Dezenfektan neden kullanılır (cevabı)


kusmukatorÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2005
İl: Ankara
Mesaj: 295
kusmukatorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2006 17:47

Forumda bir çok kişinin su değişiminden sonra, hastalıklarda vs. dezenfektan kullandığını yazmış.

Dezenfektan denilen madde metilen mavisi'dir. Bu madde bakteri oluşumunu engeller. Bu nedenle akvaryumda kullanılmaz. Bakteriler yararlı veya zararlı olabilir. Akvaryumda filtrasyonu sağlayan sünger vs. değil, amonyak tüketen bakterilerdir. Amonyak oluşumunun sebebi balığın idrarıdır. Bu yüzden amonyağı nitrite ve nitriti nitrata dönüştüren bakteriler akvaryumda ve filtrede bulunmalıdır. Dezenfektan bunların oluşumunu engeller.

Dezenfektan, akvaryuma bir nesne koymadan önce (dekor, taş...) kullanılır. Akvaryuma konulacak dekor bir gece dezenfektanlı suda bekletilir ki üzerindeki yabancı bakteri ve mikroorganizmalar akvaryuma bulaştırılmasın.

Bir de bazı bakteri kaynaklı hastalıklarda kullanılır, bu durumda akvaryuma dezenfektan dökülmez. Hasta balık başka bir akvaryuma alınır, orada tedavi edilir.

Hatam varsa düzeltilsin lütfen.

Yardımcı olabildiysem ne mutlu. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemixÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2005
İl: Ankara
Mesaj: 3391
egemixÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2006 18:05

Güzel bir konuya değindiniz.İlginiz için teşekkürler.

Şahin Bey'e ek olarak birşeyler söylemek isterim.Dezenfektan'ı çoğu akvaryumcu elinde bulundurduğu için her su değişiminden sonra veya her hastalıkta vs vs. tavsiye eder.Halbuki dezenfektanı mümkünse kurulmuş,dengesi olmuş bir akvaryumda hiç kullanmamak en iyisidir.Şahin Bey'inde dile getirdiği gibi, yararlı bakteri  oluşumunu engeller ve olanlarada zararlıdır.

Mümkünse ana tankta kullanılmasın,örn:dekor malzemesi alınır akvaryuma,  bir kovada veya başka bir yerde bu kullanılır veya bir balık alırsınız karantina tankında  3-5 gün arası  veya 1 hafta orada her hangi bir hastalıktan korunma maksadında  kullanılır.

Akvaryumcunun gözünde bir Sera aqutan veya sera nitrivic'tir.Fakat bu durum yalnıştır.Aqutan'ı dinlenmiş suya ilave etmeye gerek yok.Nitrivic'deyse su değişminden sonra nitrit gibi zararlı maddeleri yok etmek için kullanılır.Dip çekimide yapılırsa bunada fazla gerek yoktur.

Sağlıklı balıklar.

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ESEDÇevrim Dışı

Kayıt: 26/06/2006
İl: Bolu
Mesaj: 163
ESEDÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2006 18:19

    Teşekkürler . 1 aydır akvaryum'da japon balığı besliyorum. Birkaç yerde 'su değişiminde birkaç damla kullanılmalı' gibi konularda  rastlamıştım.

        İlk akvaryum kurduğumda kullandım 1 gün filtreler çalışmadan bekledi. 1.günün sonunda akvaryuma bakteri başlatıcı bir kapsül hap atarak filtreleri çalıştırdım ve balıkları akvaryuma koydum. İnşallah doğru yapmışımdır.

   Yaptığım 2 su değişiminde kullandım. Son iki su değişiminde unuttuğum için kullanmadım.  Anlaşılan o ki ; akvaryumda salgın bir hastalık olmadıkça ve dışardan bir malzeme eklemedikçe metilen mavisi kullanmıyacağız. Bence de mantıklı.

ESED2006-7-11 18:21:8

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir