Compressiceps Redfin Yavrulama Periyodu


KulAhmetÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 340
KulAhmetÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2014 16:33
Merhaba,
 
   Yaklaşık 4-5 senedir Calvus ve Compressiceps türlerini besliyorum. Bu türlerin yavrulama periyodu 50-60 gün arasındadır. Şuan tankımdaki Comp. Redfin dişisi 30 günlük süreçte yavru aldı.
 
Tank : 150 60 60
Sıcaklık : 25-26
Su Değişirmi : Haftalık 60-70 Litre
Ph                : Ölçülmedi
Yemleme      : sabah/akşam
Hiyararsi      : 1E2 Dişi Frontosa-3E1D Redfin 3E1D Leleupi 7 adet Nangu
 
1.Yavrulama Tarihi 20.12.2013 Kabuğa giriş
1.Yavru alınışı        27.12.2013 kabuk dökülerek
1.Yavru adedi         40 civarı
2.Yavrulama          20.01.2014 Kabuk girişi
2.Yavru alınışı        28.01.2014 Kabuk dökülerek
2. Yavru adedi        45-50 civarı
3.Yavrulama           06.03.2014 Kabuğa Giriş
3.
yavuzozcan2014-03-14 09:36:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KulAhmetÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 340
KulAhmetÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2014 11:21
Cichlidae.us internet sitesinde aşağıdaki açıklamayı okuyunca, bu zaman kadar su kalitesi, tanktaki hiyerarşi vb kriterlerden dolayı yavrulama süreci 50-60 gün arasında olduğunu; gerçek sürenin 25-35 gün arasında olması gerektiğini öğrendim.
 

Altolamprologus compricesseps, akvaristler arasında Comps etiketi ile çağrılır ve birçok coğrafik varyetesi mevcuttur. Sözgelimi Gold Head etiketli varyete Mutondwe adası mahreçlidir ve kafa bölgesinde bulunan olağandışı turuncu rengi ile karakteristiktir. A. compressiceps yanal sıkışık bir gövde, eğimli bir alın, kalkık bir burun, kaplan desenli kalın çizgiler ve kanatlarında beyaz-mavi arası noktalara sahiptir. Bu noktalar erişkin erkekler de daha yoğundur. Comps, kuzeni Altolamprologus calvus’a hayli benzer. Bu iki tür arasında bilinen iki morfolojik fark sözkonusudur. A. compressiceps’in çenesi daha kısa ve burnu daha kalkıktır. A. calvus’un yüzü daha eğimli ve uzuncadır. A. compressiceps’in barları daha belirgindir ve A. calvus’un aksine noktalar daha azdır. Erkekler azami 15 cm.’ye kadar çıkarken dişilerde bu 10 cm. olarak görülür. Erişkin erkekler daha yüksek gövdelidir ve yüzgeçleri dişilere göre daha uzuncadır. Erişkin bireylerin en az 250 litrelik tanklarda tutulması tavsiye edilir.

Alto. compressiceps bir yırtıcıdır ve kaya yarıkları ve kaya yığınları arasındaki genç çiklit türleri ile omurgasızları avlama konusunda uzmanlaşmıştır. Vücut yapıları sayesinde bu bölgelere rahatlıkla girer ve dar açılı alanlarda bile manevra kabiliyeti nedeniyle rahatlıkla hareket eder. Genç çiklit türleri ve kabuklarda yaşayan (shell-dwellers) türler ile aynı yerde tutmaktan kesinlikle kaçınılmalıdır. 3 cm.’den büyük balıklar için tehlike yoktur ancak yine de tedbirli olmakta fayda vardır. Av zamanı substrat üzerinde seyreder, bir hedef tespit ettiğinde hedefe kitlenir, sonra gövdesini kaldırır ve hızla saldırır. Bendeki compressiceps örneği bunu ilk defa yaptığında onun ölü olduğunu düşünmüştüm. Cansız bir şekilde duruyor ve gövdesi hafifçe sallanıyordu. Bu davranışı hakkında daha önce malumata sahip olmama rağmen yine de şaşırmıştım.

Akvaryumda her türlü donmuş ve/veya canlı yem ile beslenebilir. Ancak dana kalbi gibi takviyeler barındıran yemlerden kaçınılmalıdır. Canlı yemlere karşı daima iştahlıdırlar. Pul yemi de kabul ederler ancak bu yemin üremeleri için gerekli kondisyon seviyesine ulaşmalarını engelediğini not edin. Yukarıda değindiğim avlayacağı türler ya da ya da yem tercihleri farklı olan Mbuna grubu ile aynı tankta tutulmamalıdır. Fakat yüksek proteinli yem tüketen Malavi, Tanganyika ve Victoria türleri ile aynı yerde rahatlıkla bakılabilir. Tehdit edeceği tür olmadığı sürece A. compressiceps genelde kendi yoluna gider. Kalın pul yapısına sahiptirler ve bu sayede yavrularını müdafa ederlerken gövdelerini saldırılara karşı bent olarak kullanabilirler.

Bölgeci değildir ve eşit boydaki türlere karşı agresif değildir. Tankınıza ilk defa bu türü eklediğinizde birkaç hafta boyu bir köşeye gizlenebilir. Bu durumda telaşa kapılmayın ve suyun kalitesinin doğru düzeyde olduğundan emin olun. Balığın yem yemediğini düşünerek gereğinden fazla yemleme de yapmayın. Bu hem su kalitesini düşürür hem de Bloat gibi hastalıklara davetiye çıkarır. Altolamprologus cinsi substrate spawner’dir. Aynı zamanda yumurtlama evresinde alabildiğince ketumdurlar (secret brooder) ve bu yüzden bu dönemi canlı izlemek güçtür. Yumurtlama erkeğin girebileceğinden daha küçük bir mağara, kabuk ya da saksı içinde olur. Erkek yumurtaların bırakıldığı yerin girişini döller ve sonra hem erkek hem de dişi yüzgeçlerini bir fan gibi savurarak spermlerin yumurtalara ulaşmasını sağlarlar. Dişiler bir batında 200 yumurta dökebilir. Şartlar uygun olduğunda bir dişi 25-35 günde bir yumurta bırakır. Bir haftadan biraz uzun bir süre sonra yumurtalar çatlar ve yavrular çıkar. Yavrular büyüktür ama hayli yavaş gelişirler. © Marc Elieson

Yakışıklılığı ve kompress gövdesi ile A. compressiceps, Tanganika gölünde endemik olan küçük bir türdür. Ayrıca compressiceps olarak anılır. Kum tabanlı, boş Neothauma kabuklarının bulunduğu kayalık bölgelerde görülür. 1-15 metre seviyelerinde görülürler ve yuva konusunda seçicidirler. Saklanmak ve üremek için kayalardaki çatlakları kullanırlar, ancak üreme genelde sadece dişinin girebileceği irilikte olan boş Neothauma kabuklarında olur. Tanganika gölünün kayalık kıyılarında görülür ve bu kayalıkların birbirlerinden izole olduğu düşünülürse birçok renk varyantının olması şaşırtıcı değildir. Standart A. compressiceps siyah gövdelidir ve göl boyunca izlenir. Bununla birlikte tamamen sarı bir form Kambwimbwa’da, altın sarısı kafalı ve siyah gövdeli bir forma da Mutondwe Island’da rastlanır. Diğer formlar red-fin black ya da red-fin orange gibi belirgin adlarla çağrılır. A. compressiceps’in yanlardan basık bir başı ve kayalardaki yarıklardan faydalanmasını sağlayacak biçimde basık bir gövdesi vardır. Büyük kafa, büyük göz, kalkık ağız ve kalın dudakları vardır. Goldhead formunun parlak sarı bir yüzü soluk kahverengi gövdesi ve ruh haline göre değişken dikey çubukları bulunur. Gövdedeki iri pullarda sarı benekler vardır ve gövde rengi canlıdır. Bu benekler dorsal, anal ve kaudal yüzgeçlerde de görülür ve balığı hayli güzel bir görünüme kavuşturur. Erkek 13, dişi 10 cm. büyür. Tür avcıdır, doğada kayalardaki çatlakların içindeki kabuklular ve Insectivore ile beslenir. Ayrıca balık yavruları ve küçük balıkları da avlar. Bu da tank arkadaşları seçilirken göz önüne alınması gereken bir husustur.

Yukarıda değindiğim gibi kayalar arasındaki çatlaklara ve boş Neothauma kabuklarına ihtiyaç duyarlar. Agresifliklerini düşürebilmek için bolca düz kayalar yarık oluşturacak şekilde dizilmelidir. Tank ortamında çok bölgeci sayılmaz. Aslında ilk tanka konulduğunda hayli çekingen davranır ve onun aslında bir yırtıcı olduğunu anlamazsınız. Yüksek kalitede suya ihtiyaç duyar. Haftada bir suları %10 oranında değişilmelidir. Ayrıca dip çekimi de yapılmalıdır. Genelde birçok yemi kabul eder, hatta aşırıya kaçılmadan pul yem de verilebilir. Ancak et bazlı yem verilmesi unutulmamalıdır. Genelde barışçıldır, nadiren tür içi agresiflik gösterir. Yavaş büyür ve takriben 10 yıl yaşar. © Iggy Tavares


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KulAhmetÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 340
KulAhmetÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2014 09:36
Güncel

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2014 10:12
Aynı kabukçul sevgisi paylaştığımız için mutluyum Yavuz bey. Compr. türlerinde ben 30 günde bir düzenli yavru yavru alıyorum. Bu türle ilgili makale paylaşmıştım. Ekliyorum.

http://www.akvaryum.com/Forum/alt_compressiceps_mutve111;ndwe_vequot;gold_headvequot;_bilinmesi_gerekenler_k663171.asp

Herkezin bu güzel türleri beslemesi temennisi ile

Saygılar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KulAhmetÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 340
KulAhmetÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2014 21:58
Guven Bey
3_4 sene once besldigim gold head ler 50 gunden once tekrar kabuga girmiyorlardi ve bu duzenli olarak boyleydi, o zaman daha kucuk bir tankta frontosalarla beraberdiler. Simdi daha buyuk bi tankta yine frontosalarla beraber redfin ler 30-35 gunde kabugun icinde, ben bu durumdan gayet memnunum. Su sartlari, tanktaki hiyerarsi vb sebeplerden kaynaklandigi kanaatindeyim.

Saygilar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir