Dikkat Dikkat Melek Dünyasına Girdiniz." E_C_N--rcall--gozturk"


kaygisizÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2010
İl: Izmir
Mesaj: 113
kaygisizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2011 23:08
Melek yavrualarımın yumurtadan çıkıp ilk kuyruk titrettiği fotoğrafları.
 
 
 
 
 
 
Melek balıklarım 2 gun önce pazar akşamı yumurta dizmişelrdi. Yavrularına ana babası bakıyordu. Yumurtaları havalandırıyordu. Hiç beyazlaşan yumurta olmadı. Bugün akşam eve geldiğimde yumurtaların koyualştığını vede seramıkten bıraz aşağıya düştüğünü gördüm. Bir baktım kuyrukları oluşmuş ve titriyor. Bu normalmıdır yoksa çok mu erken olmuş 2. evreye geçiş? Birde baktım ayrım saat sonra yem vermeme rağmen ana baba yavrualrı yıyor diğer ufak karma akvaryumuma aldım ana babayı. Sizce doğru mu yapmışım? Ana babadan kalan yem artıkalrı vede pislikelri dip cekimi yaparak temizlemem bu aşamada dogru olur mu?
 
Bu aşamada yavrualrın alt kısmında hava taşıyla hava vermeme gerek var mı?
kaygisiz2011-05-03 23:23:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E_C_NÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2007
İl: Konya
Mesaj: 1752
E_C_NÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2011 23:12
[QUOTE=Amra]

Abi şimdi durum şu 192 lt akvaryum 2 tane pipo filitre cift cıkışlı hava motoru

henüz balık bulamadım deli gibi balık arıyorum ama ortalıkda ucuz güzel yavru melek bulamadım halen arayışım devam ediyor bulunca 15  kadar 4-5  santimlik yavru melek alacam
su değişimi yüzde kac yapayım 192lt lik tankda burada bunu da söylerseniz tank ebadı
120x40x40
[/QUOTE]
 
Akvaryum ebadı yavru melek büyütmek için yeterli. Ben hafta iki sefer 4/1 oranın da su değişimi, hafta da bir filtre temizliği, gün de üç sefer mutlaka yemleme yaparım. Filtre temizliğini mutlaka akvaryum içerisinden alacağınız su da yapacaksınız.
İstanbul gibi bir yerde meleksiz kaldım demeyin sakın. Bir sürü melekçi var
 
Hangi tür düşünüyorsunuz?


[QUOTE=kaygisiz]Melek balıkalrım 2 gun önce pazar akşamı yumurta dizmişelrdi. Yavrularına ana babası bakıyordu. Yumurtaları havalandırıyordu. Hiç beyazlaşan yumurta olmadı. Bugün akşam eve geldiğimde yumurtaların koyualştığını vede seramıkten bıraz aşağıya düştüğünü gördüm. Bir baktım kuyrukları oluşmuş ve titriyor. Bu normalmıdır yoksa çok mu erken olmuş 2. evreye geçiş? Birde baktım ayrım saat sonra yem vermeme rağmen ana baba yavrualrı yıyor diğer ufak karma akvaryumuma aldım ana babayı. Sizce doğru mu yapmışım? Ana babadan kalan yem artıkalrı vede pislikelri dip cekimi yaparak temizlemem bu aşamada dogru olur mu?
 
Bu aşamada yavrualrın alt kısmında hava taşıyla hava vermeme gerek var mı?
 
[/QUOTE]
Melekler ve Discuslar bir tehlike sezdiklerinde veya kıskançlık gibi bir durum hasıl olduğun da yavrularını yer, bu gayet doğal. Sizin bu nokta da akvaryumdan uzka durmanız ya da akvaryumu camını kapamanız uygun olurdu. Larvalar hareketlendikçe seramikte aşağı düşerler. Ebeveynler ağzı ile toplayıp tekrar seramik üzerine yapıştırırlar. Bunlar doğal durumlar, endişeye mahal yok
 
Ebeveynleri almanız doğru olmuş yoksa larvaların hepsini yerlerdi. Artık akvaryuma müdahale etmeyin, larvaları da çektirirsiniz. 5. gün dolduğun da serbest yüzüşe geçeceklerdir. O anı bekliyecez. Akvaryumda pipo filtre yi çalıştırın.
 
Metilen kullandınız mı?
E_C_N2011-05-03 23:32:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rcallÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2007
İl: Manisa
Mesaj: 1665
rcallÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2011 23:26
Metilen kullanılmaması tavsiyesinde bulunmuştuk bir üst mesajda.
Deniz hocam yumurtaların larva haline gelmesi 60 saat, bu evreden sonrada serbest yüzüş yaklaşık 5-6 gündür.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaygisizÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2010
İl: Izmir
Mesaj: 113
kaygisizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2011 23:29
Teşekkür ederim Ercan bey. Akvaryumda hiç bir kimyasal metilen mavisi kullanmadım. Anne baba yavrualrına baktı. Dediğiniz doğru olabilir. kendi odamda duruyordu akvaryum ve bilgisayarın yanındaki kitaplığın üstündeydi benden bir tehlike algılamış olabilirler. Larvalar yere döküldüğünde anne baba yapıştırıyrodu ama seramiğe yapışık olanalrıda yiyince korktum anne babayı ayırdım. Pipo filtre akvaryumu ilk kurduğum cumartesi gününden yani 3 gün öncden beri çalışıyor. Hiç bir müdahale etmeden beklemeye devam ediceğim.
 
Kaç gün sonra yavruları artemia ile besleme başlayım. Serbest yüzüşe geçtikelri gün artemia ile beslemeye başlayım mı?
kaygisiz2011-05-03 23:33:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E_C_NÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2007
İl: Konya
Mesaj: 1752
E_C_NÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2011 23:36
Deniz bey, serbest yüzüşe geçtikleri günden itibaren iki gün sadece yumurta sarısı veriyorum. Artemiayı yiyemiyorlar. İkinci günden itibaren rahatlıkla artemiayı yiyebiliyorlar. 24 saatlik bir zaman dilimin de artemiaların çıkacağının hesabını da yaparak düzeneği hazırlayın.
 
Pipo filtrenizi akvaryumun tabanına indirin. Süngerlerini de tabana paralel açın. Larvalar biraz daha hareketlendikçe süngere gelecektir. Buradaki rotifer dediğimiz micro canlılarla beslenecekler.
E_C_N2011-05-03 23:41:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AmraÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 795
AmraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2011 00:28
Ercan abi  balık tamam 22  tane 2-3  santim ghost yavrusu gelecek bana cuma günü ne hazırlayım yem olarak kadı köyden bir arkadaş yetişdiriyormuş tavsiyelerini dinleye bilirim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rcallÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2007
İl: Manisa
Mesaj: 1665
rcallÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2011 01:38
190 litrelik bir akvaryumda isterseniz hafta iki sefer 4/1 oranında ( Ercan beyin dediği gibi üst mesajında)  ya da günlük %10 gibi bir su değişimi yapabilirsiniz.
Yemlemeyide balıkların bitirebileceği kadar (akvaryum tabanında kalıp kalmadığına bakarak) günde 3-4 sefer verebilirsiniz.
[QUOTE=Amra]Ercan abi  balık tamam 22  tane 2-3  santim ghost yavrusu gelecek bana cuma günü ne hazırlayım yem olarak kadı köyden bir arkadaş yetişdiriyormuş tavsiyelerini dinleye bilirim [/QUOTE]

Aytekin bey, ilk öncelik melekleri alacağınız arkadaşın ne yem kullandığını sorunuz ve ona hareket ediniz.
Şu an bu boydaki melekler granul tarzı yemleri rahatlıkla tüketebilirler.
Kaliteli yemlerle beslemek en doğrusu olacaktır.
Sera discus, tetra bits, nls'nin uygun yemleri, sera gvg mix, vipagran,  bitkisel yem içinse sera spurılına tabletler.



Beğenenler: [T]204734,AylinK[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gozturkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 938
gozturkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2011 11:19
Arkadaşlar yem konusu konuşulurken her ne kadar daha önce belirtsemde güncel tutmakta fayda var.
Sera gvg mix isimli yem melekler tarafından inanılmaz zevkle yenen bir yem.Ancak işin kötü tarafı kova alarak almak mümkün değil.Dolayısı ile diğer türlü küçük kutuları hesaplı olmuyor.Yem ile ilgili açıklamayı okuyunca aslında geçmişte bir hata yaptığımı farkettim.Açıklamada haftada 1 sefer verilmeli diyor.Ancak ben hergün olmasada 2-3 günde bir veriyordum.Hiçbir sıkıntı çekmedim.Yem pahalı azar azar vereyim çabuk tükenmesin derken istemedende olsa kullanım talimatına uymuşuz.  
 

Sera sitesinden alıntıdır.

sera GVG-mix

 

Leziz küçük parçacıklara sahip bol iyotlu pul yem. sera GVG-mix, deniz algi, toz hale getirilmiş kril ve planktondan oluşan %80 oranında özel pullardan meydana gelir. %20’si, dondurularak kurutulmuş (FD) kırmızı deniz kurdu larvası, su piresi ve Artemia karidesidir. Bol iyotlu besinler, tiroit bezi hastalıklarını önler, dolayısıyla hafta da bir kullanılmalıdır.

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rcallÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2007
İl: Manisa
Mesaj: 1665
rcallÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2011 13:40
Üst mesajlarda yumurtalardaki mantarlaşmaya değinmiştik.
Şimdi kısa kısa bu mantarlaşma nedenlerine değinelim istiyorum.
Atladığım kısımlar olursa lütfen tamamlansın.
- Kalabalık karma tanklarda eş seçimi sağlandığında, eşler bir bölgeyi sahiplenir demiştik. Burada yumurtlayacakları bir aparat, bitki yaprağı, kök üzeri varsa temizlerler ve yumurtlamaya başlarlar. Bu evrede dişi her ne kadar rahatsada erkek huzursuzdur. O bölgeye diğer balıkları sokmamak için gayret gösterecektir. Buda şu demektirki döl verimi çok sağlıklı olmayacaktır. Bu yumurtalarda mantarlaşma en üst safhada olacaktır.

- Diğer husus akvaryumdaki su sirkülasyonun çok fazla olmasıdır. Yumurtlama provaları başladığında, açık olan filtre ekipmanlarının bir süreliğine kapatılması, yada mınumum seviyeye indirilmesi en uygunudur.

- Eşlerdeki acemilik evresi, bu durum normaldir bir kaç batın şans tanımak gerekir.

- Suyun kalitesi: En önemli unsurların başında gelir. Her ilin/ilçenin su şartları birbirine uymaz. Kimi hobici çeşme suyunda rahatlıkla yavru alabiliyorken, başka ildeki bir hobicinin hemen hemen tüm yumurtaları mantarlaşır. Bir kaç çeşme suyu denemesinden sonra sonuç yine aynıysa yumurtalar hala mantarlaşıyorsa uygun iletkenlikte damacana suyu, ya da orta yollu bir R/O cihazı edinmenizde fayda vardır. Suyunuz aşırı kireçliyse, iletkenliği çok uç noktalardaysa mantarlaşmanın önüne ne kullanırsanız kullanın geçemezseniz.
Kendimden örnek vereyim, orta yollu bir R/O cihazı aldım, ne çaydanlığımın dibi kireç tutuyor, nede yumurtalar mantarlaşıyor. Meleklerim rahat, huzurlu ve mutlu.

Eksik ve yerinde olmayan havalandırma sistemi. Suyumuzda mantar sporları az veya çok mutlaka vardır. İyi havalandırılmayan yumurtaların üzerine yerleşebilirler ve sonuç istemediğimiz gibi mantarlaşamaya gider. Yumurtalara 4-5 cm mesafeden iri hava taneleri verecek bir havalandırma yapılmalıdır.

Elbette bazı durumlarda mantarlaşma vakaları olacak, peki bu durumda neler yapılmalı ?
Mantarlaşmış yumurtalar diğer sağlam yumurtalara zarar verir mi?


Yumurtaları kuluçka tankına ayırmışsak, istediğimiz gibi müdahale şansımız olur. Mantarlaşan yumurtaları ucu sivri bir meteryalle yere düşürüyoruz(sağlamlara zarar vermeden) Hava hortumu yardımıyla dip çekip bu mantarlaşmış yumurtaları akvaryumdan uzaklaştırıyoruz.
Üst mesajlarda Gürkan hocamın değindiği bir konu vardı, yumurtaların seyrek olması lehimizedir. Mantarlaşan bir yumurta etrafındaki sağlamlara çok zarar vermeyecektir bu durumda. Ama tam terside vardır, sık dizilmişse yumurtalar mantarlaşan yumurta derhal ordan uzaklaştırılmalıdır.
Mantarlaşmış bir yumurta kendisine değen tüm yumurtaları yavaş yavaş mantarlaştırır ve önü alınmaz bir mantarlaşma başlar ve hızla yayılır.

Beliki bir gün lazım olur diye sakladığım bazı fotoğraflarım var ve tam yeri diye düşünüyorum.
Fotoğraflarda gördüğünüz mantarlaşmış bir kaç yumurta var ve etrafında çıkmış olan yavrular mevcut. Bu mantarlaşan yumurtalara müdahale etmezsek bunlara yapışık olan yavruların oradan kurtulması imkansızdır.










Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gozturkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 938
gozturkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2011 14:18
 Üstad ben mantarlaşan yumurtaları yapıştıkları ortamdan kürdan yardımı ile uzaklaştırıyorum.Tabi bu arada sağlam bir kaç yumurta da maalesf zarar görüyor.Çünkü kürdanı dokunur dokunmaz düşmüyor.Biraz zorlamak gerekiyor.Buda ince bir el ayarı gerektiriyor.Zaman içinde yapa yapa buna el zaten alışıyor.
 Bu arada her anaçta yumurtaları yapıştırma kalitesi aynı değil.Kimisi gayet sağlam kimisi orta dercede.Hatta eşlerimden birisi yumurtlarken dahi yapıştıramıyordu.Dişi yumurtluyor yumurta taban düşüyor.Erkek ağzı ile toplayıp plakaya püskürtüp yapıştırmaya çalışıyordu.Tabi sonuç hüsran.Bu eş bu şekilde 3-4 ağız beceremedi.Sonrasında %40-60 a kadar başarı elde etti.Ancak kendileri yumurtaları havalandırırken bile o %40-60 ın en az yarısı aşağı düşüyordu.O çifti üretimden çekmek zorunda kalmıştım.
 
 Bu arada fotoğraflar gerçekten çok iyi incelenmeli MANTARLAŞANLARI TANKTAN UZAKLAŞTIRMAK HER AŞAMADA ÇOK ÖNEMLİ.HOBİCİLER ÖZELLİKLE BU KONUYA ÖNEM VERMELİ.
gozturk2011-05-04 14:19:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E_C_NÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2007
İl: Konya
Mesaj: 1752
E_C_NÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2011 16:07

 Kısaca Mantarlaşma konusunu maddeler halinde sıralarsak;

 

1- Suda bulunan bakteri florasının henüz oturmamış olması

2- Yetersiz döllenme

3- Suyun ms ( iletkenlik) değeri

4- Suyun ısı değeri

5- Suyun ph değeri

6- Yumurta zarının ince olması, buna bağlı olarak basınç farkı nedeniyle yumurtanın çatlaması

7. Işık faktörü

8- Havalandırma

 

Bu maddeleri konu ilerledikçe irdeleyebiliriz.

 

Saygılar,

 

E_C_N2011-05-04 16:11:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaygisizÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2010
İl: Izmir
Mesaj: 113
kaygisizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2011 22:08
Dün yem bvermiştim anaçlara fakat yumurtaları yedikelri için çıakrttım. Bugün akşam baktım ki dipte duran yemler kuflenmiş. Seramiğin üstünde kuyrukalri titreyen yavruların bir kısmı seramik üstünden duran yavrular düşmüşler bazılarıda tam akvaryumun ortasında ama seramikten düşenelrin bile kuyrukları hala titriyor. 
 
Bu dumda dipte oluşan pislikelri dip çekimiyle çekmelimiyim yoksa yavrualrın serbest yüzüşe geçmesini bekelyip ondan sonra mi dip çekimi yapmalıyım?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E_C_NÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2007
İl: Konya
Mesaj: 1752
E_C_NÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2011 22:18
Deniz bey, yemler çok ise şayet sifonlayın. Ancak bunu çok dikkatli bir şekilde yapmalısınız. Benim yaptığım bir aparat var. Balonlara takılan plastik sapları vardır. Ondan temin edin, ucuna akvaryum hortumunu takın. Bir kova içerisine ağzınızla sifonlayıp sadece yemleri akvaryumun içerisinden alın. Diğer pisliklere dokunmayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaygisizÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2010
İl: Izmir
Mesaj: 113
kaygisizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2011 22:39
[QUOTE=E_C_N]Deniz bey, yemler çok ise şayet sifonlayın. Ancak bunu çok dikkatli bir şekilde yapmalısınız. Benim yaptığım bir aparat var. Balonlara takılan plastik sapları vardır. Ondan temin edin, ucuna akvaryum hortumunu takın. Bir kova içerisine ağzınızla sifonlayıp sadece yemleri akvaryumun içerisinden alın. Diğer pisliklere dokunmayın.[/QUOTE]
Ne zman dip çekimi yapmaya başalyım. Balıkalr serbest yüzüşe geçince mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir