Discusa geçmeye karar verdim


TOL-gaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2010
İl: Izmir
Mesaj: 6
TOL-gaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2010 23:31
1yıldır balık beslemeye ara vermiştim daha önce karma ciklet türü besliyordum şimdi ise dıscusa başlamak istiyorum dıscuslarla ilgili internetten çok bilgi okudum ama hiçbiri birbirini tutmuyor bence en iyi işin tecrübelilerinden ögrenmektir. Şimdi akvarymum 160lt gerekli bütün ekipmanlarım var(dış filtre,ısıtıcı vb. ) akvaryumun kumu midye kırıgı bunu kullanma konusunda kararsız kaldım(çünkü kimi kullan dedi kimi kullanma) suyu yumuşatmak için mango kökü koymam gerekliymiş. Akvaryuma bitkide koymak istiyorum gerekli bilgileri alıp hemen kurmaya başlıcam yardımcı olursanız çok sevinirim(bide herkesin bukadar çok abartıgı kadar bakılması zor bir balık mı?).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

_mortal_Çevrim Dışı

Kayıt: 29/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 58
_mortal_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2010 23:45
Ben ekipman için ilk olarak bir adet 300+ lt akvaryum öneriyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetAbiÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 347
MehmetAbiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2010 01:55
Merhaba Tolga Bey...
 
Kararınızdan dolayı sizi tebrik ederim.
160 litrede tabiki discus besleyebilirsin. Ben ilk deneyimimde 160 litrede 9 adet yavru discus'u sorunsuz yakmadan boylandırmıştım. Lakin 10-12 cm den sonra büyüme neredeyse durdu diyebilirim. Tank camacam'dı. Acil olarak tankı büyütmüştüm. 160 litrede bitkili yapacaksan 6 adet tavsiye ederim. Lakin balıklar büyüdükçe 160 litrelik hacim bitki bolluğunuda var sayarsak içerde baya bi alan daralması olacaktır. Su için her ne kadar iyi olsada er yada geç bitkiler hacim oranını düşürecektir. Buda balıkların boylanmasını yavaşlatacaktır. Mango kökü suyu yumuşatmak için bir gereklilik değildir. Türkiye şartlarında yetişmiş balık alacağını varsayarsak; bu bir zorunluluk değil. Ama olursa balıkların için iyi olur. Yumuşak ve asidik suya bayılır discuslar. Bitkilerde suyu yumuşatacaktır emin ol.
Discuslar için en önemli konulardan biri dip çekimi ve su değişimleridir. Düzenli dip çekimi ve su değişimi büyümede inanılmaz derecede fark eden unsurdur. Bunu aklının bir kenarına yaz. Dipteki yem artıklarını ve pislikleri çekmek; sudaki zararlı maddeleri tanktan uzaklaştırmak için zorunlu bir unsurdur. Buda şu demektirki: düzenli dip çekimi ve su değişmi yüksek kalitede su değerleri ve buna bağlı olarak sağlıklı discuslar demektir. İnan bana discus zararlı maddeleri hiç sevmez ve diğer türlere nazaran daha çabuk etkilenir. Gerisini söylemek istemiyorum...
Düzenli dip çekimi ve su değişimleri bitliki tanklarda zor alışkanlıklardır. Çok sıkıntı çekersin.
Bundan dolayı kumlu tanklar discus için tavsiye edilmez. En güzeli cama cam tanklardır. Kolay temizlik kaliteli su değerleri.
İllaki bitki koyacağım diyorsan minik kaktüs saksıları var. Bitkileri bunların içine gömerek tanka yerleştirebilirsin. Göz%20Kirpma Mango köküne anubias türü bitkileri tutturabilirsin. Su değerleri için harika seçimlerdir. Dikkat et kumun suyu sertleştirecek kum olmasın. Midye kırığı suyu sertleştirecektir. Öyleki habitatı tuzlu sudur. Eğer saksıya koyacaksan ideal seçim aquaclay olur. Aslında bu kum bir filtre malzemesidir. Hafifliği ve yapısı kök gelişiminde sorun yaşatsada discus tankında güzel bir seçim olur. Ben yeni başlayan birisi için cama cam tank öneririm.
Balık seçiminde dikkatli ol. Alacağın balıkları iyi takip et. Yem yemesi ve bu konudaki hırsı yüksek, tank içindeki sosyalitesi var olan balıkları al. Balıların formları belirtilen kıstaslarda olsun. Yani vücudu yuvarlak, finlerin sorunsuz, lekesiz olmasına dikkat et. Yanık kalmış, kararmış, isteksiz balıklardan uzak dur. Mümkünse hobicilerden balık edin. Seçimi bir kerede bitir ve mümkünse aynı tanktan aynı boyda çok küçük olmayan, hiç yoksa 5-6 cm civarı kendini kurtarmış balık seç. İlk başlangıç için iyi birer seçim olur bu boy. Çok küçük alırsan ilk seferde yanık kalmalar ve kayıplar tecrubeye bağlı olarak kaçınılmaz olur. 160 litre camacam tankta 6 adet discus yeterli olur. 
Unutma dip çekimi ve su değişimleri çok önemli. Bunun kolaylığı için camacam tanklar en iyi seçimlerdir. Göz%20Kirpma
Yazılana çizilene aldanma, her ne kadar söylensede discus korkulacak bir cins değildir Keza discus beslemek bir sanat ve ayrıcalıktır. Discus beslemek demek onun karakterini, dilini, isteklerini, mutluluklarını ve mutsuzluklarını zamanla tanımak ve öğrenmek demektir. Balığının karakterini kavrayabilirsen onlarda seni tanıyacak ve gerisi inan bana çorap söküğü gibi gelecektir.
Unutmaki balıklara olan ilgi ve alakan cevapsız kalmayacaktır. Balılarında seni zamanla tanıyacaklar aranızda sıkı bir bağ oluşacaktır. Bu konu çok önemlidir. Onları tanıdıkça ne istediklerini, sıkıntılarını ve mutlulukları görecek ve çok daha iyi anlayacaksın.

Forumda aradağın hemen hemen her soruya cevap bulabilirsin. Discus adına bir çok bilgi mevcut, bunları mutlaka oku. Ama sakın korkma yazılan çizilen gibi olmadığını zamanla anlayacaksın. Tebessüm
 
MehmetAbi2010-09-14 02:02:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TOL-gaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2010
İl: Izmir
Mesaj: 6
TOL-gaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2010 02:32
Teşekkür ederim bi ara hevesim kaçtı cesaret edemedim ama sizin yazınızdan sonra kesinlikle beslemeliyim çok teşekkür ederim
.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir