Discus Boylandırma


tatalevoÇevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 752
tatalevoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2016 15:17
Buyrun[:D]

http://www.akvaryum.com/Forum/discus_akvaryumum_ilk_bebekler_video_5sayfa_k750336.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

renoiboÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 2110
renoiboÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2016 17:41
Selam Discusa (acemice haşırneşirlik) başlamam ile ,

Ufaktan yani 0boy tabiri ile başlayarak hem tecrübesel hem genel olarak bilgilenme aşaması yaşıyorum.

Discusta boylanma aşamalarını izlediğim kadarı ile.

4.5cm iken bazıları neden ise boylanmayacağım bile diyebiliyor.Bazılarıda bırakın büyüyeceğim diyor.

Bazıları bu duruma yanık desede , Yanık kalma başka bir durum olarak görmekteyim,

Kemik yapısı kıkırdak çıkıklığı olana "göz yüz vücüt oranı durumu bozukluğu", yanık denebilir diye düşünmekteyim.

Lakin benim yaşadığımdaki balık Formu yerinde herhangi bir orantısal sorunu yok "göz vücut oranı" sadece boylanmaması gibi görmemden.

Nedenleri açısından azçok bilgi edinmeye çabalasam da doğruluklarına ulaşamasam da ,Genelde gizli bilgi olarak verilmiyor.

1.mukozalı türlerin özellikle Discusta belli bir parazitin "içeriği hiç anlatılmaması" nedeni ile bilgisel ulaşamasamda boylanmama sorunu yaşatabildiği anlatıldı.
2.gelişim evresi kemik gelişimi su iletkenlikleri ,yemleme,su değişimleri gibi konulardan dolayı olabildiğini ,

izlemlerim arasında diyebilirim.

Kendi tankımdaki genel durum açısından Doğruluğu tartışılır.
Birde yemlemedeki hiyerarşiden aynı batım yavrulardan kendi tankımdaki evrelerde izlediğim .Hormonsal 0 ilaç 0 katkı kullanmadığımdan.

Aynı batında aynı su değişimine maruz kalsada balıklarımdan yaşatabildiklerim arasında mesela yem yeme ile boylanan yada boylanmayanlar oldu.
Birde incelemek için sormalarım ile diyelim 100 yavrudan bazı nedenler ile "baskınlık"paratizsel" durumlar ile 20-30u farklı olabiliyormuş.
diğer kalan yavruların farklı tanka alınması ile yani boy ayrımı ile diğerlerindeki gelişimlerde farklılaşabiliyormuş,

O boyutta tecrübem olmaması ama incelediğim türümün gelişimi yaşatabildiklerim de farklılıklar oldu.

Temelde ki hepsi aynı tür bile olsa gelişmeleri aynı olamayabiliyor.

Ustalarda pek açık konuşmadığından (gizli bilgi ) diye sonçlandırılmayan soru olarak görmekteyim.

Tamamen Acemi "Bilgi tecrübe eksikliği" görüşüdür.Herhangi bir bilimsel öngörü değildir.Farklı algılanmamasını rica ederim saygılar.[EDIT]renoibo,2016-04-25 17:46:59[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2016 17:50
Discus çok hızlı gelişen bir balık değildir. Gelişiminin yavaş olması normal. Bunun yanı sıra beslenme ve su değişimi çok ama çok önemli. Protein oranı yüksek yemler kullanılmalı.

Büyük ve dekorlu tanklar yavru boylandırma için uygun değil. Bütün balıkların yeme rahat ulaşabilmeleri için akvaryumun çok büyük olmaması gerek. Büyük akvaryumlarda bölgecilik ve baskınlık durumlarından dolayı bazı yavrular yeterli beslenemeyebilir. Su değişimi ve dip çekimlerinin de sağlıklı yürütülebilmesi açısından boylandırma tankı kumsuz ve dekorsuz olmalı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

renoiboÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 2110
renoiboÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2016 18:01
[QUOTE=MaviYesil]Discus çok hızlı gelişen bir balık değildir. Gelişiminin yavaş olması normal. Bunun yanı sıra beslenme ve su değişimi çok ama çok önemli. Protein oranı yüksek yemler kullanılmalı.

Büyük ve dekorlu tanklar yavru boylandırma için uygun değil. Bütün balıkların yeme rahat ulaşabilmeleri için akvaryumun çok büyük olmaması gerek. Büyük akvaryumlarda bölgecilik ve baskınlık durumlarından dolayı bazı yavrular yeterli beslenemeyebilir. Su değişimi ve dip çekimlerinin de sağlıklı yürütülebilmesi açısından boylandırma tankı kumsuz ve dekorsuz olmalı.[/QUOTE]

Ufuk Bey Fikirlerinize her zaman ihtiyaç duyan biri olarak diğer arkadaşlarımızın katılımlarını az olması olarak görüyorum belki geçmiş zaman konulara katılımları olmuş ama durmuşlar ,
kendince sebepleri olabilir.İlginize teşekkürler.

Durum olarak azçok merakımı görebildiğinizi umuyorum,

Azçok anlatım yada söylemek istediklerim anlaşılamasa da. Fikir tartışma orta noktayı görebilme açısını anlıyorsunuzdur.

Discus Türünü gerçekten bilmiyorum.


6-7ay içerisinde tür olarak Farklıda olsa geçmişte birçok türe bakmışlığım oldu,Fakat Discus gerçekten garipsediğim durumları yaşattı.

Buna bilgisizlik acemilik diyebiliriz.

Aynı batın aynı tek tür ve Bahsinizdeki geçen tüm durumları yerine getirmiş olarak, mutlaka hatalarım olmuşturda ,ölenlerin olması ile hassasiyetlerini ekipman ve eksikliklerini giderme zamanıdır.

Resim yakalarsam ekte bulunurum.1tanesini özellikle tankta tutuyorum diğerlerini yolladım.

Neden ?
biri 5cmde dururken
diğer biri 7cmde
diğer 4tnesi yaklaşık 11-12cm e ulaştı?

Hepsine özel ilgi gösteriyorum ,Oluşabilen tüm sorunsal belirtileri değerlendirip çözüm sağlamaya çalışıyorum.

Hele ufak kalan yemlenmeyebileceği düşünülsede ben iyi gözlemliyorum diğerlerinden daha çok yemi yiyor hiç bir baskıya boyun eğmediğini belirtebilirim.

Bunun gibi durumları nası ele alabiliriz?

Nasıl bir bakış açısı getirebiliriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ejderogluÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2016
İl: Kayseri
Mesaj: 33
ejderogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2016 18:15
Benim gözlemlerimde ibrahim beyle paralellik göstermekte. Aynı boy alinan yavrular şu an farkli boylarda. Çok tecrübeli deilim bu konuda onu biliyorum. Yem yemeler nerdeyse aynı. Ama farklı sonuçlar doğurdu balıklar üzerinde. Böyle oluncada ufak kalan balık zamanla çekingen duruma geldi.

Gerçekten buyumelerini o kadar çok istiyorumki yapılması gereken ne varsa yapmaya çalışıyorum. Birazda o yüzden aceleci davraniyorum sanırım bi an önce buyumelerini istiyorum.[:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

renoiboÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 2110
renoiboÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2016 18:29
[QUOTE=ejderoglu]Benim gözlemlerimde ibrahim beyle paralellik göstermekte. Aynı boy alinan yavrular şu an farkli boylarda. Çok tecrübeli deilim bu konuda onu biliyorum. Yem yemeler nerdeyse aynı. Ama farklı sonuçlar doğurdu balıklar üzerinde. Böyle oluncada ufak kalan balık zamanla çekingen duruma geldi.

Gerçekten buyumelerini o kadar çok istiyorumki yapılması gereken ne varsa yapmaya çalışıyorum. Birazda o yüzden aceleci davraniyorum sanırım bi an önce buyumelerini istiyorum.[:)][/QUOTE]

Mehmet bey yaş ve tankınızın bilgileri fotosal ve gelişim durumu açısından net göremesemde,

Tüm katılımcı arkadaşların tanklarını yada görebildiğim tüm verileri incelemeyi meraklılıktan dolayı inceliyorum diyebilirim.

Genel yaşayacak arkadaşlardan örneklersek Oğuz bey ,Mustafa bey vs dahası vardır gibi Yavrudan edinen arkadaşları özellikle takip ediyorum,
Daha o zamana gelmelerine Aşama olarak gördüğüm 4.5cm boylara gelmelerine zamanları var,umarım gerekli notları eklerler bilgileri tazeleriz.

Lakin Genel olan Discus gerçekten belli durumlarda şaşırtması olarak görüyorum.
Diğer tür balıklarına pek benzemiyor.

Pek aceleci davranmayın düzenli Ufuk beyin bahsettikleri gerçekten çok önemli kendi yavrudan büyütmeyi seven ve tecrübesi olan olarak katılımlarından kadarı ile referans almamız doğru olur,

Birçok Discus ile uğrasan ama katılımda dönem olarak pek yazmayan ama geniş bilgileri aktaran arkadaşlarımızın yazılarını okuyoruz ilgilerine teşekkürler,
Tüm diyerek 1.2 isim belirteyim istedim Celal bey Ulvi bey gibi anlatım destekli kişilerde daimi destekleseler vardır bir durum diyorum ;yaşanmışlıkları eski dönemi bilmediğimden forumda handikap bilgileri öğretileri az alabiliyoruz.

Belkide çok farklı tartışmalar oldu girmemeyi tercih ediyorlar.

Discus büyümeyi renk almayı sağlıklı gelişimi için hepimiz mücedele veriyoruz umarım başarılı oluruz yoksa, Kendi adıma tür değiştirmeye gidebilirim bile ..Hiç belli olmaz.selamlar..[EDIT]renoibo,2016-04-25 18:29:42[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2016 18:30
[QUOTE=renoibo][/QUOTE]

İbrahim Bey, yaşadığınız kayıpların bir çok nedeni olabilir. Ancak kesin olan bir şey var ki; düzgün bir şekilde sağaltım yapılmadan üremeye alınmış balıkların yavruları daima risklidir. Kayıplar yaşanabilir. Yani yavru büyütme süreci aslında anne ve babanın çitleşmeye alınmasından daha önce başlar. Bu süreç her adımda dikkatli izlenmelidir.

Aynı batın yavruların bazılarının küçük bazılarının büyük kalması çok normaldir. İstediğiniz kadar büyük tank yapın, istediğiniz kadar çeşitli ve pahalı yemlerle besleyin, istediğiniz kadar çok su değiştirin bu sorunu yine yaşarsınız. Bu durumun en temel sebebi balıklar arasındaki hiyerarşidir. Baskınlık temelde boy ile alakalı değildir. Genetik yapı, ve buna bağlı olarak karakter yapısı buradaki temel belirleyicidir. Yani, balık büyük olduğu için baskın olmaz, baskın olduğu için büyük olur.

Bu durumun bir diğer sebebi de cinsiyet ve genetik yapı farklılıkları. Her balığın ulaşabileceği potansiyeli bellidir. Ağzınızla kuş da tutsanız onun üzerine çıkaramazsınız balığı.

Teşekkür Edenler: [T]164246,renoibo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

renoiboÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 2110
renoiboÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2016 18:49
Bahsettiklerinize katılıyorum.

Tabiki araştırmasını seven olarak Türe devam ettiğim süreçte mutlaka ulaşabildiğim bilgileri referans almaya çabalayacağım,

Şimdilik birkaç sağlam üretici ile görüşme ve bilgi edinme çabam olmakta ek referans bilgi, Hatta geçen mikroskop ile balıkları inceleyen epey sağlam merakı olan bir arkadaş ile tanıştırılma konusu oldu,
İşimin vakit vereceği bir zamanda mutlaka gidip tanışacağım epey soru biriktirdim bakalım neler öğrenebileceğim.

Üretimci olmaya çabalamak maksatı taşımadığımı, ama türün ulaşabildiğim verileri ışığında Sağlıkları açısından bilgi ve tecrübe edinirsem mutlaka izinleri ile paylaşmaya çalışacağım.

Yeni edinmek üzere olduğum türlerinde gelişimini belli evre ile yani kendini azda olsa kurtarmış halinde edinebilirsem bir üretici arkadaştan,
Bahsettiğiniz anaçların sağlıklı hazırlığı ve yavruların benim gibi aceminin elinden değilde tecrübesi iyi olandan edinme farkı ne olacak gözlemlemek istedim,

Umarım sağlıklı ulaşırlar.Deneyime katkısı ne olacak görmeyi bekliyorum.

Mutlaka belirttiğiniz sebepler önemlidir. Umarım dengeli bir hobiyi araştırma ile öğrenebileceğimiz noktaları tecrübe etmiş oluruz sonunda güzel keyifli hobiyi yaşarız.sağolasınız..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ejderogluÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2016
İl: Kayseri
Mesaj: 33
ejderogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2016 19:05
İlk defa konu açtım forumda. Foto yüklemeyi beceremedim[:'(]

Başarabilirsem yükleme yapacam inşallah.[:)][:)]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/184674/20160425_164305.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/184674/20160425_164735.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/184674/20160425_164137.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/184674/20160425_164325.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/184674/20160425_164657.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/184674/20160425_164701.jpg[/IMG]

Sonunda başardım[:)))]
Tlfn çekimi, çok net deiller. Ancak bu kadar oldu.

Discus trace kullanan arkadaş varmı?
Büyümeye katkısı oluyomu?
Tavsiye edeceğiniz marka varmı?

[QUOTE=Ouzz]Merhabalar;

Öncelikle akvaryumunuzun resmini paylaşırsanız daha iyi olur.

5 cm'lik Discus için bence kuru yem yerine dana yüreği ağırlıklı program uygulamanız gerekmektedir. Bununla birlikte de günlük %40-%50'e su değişimi çıkarmanız daha iyi olacaktır. Ek olarak aşağıdaki 2 yemi(toplam 10 çeşit farklı yem var içerisinde) almanızı öneririm. Her gün farklı bir küp de bunlardan verirseniz çeşit yapmış olursunuz. Benim vermiş olduğum kuru yemlerde aşağıdaki gibidir. Bunların karışımı şeklinde veriyorum. Suyunuzda Discus Trace'de kullanmanız yararınıza olacaktır.

[URL]http://www.akvaryem.com.tr/Ocean-Nutrition-Discus-Quintet-100gr-20-Adet,PR-2698.html[/URL]
[URL]http://www.akvaryem.com.tr/Ocean-Nutrition-Tropical-Quintet-100gr-35-Adet,PR-2026.html[/URL]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/20197/YEMMMM.png[/IMG][/QUOTE][/QUOTE]



Oğuz bey tavsiye edeceğiniz discus trace markası varmı

Beğenenler: [T]164246,renoibo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2016 13:12
Referans olması bakımından ortalama gelişim boyları şu şekilde:

5cm : 3 ay
7-8cm: 4,5 ay
10cm: 6 ay
13cm: 9 ay
15cm 18 ay
18cm+ 24 ay

Bunlar benim kendi deneyimlerim sonucu çıkardığım ortalama sonuçlar. Varyeteye göre değişir tabi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir