Dış filtre ve mekanik filtrasyon


kutup yıldızıÇevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2007
İl: Ankara
Mesaj: 138
kutup yıldızıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2009 21:48

Özellikle forumlarda rastladığım tartışmalardan biri, “benim filtrem suyu cam gibi yapıyor/çok büyük filtre kullandığım halde suyum bulanık” tarzı, mekanik filtrasyon tartışmaları…

Doğrusunu isterseniz, Çin malı bir filtre ile, Eheim gibi bir filtrenin temizlik açısından bir farkı yok: ama aynı filtre malzemesini kullanırsanız! Demek istediğim, Atman’lar ile birebir aynı olan Eheim Professional serisindeki EhfiMech ve Substrat Pro’yu Atman’a koyarsanız, Atman filtreniz de aynı performansı gösterecektir. Burada, Eheim’ın “müthiş” dediğim motorları elektrik tüketimi ve sessizlik konusunda inanılmaz bir fark yaratıyor, o kadar. Bu bahsettiklerimin, ne biyolojik, ne de mekanik filtrasyona bir katkısı yok.

Peki, birinin suyu bulanıkken, neden öbürü cam gibi?

Öncelikle şunu söyleyeyim: en iyi filtre malzemelerini üreten Eheim,Sera ve Hagen’in malzemelerini kullansanız da, dış filtrelerin mekanik filtrasyonu zayıftır. Bu konuda şimdiye kadar gördüğüm en sık malzemeyi kullanan Tetratec. Floss pad dedikleri ve filtrenin en üst katmanına koyulan bir malzeme, ince pislikleri oldukça fazla şekilde süzebiliyor. Aslında bunun çok iyi Bir şey olduğunu söyleyemem. Zira, filtre içinde çok fazla partikül birikmesine neden oluyor ve dış filtre, bazı durumlarda nitrat fabrikası haline gelebiliyor!

Dolayısıyla, dış filtrenizi mekanik filtrasyon için kullanmayın. Eheim’ın biyolojik filtrasyonda bu kadar etkili olmasının nedeni, suyu arındırma derdine düşmemiş olması. Özellikle Professional ve Ecco serisinde, kullanılan süngerler -Ehfifix ve EhfiSynth- oldukça geniş gözenekli. Çok kaba pislikleri topluyor ve süngeri de genel olarak bakteri kolonizasyonu için kullanıyorlar.

dış%20filtre%20mekanik%20filtrasyon%20amonyak%20nitratMekanik filtrasyon için ne yapabiliriz? Ben bu sorunu, dış filtre çıkışına, şelale filtre tarzı bir aparat uydurarak çözdüm. Floss pad olduğu halde, 24 saatten kısa bir sürede kullandığım pamuk-elyaf karışımında toplanan pislik şaşırtıcı derecede fazla. (Fotografta görebilirsiniz).

Dış filtre içinde katiyen elyaf kullanmayın. Aslında, dış filtre içinde, mekanik filtrasyon amaçlı hiçbir malzeme kullanmayın. En alt sepette kalın gözenekli sünger kullanmanızı tavsiye ederim; bu sayede biyolojik filtrasyon malzemeleriniz, özellikle de Ehfi Substrat ya da Substrat Pro gibi kolay tıkanan ve pahalı malzemeler daha uzun ömürlü olacaktır. Mekanik filtrasyonu filtre dışında çözün. Filtre içinde kullanacağınız elyaf, hem biyolojik filtrasyon malzemenizden yer çalacak, hem de topladığı aşırı miktarda pislikle bakterilerin biyolojik filtrasyon yapmasını yavaşlatacak/azaltacak, hatta önleyecektir. Üstelik, filtre dışındaki elyafı temizlemek/değiştirmek çok daha kolay olacaktır.Bu yazı bir siteden alıntıdır.Yazı Barış Atasoya aittir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stalkerÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3195,1[/B] [B]3739,3[/B]
Kayıt: 12/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 551
stalkerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2009 22:00
Kulağa mantıklı geliyor, denemeye değer.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir