerin çözünürlüğü hatalı yanlız.Süper paylaşım ama renkler bunlar değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

golcerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 428
golcerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2007 08:19
Çalışmalarınız ve paylaşımlarınız için çok teşekkürler arkadaşlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtlanticÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1691
AtlanticÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2007 10:01

Resimleri düzenledim. Konuyu da iğneliyorum. Paylaşım için teşekkürler.

Saygılar,

olgi2007-3-30 10:1:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lithobatesÇevrim Dışı

Kayıt: 29/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 167
lithobatesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2007 20:35
Gerçekten çok güzel bir çalışma ellerinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cifi82Çevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2006
İl: Antalya
Mesaj: 111
cifi82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2007 13:51

Olgay Bey, resimleri düzenlediğiniz için teşekkür eder, discus severlere bu sınıflandırmanın yararlı olmasını dilerim.

Saygılar, sağlıklı balıklar...

cifi822007-3-31 13:53:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir