Corydoras Panda'ların üretilmesi


UzayÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 201
UzayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2009 21:16

Corydoras Panda ların üretilmesi

(çeviri)

Panda çöpcü (Corydoras panda), Peru nun Ucayali nehir sisteminde bulunan bir kedibalığıdır. Gözlerinin, dorsal yüzgecinin ve kuyruk başlangıcındaki siyah leke den dolayı panda adını almıştır. Bu balıklar 5.5 cm. den fazla genellikle büyümezler.
Eşleşme
Pandalar için, önerilen eşleşme metodu, genç bir grup alıp beraber büyümelerine izin vermektir.Panda lar çok sosyal canlılardır, en azından 4-6 adet beslenmesi önerilmektedir.Böylece en azından bir çiftin eşleşme şansı artacaktır. Eğer şanslı iseniz, birkaç erkeğe sahipsinizdir. Birkaç erkeğe sahip olan gruplarda yumurtlama eğilimi daha fazladır.

Üreme Tankı
38 litrelik (10 gallon) akvaryum, Panda için yeterli büyüklükte üreme akvaryumudur. Akvaryum, iyice bitkilendirilmelidir. Örnek olarak kullanabileceğiniz bitkiler Java Moss ve Echinodorus amazonicus olabilir. Panda larınıza, akvaryumunuzda en azından dinlenmek için saklanabilecekleri,mağara, saksı vb.. olanaklar sağlayınız. Eğer yavrularınızı anne baba ile beraber büyütmek istiyorsanız, tabanın üsütüne koyacağınız bilyeler ile saklanacakları noktalar sağlamalısınız.
   
Su değerleri
pH 7 civarı olmalıdır. Corydoras panda pH 6.0 ile 8.0 tahammül edebilir. Bu cins için dH aralığı 2-25 arasındadır. Üretim için sertlik, ideal olarak dH 10 ın altında tutulmalıdır.. Su sıcaklığı normal aralıklarının (20-25 °C) üst kısmında 24-25 °C olması önerilmektedir.
 
Kondisyonlama ve üremeyi tetikleme
Eğer Panda çöpcü üretmek istiyorsanız, besleyici bir diyet zorunludur. Çeşitli tipde protein ağırlıklı yemler ile beslemelisiniz. Örnek olarak, siyah kurt, tuzlu su karidesi (artemia), batan kedi balığı yemleri ve bazı yüksek kalitede pul yemler ile combine ederek verebilirsiniz. Su değişikliğide gereklidir. İdeal su değişikliği, her dört günde bir 25% dir. Eğer siyah kurtlar ile beslerseniz sık su değişikliği daha da önemlidir.
 
Üreme
Üreme sırasında, erkek, dişiye üreme iç güdüsü kazandırmak için etrafında daireler çizer. 1,5 mm den büyük olmayan yumurtalar camlarda veya bitkilerin üzerlerinde olabilirler. Diğer kedibalıklarının aksine , bir defada daha az yumurta üretirler. İlk pandanın ürünü 10 yumurtadan daha az olursa şaşmamak gereklidir.
 
Yumurta ve yavruların büyümesi
Yumurtaları anne babaları ile beraber bırakabilirsiniz veya ayırabilirisiniz. Eğer ebeveynden ayrı olarak yumurtaları olgunlaştıracaksanız, metilen mavisi kullanarak mantarlaşmayı önleyebilirsiniz.
 
Yumurta ve yavruların geliştirilmesi

Eğer su sıcaklığı 25 °C ise, yumurtalar 4-5 gün sonra açılacaktır. Bu noktada, yavrular 6 mmden büyük olmayacaklar ve büyüyünceye kadar saklanabilecekleri bir alan arayacaklardır. Akavryumda büyük balıklar olmasa bile, yavruların kendilerini güvende hissederek, özgürce ortalıkda yüzmeleri bir kaç haftayı alacaktır. Balıklar iki haftalık olduklarında, panda adını almalarını sağlayan siyah lekeleri ortaya çıkacaktır. Dört hafta sonra yavruların uzunlukları 1 cm in üstüne çıkar. İki aylık panda yavrusu normal olarak 2 cm uzunluğundadır artık. 

 

Yavruların beslenmesi

Yumurtadan çıkan yavrular 48 saat boyunca keselerini tüketirler. Bu nedenle, iki gün boyunca beslemek gereksizdir. Mikro kurtlar, ilk yiyecekleri olarak gayet iyidir. Yeterli büyüklüğe eriştiklerinde, yeni açılmış artemia ile başalayıp daha sonraları ise yetişkin artemia verilebilir.

 
lafayette2009-02-12 11:16:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2009 22:17
Çevirin için çok teşekkürler Uzay abi.Makalede karşı çıktığım bir nokta olduğunu belirtmek isterim.Artemia konusu.Artemia ile besleme 2 tip soruna neden olmaktadır.
 
1-Kabuklu canlıların çoklukla verilmesi corydorasların sindirim sistemi düzenini ve işleyişini bozar.
 
2-Tuzlu su canlısı ile beslenen tatlı su canlıları yeteri kadar omega 6 ve omega 9 yağ asitlerini alamazlar.İleride bu bir gelişim sorunu olarak karşımıza çıkabilir.
 
Bu nedenlerle artemia ile değil,mikrokurt veya başka parçalanmış kurtlarla büyütülmesi taraftarıyım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UzayÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 201
UzayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2009 15:42

Evet Onur haklısın, ama makaleye sadık kalmak istedim, o yüzden, ulaşabilecekleri boy hariç(makalede 4,5 cm yazılmıştı), hiç bir şeye dokunmadım. Biliyorsun kafamda bazı projeler var (senin de yardımınla). Bu projelerden sonra Cory ler hakkında kendi özgün makalelerimi yazmayı düşünüyorum. Sanırım en güzelide bu...Tebessüm

Yorumların için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2009 17:34
Mutlaka Uzay abi makaleyi çevirmenin de etiği budur zaten.Ben makaleye sadece teşekkür etmek değil,yanlış gördüğüm bir noktayı da düzeltmek istediğimden yazdım.Kendi makalelerini de bekliyor olacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

recaitdağÇevrim Dışı

Kayıt: 21/06/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 174
recaitdağÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2009 20:59
Çeviri gayet güzel.Bende 5 adet panda kalmıştı merak salıp aldığım pandaların 4 adeti ni kaybettikten sonra sık su değişimlerini yaptığım lepistes akvaryumum da 300lt relik.İlk önce 2 adet daha sonra 2 adet olmak üzere yavrular gezinmeye başladı merakla onları takip etmeme rağmen nasıl yavru yaptıklarını çözememiştim bu sevindirici olay karşısında duygularımı yazmama da vesile oldu.Hepinizesağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir