Discus için marşa bastım (yumurtladılar- sf 4)


Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2010 13:52
Yeni fotolar; 1 ay oldu artık, dış filtre temizliğini erken yaptım (20. günde) tank yeni kurulduğu için ve uygun olarak yaptım, sepetleri akvaryum suyu dolu kovaya koyup hafifçe salladım ve sadece elyafı değiştirdim, 5 dakika içinde de taktım ama ertesi gün suyumda nitrit oluşmasını engelleyemedim, 1 hafta hafif su değişimleri bakteri kültürü eklemesiyle anca kendine geldi (nitrit max 0,8 mg/lt oldu, hemen bir saatte müdahale edip 0,3-4 e indirdim, şimdi 0,3 den az ama sıfır değil, 0,1 gibi. 1-2 güne tamamen yok olacağını umuyorum). Pipo filtre ve dış filtreye ek olarak bir de iç filtre ekledim, akıntı yapmıyor, cama verdim çıkışını, ph değerim 7,2 gibi olduğundan dolayı ağırlıklı olarak amonyum oluşacak, iç filtrede elyaf ve zeolit var, zeolit amonyumun bir kısmını absorbe edecek ve bakteri kültürünün yükünü azaltacak. Nitrit belasından tamamen kurtulduktan sonra iç filtreyi çıkartacağım.

Tabi bu arada sebebini anlayamadığım bir şekilde 4 siyah neonumu kaybettim. Nitrit tolere edemeyecek salyangoz, karides, otocinclus gibi balıklarda problem hiç yok, siyah neonlar da bölgesel renk atması sonucu max 24 saatte öldüler ama toplu değil, her gün birisi gibi. Hayvanın hiç bir şeyi yokken hızlıca rahatsızlanıp cam kenarlarına gidiyor ve gece de ölüyor, sebebini hala keşfedemedim, sıcaklık sabit, eklenen su aynı karışım (yarım kova kloru ve diğer zararlı bileşenleri seachem prime ile bağlanmış çeşme suyu, yarım kova 6,1 ph lı yumuşak içme suyu karışımı), ph stabil, nitrat 7-10 mg/lt sabit, nitrit (bu sorun olmadan önce de kaybettiğim 2 siyah neon oldu) kısa sürede balık öldürecek seviyede değil ve sıfıra çok yakın artık. Daha fazla kayıp yaşamamayı umuyorum...

 



Kaan ERDAL2010-02-03 14:10:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmetkalafatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 387
ahmetkalafatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2010 18:24
Kaan Bey çok geçmiş olsun. Umarım tankınız biran önce oturur. Filtreyi erken temizlemenizin sebebi neydi? Debisimi düşmüştü?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2010 23:53
[QUOTE=ahmetkalafat]Kaan Bey çok geçmiş olsun. Umarım tankınız biran önce oturur. Filtreyi erken temizlemenizin sebebi neydi? Debisimi düşmüştü? [/QUOTE]

Sağolun Ahmet Bey, yok debisi düşmemişti, adapte olan bitkilerin çürüyen yapraklarını her ne kadar toplasam da filtre içinde birikmiş olduğunu düşündüm, elyafı değiştireyim dedim, ama bakteri kolonisi iyice oturup güçsüzlerin ölmesi ve sadece kuvvetli bakterilerin yerleşmesi biraz daha uzun sürüyor olmalı ki, 20. günde beni tatsız bir sürprizle başbaşa bıraktılar.

Az önce nitriti ölçtüm neredeyse sıfır... Yarına tamamen yok olmuş olacaktır, gerçi az önce 2 yeni bitki ektim, bir mangrove kökü daha yerleştirdim ama bu oynamaların ardından suya az miktar seachem prime ekledim, 1 saat sonra da 2 kapak bakteri kültürü kattım, kompanse edeceğini düşünüyorum :)

1 cryptocoryne wendti brown 1 tane de green ekledim, yeni mangrove köküne de eğreltiotu falan sardım, büyük bir demet mossu da tanka bıraktım, iyice tropikal sualtı cennetine dönüştü, daha bir derinlik kazandı. Yarın fotoları eklerim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Engelli ÜyeÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 772
Engelli ÜyeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2010 04:36
Kum  gördüğüm kadarıyla ince taneli bir kum kullanıyorsunuz peki kumun sıkı olmasından dolayı bitkilerin gelişimine  olumsuz bir  etki oluyormu?


Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 00:28
[QUOTE=tanganyikacı]Kum  gördüğüm kadarıyla ince taneli bir kum kullanıyorsunuz peki kumun sıkı olmasından dolayı bitkilerin gelişimine  olumsuz bir  etki oluyormu?


Saygılar...
[/QUOTE]

Yok şu ana kadar bir sıkıntı gözlemlemedim, fotolar biraz parlak olduğu için aşırı ince gibi görünebilir ama aslında 1mm civarı irilikte üst katmandaki kumlar, yani o pudra gibi olan kumlardan değil. Altta ise 3-4 mm civarı irilikte kum kullandım, sürgünler gayet rahat hareket ediyor. Tabi rizomlu bitkileri sığ şekilde ekmek gerektiğinden tutturma problemi olabilir, neyse ki anubiaslar kütüklere bağlı. Echinodoruslar ve sazlarda ise hiç problemim bulunmamakta, 10-15 günde zaten örümcek ağı gibi kökleniyorlar...

Dip balıkları ve salyangozlar zaten kumu eşeleyerek karıştırıyorlar, uzun vadede alttaki tabaka ile üstteki tabaka tamamen karışacaktır, köklerde besin eksikliği yaşamayacağıma inanıyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2010 23:55
Unotim123 nickli sevgili arkadaşım, değerli moderatörümüz Onur'un yol göstermeleri ve kendi denemelerim sonucu 1-1,5 aydır oluşturmaya çabaladığım sistemin bazı değerlerini paylaşmak istiyorum. Yol gösterici olacağına inanıyorum...

Kapasite: 250-260 net litre
Su sıcaklığı: 26-26,5 C
Ph: 6,9-7,0
kh: 3
gh: 7
Bitki: Yoğun

Gübre: Az miktar taban gübresi, haftada 1 önerilen dozajın 1/6 sı kadar seachem flourish ve trace

Katkılar:
*Su değişimi 3 hazneli filtre (5 mikron elyaf+aktif karbon+1mikron elyaf) ile çeşmeden yapılmakta, buna birebir oranında yumuşak içme suyu eklenmekte, su düzenleyicisi olarak seachem prime kullanılmakta (bu işlemlerden sonra gerek yok ama akvaryuma haftada bir girmesi o gün oluşacak amonyağı ve nitriti bağlayacak, sistemin yükünü hafifletecek diye düşündüm).
* Rize turist çayı: 10 litreye 10 ml civarında. Dem yoğunluğu ise 300 ml yani bir kupa suya 1 yemek kaşığı.

Filtreleme: 1000 l/saat dış filtre + hava motoruna bağlı iki süngerli pipo filtre.

Canlılar:
* 8 Adet siyah neon
* 6 Adet Sae
* 3 Adet İmparator tetra
* 5 Corydoras Sterbai
* 1 Corydoras Panda (Yakın zamanda dernek akvaryumumuza arkadaşlarının yanına gidecek Tebessüm )
* 5 Adet İriatherina Werneri
* 3 Adet Otocinclus Affinis
* 10 Elma salyangozu
* 2 Red Onion Nerite salyangozu
* 11 Adet hayalet karides
* 3 Adet Kiraz karides (yarın 10 kardeş daha katılacak inşallah)
* 3 Adet Amano karidesi
* Çeşitli kaçak ramshorn vb salyangozlar Kafasi%20Karismis

Yemleme: Günde 2 kez, sabah akşam... Haftada 1 gün aç.
Sabah: sera vipachips+tetra plecomin dip için. sera vipan yüzey için
Akşam: sera spirulina tablet+portakal, muz vb meyva dip için. sera flora yüzey için.
Haftada 2 gün sera fd artemia shrimp

Dip çekimi: yok.
Su Değişimi: Haftada 1 gün %20
Nitrit, amonyak: 0
Nitrat: Çeşmeden 9 mg civarı gelmekte, 1 hafta sonunda ise akvaryumda 12 mg civarında oluyor.

Sistemin dibi tortulaştıkça, ki bu kadar omurgasız hayvanla, bitki artığıyla 1-2 ay sonra istediğim kıvama gelecektir.

Dip çekmeden de, bu derece canlı yükü ve kuvvetli beslenmeyle su değerleri makul sınırlarda kalıyor. Discuslarım nisanda gelecek inşallah, o güne kadar çok daha iyi değerlere ulaşacağıma inanıyorum. Siyah neonlar dün sabah çiftleştiler ama sae ler ve karidesler olduğu müddetçe yumurta falan kalmayacaktır Dil%20Çikarma

Yeni resimleri de kısa süre içinde ekleyeceğim. Bugüne kadar bana yardımlarını esirgememiş tüm kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmetkalafatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 387
ahmetkalafatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2010 17:21
Kaan Bey Discus olarak Discusun hangi çeşidine karar verdiniz? Kafanızda özel bir tür var mı? Discusları nisanda akvaryumunuza almanızın bir sebebi var mı? Ben akvaryumu kuralı 2 hafta oldu. bu hafta eminönündeki akvaryumcuları teknik akvaryumu ve aksaray köşk akvaryumu gezdim. Dragon Discus denen tür çok hoşuma gitti muhtemelen 1-2 hafta içinde(3. veya 4. hafta sonunda) discus alıp koymayı düşünüyorum acaba bu bir hata mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2010 20:15
[QUOTE=ahmetkalafat]Kaan Bey Discus olarak Discusun hangi çeşidine karar verdiniz? Kafanızda özel bir tür var mı? Discusları nisanda akvaryumunuza almanızın bir sebebi var mı? Ben akvaryumu kuralı 2 hafta oldu. bu hafta eminönündeki akvaryumcuları teknik akvaryumu ve aksaray köşk akvaryumu gezdim. Dragon Discus denen tür çok hoşuma gitti muhtemelen 1-2 hafta içinde(3. veya 4. hafta sonunda) discus alıp koymayı düşünüyorum acaba bu bir hata mı?
[/QUOTE]

Ahmet Bey merhaba. Discusları Samsun'da bir üreticiden sipariş ettim, nisan başında satış boyuna anca gelecekler. 5-6-7 cm boyunda 8 adet alacağım kısmetse. 4 tane f1 kan "tefe green", 2 tane f1 kan "red alenquer", 2 tane de "spotted eruption" cinsi discus alacağım. Balıkların altısı vahşi ana babadan doğduğu için çok çıtkırıldım olmayacaklar ve şahsi fikrime göre orjinal discusların renk varyeteleri daha sade ve güzel olduğu için bunları tercih ettim. Spotted olanları ise babam "biraz da renkli olsun yahu" diye kapris yaptığı için alacağım Tebessüm ee babamızı 2 balık için kıramayacağımıza göre... Dil%20Çikarma

Bence biraz daha bekleyin akvaryum iyice bir otursun, bazı durumlarda mevcut akvaryumun pratiğinin oturması da zaman alabiliyor (her yeni akvaryumun kurulu düzeni farklı olduğu için müdahalelerde o akvaryuma özel el çabukluğu gelişiyor, suyunuzun huyunu ve "suyunu" tam anlamıyla anlamak da biraz zaman istiyor. Bu arada akvaryumdaki biyolojik döngü iyice oturuyor, zayıf bakteriler yerlerini doğal seleksiyon ile daha dayanıklılarına bırakıyorlar. Bence biraz daha beklemeniz daha iyi olur.

Balık alacaksanız da hobici arkadaşlarımızın yetiştirip sattıkları yavruları alırsanız ithal balıklardan daha dayanıklı ve alışık oluyorlar... Kesinlikle ilk defa discus bakacaksanız yerli balık tavsiye ederim. Ben de tercihimi böyle kullandım. Sevgiler...
Kaan ERDAL2010-02-15 20:15:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozel91Çevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2010
İl: Sakarya
Mesaj: 179
ozel91Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2010 22:14
Tebrik ederim kaan bey akvaryumunuz çok güzel duruyor darısı benim başıma :) Bu arada ilk resimde arkadaki ısıtıcı polis jopu gibi durmuş :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmetkalafatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 387
ahmetkalafatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2010 08:42
[QUOTE=Kaan ERDAL]
Balık alacaksanız da hobici arkadaşlarımızın yetiştirip sattıkları yavruları alırsanız ithal balıklardan daha dayanıklı ve alışık oluyorlar... Kesinlikle ilk defa discus bakacaksanız yerli balık tavsiye ederim. Ben de tercihimi böyle kullandım. Sevgiler...
[/QUOTE]

Evet bu konuda kesinlikle haklısınız? Evimin hemen 5 dk ötesindeki akvaryumcuda yaklaşık 1 aydan beri duran 6cm lik discuslar var. Çeşme suyuna ve 28C alıştırılmışlar. Kısmetse oradaki 4 adet discusu almayı düşünüyorum. Bu boylar belki daha riskli ama rasgele biryerden alacağım 10cm lik discusdan daha az riskli diye düşünüyorum. Bitkilerimi sağolsunlar akvaryum.com üzerinden akvarist dostlardan almıştım. Discuslarıda buradan almak isterim araştırıyorum ama şimdilik forumdaki Discus satıcılarının fiyatı biraz pahalı gibi geldi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2010 11:46
[QUOTE=ahmetkalafat] [QUOTE=Kaan ERDAL]
Balık alacaksanız da hobici arkadaşlarımızın yetiştirip sattıkları yavruları alırsanız ithal balıklardan daha dayanıklı ve alışık oluyorlar... Kesinlikle ilk defa discus bakacaksanız yerli balık tavsiye ederim. Ben de tercihimi böyle kullandım. Sevgiler...
[/QUOTE]

Evet bu konuda kesinlikle haklısınız? Evimin hemen 5 dk ötesindeki akvaryumcuda yaklaşık 1 aydan beri duran 6cm lik discuslar var. Çeşme suyuna ve 28C alıştırılmışlar. Kısmetse oradaki 4 adet discusu almayı düşünüyorum. Bu boylar belki daha riskli ama rasgele biryerden alacağım 10cm lik discusdan daha az riskli diye düşünüyorum. Bitkilerimi sağolsunlar akvaryum.com üzerinden akvarist dostlardan almıştım. Discuslarıda buradan almak isterim araştırıyorum ama şimdilik forumdaki Discus satıcılarının fiyatı biraz pahalı gibi geldi.
[/QUOTE]

Vatan Köşk'den alacaksan en üst veya en alt raftakilerden değil de orta raftakilerden al Göz%20Kirpma üst ve alttakiler yeni oluyor, parazitlerini döksünler hele Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmetkalafatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 387
ahmetkalafatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2010 11:24
Evet ordaki balıkları gördüm. 1 tane çok beğendiğim var. Ama o türden sadece 1 tane var:( Acaba 1 discus türünden 4-5 adet almakmı daha iyidir yoksa farklı türden discuslar birarada olmasımı yada bu sıkıntı yaratmaz ve tamamen zevk meselesimi:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2010 11:57
[QUOTE=ahmetkalafat]Evet ordaki balıkları gördüm. 1 tane çok beğendiğim var. Ama o türden sadece 1 tane var:( Acaba 1 discus türünden 4-5 adet almakmı daha iyidir yoksa farklı türden discuslar birarada olmasımı yada bu sıkıntı yaratmaz ve tamamen zevk meselesimi:)
[/QUOTE]

Tamamen zevk meselesi. Bazı türler diğerlerinden geç ergenliğe giriyor, geç üremeye başlıyor, kimisinin mukozası kuvvetli kiminin zayıf oluyor (bebek besleme anlamında). Ama üretimde kan karışmasın düşüncesi yoksa, hepsi aynıdır. Yani feromonları, salgıları, birbirlerini tanımaları aynı cinsin özelliklerini taşır. Sürü haline gelirler...

Yeni başlayanlarda "stres barlarını" gösterebilen türler önerilir, böylelikle ufak sorunlarda bile balığın rahatsız olduğunu anlarsınız, ama süper red melon vs. gibi düz renkli, genellikle kırmızı veya sarı, beyaz balıklarda bu barlar görünmediği için erken teşhis yapmak bir nebze zorlaşır. Ama akvaryumu daha önce tecrübe etmiş, balıkların genel tavırlarını tanıyan birisi, daha önce discus beslememiş olsa da balıkta bir sorun olduğunu zaten anlar...

Ben şahsen; vahşi diskusa yakın türevler olan mavi turkuaz, alenquer (kahverengi discus) gibi türleri tavsiye ederim yeni başlayanlara. Kanaatimce bu türler bence de en güzelleri arasındadır. Doğaya yakın balık aramasam papağan çiklit beslerim Göz%20Kirpma Renklerine bayılsam da bir türlü ısınamadım. Tabi bu benim görüşüm. Zamanla değişebilir de...
Kaan ERDAL2010-02-23 11:59:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmetkalafatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 387
ahmetkalafatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2010 14:15
[QUOTE=Kaan ERDAL] [QUOTE=ahmetkalafat]Evet ordaki balıkları gördüm. 1 tane çok beğendiğim var. Ama o türden sadece 1 tane var:( Acaba 1 discus türünden 4-5 adet almakmı daha iyidir yoksa farklı türden discuslar birarada olmasımı yada bu sıkıntı yaratmaz ve tamamen zevk meselesimi:)
[/QUOTE]

Tamamen zevk meselesi. Bazı türler diğerlerinden geç ergenliğe giriyor, geç üremeye başlıyor, kimisinin mukozası kuvvetli kiminin zayıf oluyor (bebek besleme anlamında). Ama üretimde kan karışmasın düşüncesi yoksa, hepsi aynıdır. Yani feromonları, salgıları, birbirlerini tanımaları aynı cinsin özelliklerini taşır. Sürü haline gelirler...

Yeni başlayanlarda "stres barlarını" gösterebilen türler önerilir, böylelikle ufak sorunlarda bile balığın rahatsız olduğunu anlarsınız, ama süper red melon vs. gibi düz renkli, genellikle kırmızı veya sarı, beyaz balıklarda bu barlar görünmediği için erken teşhis yapmak bir nebze zorlaşır. Ama akvaryumu daha önce tecrübe etmiş, balıkların genel tavırlarını tanıyan birisi, daha önce discus beslememiş olsa da balıkta bir sorun olduğunu zaten anlar...

Ben şahsen; vahşi diskusa yakın türevler olan mavi turkuaz, alenquer (kahverengi discus) gibi türleri tavsiye ederim yeni başlayanlara. Kanaatimce bu türler bence de en güzelleri arasındadır. Doğaya yakın balık aramasam papağan çiklit beslerim Göz%20Kirpma Renklerine bayılsam da bir türlü ısınamadım. Tabi bu benim görüşüm. Zamanla değişebilir de...
[/QUOTE]
Anladığım kadarıyla pigeon blood ile red marlbora discus eş tutabilir bunlardan olacak yavru ikisine ait bir tür mü yoksa anaçlara ait ortak özzellik taşıyan yeni bir türmü oluşturur.

Birde özellikle red pigeon, red dragon ve red pandayı ayırt edecek nokta neresi. Hepsinde beyaz üzerinde kırmızı kalın çizgiler var.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir