Dikkat Dikkat Melek Dünyasına Girdiniz." E_C_N--rcall--gozturk"


E_C_NÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2007
İl: Konya
Mesaj: 1752
E_C_NÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2011 23:06
[QUOTE=gozturk][QUOTE=E_C_N]

EŞLERİN YUMURTALARINI YEME SORUNU VE ÇÖZÜMLERİ

 

 

Neden yavrularını yiyorlar sorusunun cevabı:

1- Tam anlamı ile eş olmamışlar

2- Ebeveyn iç güdüsü kazanmamışlar

3- Yavruların az sayıda olması

4- Eş arasındaki kıskançlık

5- Eşlerin strese girmesi

6- Dış etkenler( korku ve tehlike hissetmeleri)

 

 

1- Tam anlamı ile eş olmamışlar

Çoğu hobici akvaryuma bir erkek, bir de dişi melek attım mı işte sana eş zannederler. Halbuki durum hiçte öyle değildir. Karma bir tankta onlarca melek içinden  birbirlerini beğenirler, eş olurlar. Tabiri caizse birbirlerine aşık olurlar. Artık kolay kolay ayrılmazlar. İşte eş olmak tamamen gönül işidir, zorlamak sonuç getirmez.

 

2- Ebeveyn iç güdüsü kazanmamışlar

Çoğu hobicinin yaptığı en büyük hatalardan biride, eş oldular diye melekleri bir heyecanla ayırmalarıdır. Neticesinde yumurta dökerler, arkasından afiyetle yerler, erkek yumurtaları döllemez, yumurtalara bakmazlar mantarlaşır vs.

Yapılması gereken eş olduklarından hem emin olmak,hem de ebeveyn iç güdüsü kazandırmak için 2-3 sefer karma tankta yumurta döktürmek ve gözlemlemek en doğru olanıdır. Yumurtalar döllenir, diğer meleklere karşı koruma pozisyonu alırlar. Yanlarına diğerleri yaklaşamaz bile. Böylece tecrübe kazanırlar. 

"Anaç hayvanlar çoğu zaman üreyecekleri zaman eski yavruları yeni gelecek yavrulara birer tehdit olarak görüyorlar.Yeni yavrulara bu şekilde tehdit olacaklarını bildikleri için arkadan gelecekleri korumak için eskilere zarar verebiliyorlar.Peki eski yavrularda kendi yavruları iken neden bunu yapıyorlar,cevap basit üreme ve türünü devam ettirme içgüdüsü...Aslında içgüdülere ve doğal yaşamlarına ters olan,üretimi akvaryum ortamında yapmaya çalışmak.Bu hayvanlar muhtemelen serbest yüzüşe geçtikten belli süre sonra ebeveynlerden ayrılıyor.Bu vesile ile ebeveynler rahat rahat ürüyorlar.Ancak aynı akvaryum içinde yüzlerce başka balık elbette tehdit unsuru oluşuyor.Her ebeveyn yavrularını koruma içgüdüsü ile dolu iken bir taraftanda tür devamlılığı için yeni yavrularıda eskilere karşı koruma içgüdüsü ile dolular.Bu hadise sadece melek yada bir başka balık için geçerli değil.Genel bir kavram.Örnekler çoğaltılabilir,muhabbet kuşu günlerce yumurta üzerinde yatıyor 30-35 gün yuva ile yemlik arasında mekik dokuyarak yavrulara bakıyor ve günü geldiğinde yavrular yuvadan düşmezse (kuş üretimi yapan insanlar arasında kullanılan ve yuvadan ayrılma anlamına gelen bir tabir) bir sabah bir bakmışsınız canı gibi baktığı yavruları yuvada param parça etmiş..."(ilave  gozturk)

 

3- Yavruların az sayıda olması

Yumurtalara havalandırma esnasında eşler mantarlaşan yumurtaları temizler, tabi sağlam yumurtaları da yer. Bu durum yine iç güdü ile alakalı bir durumdur. Çıkan larva sayısı az olduğundan serbest yüzüşe geçiş esnasında larvaların hepsini yerler. Bu gerçekten can sıkıcı bir durumdur.  Önlem için (Bkz yumurtalarda mantarlaşma 6 ve 7 nolu sayfalar)

 

4- Eş arasındaki kıskançlık

Eşlerin çiftleşmeden bir süre sonra  aralarında ciddi kavgalar çıkabilir. Bunun  nedeni yumurtların bakımı kıskançlığından kaynaklanır. Tedbir olarak aynı akvaryum içinde bir tanesinin kafes içine alınması doğru olacaktır. Larvalar serbest yüzüşe geçtikten sonra sorun ortadan kalkacaktır.

 

5- Eşlerin strese girmesi

Bu konu ile alakalı makalenin linkini verecem.

http://www.akvaryum.com/stres_ve_balik_iliskisi_makaler_21_1262.asp

 

6- Dış etkenler( korku ve tehlike hissetmeleri)

Stres ile yakından alakalı bir konu. Melekler çiftleşme esnasında agresifleşirler. Gördükleri her harekete tepki verirler. En önemlisi karma tankta iç etkenler nedeni ile eşlerin yumurta yediklerini ben hiç görmedim. Ama dışarıdan herhangi bir müdahalenin olabileceğini sezdikleri an yumurtaları yerler. Onun için yumurtlamadan sonra mümkün olduğunda  eşleri rahatsız etmemeliyiz. Hatta ön cepheyi kağıt vs. ile kapatmalıyız.

 

 

Saygılar,

Ercan AKYÜZ

[/QUOTE]
Ercan abi ekleyeceklerim olacak,
 
Anaç hayvanlar çoğu zaman üreyecekleri zaman eski yavruları yeni gelecek yavrulara birer tehdit olarak görüyorlar.Yeni yavrulara bu şekilde tehdit olacaklarını bildikleri için arkadan gelecekleri korumak için eskilere zarar verebiliyorlar.Peki eski yavrularda kendi yavruları iken neden bunu yapıyorlar,cevap basit üreme ve türünü devam ettirme içgüdüsü...Aslında içgüdülere ve doğal yaşamlarına ters olan,üretimi akvaryum ortamında yapmaya çalışmak.Bu hayvanlar muhtemelen serbest yüzüşe geçtikten belli süre sonra ebeveynlerden ayrılıyor.Bu vesile ile ebeveynler rahat rahat ürüyorlar.Ancak aynı akvaryum içinde yüzlerce başka balık elbette tehdit unsuru oluşuyor.Her ebeveyn yavrularını koruma içgüdüsü ile dolu iken bir taraftanda tür devamlılığı için yeni yavrularıda eskilere karşı koruma içgüdüsü ile dolular.Bu hadise sadece melek yada bir başka balık için geçerli değil.Genel bir kavram.Örnekler çoğaltılabilir,muhabbet kuşu günlerce yumurta üzerinde yatıyor 30-35 gün yuva ile yemlik arasında mekik dokuyarak yavrulara bakıyor ve günü geldiğinde yavrular yuvadan düşmezse (kuş üretimi yapan insanlar arasında kullanılan ve yuvadan ayrılma anlamına gelen bir tabir) bir sabah bir bakmışsınız canı gibi baktığı yavruları yuvada param parça etmiş... 
[/QUOTE]
 
 
Gürkancım sağolasın, yazıyı aynen 2. maddeye ilave ettim
E_C_N2011-06-05 23:10:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gozturkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 938
gozturkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2011 23:19
Ercan abi,saydığın maddeler içinde dış etkenlerden kaynaklı stres şartlarının yumurtaları yeme konusunda tetikleyici olma oranı daha fazla diye düşünüyorum.Çok fazla eşe bakmış olmuş olmanın verdiği deneyimlerle bunu söylüyorum çünkü.Ana tankta yumurtlamaya çalışan eşler bir taraftan çiftleşmeye bir taraftanda akvaryum komşularını bertaraf etmeye çalışırken ciddi strese giriyor.Mesela ortadan bölme bir akvaryumda diğer bölmedeki eşe doğru müdahele etmeye çalışma durumunu hemen hemen tüm eşlerimde gözlemledim.
 
Diğer bir hadisede balıkların karakterinden karakterine olan farklılıklar.Genel olarak yumurtlama esnasında agresifleşen eşler içinde bazıları diğerlerine göre bir gömlek fazla agresifleşiyorlar.Bu balıklara dışardan herhangi bir tehdit unsuru olmasada yumurtlar yada döllerken gerçekten rahat değiller.Sanki bu işin içinde ruh dünyalarının etkileride var.Öyleki ne tehdit var ne stres koşulları belli basmakların üzerinde iken dişi yumurtluyor erkek döllüyor dişi gidip yiyor.Yada erkek bunu yapıyor...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E_C_NÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2007
İl: Konya
Mesaj: 1752
E_C_NÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2011 23:26
Melek bambaşka bir şey, işte bunun için çok seviyorum bu kerataları


[QUOTE=ekomarsli] [QUOTE=E_C_N]Kutay bey, discus beslediğim dönemde sizin gibi bazı şeyleri öğrenip tatbik etmek için çoooook uğraştım. Neticesinde yaptığım şeylerin kocaman bir boş olduğunu gördüm. (Kastetdiğim su kimyası ile ilgili) Ph asla müdahale edilmemeli. Oynayan bir Ph daha olumsuz şeylere davetiye çıkarır. Eğer Altumlarım olsa iki şeye ihtiyaç duyarım, ozmoz cihazı ve mangrow kökleri. Asla değerlerle oynama yapmazdım. [/QUOTE]
Ercan abi kutay daha uygun, amacım doğasını taklit etmek anlamınaydı yoksa su değerleriyle kimyasal olarak değiştirmek istemem sizinde dediğiniz gibi ozmoz ile çoğu şeyi hallederiz ph düşürmek veya suyu yumuşatıp iletkenliği düşürmek açısından, açıkçası o kadar istekliyim ki isteğimi anlatmak açısından söylüyorum.5-10 altum sahibi olmak için 1-2 çift yavruları olan discuslarımı bile verirdim düşünün o kadar istiyorum belki bazı arkadaşlar konuyu çok abarttığımı düşünecekler ancak benim için discus neyse altum melek yada normal melekte o ancak altumun ekstrası zorluğu :)
[/QUOTE]
 
Peki artık Kutay dedim gitti o zaman
Şimdi bu abinin de lafını dinle; bu hepimizin kalbinde yer etmiş bir aşk-tutku. Ama acele etmeye hiç gerek yok. Bizim tek taraflı iddiamız şu demiştik; Altumlardan yavru alınıp buradan da paylaşıldığı günü buradan hep beraber görecez. Ama sabırlı olmakta fayda var. Altumun akvaryum ortamında üretimi yapılıyor. Bu kesin ve net. Mutlaka buna ulaşacaz, bu gün olmadı yarın. Sadece sabır diyorum. 
E_C_N2011-06-05 23:58:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gozturkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 938
gozturkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2011 23:49
[QUOTE=E_C_N]Melek bambaşka bir şey, işte bunun için çok seviyorum bu kerataları
[/QUOTE]
Ercan abi gerçekten sosyal ve sevimli hayvanlar.Eşleşirken izlemek ayrı keyif ...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ekomarsliÇevrim Dışı

Kayıt: 21/04/2011
İl: Antalya
Mesaj: 56
ekomarsliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2011 00:35
Ercan abi altum beslemeye başlamak için beklemeye sabrım varda bilgiye karşı sabrım yok ne kadar bilgi o kadar gelişim düşüncesindeyim inşallah o günleri burda hep beraber görürüz ve paylaşırız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E_C_NÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2007
İl: Konya
Mesaj: 1752
E_C_NÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2011 22:31
Keyifle izleyin bakalım Altumları..
 
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=KU2WdOpXHro&feature=player_embedded[/VID]
E_C_N2011-06-06 22:36:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MTARIKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/05/2006
İl: Bursa
Mesaj: 588
MTARIKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2011 23:37
 
Dostlar merhaba,
Dün itibariyle edindiğim yeni meleklerimden 2 tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum,
siz ne dersiniz, balıkların türü nedir?
 
 
MTARIK2011-06-06 23:42:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ekomarsliÇevrim Dışı

Kayıt: 21/04/2011
İl: Antalya
Mesaj: 56
ekomarsliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2011 00:07
[QUOTE=E_C_N]Keyifle izleyin bakalım Altumları..
 
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=KU2WdOpXHro&feature=player_embedded[/VID]
[/QUOTE]
Emeğine sağlık ercan abi gözümüz gönlümüz bayram etti.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpkimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/02/2007
İl: Bursa
Mesaj: 1511
alpkimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2011 00:25
Tarık tebrik ederim,akvaryumda ,balıklarda nefis duruyor.Yine meleğe bulaştıracaksın beni.Meleklerin süper,sanırım Vahşi melek.....Red shoulder.Nerden buldun bilmiyorum ama çok güzeller.Tebrik ederim arkadaşım.En kısa zamanda uğrayıp canlı göreceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2011 00:27
Ercan Hocam; içim bir garip oldu. Hep istediğim ama bulamadığım, bulduğumda ise akvaryum sahibi olmadığım bir balık. İnşallah bir gün nasip olur...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MTARIKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/05/2006
İl: Bursa
Mesaj: 588
MTARIKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2011 00:34
[QUOTE=alpkim]Tarık tebrik ederim,akvaryumda ,balıklarda nefis duruyor.Yine meleğe bulaştıracaksın beni.Meleklerin süper,sanırım Vahşi melek.....Red shoulder.Nerden buldun bilmiyorum ama çok güzeller.Tebrik ederim arkadaşım.En kısa zamanda uğrayıp canlı göreceğim.[/QUOTE]
Ben onların manacapuru red shoulder olabilme ihtimalini sevdim, bakalım üstatlardan ne yorum gelecek

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RuPTuRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 726
RuPTuRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2011 00:57
Vahşilerde kuyrukta siyah çizgilenme yok diye biliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MTARIKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/05/2006
İl: Bursa
Mesaj: 588
MTARIKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2011 09:18
[QUOTE=RuPTuR]Vahşilerde kuyrukta siyah çizgilenme yok diye biliyorum.[/QUOTE]
Türlerinin ne  olduğuna dair bir fikriniz var mı peki? MTARIK2011-06-07 09:19:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E_C_NÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2007
İl: Konya
Mesaj: 1752
E_C_NÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2011 09:38
 
Bir iki resim eklemiş olayım.
 
Manacapuru red shoulder
 
 
E_C_N2011-06-07 09:46:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir