Deniz akvaryumlarında musluk suyu kullanı


Emre ÇakınÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1371
Emre ÇakınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2010 16:32

Tuzlu su akvaryumlarında musluk suyu kullanımı;

 Tuzlu su karşımınızı hazırlamak veya eksilen suyunuzu tamamlamak için çeşme suyu mu kullanıyorsunuz? Eğer öyle ise ileride sıkıntı yaşayabilirsiniz.İçme suyu yerel su kaynaklarının arındırma işleminden geçse de ,genellikle yabancı maddeler ve kimyasallar hala bu suda bulunur.Aşağıda tuzlu su akvaryumlarında çeşme suyu kullanımı sonucu doğabilecek potansiyel problemler anlatılmıştır ;

Çoğu şehir suyu departmanı, potansiyel bakteri patlamalarını önlemek için sistemlerini klor ile temizler ve/veya kloramin bileşikleri ekler, buradaki problem şudur ;

Piyasada satılan birçok klor arındırıcı ürün sudaki temel  klorin elementlerini giderebilir , ama kloramin bağını kırmak içinyeterli olmaz.Bu yüzden kullandığınız klor gidericinin kloramini giderdiğine de emin olmalısınız.

Eğer Yerel su departmanı sudaki bakterileri öldürmek için ayarlaması gerektiği klorin/kloramin mitarını iyi ayarlayamazsa ,suda bir bakteri patlaması yaşanabilir , aşağıda bu gibi bir durumda neler yaşanabilineceğine dair bir örnek verilmiştir ;

“Uzun yıllar önce balık üretimi yaptığımız sıralarda , tüm balık büyütme sistemimizde (toplamda 10ton’un üstünde bir sistem) bir bakteri patlaması oldu.Bunun sonucunda balıklarda bakteriyel enfeksiyonlar görüldü ve biz sebebini bulamadık.Bir aydan fazla bir süre içinde ,bir çok su değişimi ve tank temizliğinden sonra ,sorundan kurtulmak için tüm sistemimizde nitro-furzaone tedavisi uygulamak zorunda kaldık , bu tedavi sorunumuzu çözdü fakat biyolojik filtrasyon sistemimizi de oldukça zayıflattı.Bir kaç ay sonra yerel gazetede yayınlanan genel bir duyuru gördük.Bildiri  su departmanı tarafından yayınlanmıştı ve birkaç ay önce su kaynakarının birinde olan bakteri patlamasından bahsediyordu.Bu duyuruyu görünce kafamızda bir ışık çaktı.Sistemimizde eksilen suyu tamamlamak için çeşme suyu kullanıyorduk ve bu su kaynağındaki bakteri patlaması bizim tanklarımızda problem yaşadığımız zamana denk geliyordu.Bununla birlikte bu dönemde (biz de dahil olmak üzere) bir çok insanın mide ağrısından şikayetleri olmuştu.Bu dönemde çok balık kaybettik fakat bunu bir uyarı olarak gördük ve tekrar böyle bir problem yaşamamak için gerekli önlemleri aldık.”

Eğer çeşme suyu kullanmak ile ilgili düşünceleriniz varsa,içinde ne olup ne olmadığını görmek için suyu uzmanlara test ettirebilirsiniz.Fakat ,test sonuçları olumlu gelse de asla değişmeyeceğini garanti edemeyiz.Çeşme suyunda yapılan testler ,aylık , haftalık hatta günlük değişiklikler bile gösterebilir.

 

 Fosfat ,nitrat ve silikat suda doğal olarak oluşan elementlerdir , ve çeşme sularında bu elementlerin yüksek miktarlarda bulunmaları alışılmadık bir durum değildir.Bunları gidermeden akvaryumunuza çeşme suyu eklerseniz , herseferinde bu istenmeyen elementlerden bir miktar daha suyunuza girmiş olur ve bu da akvaryumunuzda yosun oluşumuna sebebiyet verir.

Bakır ve demir de özellikle resif canlılarına zararlı elementlerdir ve çeşme suyunda sıklıkla görülürler.

Peki Çeşme Suyunu akvaryumda kullanmak için neler yapılabilir ?

-Zararlı bakterileri öldürmek için klorin eklenip akvaryuma koymadan önce klordan arındırılabilir fakat bu sudaki fosfat ,nitrat ve silikat gibi  zararlı elementleri ortadan kaldırmaz veya resif akvaryumlarına çok zararlı olan demir ve bakır gibi ağır metal elementlerin suya karışmasını engellemez.

-Suyu klorinden , karbolik asit,koku ve problem yaratabilecek birkaç elementten daha arındırmaya yardımcı olan karbon filtre kullanılabilir.

-R/O cihazı satın alınabilir.

“Kesin olaran Tuzlu Su Akvaryumlarında çeşme suyu kullanılmaz!” diyebileceğimiz bir kaynak yoktur fakat bunu daha önce deneyen bir çok akvarist problem yaşamıştır ve size kullanmamanızı tavsiye eder.Kullanmayı düşüyorsanız en azından yukarıda verilen tavsiyelerin birini uygulamanız yararınıza olacaktır.

Kaynak:

 

 
Uzun soluklu çeşme suyu kullanımının, tuzlu su akvaryumlarında sebep olabileceği durumlar ;
 
(Hans Baensch, Marine Atlas, Tetra Press, 1994, sayfa 50)

-Eskiden tuzlu su akvaryumu literatüründe , çeşme suyu kullanımı fazla önemsenmezdi.Tuzluluk oranı doğru ise suyun hazırlanışı doğru idi.Ben kendim, 1974 yılında “çeşme suyu artı deniz tuzu eşittir deniz suyu” yazmıştım – ki bu artık yer sularında bulunan kirletici maddeler yüzünden geçerli değildir,söylenemez.Yüksek nitrat ,zirai ilaçlar ,fosfat ve silisik asit seviyeleri ,çeşme suyunu kullanmamızı 15 yıldır engelleyen etkenler arasından en öne çıkanlarıdır.Çoğu hobici çeşme suyunu kullanmadan önce işlemden geçirmelidir.

 

(Nick Dakin, The Book of the Marine Aquarium, Tetra Press, 1992, sayfa 83)

Genel olarak konuşmak gerekirse ,herhangi bir tanınmış tuz karışımı ,çeşme suyu ile karıştırılarak tatmin edici bir çözüm üretmek için yeterlidir.Fakat şuna dikkat edilmelidir ;Çeşme suyu istenmeyen kirletici maddeler (nitrat ,fosfat , sülfat vs..) içerebilir ve çeşme suyunu R/O cihazı kullanarak saflaştırmak zorunda kalabilirsiniz.Bir çok deneyimli akvarist  ,hassas omurgasızlar ve balıklar besliyorlarsa böyle yapmaktadır ve tüm tuzlu su akvaryumu sahiplerine böyle yapmalarını öneririm.

 
(Julian Sprung, Aquarium Fish Magazine, June, 1996, sayfa 46)

Yapay deniz suyu yapmakta kullanılan suyun bileşimi ,hazırlanan suyun kalitesine direk etki eder.Çeşme suları ve kuyu suları kimyasal özellik olarak değişiklikler gösterir ve hazırlanan yapay deniz suyunun kalitesini riske edebilirler.İçeriklerinde bulunan nitrat , fosfat , ağır metaller, organik bileşikler ve toksinler bunun sebebidir.Suyla beraber akvaryumumuza ne olduğu bilinmez maddeler de eklemek istemiyorsak en doğrusu suyu kullanmadan önce R/O ile veya deiyonizasyon sistemleri ile işlemektir.

 

(John Tullock, Successful Saltwater Aquariums, Coralife, 1994, pps. 47-48)
İlginçtir ki , akvaristler genelde sentetik deniz suyu hazırlamak için kullandıkları tatlı suyun kalitesini önemsemezler ve çoğu çeşme suyu kullanır.Ben bunun tam tersini özellikle tavsiye ederim , ne yazık ki çeşme suları ve kuyu suları akvaryum kullanımı için uygun değerlerde değildir ve başarısız olmuşlardır.Bu suların içindeki zararlı maddeler ,içmek için kullandığımızda sorun yaratmasa da tuzlu su akvaryumlarında kullanıldığında yaratır.Akvaryumlarda yosun oluşumunu arttıran fosfat , silikat , toksik metaller (bakır gibi) çeşme sularında bulunabilen zararlı elementlerdir.Tuzlu su akvaryumlarında kullanılmadan önce mutlaka saflaştırılmasını tavsiye ederim.
 
Kaynak:

http://www.aquaticcritter.com/Saltwater/briefintroductiontosaltwateraquarium.htm

Çeviri : Emre Çakın
 
 
Konu hakkında daha önce sorulmuş sorular ve konunun tartışıldığı başlıklar ;
 
Emre Çakın2010-02-28 16:53:41

Beğenenler: [T]157257,ZodiJack[/T][T]198237,korkmaz33[/T][T]191426,lojistisyen[/T][T]203055,mutlubaba[/T]
Teşekkür Edenler: [T]157257,ZodiJack[/T][T]198237,korkmaz33[/T][T]191426,lojistisyen[/T][T]203055,mutlubaba[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5228
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2010 16:51
Emre, teşekkürler. Sık sorulan bir konuya açıklık getirmen güzel olmuş.
 
Konuyu iğneliyorum.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan.istÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 668
serkan.istÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2010 23:09
Paylaşım için teşekkür ederim.
 
Gözlemlediğim kadarıyla musluk suyu da şehirler arasında oldukça farklılık gösteriyor. Kimi şehir şebeke suyunu tamamen barajlardan kullanırken, kimi şehirlerde yeraltı kaynak suları kullanılıyor. Çeşitli nedenlerle kurulumda şebeke suyu kullanmakta ısrar edenler öncelikle suyun kaynağını araştırmaları gereklidir. Bilinçsiz bir şekilde kullanılan şebeke suyu, tankın geleceği için hiç de olumlu sonuçlar vermeyecektir. Örneğin şebeke yeraltı kaynak sularını kullanıyorsa bu durum çok daha fazla sorunla karşılaşmamıza neden olacaktır.
 
Bunun dışında özellikle su seviyesinin azaldığı yaz aylarında asla doğrudan şebeke suyu kullanılmamalıdır. Bu dönemlerde buharlaşma ve yoğunlaşma nedeniyle suyun içinde daha çok tortu birikeceğinden görevliler şebeke sularına daha fazla kimyasal kullandıklarından risk çok daha fazla artmaktadır.  
 
Sonuçta bu işte yıllar sonucu edinilen tecrübeyle gelinen noktada kesinlikle RO cihazı bulundurarak kurulumda ve değişimlerde bu cihazı kullanmak en mantıklı çözüm olacaktır. RO cihazları maaliyet olarak yüksek gibi görünse de zaman bize göstermiştir ki kullandığımız alelade sular sonucu akvaryumdaki sorunları gidermek için yaptığımız masrafların yanında çokta fazla maaliyet oluşturmayacaktır.  
 
Nano akvaryumları ve RO cihazı alma imkanları olmayanlar da damacana sularından yeraltı kaynak suyu kökenli değil de işleme türü damacana sularından kullanmalıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

spyrockÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 66
spyrockÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2010 19:08
Evlerdeki su arıtma cihazlarından faydalanarak şebeke suyunu deniz akvaryumunda kullanabilirmiyiz acaba? yoksa sadece akvaryum için özel ürünlermi olması gerekli ?spyrock2010-03-12 00:06:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan.istÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 668
serkan.istÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2010 13:40
[QUOTE=spyrock]Evlerdeki su arıtma cihazlarından faydalanarak şebeke suyunu deniz akvaryumunda kullanabilirmiyiz acaba? yoksa sadece akvaryum için özel ürünlermi olması gerekli ?[/QUOTE]
 
Su arıtma cihazları Ro ların işlevini görmez. RO larda bildiğiniz gibi atık su tahliye sistemi vardır. Su arıtma cihazlar ise sadece suyu süzer. Ayrışım yapmaz. Sudaki ağır metalleri fosfatı ayrıştıramaz. Amiyane tabirle kabasını alır.
 
Ancak şebeke suyu İstanbul gibi baraj kaynaklıysa ve RO cihazı-suyu bulma imkanı yoksa ben olsam hiç değilse mantığıyla kullanırım. En azından recinesi varsa silikatın çoğunu alacağını düşünüyorum. Ama bu söylediğimi önerme anlamında değil zorunluluk anlamında değerlendirin lütfen.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

armatürkÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2014
İl: Konya
Mesaj: 68
armatürkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2016 09:35
Teşekkürler önemli bir konuya deginmissiniz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZodiJackÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/01/2014
İl: Kütahya
Mesaj: 1026
ZodiJackÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2016 10:58
Teşekkür ederiz yazınız için. Akıllarda musluk suyu kullanımı ile ilgili soru işareti kalmamış oldu [:iyi:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan.istÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 668
serkan.istÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2016 23:41
Damacana su marka onerisi istiyorum. Pasimizi silme zamani geldi:)

6 sene gecmis. Turkuaz onerirdik o zamanlar. Simdi ne kullanirsiniz dostlar bir tavsiye varmi ucuz kaliteli bir su markasi. 500 lt icin??

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir