Cyphotilapia Frontosa,


voltranÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 450
voltranÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2010 00:30

Cyphotilapia Frontosa,

Tanganika gölünün kıralı olarak bilinir, uzunluk olarak 30 cm üstüne erişirler. En popüler tanganika cichlidlarıdırJ. Sadece etkileyici ölçüleri değil, incelikli yüzgeçleriyle, iyi huylu, yumuşak başlı, sevimli, dışa dönük kişilikleriyle evcil hayvan gibi sevilir. Kısa bir alışma döneminden sonra, elinizden yem yiyebilir. Vahşi örnekleri tanklarda yetişenler kadar harikadır.

Frontosa beyaz veya mavi vücut ile karakterize edilir, 6 veya 7 koyu dikey bant ile süslenmiştir. Yetişkinlerin kafaları üzerinde hörgüçleri vardır, erkeklerde bu daha fazla göze çarpar ve yağdan meydana gelir, ileriye doğru dönüktür. Yüzgeçleri yaşları ilerledikçe daha bir ayrıntıyla donanır, hörgüçleri büyür. 10 yaşındaki bir frontozanın uzun yüzgeçleri zarif ve çekici bir şekilde balığın aşağısında ve arkasındadır.

Frontosa gölde birçok farklı lokasyonlarda bulunur, fakat her zaman sahil şeridi boyunca 10-50m derin kesimlerdedir. Birçok yerleşik hayvanlarda olduğu gibi, Frontosa alışılmışın dışında, 25 yıl üzeri uzun yaşam döngüsüne sahiptir.

Burundi, Kigoma, Bulu Point, Mpimbwe, Samazi, Kasanga, Chaitika, Kapampa, Kavala, Zaire ve birçok başka çeşidi bulunur.

Cyphotilapia frontosa monomorphic türdür, çok az farklılık erkek ile dişi arasında vardır. Erkeklerin genelde dişilerden daha geniş hörgüçleri vardır, fakat bu kesin bir karakteristik değildir. En güvenilir cinsiyet ayrımı metodu venting ile olur, hatta bu metot bile her zaman güvenilir olmayabilir. Doğru kesin venting için deneyim ve tecrübe gerekir. Erkek frontozalar 30cm ve üzeri olur, dişiler 25cm ise şanslı uzunluktadır. Fakat bu bile değişken olabilir.

Cyphotilapia frontosa uyuşuk ve yavaş hareket eden bir balıktır. Hatta gölde bile yiyeceklerini avlanmak için çok enerji harcamazlar. Doğa onlara az bulunur bir özellik bağışlamıştır, avları üzerinde onlara avantaj sağlar. Frontosa gece beslenen ve uyanmak için çok ışığa ihtiyaç duymayan bir balıktır.

Diyetlerinde Cyprichromis (Leptosoma) türleri ana hedefleridir. Cyprichromis gün ışığında çok büyük balık sürüleri halinde yüzeydedir, fakat gün batarken dibe inerler ki buraları Frontozalar yönetir. Hala canlı, uyanık, tetikte olan Frontozaların kucağına gelirler ve çok kolay ağız dolusu yem olurlar. Bu kolaylıktan dolayı Frontosa yiyeceklerini yakalamak için fazla enerji harcamaz.

Doğada Frontosa koloni adı verilen, geniş guruplar halinde yaşar. Akvaryumda koloni halinde tutulmalıdır, 1 erkek 3 dişilik ufak bir gurup olabilir. İdeal olanı akvaryum içinde tek çeşit olmasıdır. Yeni kurulacak guruba bir ağız 15 kadar yavru balık alınır. Bunların yarısı erkek çıkmış olsa, erkekler zamanla ayıklanır. 5-6cm iken en büyüklerin bir kısmı ayrılır, aradan altı ayda geçtikten sonra büyük olanlar içinden venting yöntemi ile eleme yapılır. Dışarıdan olgun, gelişmiş bir damızlık erkek alınması kolaydır.  İdeal koloni için iyi bir başlangıç olabilir. Erkek ve dişinin farklı nesilden olmasında yara vardır.

Birçok yazıda iki erkek olması görüşü yaygındır. Gözlemlerime göre, bir adet erkeğin kolonide olmasında fayda vardır. Eğer akvaryum çok büyükse, iki erkek belki düşünülebilir. Kolonide sadece bir erkek yumurtlatır. Kolonide iki erkek varsa, erkekler iki taraftan dişilere baskı yapabilir. Bu ağzı dolu dişiler için istenmeye bir durumdur. http://img197.imageshack.us/img197/7402/dscn2195w.jpg balıklarımın eski fotoğrafında, bu durum açıkça görülür. En soldaki alfa erkek, en sağdaki elimden çıkarttığım beta erkektir.

Akvaryum tankı basitçe çok az taş ile dekore edilebilir ve bu utangaç cichlidlara güvenlik hissi verir ki bu önemlidir. Çok fazlasına gerek yoktur ve kesinlikle keskin, sivri taş olmamalıdır. Bu balıklar ürkütülünceye kadar yavaş hareket ederler. Ürkütüldüklerinde ani, çok hızlıdır ve sakarca hareket ederler. Alfa erkek gurubun en irisi, tuhaf bir şekilde gurubun en utangacı olabilir. Bir mağaraya ihtiyaç duyar, fakat dişiler açıkta rahattırlar.

Akvaryumun içinde kaç adet Frontosa besleyebilirim? :

Frontosaların büyüklüğüne, flitrasyona, akvaryum bakımına, ne kadar çok beslediğinize bağlı olarak değişir. Akvaryumun içindeki adet arttıkça ve daha fazla besledikçe, daha iyi filitrasyona ihtiyaç duyulur ve daha sıklıkla su değişimi ihtiyaç olur, oksijen problemi olur. Büyütme tankı olarak 150 litre yeter. 500litre 10 yetişkinden meydana gelen bir koloni için uygundur.

Eğer bu harika balıkları üretmek istiyorsanız, sabır kesinlikle gereklidir. 3cm boyundaki bir balığın tam olgunluğuna ulaşması için 3 veya 4 yıl gerekir. Gözlemlerime göre balıklar daha erken yumurta tutmaya başlamış olabilirler. Ancak koloninin oturması ve yumurta tutmayı öğrenmesi, Burundiler için max 3yıl ve Mobalar için max 4 yıl diyebilirim. Bu süreden sonra koloni artık tam oturmuş olgun, verimli bir kolonidir.

Üç yıldan beri Frontosanız varsa ve hala yumurtlamadıysa, bu normaldir. Kurtulmak isterseniz bu yanlış bir davranış olur. Dişilerin ve erkeğin farklı anaçlardan gelmesi iyi olur. Yavruların bantlarının düzgün olduğuna dikkat edilmeli ve bantların en üstünde geniş beyaz notaların olması istenmez. Bununla beraber, Mpimbwe ve Zairelerde bantların en üstündeki ufak beyaz noktalar balık büyüyüp irileştikçe geçebilir. Bu kusur bazı çeşitlerde ve Burundilerde büyüdükçe geçmez.

Seksüel olarak aktif erkek balıklar maviye kaçar, özellikle burun kısmı. Erkek çok zayıf bir şekilde savunduğu açıklık bir alan seçer. Eğer dişilerin ilgisini çekmek istiyorsa, erkek seçtiği alanın üstünde, yavaşça yüzgeçleri kapalı bir biçimde dişinin yanından geçer. Yumurtlama yüzgeçlerin flaşhı ve titreme olmadan, dikkat çekmeden, göze çarpmadan gerçekleşir. Eğer dişi erkeğin seçtiği açıklık alanı geçerse çok az miktarda sperm salar ve nereye gitmesi gerektiğini işaret eder. Bazı varsayıma göre spermin dişiyi yumurta dökmesi için cesaretlendirdiğine inanılır. Dişi yumurtaları dökünce dönüp almaz, geri geri gider ve alır. Genelde 20-50 arası yumurtlar, balığın durumuna göre 80 kadar yumurtlayanlar vardır. Yavrular ayrılmalıdır, 7-8 cm den daha ufak balıklar yiyecek olarak görülür.

Frontosa ile akvaryum arkadaşı olarak; Birçok denemesini yaptım. Frontoza ile yaşayan kaya, SP, asai, calvus, lelüpi, leptosoma, tropheus kombinasyonlarını çeşitli zamanlarda denedim. Sonuç itibariyle Frontoza tek olsa iyi olur. Sadece temizlik için ucuz olanlarından yetişkin Cüce vatoz akvaryumda olabilir, saklanacağı yuva vermek kaydıyla.

Calvusların yumurta çaldığı söylenir. Bendeki calvuslardan biri, damızlık erkek frontozanın yuva yaptığı taşın yanında yer tutmuştu. Erkek yumurtlama sırasında diğer frontozalara saldırgan iken, calvusa hiçbir şey yapmıyordu. Kendi gözümle yumurta çalarken görmedim, ancak çiftleşmeye bu kadar yakın olması beni rahatsız etmişti.

Balıkların üretimi konusunda ısrarcı değilseniz karma akvaryum olur. Ben frontoza kolonimde bir düzen istiyorum diyorsanız tek tür olmasında yarar var, daha mutlu oluyorlar.

 

Dişi yumurta tutmasını öğrenmelidir. İlk zaman yumurtalar alındığında 4 haftalık olmasında fayda var ki Frontosa 5 hafta kadar tutabilir. Ağzı dolu dişinin bulunduğu yerin karşı köşesinden yem vermek ve çok sevdikleri karidesi, bu dönem vermemek yerinde olur.

 

Frontosa çeşitleri,

http://www.cichlid-forum.com/profiles/results.php?genus=55

YouTube yumurtlayan frontosa,

http://www.youtube.com/watch?v=FlAeHh4wtpY&feature=related

YouTube frontosa kusturma,

http://www.youtube.com/watch?v=sHF6fazAs6Q&feature=related

“Üç Çeşit Frontoza Burundi. “ başlıklı, Burundi ile ilgili yazım; Düşüncelerimi sizinle paylaştığım “Üç Çeşit Frontoza Burundi” yazısı ile ilgili değerli katkı ve düşüncelerinizi bekliyorum.

http://www.akvaryum.com/Forum/uc_cesit_frontoza_burundi_k424532.asp

 

voltrun2010-12-26 00:40:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2010
İl: Bayburt
Mesaj: 829
BurakimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2010 15:02
Gerçekten çok açıklayıcı bir metin olmuş teşekkür ediyorum.Şuan hayalim yunus tecrübemde ancak yunusa yeter ama imkanlarım iyileşince kesinlikle frontoza beslemek istiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

voltranÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 450
voltranÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2010 15:50
Bence yunus besleyebilen, frontoza da besleyebilir. Frontoza da ortam gerektiği gibi verilir ve değerlendirilirse bence sağlam, dayanıklı, üretken yapısıyla akvaryum severler için çok iyi bir tercihtir. Yeteri kadar sabrınızın olduğunu düşünüyorsanız hemen değerlendirin derim. frontoza sabır ister, erken başlamanızda fayda var. Hem sitede birçok iyi bilen arkadaşlar var, sorunuz olunca cevap verirler. Tabi hemen Moba ile başlamazsınız herhaldeTebessümvoltrun2010-12-28 15:58:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

voltranÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 450
voltranÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2012 14:22
"500litre 10 yetişkinden meydana gelen bir koloni için uygundur." diye yazmıştım görsel bir akvaryumsa bu doğrudur . Eğer üretim yapılacaksa; Yaşları ilerleyip daha da irileştiklerin de, onlu guruptan seçilerek ayrılır ve bu ölçüde bir akvaryum için bence max. 1e+6d olmalı. Mesela iki ve üç yıl arası onlu gurup gözlenir ve üç yaşından sonra ayrım yapılır. Balıkların uyumlu olmasına, üretkenliğine, şekline, yumurta tutmasına, üreme periyoduna v.s. bakarak. Mesela frontosalarda zor bload olur. Diyelimki balık bload oldu ve kurtuldu. Yetişkin olunca da yavrulamaya başladı. Balık da diğerlerine göre yumurtlama periyodu biraz daha uzun olabilir. Tabi burda verilen süreler ve ölçüler Burundi içindir. Mesela Moba da bire bir tecrübe etmediğim halde bence 1e+6d için, süre bir yıl atar ve akvaryum ölçüsüde 2m olur. voltran2012-01-12 14:43:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir