discus hakkında


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2007 01:37
Discus




Başarılı Bir Üretim

Bu bir çok akvaryumcunun amacıdır.hakkında az bilgi sahibi olduğumuz discusun ilginç kuluçka devresi oldukça zor bir devredir.Yumurtalarla ilgilenir.Lavraları yumurtadan çıkarır ve onları beslerler.Yavrular yüzmeye başladıklarında hiç birinin kayıp olmamaması için onları dikkatle izlerler.Onları takip eder yuvaya geri getirirler. hatta yavru discuslar yüzmeye başladıktan sonra onlara deri sekrasyonu için dahi yardımcı olurlar.Yavrular kendi kendilerine bakabilir hale gelinceye kadar onlara bakarlar.Ancak tüm bunları görebilmek için ilk önce discusun yumurtlamasından itibaren onu gözlemeniz gerekir.Discus çifti birbirlerini bulduktan kısa bir süre sonra çiftleşmelidirler. Bunu beklemek sabır işidir.

Uygun çiftlerin çiftleşmesi aylar hatta haftalar alabilir.Bir yaşına geldiklerinde üreyebilirler.1'den üç yaşına kadar başarıyla üreyebilirler.Discusların düşük atmosfer basıncı periodlarında üredikleri söylenir.Ancak bu hipotez yalnızca bu konudaki düşüncelerden biridir. Dişi bir discus haftada bir yumurtlayabilir yine bir dişi discus 6ayda bu şekilde yirmi takım yumurta dökebilir.

Tabii normalde dişi önce doğurduklarına bakacak bunlar tanktan alındıktan sonra tekrar yumurtlayacaktır.Bu arada da yumurtlamada yumurta yiyici discuslar görülmüştür.Yumurtlama işlemi esnasında discus birkaç ay dinlenebilir.Bu gibi bir durumda çiftleşme için ideal olan bir çift dahi aniden yumurtlamayı durdurur.Ve sonra aniden yumurtlamaya başlar.Discusun yumurtlamaya başlayacağı önce balığın renk değişiminden anlaşılır. Özellikle vücudunun arka kısmı daha da koyulaşır.Son dört çizgi daha belirgin bir hale gelir yine kuyruk yüzgeci daha belirgin bir hal alır vücut rengi gitgide koyulaşır bunlar yumurtlamanın işaretleridir.

Balık yumurtlama konisinin yanına gelir vücudundan bir titreme geçer.Bu titreme özellikle baş kısmında belirginleşir. Yüzgeçleri titrer ve birbirlerine doğru yaklaşır Baş sallama hareketi görülebilir.

Dişi sürekli olarak koniye doğru yüzer. Yumurtlama başlamak üzere gibidir.Ancak dişi yine hazır değildir. Her ikisi de koniyi tekrar tekrar temizlerler. Bu temizleme hareketi yumurtlamanın çok yakın olduğunun göstergesidir.Dişinin ovipozitörü belirgin bir hal alır.Vücuddan 3-4 mm dışarı çıkar. Erkeğin üreme organı daha kısadır.Dişi tekrar yumurtlama dememesi yapar. Erkek yanında durur. Bu nedenle yumurtlamanın diğer akvaryumlardan görülmemesi gerekir. Yoksa balık yanaşamaz. Bütün gün süren yumurtlama hazırlığından sonra gerçek yumurtlama başlar.

Discus'lar akşamüstü yumurtlamayı tercih ederler.Dişi, yumurtlama konisine doğru yüzer.Sırayla 10-20 arası yumurta bırakır. Bir takım, genelde 200 yumurtadan, daha iyi bir takım, 300 yumurtadan ve en fazla 400-500 yumurtadan oluşurlar.(500'ün üstü çok istinai bir durumdur.) Her yumurtlayıştan sonra dişi,erkeğin yumurtaları dölleyebilmesi için yer bırakır. Bu sırada tankta akınta olmamalıdır, bu nedenle filtreler kapatılmalıdır. Yumurtlama 1 saatcivarında devam eder.

Balıkları izlerken onları rahatsız etmemeye özen göstermeliyiz. Bu sırada çiftlerden hangisinin erkek ve dişi olduğu kolayca tespit edilebilir.Ayrıca balıkların birbirlerine karşı davranışlarını da bu sırada görebiliriz. Eğer discus çifti iyi anlaşıyorlarsa, yavruların yaşam şansları o derece artar.

Yumurtaları bıraktıktan sonra onları sürekli olarak göğüsleriyle kontrol ederler. İyi bir çift belli aralıklarla nöbetleşe beklerler. Çift kavga etmeye başlarsa, durum kritikleşir. Kavgalar artarsa çiftler yumurtaları yiyebilir. Tek bir balık bırakmak da problemi, çözmez ancak bir balık yalnız başına yavrulara bakabilir.

Discusun yumurtadaki balığı yediğini görmek rastlanılan bir olaydır.Bunun için en iyi çözüm, çiftden birini aynı akvaryumdan çıkartmaktır.Bir başka çift balıkta kullanılabilir.Eğer bu başka çift diğerleriyle hemen hemen aynı zamanda yumurtlamış ise kavga eden çiftin yavruları , bu yeni çiftin yanına konulabilir.Yeni bakıcılar genellikle yeni gelen yavruları kabul ederler ve onlara kendi yavruları gibi bakarlar.Yine yumurta yiyen Discusların yavruları da bu şekilde ayrılırlar.Böylece yavru discuslar tabii bir ortamda yetişirler.

Şimdi de biz yine üreme tankımıza dönelim.Yumurtular 60 saatte 30'ta gelişirler.İkinci gün yumurtaların içindeki küçük siyah benekler gözle görülebilir.48 saat sonra da küçük gözler dahi farkedilir.Discus çifti lavraların yumurtadan çıkmasına yardım eder.Küçük lavralar titreyen kuyrukları ile konide asılıdırlar.Başlarındaki yapışkan salgı bunların düşmesini engeller.Bu süre 60 saatden fazla yani yavru kendi başına yüzebilinceye kadar devam eder.Lavra evresinde çiftler bunları sıksık yerleştirirler.Lavraları yumurtaların yapıştığı yerden farklı yerlere koyarlar. Yumurtadan kendi kendilerine yüzebilen discus olmaya geçiş aşamasında geceleri tanklarda bir ışık bırakılmalıdır.Böylece çiftler yavruları akşam üstü bir araya toplayıp gece boyunca da onlara bakabilirler.

Bu süre zarfında çiftler daha az yerler.Ancak düzenli bir şekilde beslenmeye devam etmelidirler.Canlı yiyecekler verilmemelidir.Çünkü discus canlı yem ve lavrayı güçlükle ayırtedebilir.Yavru discusun kendi kendine yüzebilmesi ile birlikte doğruca ebeveyne doğru yüzmesi önemlidir.Eğer böyle yapmazlarsa kaybolurlar.Bu çok sık görülmekde ve nedeni bilinmemektedir.Çiftlerin deri sekrasyonu geliştirmedikleri olasıdır.Böyle bir durumda da yavrular kayıb olurlar.Derhal ebeveyne doğru yüzen onun derisiyle sürekli kontakta kalıp durmaksızın sekrasyon alır. Bu devrede çiftler özel koyu bir renk alırlar.

İlk birkaç gün yavrular çiftlerin sekrasyonlarıyla beslenirler.Doğada sekrasyonsuz yaşamaları imkansızdır.Birçok discus beseleyicisi bunu denemiştir ancak başarılı olamamıştır.

Deri sekrasyonu en azından ilk 4-5 gün yavru Discus için gereklidir.Ancak bundan sonra karides artemia larını alabilirler.İlk günlerde yavrular ebeveynlerden 7cm. kadar ayrılabileceklerdir.Büyüdükçe ebeveynlere bağımlılıkları gitgide azalacaktır.

Kuluçkadayken çiftlerin birbirlerinin rollerini nasıl üstlendiklerini izlemek ilginçtir.Genellikle çiftlerin biri yavrularla yüzerken diğeri yer ya da akvaryumdaki bölgesini bekler.

Yavru discus ebeveyn sekrasyonuyla yaklaşık iki hafta beslenir.Ancak yeterince büyüyen yavru bu evreden sonra ebeveynin mucusuna zarar verir.Bundan sonra yavruyu ayırmak gerekir.Artık artemia nauplia ile beslenirler.Başlangıçta naupliya'yı yavrulara çiftlerin yanında bir cam pipetinin içinde vermek yararlı olur.Sonra küçük discus tankın içinde aramaya başlar.15 Gün sonrada her türlü yiyeceği alabilir.
__________________
Besleme

Büyük bir discus'un iştahı kendisi gibi büyüktür.Verilen yiyeceğe doğru yavaşça yaklaşıp iştahla yer.Sindirrerek yavaşça yutar.Yiyeceğine saldırıp hemen yutuveren Angel( Melek)balığının aksine , discus yiyeceğini seçer.

Doğada discus sinekler , bunalrın lavraları ve küçük karideslerle beslenir.Ayrıca henüz hakkında pek fazla araştırma yapılmamış olan çeşitli yosunlarla da beslendiği bilinmektedir.Discuslar belli yiyeceklere alıştırılabilirler.Bunları Tetra , mın tabletlerine alıştırmakta mümkündür.Ancak Tetra yavaşça suya inen parçalardan oluşan bir discus yiyeceği geliştirmiştir.Bu hem besin değeri açısından hemde balığın suyun içinde beslenmesi açısından önemlidir.Ancak yeni yakalanmış bir discusa bu yiyecekler verildiğinde hemen almayacaktır.Bir karışım hazırlanıp böyle verilmelidir.Tabii , yeni yakalanan bir discusu domastik olanların yanına koyup böylece beslemek çok daha iyiydir.Yiyecek verilirken diğerleriyle birlikte yemi alamayan discus hasta demektir.

Büyük bir discus başka hangi yiyeceklerle beslenebilir?

Tetra min taneleri ve Tetra discus foodlar dışında bir de Tetra Tip denilen dondurulumuş ve kurutulmuş yiyecek tabletleri de vardır. bu gerçekten tavsiye edilen bir yiyecek türüdür.Discuslar bunu kolayca kabul edecektir.Tetra Tibler ayrıca tedavi amacıyla da kullanılabilirler.İlaç ve su karıştırılıp 1 gece dinlenmeye bırakılırlar, kuruduktan sonra verilirler.Böylece tetra tip yemeyi seven bir discus ilacını da kolayca alabilecektir.Tetra Medicated Food da bir diğer tedavi yöntemidir.

Önerilmesine rağmen yiyecek olarak Tubifex kurtları da vardır.Bunlar suyu kirletir ve ağır metaller ihtiva ederler. bu yüzden yiyecek olarak verilmeleri zararlıdır.Büyük discuslara suyun üzerindde yüzendonmuş ve kurutulmuş sivri sinek lavraları verilebilir.Ancak discuslar kırmızı çeşitleri tercih ederler.Fakat siyah ve beyaz lavralar daha besleyici olduklarından , bunlara alıştırmak gerekir.Bir başka yiyecek de sığır yüreğidir.

Sinir ve yağları alınmış yürek , küçük parçalara doğranarak verilir.Gerektiğinde bir parça sığır yüreği sebze ya da findık üzerine konularak sunulabilir.Eğer yürek kurtlarla karıtırılmışsa balık bunu seyrek alacaktır.Ayrıca dondurulmadan önce vitamin ya da minerallerle zenginleştirilebilir.Multi vitaminler ya da mineraller şırınga ile ete verilip sonra et dondurulabilir.

Diğer bir olasılıkta , yağı yürekten almak ve küçük parçalara ayırıp mikserde ,öğütmek sonra da balığın büyüklüğüne göre ayırıp vermektir.Bu ete Osspulvit yada benzeri multi vitamin mineralleri katılabilir.Kıyılıp haşlanmış ısanak, yumurta sarısı, ve acısız kırmızı biber eklenebiir.Sonra karışım plastik bir torbaya konulur.Karışım ince bir tabaka halinde yayılır, böylece tabaka donduktan sonra kolayca küpler halinde kesilebilir.Donmuş ,kurutulmuş sivrisinek lavraları bu karışıma katıabilir.Lavralar sonradan yemi emecek ve akvaryum içine yürek parçalarıyla birlikte, kolayca yenilmek üzere dağılacaklarıdr.

Bir diğer discus yiyeceği de Enchytraea'dır.Bu kurtlaru kendiniz üretebilirsiniz.Bu çok sevilen bir yiyecektir ve dişininyumurtlaması açısından faydalıdır.Ancak çok yağlı olduğundan belli miktarlarda verilmelidir.Bu kurtlar , yavru discuslar içinde kullanılabilirler.Kurtlar albüminli maddelerle beslenirlerse , balık bu yoldan albümin alabilir.Enchytraea kültürüne vitamin tozu da katılabilir.Su sinekleri yavru discuslarca sevilirler.Ancak büyük discuslar bunları tercih etmezler.Discus'a yeni bir tür yemverilirken bakıcı ilk önce bunu günlük olarak azar azar daha sonra miktarı artırarak vermelidir.Büyük bir discus günde 3-4 kez beslenmelidir.Azar azar ama sık yem verin.Kuru yemler sabah ya da akşam üstü donmuş yiyecekler daha geç verilmelidir.Sabahları yem vermeden önce en az 15 dakika için balığın kendine gelmesi beklenmelidir.Akvaryum ışıkları yakıldıktan hemen sonra yemeyeceklerdir.İlk önce renkleri canlanmalı, gözleri canlı bir hal almalıdır. Eğer böyle değilse balık kendine gelmemiş demektir.

Yavru discuslarda yetişkinlerin yedikleri yiyeceklei yiyebilirler.Yavru discuslar günde bir kaç kez beslenirler.Bu ne kadar sık olursa okadar iyidir.

Discuslar evde besleniyorlarsa yavru discusu aç bırakmak tehlikeli olur.Birisi en azından günde iki kez yavrular beslemelidir.Bu durum iki haftalık oluncaya kadar devam eder.üyüyünce günde bir kez beslemek yeterli olacaktır. Erişkin bir discus bir hafta aç kalabilir.Ama kalmasa daha iyidir.Bir taile gitmeden önce, balık bir kaç gün için daha fazla yemle beslenir.
Problem Bir Balık Mı?

Evet bu böyle biliniyor. Ancak, Discus yetersiz ya da iyi bakılmadığında hastalanan bir balıktır (Bu insanlardada öyle değilmidir.) Diğer balıklara nazaran daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.Çok iyi bakılması gerekir.

En önemli nokta şudur; Doğada discus yumuşak suda yaşar. Bu suda discus için hayati değer taşıyan (humins) vardır. Ancak biz tankımıza çok fazla humins koyarsak rengi kahverengiye dönecek ve bulanacaktır. En ideali, bunları orta sertlikle bir suda tutmaktır. Genel sertlik 10-15 C arasındadır.Üreme sırasında sertlik düşürülmelidir. Peat extracats, elementler ve multivitaminler konulmalıdır.

Akvaryumun pH değeri çok önemlidir. Bunu 6-7 arasında olması geremektedir.Asid kullanımı sonucu Ph değerinde oluşan ani değişim , balığın ölümüne neden olacaktır.Ph değerinde, suyun filtre edilmesiyle hafif düzeltmeler yapılabilir.

Üreme için çok hafif asidik bir ortam yaratılabilir.Ancak Ph değerinin beşin altına düşmemesi gerekir.Peat'in bakteriside etkisi, yumurtaların küflenmesini önler.

Discus akvaryumunun ısısına çok dikkat edilmelidir.Discus ılık suyu sever. İdeal ısı 28-30C arasındadır. 28 dereceden aşağıya düşmemelidir. Bazen ısı 31-33 C'ta yükselebilir. Bu üçüncü günde düşürülmelidir.

Balıkları bakterilere karşı korumak zordur.Bu yüzden akvaryum suyunu kısmen değiştirmek gerekir.Değişen suyun nitratı değişecektir.Yükseklecektir.Yada su değiştirilirken Iyon-Exchanger kullanılabilir.Exchanger resins Ph değerini ayarlar Ve bunun Ph 6 ve 7 arasında kalmasını sağlar.

Discusun kendini iyi hissedebilmesi verilen yiyeceklere de bağlıdır.Doğada discus taze su karidesleriyle beslenir.Çeşitli yiyecekler verilmemelidir.Eğer tek çeşit yiyecek verilirse dişi discus yumurtlamaz.Standart discus yalnızca tetra discus food gibi kuru çeşitleri değil ayrıca mineral ve vitaminlerle zenginleştirilmiş dana kalbi, yetişmiş artemia ve beyaz kurdu da kapsar.

Bir çok discus bitkisiz ve dekorsuz akvaryumlarda tutulur.Ancak akvaryumcular bunun tam tersini isterler.Akvaryumdaki malzemenin niteliği ve kontrolü çok önemlidir.Artıklar kolayca çakılların üzerlerine yerleşebilirler.Bogwood kökleri çürür ve pis koku yayar.Nitrat oluşumu çabucak tehlikeli seviyeye ulaşır.Discusun rengi kararır ve akvaryumun kenarına yapışır.Bu nedenle dikkatli olmak gerekir.Çözümlerden biri akvaryumun dibini çakılla kaplamaktır.Akvaryum tabanındaki ön kısım boş bırakılır.Çakıllar ve bitkiler arkaya doğru yerleştirirlir.Böylece hem temizlik hemde görünüm güzelleşir
__________________
Su

Her şeyden önce yumuşak su değişken olduğundan suyun Ph'inin sürekli olarak kontrol edilmesi gerekir.Ph değeri hidrojen iyon bileşimiyle ölçülebilir.Ph değeri 7,0 ise nötrdür.Ph değeri düşerse asit, yükselirse bazik haldedir.Discus için ideal 6,0 ve 7,0 arasıdır.Çünkü bu yumurtaların küflenmesini engeller.Ph değeri exchanger resins ya da peat konularak engellenir.Ph ölçme aleti de kullanılabilir.Aletteki elektrod, akvaryumun dibine yerleştirilir.Elektrod, Amplifier yoluyla, elektirik üretir.Sürekli ölçüm için alet devamlı suyun içinde tutulabilir.Camı içindeki ölçüm sıvısı çabucak yayılmaz.

İkinci olarak suyun letkenliği söz konusudur.Suda çözülmüş olarak bulunan maddeler tuzlar vardır.Sudaki yüksek iyon konsanrasyonu suyu daha iletken hale getirir.Tuzlu suyun iletkenliği fazladır.Discus sularının ise iletkenliği azdır.Bu genellikle 50 ms'den azdır.Bu suyun sertliğinin bir olması yani genel sertlik derecesi esastırBütün bu faktörler de üretirken göz önünde tutulmalıdır.Üreme suyu gerekli nitelikleri taşımalıdır.Pek çok durumda da bu desalmasyon demektir.Böylece suyun discus yumurtaları üzerindeki ozmik basıncı azalır.Yüksek basınç altında discus yumurtaları bozulur ve küflenir.Bu bozulma genellikle gözle görülmez.Yumurtalar olduğu gibi kalır ancak lavra oluşmaz.Yumurta içindeki basınç gelişmeyi engeller.Üreme suyunun iletkenliği 300ms'den az olmalıdır.almanyadaki sular genellikle sert ve üreme için uygun diildir.bu yüzden yumuşatılır.ya da tuzu alınır.bunun için iyon exchanger resinsler kullanılır bunlar suni resinin çok küçük granülleridir.endüstride su damıtılmasında kullanılır.Bu granüllerde binlerce anyon ve katyon bulunur.

Sudaki tuzların tamamıyla temizlenmesine dekarbonizasyon , yumuşatma ya da deselasyon denir.Suyun yumuşatılması çok önemlidir.Katyon Exchangerlar, suyun karbonatını alır.Kalsiyum ve Magnezyum sudan alınır.Sodyum verilir yumuşatma filtresi çok yavaş çalışır.Özel disalnasyon filtresi alınabilir.Bunlar genel filtre sistemi ya da bypass olarak kullanılır.Bypassda filtre suyu resinden hortum sistemiyle geçer arıtılmış su filtre odasına döner.

Yumuşatma resinleri kolay ve emniyetli bir şekilde mutfak tuzundan elde edilebilir.Karbonat sertliğiyle oluşan sodyum , hidro karbür alkali verir.Ph değeri 8,0 ve 9,0 arasında değişecektir.Bu değerler tabi discus için değildir.Bu yüzden su tekrar asitle tamponlanıp geekli Ph değerine getirilmelidir.

Resin seyreltilmiş Hidroklorik Asitle rejenere edilebilir.Bunun için çok dikkatli olunmalıdır.Dikkatsizce kullanılırsa Ph yükselir ve balık ölür.

Suyun desalnasyonu için bir başka olasılık da bir çift filtre sistemi ya da akvaryum dışında karışık saf suya yakın bir su elde edilmesidir.Çift filtre sistemi basittir.İlk filtrede su asitle rejenere edilmiş Katyon Exchanger 'den geçer.İkinci filtre de ise anyon Exchanger'den geçer.Bu yoldan elde edilen su diğer desalide edilmş ya da kalan suyla ayarlanır.Tamamıyla desaline edilmiş su discusun saf suyuyla aynı olmalıdır.

Birçok akvaryumcu kalan sularını desaline etmek zorundadırlar.Böylece ne yazıkki önemli tuzların da yok edildiği tuzsuz bir suya sahip olurlar.Bu yüzden daha sonra suya vitamin ve mineraller konulmalıdır.Black Water Extract kullanılmalıdır.Suyu arındırmak için üç ayrı dış saflaştıma metodu vardır.Yine suyun niteliğini koruması için suyu arındırmak için içmetodlar mevcuttur.

Ion Exchanger'ın uyugun bir hale getirdiği sodyum hidrocarbite Ph değerinn korunmasını sağlayacaktır.Karbonat sertliğini çok düşük tutacak ve Ph değerini 5,7 ve7,0 arasına indirecektir.

Diğer taraftan discus bakıcısı için metabolik ürünlerin nitratlarla birlikte alınması da çok önemlidir.Akvaryumumuzda zaralı nitratı yok edecek bitkiler olmayacağından bu ancak suyun kısmen değiştirilmesiyle ya da nitrat filtrasyonuyla sağlanacaktır.Filtre kömürü gibi işlev gören klor formundaki Anyon Exchangerlar kullanılır.Resin dış filtrede filtre sonrası materyal olarak kullanılır.Tıkaç , çakıl vb. materyal filtre öncesi kullanılır.1lt.Exchanger , her 100lt.hacim için kullanılır.

Hidrojen karbonata bağlı bir Anyon Exchanger, karbonat sertliğini azaltır.Böylece Ph değeri de discus için ideal olan 5,7 ve 7,01'a düşer.Bu resinle nitrat aylarca ''0'' da tutulur.Bu yavruların büyümesi yararlıdır.Başarılı bir discus akvaryumunda, her lt. için nitrat değeri maximum 0,15 mg. değerinde olmalıdır.
__________________
Teknik Bilgiler

Akvaryum endüstrisi akvaryumda kullanılabilecek bir çok yenilikler sunar.Basit bir donanım için dahi binlerce $ harcanması gerekebilir.Akvaryum donanımında belli yöntemler kullanmak zorunda değiliz.Önemli olan ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli malzemeyi kullanmaktır.

Herşeyden önce suyun niteliği önemlidir.Suyun dizalasyonu nitratın giderilmesi vs.Çiftler için özel akvaryumlar gereklidir.Akvaryumun büyüklüğü ile birlikte uğraşma ve yer problemi de büyür.Örneğin Jack Watty discusunu 1 lt.suyla dolu bir akvaryumda besliyor.Genellikle akvaryumun ebatları 50cm.*50cm.*50cm'dir.Bu her çift için maximum 125lt. su demektir.Bu ebatlarda bir tank normal sayılabilir.Daha büyük akvaryumların bakımı zordur.Ayrıca büyük akvaryumlarda discus yavrularını beslemek de zordur.Verilen naupaların suda çabucak dağılması atıkların suyu kirletmesine neden olur.Ayrıca büyük akvaryumların bakımı çok emek ister.

Discusların yumurtlamak için belli bölgeler seçerler.Bu bölgeyi sınırlamak kolay olmalıdır.Discus akvaryumları yerden 80-100cm. yüksek bir yere yerleştirilmelidir.Akvaryumların kolayca kaldırılıp konulabilmesi için aralarında aralık bırakılmalıdır.Discus balıklarının yumurtlarken sakinliğe ihtiyaçları vardır.Bu nedenle balığın yandaki akvaryumdan görülmesi gerekir.Eğer akvaryumlar birbirlerini görmeyecek şekilde düzenlenmezseler , balıklar birbirlerine saldırmaya çalışacaklardır.Ve çiftleşmek üzere olan erkekler bunu durduracaklardır.

Bazı discus türleri yeni yumurtalarını yerler.bunun için akvaryumlar arasından birbirlerini görmelerini engelleyen paravan kaldırılmalı.Diğer discusun yumurtalarını gömdüğünü fark eden discus onları korkumaa geçerek yemekden vazgeçecektir.

Yine bir discu çifti yumurtladıktan sonra kavga edebilir.Bunun nedeni her ikisininde yuvayı korumak istemesidir.Bu yüzden çift bir süre birbirlerinden ayrılarak yalnızca birinin yuvaya bakmasına izin verirlir.Yine iki akvaryum arasındaki engel kaldırıldığında komşu akvaryumla uğraşan çiftlerin birbirleriyle kavga etmeye akitleri olmayacaktır.

Eğer her iki akvaryumun ayrı bir filtresi varsa hastalık yayılma olasılığı da o derece de azalır.Eğer akvaryumdaki donanım diğer akvaryumdakilerle bağlantılı ise su değişimi yapılırken roblem büyüktür.Plastik foam cartrij filtresi örneğin;Tetra brilliant filter, bu tip tanklar için idealdir.Yavrular ya da lavralar bunun içine kaçarlar.mamafi küçük discus biraz büyüyüpbirkaç cm'e ulaştığındaplastik ve akvaryum duvarı arasında bir boşluk bırakılır.aksi halde sıkışıp kalırlar.Bu basit filtrelerle su değişimi karşılanır.Ayrıca çok iyi bir kava filtreye ihtiyaç ardır.

Discus bakımı için bir çok filtre metodu kullanılabilir.Büyük dış filtreler kullanılabilir.Bazı besleyiciler ise akvaryumları büyük bir dış filtreye bağlarlar, bu tip filtrelerde rotasyon pompaları doğrudan filtredeki temiz su odalarına bağlıdır.Su buradan yuvarlak dağıtım borusuna pompalanır.Her bir akvaryuma su özel valfle sağlanır.Kirli su filtreye, akvaryumdan uzun bir boruyla ve basınçla gelir.Büyük yetiştirme akvaryumları ya da pek çok ürünün bulunduğu akvaryumlard hızlı iç filtreler kullanılabilir.Burada da dış filtrelerin kullanılması çok daha iyi olur.Hızla dönen pompalar emiz su odasından gelen suyu temizleyip direkt olarak akvaryuma verilir.Akvaryumdaki pis su, br boruyla filtreye gelir.Küçük dış filtre odasında sırayla filtre tıkacı akvaryum cakılı, nitrat anyon için resinli iki tabaka plastik köpük bulunur.

Bu filtre odaları aylarca kullanılabilir.Exchange resinler rejenerasyondan sonra tekrar kullanılabilirler.Tıkaç ve çakıl hemen temizlenmelidir.Plastik köpük tıkaçlar filtre için kullanılır ve her hafta yıkanırlar.Böyle bir filtrenin minimum ebadı, akvaryum hacminin %10 'u kadar olmalıdır.

Çok yumuşak su değişken olduğundan suyun Ph değeri sürekli kontrol edilmelidir.Yumuşak suyun değeri 7,5ve 8,0'a kadar yükselebilir.Yumuşak su ve çok sıcak su, suyun niteliğini olumsuz olarak etkiler.Bunların kontrol altında tutulması şartdır.Bu da iki yolla yapılabilir.Ozon ve ultraviyole radyasyonuyla.Ultraviyole tüpleri direkt olarak filtre sistemine bağlanabilir.Sürekli çalışan bu tüplerin süresi 7500 saatir.Bu da tüplerin en geç 300günde bir değiştirilmesini gerektirir.UV ışığınıngörevi suyun pisliğini, yaydığı ışınlarla yok etmektir.Ozonun da mikrop öldürücü etkisi vardır.Ozonizasyon sırasında herhangi bir ilaç kullanılmaz.Ayrıca ozonun discus mucusuüzerinde olumsuz etkileri vardır.Ozon, yavrular için mucus salgılanmaya başlanılana değin verilmelidir.Bu da yuurtaların bırakılmasıyla, ikinci günden itibaren ozonun kesilmesi demektir.

Su değişimi çok önemlidir.Discus tanklarının diplerinde kum varsa bunlar düzenli bir şekilde temizlenmelidir.Discuslar büyük balılar olduklarından, çok miktarda dışkı verirler.Bu nedenle discus akvaryumundan hergün bu pislikler bir kova su alınarak temizlenmelidir.İlk önce pislik alınır, sonra temiz su konulur.Suya Tetra Aqua Safe konulara suyun toksitlerden arınması sağlanır ve Tetra Black Water Extract eklenerek, Amazon nehrinin ortamı sağlanır.

Isıtıcı ve termo-metre de çok önemlidir.Ayrıca discus akvaryumu iyi aydınlatılmalıdır.Florasan lambaları Mercury Vapour lambaları ve metal halinde lambalar kullanılabilir.Bitki olmayacağından, ışığın kuvvetli olması gerekir.Her iki akvaryumun üzerinde bir adet florasan olmalıdır.Renk gölgeleri akvaryum zevkine bağlı olarak sağlanır.Doğal ışık ve grolux tüpleri kullanılmalıdır.EO tüpleri suyun 20-30 cm. yüksekliğnde olmalıdır.
__________________
Üreme İçin Hazırlık

Başarılı bir discus üretimi için ilk önce iyi bir çift discus gerekir.Zamanı olan bir discus besleyicisi ilk çifti yetiştirmiş olduğu yavrulardan seçebilir ya da üretilmek üzere dışardan discus alabilir.

Çiftlerin birleşebilmesindeki en önemli konu cinsiyet belirlenmesidir.Çiftlerin dişi mi erkek miolduğunu dışardan tahmin etmek çok zordur.Ancak zamanla üretici bu yeteneği kazanabilir.Cinsiyet tayini için hangi karakteristikleri kullanabilirsiniz?

Herseyden önce balığın genel görünümü. Aynı yaşta olan bir çiftten iri olanı erkektir.Özellikle önden bakıldığında erkeklerin daha geniş ve çıkık güçlü yuvarlak başları vardır.erkeklerin sırt yüzgeçleri daha sivri ve yukarı kavislidir. Dişilerin sırt yüzgeçleri ise daha yuvarlaktır. Erkek discusun kuyruk yüzgeçi daha geniştir.

Erkeğin kanatları daha uzun ve geniştir. Güçlü kafatası ve kalın dudakları, boyun altının daha belirgin olması yine erkeklere ait özelliklerdendir.Ancak iri dişiler de bu özelliklere sahiptirler.

Doğada sürü halindeyken liderleri hem dişi hem de erkek olabilir.Genelde aynı tankdaki discuslarda erkek öncü durumdadır.Normalde çift birbirlerinin ağızlarını çekmeyecektirler. Erkek dişiyi yavaşça kenara itecektir.Hızla ona yüzecektir.Ve aniden geri dönecektir.Dişinin üzerindeki çizgiler belirginleşecektir.Eğer erkek eşini beslemek için takip ederse bu hareket onların iyi bir çift olduğunu gösterir.Akvaryuma yem atıldığında balıklardan biri kenara saklanırsa, ikiside aynı cins demektir.

En iyi metodlardan biri de çift olarak seçtiğiniz balıları bir kaç günaynı tankda tutmaktır.Böylece cinsiyetleri belirleyebilirsiniz.Eğer kavga ederlerse ayrı tanklara koyarız.Çift oluşturacağımız zaman erkek daha önce tanka konulmuş dişinin yanına konmalıdır.

Konulan erkek tankdaki dişiyle derhal ilişkiye girer.Ancak discus dişi ise saldırır ve günlerce akvaryumun bir köşesinde saklanır.Üremede suyun niteliği çok önemlidir.Su turbalarla zenginleştirilebilir.Bu nedenle akvaryum peat'i ayrı bir yerde suya karıştırılmalıdır.Bir taşla havalandırılmış peat suya asid ekleyecektir.Bir kaç gün sonra bu eski suyun bir kısmı üreme akvaryumuna konulur.Discus pH değerindeki hafif değişime olumlu cevap verir ve suyun yeni bileşimi yumurtlamayı teşvik eder. Bu durum aynen tabiattaki gibidir. Yağmur mevsiminde de sularda aynı değişim görülür.Peat çok ince torbalar veya naylon çoraplarla toplanır.

Diğer bir olasılık ta, havalandırma sistemini bir kaç saat için kapatmak olacaktır.Böylece Peat konteynerin dibine konulabilir.Seramik koniler discus'un yumurtalarını bırakması için ideal yerlerdedir.Discusun yumurtalarını yumuşak yere bırakması gerekir.Koniler bu yüzden ideal yerlerdedir.Çiçek saksıları da kullanılabilinir.Ancak yumurtaların içeriye kaçmaması için dipteki deliğn kapatılmasıgerekir.Üretme tankının sağ tarafı bir kriter olarak kabul edilir.

Discus sessizlik içinde yumurtlamayı sever. bu yüzden üreme tankları yalnızca bakıcısının günde birkaç kez girdiği odada olmalıdır.balık ne kadar çok rahatsız edilirse o derecede utangaç olacaktır.sağlıklı bir discus akvaryumun önünde yüzer. Akvaryumun önünde birisi durduğunda ona ilgiyle bakacak yaklaşacaltır. ve hatta elinden yem yemeyi dahi kabul edecektir. Böylece discus insanlara alışacak beslenme zamanını benimseyecek ve beslenme zamanı geldiğinde yemi almak için size doğru gelecektir. Bu da discus beslemenin diğer bir zevkli yanıdır.Beslenirken birbirleriyle iyi geçinmelidirler. Yiyecek için kavgaederlerse ya da erkek dişinin yemesine engel olursa bu uyumsuz olduklarını kanıtlar.


Yavruların Büyütülmesi

Discus beslemek ve büyütmek farklı olaylardır. Yavru discus'u büyütmek oldukça zahmetli bir iştir. Büyütülen yavru 6-8 haftalık olduktan sonra satılmaktadır. Ayrıca discus yetişkin bir hale yani 9-12 aylık bir hale gelinceye kadar bakılır.Küçük discus'lar genellikle 8 haftalık olduklarında satılırlar. Bu kısa devrede çok iyi bakmak gerekir.

Düzenli bir şekilde suyun kısmen değiştirlmesi önemlidir. Akvaryumdaki nitrat artışını engellemek ve dengede tutmak ta gerekir. Bunun için de bir nitrat filtresi gereklidir. Nitratın fazla olduğu bir tankta discus gelişemez.Bu balıkların gündebir kaç kez beslenmesi gerekir. Yavruların metabolizma ihtiyaçları fazladır.Suyun çok temiz olması ve artıklardan arıtılmasıda da önemlidir.Her gün yapılan su değişimiyle, bu sağlanabilir. Balıklar daha sert, örneğin; mineral bakımından daha zengin sularda, daha, iyi büyürler. 10 Derecenin üzerindeki genel sertlik derecesi yeterli olacaktır. Sert sularda ph derecesi sabit kalır.Böylece ph'ın artışı ve azalışını kontrol altında tutmak mümkünolacaktır.Suyun niteliğinin iyiolması daima göz önünde tutulmalıdır.İyi ve uygun birşekilde bakılan yavru çabuk büyüyecektir.

Solungaçlarının zarar görmesi,yavru discus için ciddi bir problemdir.Bu durumun nedeni hala anlaşılamamıştır. İki teori bulunmaktadır.Birincisi, küçük bir akvaryum ve pis suyun, balığın yeterli oksijeni alamamasına neden olduğu düşüncesidir.Balık akvaryumda hızla solumakda bu da solungaçlara zarar vermektedir.Solungaçların iltihaplanması bunun belirtisidir.

İkinci teori,ise yavru balığın gereken vitamin ve minerallleri alamamasıdır.Bu da olabilir.Çünkü yavru balıklar üç haftalık olduklarında deri sekrasyonu dışında yalnızca artemia yerler. Bu durumda artemia kültürüne vitamin katılmalıdır.Her bir kültür şişesine 20 saat sonra (artemia çoğaltılırken) vitamin konmalıdır.(Bir damla multivitamin solusyonu katılır.) Az miktarda mineral koymakta yeterli olacaktır.

Alıntı.
Kaynak : http://www.*****.com (Bu kaynaktaki de çalıntı olduğundan asıl kaynağı alta yazıyorum.)
olgi2007-04-23 17:40:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2007 11:17
Emeğinize sağlık, Teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2007 11:30
çok teşekkür ederim....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir