Discus Hakkında bilgiler


grandÇevrim Dışı

Kayıt: 24/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 232
grandÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2007 23:20
 

Akvaryum balıklarının sultanı kuşkusuz Discus tur. Gerek desenleri, gerek renkleriyle birçok hobistin tutkusu olmuştur. Beslenme ve üretiminin zor olduğuna dair yaptığı ün ve yavrularının beslenmesinde ki ilginç evre ile akvaryumlardaki asil duruşu bir çok değerli akvaryumseverin ortak görüşüdür. Discuslar Güney Amerika daki Amazon Bölgesinin akıntısı az sularında yaşarlar. Bu suların en önemli özelliği asidik ve sıcak olmalarıdır. Seçici üretim metodlarıyla farklı melez cinsler ortaya çıkmıştır.
Sitemizi ziyaret eden siz değerli hobistler;
Amacımız; bilgi ve tecrübelerimizi bu site altında paylaşarak sizlere daha iyi hizmet vermektir.
İdealimiz ise DİSCUS ailesinin farklı bireylerini sizlere sunmak olacaktır.



AKVARYUM ORTAMI;

Akvaryum ortamlarında gördüğümüz discusların hemen hepsi melez üretimlerdir. Genel olarak Symphysodon aequifasciatus un alt türlerinden melezlenmişlerdir. Örneğin mavi ve yeşil discustan Jack Wattley TURQUOISE ün yapmıştır.
Akvaryum ortamında yetiştirilecek discusların mümkün olduğunca biyolojik filtrasyonu etkin, güçlü bir sistem kurmalı ve akabinde azot döngüsü oluşmuş bir akvaryum hazırlandıktan sonra akvaryuma yerleştirilmelidir. Discuslar için mevcut akvaryumunuzun boyutlarından ziyade hacimsel olarak ne kadar balık konulacağıdır. Mevcut balık büyüklüğü 10-12 cm düşünerek her discus için 40-50lt arası su olmalıdır. Discus beslenilen tankta cardinal tetra, küçük corydoras türleri ve ideal olan ramirezi beslenebilir. Bitki seçiminde ise discus tankında hygrophila, cabomba, Amazon swordplant (Echinodorus) türleri discus tankının en ideal bitkileridir. Taban malzemesi ise su değerlerini bozmayacak %100 kuvars malzeme kullanılmalıdır. Tankta aydınlatma ise amazon kökenli discus için mümkün olduğunca ışıl ışıl uzun süreli yanan aydınlatmalar yerine tabiatı taklit edecek sabah, öğle, akşam düzenini veren programlanabilir aydınlatmalar kullanılabilir.

250 lt.lik bir akvaryumda 6-8 adet discus besleyeceğinizi varsayarak öncelikle hazırlanacak suyun satın alınan yerdeki suyla eşdeğer olması en önemli şarttır. Sizlere tavsiyem alınan discusun , bulunan akvaryumdaki ph ve microsiemens değerlerini önceden öğrenip problemsiz bir su hazırlamanız en ideal sonuç olacaktır. Unutulmaması gereken diğer bir parametre de sıcaklıktır. Balığın nakli sırasındaki ısı kaybı ve kendi akvaryumunuzdaki sıcaklık göz önünde bulundurulması gereken diğer önemli bir noktadır. Tüm bunların hazırlanması mevcut balığınızı stressiz ve mukoza'daki farklı ısı, ph, ppm ve özellikle ms gibi değerlerin yol açacağı ozmotik şoktan discusunuzu korumuş olacaksınız. Ozmotik şok balığın taşınma sonrası alınan yerdeki iletkenlik (microsiemens) değerlerinin kendi akvaryumunuza nakledildiğindeki iletkenlik değer farklılığından oluşan bir olaydır. İletkenlik değerlerinde ciddi oranlarda farklılıklar olması durumunda yüzgeçlerin kopması ve yüzgeç hatlarındaki eklemlerin basınçtan patlaması kaçınılmazdır. İki değer arasındaki iletkenlik farklılıklarının fazla olmadığı düzeylerde ise sadece balığın mukozası atar. Bu durum akvaryumdaki su şartınız maksimum düzeyde olduğu zaman sorun oluşturmaz. Tedbir tedaviden her zaman daha iyidir.

Sonuç olarak;
Akvaryumunuzdaki balığınızın sağlıklı yaşayıp büyümesi ve akabinde üremesi için en ideal su değerleri ph 6.2 - 6.8 aralığı, ısı 28 - 30 derece, iletkenlik ise 250 ms/cm genç balıklarınız için en uygun değerler olacaktır.



FİLİTRASYON;

Discusun doğal yaşama alanlarındaki ekosistem yağan yağmurlar ve akan su kütleleriyle SU sürekli olarak yenilenir. Akvaryumlarımızda ise tabiatı taklit eden ekosistem zincirini oluşturmak sağlıklı discus yetiştirmenin temel öğelerindendir. İlk olarak mevcut tankın filitre seçimidir. Tankın hacmine göre taşırma sistem, canister dış filtre ve sünger filitre kullanılabilir. Ancak genel kural FİLTRE ne denli büyük olursa o oranda iyi sonuc alınır. Ayrıca büyük filtrenin daha az temizliğe ihtiyacı vardır ve yararlı bakteriler için daha fazla yer sağlar.
Filitrenin canister dış filitre ya da biyolojik açıdan daha güçlü, etkin filitrasyona sahip taşırma sistem kullanılması bu tamamen sizlerin tercihi. İlk katman kaba tortuları tutan sünger yada filitre yünüdür ve ön filtreleme görevini üstlenir. Filitre yünü katı atık maddelerin mekanik olarak giderilmesini sağlar. Filitre yününün yem ve ölü yosun atıklarıyla kirlenmesini önlemek amacıyla düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Ön filtrenin düzenli temizlenmesi, biyolojik filtre malzemesi olan substrat yüzeyinde yaşayan bakterilerin aktivasyonunu sürdürerek amonyak ve nitrit gibi atıkları yok edecek olmasıdır. İkinci katman geniş biyolojik yüzey alanına sahip substrattır. Substrat malzemenin özelliği oksijence zengin aerobic bakteri kolonilerini yüzeyinde barındırmasıdır. Yüzeydeki (oksijenli) aerobic bakteri kolonilerinin işlevi ise zehirli olan amonyağı parçalayıp nitrosomonos bakterileri tarafından nitrite, daha sonra ise nitrobacterler tarafındansa nitrata dönüş işlemini gerçekleştirmesidir. Biyolojik ortam ne kadar etkin olursa balığınızın sağlığı ve gelişimi o kadar iyi olacaktır. Uygun olmayan filitrasyon sistemi discusun kısa vadede strese ve orta vade de hastalanmasına sebep olacaktır. Diğer malzememiz ise aktiv karbondur. Aktiv karbon genel olarak klor ve kloraminin yok edilmesinde kullanılır. Ayrıca ilaçlama sonrası kimyasal maddelerin sudan atılmasını sağlar. Son katman ise elyaftır.

Uygun olmayan filtrasyon; Filitre kirlenmesi, şebeke suyu, aşırı yemleme, çürüyen yapraklar sonucu oluşan AMONYAK, NİTRİT VE NİTRAT'ın zararlarını şu şekilde sayabiliriz.

Sudaki yüksek amonyak düzeyi solungaçların zarar görmesine sebep olur. Yüksek kirlilik, yiyecek artıkları, düşen yapraklar başlıca nedenleridir. Amonyak için üst düzey 0.02 mg/lt'dir Sudaki aşırı nitrit düzeyi ise aşırı su kirliliğine ve 3.3 mg/lt den sonra balığın ölmesine sebep olmaktadır. Ayrıca çözülme işlemi sonrası ortaya çıkan nitrit yoğunluğu , çok yüksek ise güçlü kan zehiridir. Aşırı yemleme ve akvaryum içinde ki ölü balık başlıca nedenleridir. Sudaki aşırı nitrat hızlı yosun büyümesine 50 mg/lt den sonra ise hiçbir canlının yaşamasına müsade etmeyecektir. İkinci çözülme aşaması olan nitrat nitrojen içeren maddelerin çözülme sırasında oluşur. Musluk suyu ile de akvaryumlara karışabilir.Yüksek nitrat değerleri Denitrator kullanılarak düşürülebilir. En ideal değerler ise 0 mg/lt'dir.

Keyifli pırıl pırıl bir discus akvaryumu dileğimle.



SU DEĞİŞİMİ VE PARAMETRELERİ;

Su değişimi genç discuslarımızın sindirim sistemlerini uyardığı için son derece önem taşımaktadır. Farklı üretici ve hobicilerin farklı sistematik su değişimleri mevcuttur. Bundaki en önemli nokta kurulan filtrasyon sisteminin gücüdür. Her ne olursa olsun su değişimi discus için vazgeçilmez bir unsurdur.
Benim sizlere önerim, canister dış filtreli bir akvaryumda haftada iki kez %25 su değiştirmeniz olacaktır. Bu işlem için mevcut tank haricinde mümkünse ayrıca su depolama tankına sahip olmanız. Bundaki amaç akvaryum ortamındaki suyla depoladığınız tanktaki suyu ( ısı ph ve sertlik ) eşdeğer hale getirmektir. Depolama tankında suyun hazırlanma işlemi ise farklı yöntem ve cihazlarla ayarlamak mümkündür.

İlk olarak sudaki zararlı organik maddeleri ,klor ve kloramini yok etmek için aktiv karbon filtreyle temizleyip ph ve sertlik ayarlamalarına geçilebilir. Ph için durum farklıdır. Kullanılacak en sağlıklı sistemlerden birisi karbondioksit kontrol sistemidir. Eğer maliyet açısından düşünülürse daha uygun ph minüs, ve asit türevleri (Hcl-fosforik-sülfirik) depolama tanklarında uygulanabilir. Ölçüm işlemi için dijital ph metre yada ph kitleri de kullanmak sizin tercihiniz. Bir diğer işlem ise sertlik ayarıdır. Suda çözünmüş halde bulunan kalsiyum magnezyum iyonları suyun sertliğine sebeb olmaktadır. Akvaryumda doğrudan yada depolama ünitenizde Kh ve Gh değerlerini indirmek için Peat (turba-torf) kullanılarak istenilen değerler elde edilene kadar uygulama sürebilir. Unutmadan söylemem gerekir ki hergün yapılan dip temizliği ve tanktan çekilen suyun tekrar tazelenmesi discusun sağlıklı gelişimine büyük oranda katkı sağlamış olacaktır.

1DH=17,9 PPM 0-4 DH = 0-70 PPM ÇOK YUMUŞAK SU
4-8 DH =70-140 PPM YUMUŞAK SU
8-12DH =140-210PPM ORTA SERTLİKTE SU
12-18DH=210-320PPM OLDUKCA SERT SU
18-30DH=320-530PPM SERT SU
1gallon(USA)=3,785 litre 1gallon(UK)=4,546 litre 1drop=0.05 mililitre




HASTALIKLAR;

Discus balıkları çoğunlukla hastalığa yakalanmaya müsait canlılar değildirler. Ancak diğer canlı organizmalarda olduğu gibi tek bir balık veya bir çok discus hastalanabilir. Şayet doğru bir besleme programı, su kalitesi ve su değişimlerinden oluşan bakım programınız doğru ise koruyucu işlemi uyguluyor olacaksınız. Bir problemi problem olmadan önce önleyiniz. Yeni alınan balığın mevcut tanka konulmadan önce ne kadar sağlıklı göründüğüne bakılmaksızın karantina tankına mutlak surette konulmalıdır. Böylelikle mevcut tanktaki balıklara hastalık bulaşma riskini önlemiş olacaksınız. Karantinaya alınan yeni balık ayrıca mevcut tanka alışması içinde ideal bir ortamdır.
Bakteriyel;
Discusta ve diğer tropikal balıklardaki bakteriyel enfeksiyonlar muhtemelen bir numaralı suçludur. Şayet gözler üzerinde ince iğne başlı ve başın kemikli kartilaj alanı çevresinde kraterler, yüzgeç ve kuyrukta bir dejenerasyon varsa kuvvetle muhtemelen şüpheli problem Pseudomonas veya aeromonas bakterilerinden birisidir. Hangi tür bakterinin enfeksiyona sebep olduğunun belirlenememesi durumunda mikroskop altında gözlemlenmelidir. İmkanların olmaması açısından kullanılacak en iyi yöntem gram pozitif ve gram negatif içerikli geniş spekturumlu antibiyotiktir. Bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmenin diğer bir yolu ise tank suyunun Ph'ını azaltmaktır. Bir çok durumda en ideal yöntemdir. Yanlız su çok yumuşak olmalıdır. Bu yöntem ise herhangibir ilaç tedavisi gerektirmez. Mevcut tankın Ph değerini genellikle problem olmadan 0.5 oranında azaltılır. Örneğin 6.5 Ph la başlayan değer 6.0 ph ta 8 saat beklenir. Bu aşamadan sonra Ph 5.5 değerine düşürülür ve 24 saat beklenir. Ph değeri 5.0 olduğunda balıktaki tüm bakteriyel gelişimi yakaladınız demektir. Ph değeri bir 24 saat sonra 4.5 değerine getirilir ve 1 hafta süreyle muhfaza edilir. Şayet balıkta stres emareleri yoksa nihai Ph değeri 4.0 yapılabilir. Bir hafta sonrasında ise tedricen bir kaç gün içinde düşüş işleminin tersi azar azar mevcut değeriniz olan Ph a kadar yukarı çekilmelidir.

Parazitik;
Parazitik solunum kurtları genç discuslara çok fazla zarar verebilir. Normal şartlar altında discusun solunum hızı takriben dakikada 60-70 teneffüstür. Şayet balığınız dakikada 90 dan fazla solunum yapıyorsa şuna emin olabilirsiniz ki problem solunum kurtlarından birisidir. Solunum kurtları iki çeşittir .Gyrodactylus ve Dactylogyrus. Daha yaygın olan yumurta bırakanı dactylogyrustur. Uygun dozajda formalin ve malachite yeşili banyosuyla solungaç parazitleri yok edilebilir. Bağırsak parazitleri genellikle capillaria kurdu biçiminde veya daha yaygın olan hexamita kamçılısıdır. Bir iplik kurdu olan capillaria ve hexamita birçok discusta bulunabilir. Optimum şartlarda bu dahili parazitler zafiyete düşürmeyebilir ancak tank şartları üst düzeyde değil ise discusa çok büyük zarar verebilir. Hexamita discusta bulunabilir ve genellikle yemesini keser. Balık genellikle uzun tel gibi gri pislik çıkarır. Yoğun hexamita saldırısı discusun hızla kilo kaybetmesine sebeb olacaktır. 1hafta sureyle akvaryum sıcaklığının 33 C ye artmasıyla birlikte uygun flagy (metronidazole) dozajıyla hexamita saldırısı kontrol edilebilir ve çabucak kaybettiği kiloları geri alabilir. Birçok üreticinin kurtların kontrolünde uygulanan ilaç tedavi sonrası zararlı etkiler doğurduğu ortak görüşüdür.
 
 
 
Alıntıdır.
Kaynak;
olgi2007-04-13 22:10:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmetondulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/08/2006
İl: Bitlis
Mesaj: 253
ahmetondulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2007 09:11

Paylaşım için teşekürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir