Daha Sağlıklı Yavrular İçin(Makale gibi)


M.OkurÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2007
İl: Manisa
Mesaj: 804
M.OkurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2007 20:17


   KONU : Beslenme,büyüme,gelişme ve canlı doğuran yavrularının bakımı üzerine.
 
  AMAÇ  :  Her şey akvaryumcular için.

  YAZAN  : Ayhan  HAYIRSEVEN

    Arkadaşlar ilk olarak bir uyarı ve açıklamadan bahsetmek  istiyorum. " Canlı doğuranlar " la ilgili forumda o kadar gereksiz konular varki Forum Üyesi olmama rağmen,Moderatör ve Özel üyelere bir yardım etmek istedim.
   Evet,arkadaşlar size kendi edindiğim tecrübe  ve araştırmalarım sonucu yazdığım bir makaleyi sunmak istiyorum.Fakat daha ayrıntısına sahip olmak isteyenler Makaleler ve Tercümeler bölümünde aradıklarını da bulabilirler.

   Şimdi herkes kendi balığıyla ilgili sorular soruyor. " Benim lespistesim...,Benim pilatim.... " Arkadaşlar bir canlı doğuran için verilen cevap,aynı sorunlarla karşılaşan balıklar içinde geçerlidir.
 
   İlk olarak doğumdan başlamak istiyorum,maddeleri sıralayarak:

1. Bir balığınızın hamile olduğuna kanaat getirmek istiyorsanız,yapacağınız ilk iş balığınızın anüs kısmına ve anüs kısmına üstten bir görünümle bakmak gerekir.Eğer balığınızın anüsünde siyah noktalar varsa,birde üstten baktığınızda balığınızın karnı vücudundan büyük ve şişkin ise balığım hamiledir diyebilirsiniz.Ama tabii yemlemeyi düzenli yapıyorsanız,balığınız kabız falan değil kesinlikle hamiledir.

2. Balığınızın doğuracağı anı kestirmek zordur.(canlı doğuranlarda genellikle doğumlar en erken 28 gün,en geç 40 günde gerçekleşir.)Ama balığınız bunu davranışlarıyla ele verir.Mesela,balığınız genellikle sessiz,sakin ve kuytu yerleri seçiyor ayrıca 1-2 dakka boyunca kıpırtısız duruyorsa bilinki sancılar başlamakta veya arttmaktadır.

3. İyi bir balıksever sabırlı olmalıdır ilk önce.Balığını daha önce doğurmak  için enteresan ve acayip yöntemlere başvurmamalıdır.

4. Bildiğiniz gibi canlı doğuranlar bir anda tüm yavrularını doğurdukları gibi 1-2 gün içerisinde de doğumu tamamlayabilirler.Bu yüzden de sabırlı olmak gerekmektedir.Ayrıca hamile balığınızın doğumunu hızlandırmak için yapacağınız en ucuz yol düzenli yem verme ve sıcaklığı yavaş yavaş arttırmaktır.26 derece olan bir ısıyı belirli bir süreler boyunca yavaş yavaş ilk önce 27 sonra da 28 dereceye çıkarın.En uygunu 28 derecedir.

5. Daha fazla yavruya sahip olmak istiyorsanız mutlaka akvaryumunuza bol bol eledoa,jove moss ve cabomba dikin.Ayrıca ne kadar rafya koyarsanız o kadar bol yavrunuzda olur.Rafyalar,üst katmanda durduğu gibi taşlara gömerekte tutturabilirsiniz.

   Gelelim şimdi balığınız doğdu ve yavrularınızı nereye koymayı düşündüğünüzde;
 
 - Sağlıklı ve kayıpsız yavru bakmak,yetiştirmek istiyorsanız ilk yapılması gereken şey ana tanktan ayrıca bir yavru tankı almak olacaktır.(10-20  litrearası yeterli olacaktır.)Çünkü, ayrı bir tank seçmemizin sebebi,balıklarınızın hayatını ve huzurunu tehdit edecek bir unsur bulunmayacaktır.Unutmayalım ki,yavrular iyi bakıldığında balık bakmakta en güveli yol bu seçenektir.

 - Gelelim ayrı bir tank alacak bir sermayem yok.Akvaryumun içinde doğumu bekleyeceğim diyorsanız daha demin dediğimiz gibi bol bol akvaryumunuza eledoa,cabomba ve jave moss dikin.Ayrıca da rafyaları unutmayın.Bu bakım tarzı yavrulukta bakmaya göre daha sağlıklıdır.Fakat unutmayın ki mutlaka kayıplarınız olacaktır.

 - Eğer yavruluk alarak işimi göreceğim diyorsanız; bu iş diğer bakma takniklerine göre daha zordur.Niye zordur çünkü,yavrularınızın yüzeceği alan dardır,su çok çabuk kirlenir.Ayrıca balıklarınız yavruluğun altındaki deliklerden de kaçabilirler.Bunun da bir çözümü var.Alt kısma kadın çorabı geçirerek olur bu iş.

   Bugünlerde sık sık sorulan soruların cevabına gelmek istiyorum.Mesela;balığımı daha çabuk nasıl büyütebilir,geliştirebilir ve renklendirebilirim.
 
 1. Farklı tür kaliteli yemler kullanın
     a.Artemia
     b.Pul yem
     c.Mikromin
     d.Sera - Tetranın özel yemleri

 2. Düzenli su değişimleri yapın.
 
 3. Balıklarınızı korkutacak ve strese sokacak hal,durumlardan kaçının.

 4. Geceleri akvaryum ışığını açmayın,uyuyup dinlenmek onların bu çağda en önemli gereksinimlerinden biridir.

 5. Yemlemeyi düzenli yapın.

 6. Gerek duyulmadıkça hiç bir katkı maddesi kullanmayın.

 7. Havalandırma yapın.

 8. Dip çekimi yapın.
 
 9. Tuz kesinlikle atmayın.

   Eğer bu şartlara uyulursa hem siz hem de yavrularınız daha mesut olur.

  Küçük yavrularınızın daha fazla güçlü ve hayata daha fazla tutunmalarını istiyorsanız.Onlara akvaryumdaki suyu dalgalandırarak dalgalar oluşturun böylece balıklarınız dalgalara karşı güçlü olmayı öğrenecek,büyüyün güçlü motorlara karşı kendini savunabilcektir.

    Başka bir konuda; yavrularınız için değil,büyükleriniz için haftanın 1 günü onlara yem vermeyin böylece sinidirim sistemleri daha hızlı çalışır,ayrıca balığınız daha aktif olacaktır.Yavrularada bellirli bir aydan sonra verilmemeye başlanılır.

     En önemli konulardan bir tanesi balığınızın doğumu etkileyen etmenlerdir:
    Balığınızın daha sağlıklı yavrular doğurmasını istiyorsanız, akvaryumun bakımına ve ortamına dikkat etmelisiniz. İsterseniz dikkat edilmesi  gerekilenleri maddeler halinde sıralayalım:
  
 1. Balığınız daha sağlıklı nesiller doğurmasını istiyorsanız,dikkat edeceğiniz en önemli koşul; BESLENME'lerine dikkat etmek olcaktır.Düşünün balığınız iyi beslenmeli ki bunun yararını sadece anne değil anne karnındaki yavrularınız da görecektir.Ne kadar iyi besleme yaparsanız o kadar çok yavruya sahip olursunuz.

 2. Diğer balıkların hamile balığa etkisi: Her akvaryumda canlı doğuran besleniyor ve onlardan yavru almak istiyoranız en kötü bir ihtimalle 5 dişi 1 erkek oranlamasına uymak zorundasınız.Bu oran ilk konularda bahsediliyor.
   Eğer balığınızın sağlığını tehdit edecek diğer tür balıklar varsa başka bir yere ayırılmalınıdır.

 3. Akvaryumunun bulunduğu ortam; eğer akvaryumunuz sessiz ve kuytu bir köşede ise balığınız kendini rahatla doğuma hazırlayabilir.
    Aksi takdirde doğum uzayabilir.Bunun sebebi balığınızın strese girmiş olduğunu göstermektedir.

      
Gelelim bugünkü konuya,Bitkilerin canlı doğuranlara ve yavrularına etkisine.

   Canlı doğuran besleyen balık hobicileri genellikle akvaryumuna bol bol eledoa,cabomba ve jave moss gibi bitkiler dikmelidirler.
  
      Cabombalar,

 - Büyük yapraklara ve geniş çeperlere sahip oldukları için yavrular için son derece yararlı bir barınaktır.Ayrıca bitkide oluşan besin atıkları yavrular içinde güzel bir yem teşkil etmiş olur.
 - Çok fazla ışık isteyen bu bitki,iyi bakılırsa son derece hızlı büyür ve daha çok yavru kurtarmanıza olanak sağlarlar.
 - Aksi taktirde iyi bakılmaz gerekli şekilde ışık verilmezse yapraklarda dökülmelere sebep olur.Bu da akvaryumda istenmeyen görüntülere sebep olur.
 - Ayrıca ışığın yanında da bol bol gübre ve Co2 verilmelidir.
 - Aynı zamanda yetişkin balıklar içinde son derece yararlı bir yemdir.Daha çok ot yemeye alışmış canlı doğuranlar tarafından yenilebilir.
 - Çok sayıda c.doğurancılar tarafından kullanılan bir bitkidir.

    Eledoalar:

 - Cabombaların tersine vereceğiniz ışığa katiyen uyacaktır.Yani ışık onun büyümesini fazla etkilemez.Fakat bir sınıra kadar.
 - Büyük yapraklara ve geniş çeperlere sahip oldukları için yavrular için son derece yararlı bir barınaktır.Ayrıca bitkide oluşan besin atıkları yavrular içinde güzel bir yem teşkil etmiş olur.
 - Eledoalar için en dikkat edilmesi gerekilen unsur:Sıcaklıktır.Sıcaklık hep 26 derece dolaylarında olmalıdır.26 derecenin üstüne çıkarsa bitkide yavaşlamalar göze çarpar.
 - Daha çok eledoaya sahip olmak istiyorsanız oluşan bir fideyi kırıp akvaryuma ekerseniz ,ektiğinizden de yararlanabilirsiniz.
 - Ayrıca eledolar yosunlaşmayıda önlerler.
 - Co2 ve gübreler kullanılmalıdır.
 - Canlı doğuran besleyenlerin gözdesidir.

        Ayrıca yavru balıklara barınak sağlayacak bitkiler şunlardır:

 1 . Jave Moss
 2 . Ceratophyllum demersum
 3 . Hemianthus Callitrichoides
 4 . Limnophila aromatica
 5 . Su mercimeğini kullabilirsiniz.
 
 
        Saygı ve sevgilerimle...

 

 

M.Okur2007-3-9 15:58:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CenKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/11/2005
İl: Kocaeli
Mesaj: 1769
CenKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2007 20:23

Teşekkürler,saygılar.(Forum üyesi olmanız bilgi dağarcınızın düşük olduğunu göstermez,biliyorumki forum üyesi olduğu halde benden çok daha bilgili forum üyeleri var.)

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mete DumluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/12/2006
İl: Kayseri
Mesaj: 698
Mete DumluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2007 20:26
Süper bilgiler. Ellerinize sağlık Ayhan Bey.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rivulatus_53Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/06/2006
İl: Rize
Mesaj: 440
rivulatus_53Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2007 20:31
bildiklerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Saygılar
                                 Sağlıklı balıklar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gencturkÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2007
İl: Hatay
Mesaj: 66
gencturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2007 20:47
peki ilk gün yem kullanılırmı.mesela benim yavrular 1-2 saatlik şuan.ne zaman yem vermeye başlayabilirim.?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pro2000 özkanÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2007
İl: Bursa
Mesaj: 38
pro2000 özkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2007 13:08

      yazmış olduğunuz konu gerçekten çok güzel.umarım herkese faydası olmuştur.teşekkürler...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sefaÇevrim Dışı

Kayıt: 17/02/2007
İl: Antalya
Mesaj: 17
sefaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2007 15:15

Ayhan Bey elinize emeğinize sağlık.Çok güzel bir yazı olmuş.Makale gibi demişsiniz,bence gibi değil tam bir makale olmuş.Ayrıca eklemek istediğim birşey var;eğer yavrulara ayrı bir akvaryumda bakılıyorsa,akvaryumdaki su seviyesi ilk başta az olmalı ve yavrular boy attıkça su seviyesi yükseltilmelidir.Yüksek su seviyesi beraberinde yüksek basıncı getireceği için daha 6-7 mm boyu olan yavrucukların uzamasına basınç olumsuz bir etki yapar.SAYGILAR


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Johnny DeppÇevrim Dışı

Kayıt: 02/08/2006
Mesaj: 229
Johnny DeppÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2007 15:29
Güzel bir başlık olmuş yardım isteyen arkadaşlara faydalı olacaktır

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.OkurÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2007
İl: Manisa
Mesaj: 804
M.OkurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2007 15:45


             Sayın Fatih Bey,

 Yavrularınıza en az 1-2 gün yem vermezseniz,daha iyi olacaktır.Sonra yemlemeye başlayabilirsiniz.

             Arkadaşlar sözleriniz için çok sağolun .

                 Saygılarımla...



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.OkurÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2007
İl: Manisa
Mesaj: 804
M.OkurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2007 18:05


  Biraz daha ek bilgiler sunmak istiyorum.

Örneğin: Küçük yavrularınızın daha fazla güçlü ve hayata daha fazla tutunmalarını istiyorsanız.Onlara akvaryumdaki suyu dalgalandırarak dalgalar oluşturun böylece balıklarınız dalgalara karşı güçlü olmayı öğrenecek,büyüyün güçlü motorlara karşı kendini savunabilcektir.

    Başka bir konuda; yavrularınız için değil,büyükleriniz için haftanın 1 günü onlara yem vermeyin böylece sinidirim sistemleri daha hızlı çalışır,ayrıca balığınız daha aktif olacaktır.Yavrularada bellirli bir aydan sonra verilmemeye başlanılır.

     En önemli konulardan bir tanesi balığınızın doğumu etkileyen etmenlerdir:
    Balığınızın daha sağlıklı yavrular doğurmasını istiyorsanız, akvaryumun bakımına ve ortamına dikkat etmelisiniz. İsterseniz dikkat edilmesi  gerekilenleri maddeler halinde sıralayalım:
  
 1. Balığınız daha sağlıklı nesiller doğurmasını istiyorsanız,dikkat edeceğiniz en önemli koşul; BESLENME'lerine dikkat etmek olcaktır.Düşünün balığınız iyi beslenmeli ki bunun yararını sadece anne değil anne karnındaki yavrularınız da görecektir.Ne kadar iyi besleme yaparsanız o kadar çok yavruya sahip olursunuz.

 2. Diğer balıkların hamile balığa etkisi: Her akvaryumda canlı doğuran besleniyor ve onlardan yavru almak istiyoranız en kötü bir ihtimalle 5 dişi 1 erkek oranlamasına uymak zorundasınız.Bu oran ilk konularda bahsediliyor.
   Eğer balığınızın sağlığını tehdit edecek diğer tür balıklar varsa başka bir yere ayırılmalınıdır.

 3. Akvaryumunun bulunduğu ortam; eğer akvaryumunuz sessiz ve kuytu bir köşede ise balığınız kendini rahatla doğuma hazırlayabilir.
    Aksi takdirde doğum uzayabilir.Bunun sebebi balığınızın strese girmiş olduğunu göstermektedir.

       ..........  (devam edecek )

                   Saygılarımla...
 
   

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kursatufukcoskunÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/05/2004
İl: Istanbul
Mesaj: 1255
kursatufukcoskunÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2007 18:50
çok mütiş bir yazı elinize sağlık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lebron jamesÇevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 307
lebron jamesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2007 19:40
Paylaşım için teşekkürler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tturguttÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 51
tturguttÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2007 20:07
güzel çalışma ellerine sağlık;
yalnız yavruları beslemede bir sorunum var, artemia ile bir hafta boyunca besledim. yalnız bu artemianın bir dezavantajı var tuzlu suda yetiştiğinden bitkilerim olumsuz etkilendi. artemia üretmenin daha güvenli bir yolu varmı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.OkurÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2007
İl: Manisa
Mesaj: 804
M.OkurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2007 20:10


 O zaman yapacağın tek yol var.Bitkilerini ayrı bir yere alacaksın.Balıkların büyüyünceye kadar yaklaşık 1-1.5 ay boyunca bitki kullanmaman daha doğru olur,yavru beslediğin yerde.

      Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir