Co2'li Tankımda Kafama Takılanlar


volkantr34Çevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 399
volkantr34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 13:26
Herkese Merhabalar

Uzun süredir tankıma co2 takviyesi yaparak bir kademe daha ilerlemeyi düşünüyordum.Sonunda mayalı sistemde co2'yi aktif hale getirdim.Bir kaç denemeden sonra saniyede 1 baloncuk olarak tankıma vermeye başladım.Önceleri balıkları gözlemlemek için hava taşı ile bu co2'yi tanka enjekte ettim..
Balıklarda ilk gün pek bir rahatsızlık görünmedi.
2. gün 3 kök tütün bitkimden sadece bir tanesinde seri şekilde ufak baloncuklar çıkmaya başladı.Diğerlerinde hiçbir baloncuk çıkmadı.Tankımda bundan başka 5-6 kök cabomba , bolca subulata , 1 kök crypto balancea , 1 kök 4 yapraktan oluşan anubias , 6-7 kök rotala wallichi , 50 kök saz ve 1 kökte çınar var..

Co2'yi sabah akşam veriyorum geceleride o2 vermeye başladım.Çünki balıklarımın hepsi çok hızlı soluk alıp veriyorlar ve su yüzeyinde yüzüyorlardı. 4. güne kadar yukardaki durumlarda bir değişiklik olmadı. 5. gün iç filtreye gene başka bir sitede gördüğüm vortex jeneratörünü yaptım.İlk etapta vortex oluştu sonra kayboldu ama nedeninin teknik bazı şeyleri tam yapamamamdan kaynaklandığını biliyorum.Buna rağmen jeneratöre gelen co2'de hiçbir kaçak yok (test ettim) ve vortex olmaksızın gazın şişenin üstünde döndüğünü görüyorum.

Durumlar bu şekildeyken yukarıdan aşağıya sormak istediklerimi sorayım.

1. Tabanda misket gübrelerim bol miktarda var , düzenli şekilde mikro element , demir ve fosfat gübrelerimi ekliyorum.Diğer bitkilerimdede düzenli o2 çıkışını görebilmem için daha neler yapmam gerekir ? Bitkilerimde birkaç günde muazzam bir gelişme başladı.(yeni yapraklar, hızlı büyüme , rotala wallichi'lerde gözle görülür bir kızarma.) Ama ben çoğu co2'li akvaryumda görmeye alıştığım ve bayıldığım fotosentezi görmek ve o2'yi tümüyle kesmek istiyor ve görüşlerinizi rica ediyorum.

2. Ph test çubuklarım var.2 farklı 5 li ve 6'lı test kitlerim var.Ph hepsinde aynı çıkıyor.Gündüz ve gece olmak üzere kontrol ettim.ph 6-6,5 arasında.Diğer değerlerde ideal ölçülerde.Balıklarda hızlı solumanın yanında kuyrukta mantar gibi çürüme ve tek tük beneklenmeler çıktı , co2'yi fazla mı kaçırdım acaba ?

3. Vortex jeneratörümde , vortexi oluşturamasam içerde ki co2'yi çözünerek akvaryuma karışmıyor mudur ? Çünki içerde döndüklerini görüyorum illa ki çözünmesi lazım diye düşünüyorum.Şişenin altından hiçbir baloncuk çıkışı yok ama gayet güzel bir şekilde tabana doğru üflüyor ? Yani demek istediğim vortex şart mı ?

4. Son soru :) Tütün bitkimin 1-2 yaprağında kızarıklık gibi görünen bir çürüme ve alt yapraklarda algler görünmeye başladı ve önceden seri şekilde o2 verdiği halde şimdi başka yapraktan seyrek seyrek o2 baloncukları çıkıyor.. Hepsinden çıkması gerekmiyor mu ? Yani gördüğüm diğer tanklarda hep böyleydi.Acaba çokmu erken beklenti içine girdim yoksa istediğim duruma gelmeleri için daha süre geçmesi mi gerekiyor ? Eğer evetse tahmini ne kadardır acaba ?

Daha uzatmadan tankım hakkında bilgilerimi vererek konumu sonlandırıyorum , uzunluğu için kusura bakmayın.Ama takdir edersiniz ki konu bitkili akvaryum ve co2 olunca yazacak şey çok oluyor. :)

Tank : 80-40-50(y) takribi 130 lt.
Değişim : Ayda 1 % 50 su değişimi , haftada 1 10 lt'lik tazeleme.
Aydınlatma : Atman marka 2 tane 2 li armatür. 2 * Philips 965 + 1 Philips Aquarella + 1 Sylvania Grolüx. ( 4 x 18 watt ) 12 saat aydınlatma.Tankın ve armatürün boyutları sebebiyle başka ekleme yapamıyorum  :'(
Gübre : Tamamı Tunç Sönmezoğlu'ndan tabanda 100 tane misket gübre , mikro element , demir ve fosfat sıvı gübre.
Taban : 7-12 cm arası aquaclay ve jagler ince kum.
Canlı yükü : 30 endler's , 9 vatoz , 10 corydoras , 7 plati , 3 moli bir sürü yavru moli.. 1

Şimdiden ilgilenen ve sıkılmadan konuyu okuyan tüm herkese teşekkür eder , konu uzunluğu yüzünden kusura bakmamanızı dilerim.

Saygılar

3 Eylül'de ki hali - Co2 yok sadece sıvı gübreleme ve yukarda anlattığım müdahaleler var.



Bugün ki hali - Yaklaşık 1 haftalık dıy co2 takviyesi ile.


volkantr342009-10-05 13:26:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquariumÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2006
İl: Bolu
Mesaj: 226
aquariumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 13:42
İlk önce sazları arka tarafa dikirsiniz iyi olur.Cabombalarıda kenarlara dikin.Crypto balanceada orta kısıma dikerseniz ışığı daha iyi alır.Bitkilerin gelişimi için belirli bir zaman beklemeniz lazım.İlerde geliştiklerini görürsünüz.Sıvı gübre takviyesini yapmayı unutmayın.Potasyum gübresinide ekleyin.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volkantr34Çevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 399
volkantr34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 13:52
Teşekkür ederim Yunus bey cevabınız için.. Sazların hepsi arkalarda zaten bir kaç kök öne çıktı onları da arkaya alacağım.Cabombalarda kenarda gerçi ama Utangaç Crypto balancea'lar ışığı direk istemedikleri için onları sazların altında bırakmıştım. Birtek potasyum gübresi kullanmamıştım sanırım almam gerekecek.

Bu arada ph'ım 6.8 kh'ımda 6.. co2 ph /kh tablosuna göre çıkan sonuç 28.. bu ne anlama geliyor peki ?

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 16:53
Bildiğim kadarıyla cevap vereyim.
1-İlk olarak muazzam fotosentez her zaman görülemeyebilir. Bu sizinde bildiğiniz gibi bitkilerin fotosentez yapmadığını göstermez. Tank o2'ye doyduğu zaman o2 kabarcıkları görmek muhtemel. Bir diğer yöntem ise kısmi su değişimidir. Kısa sürede kabarcık çıkar. Ama muazzam o2 çıkışı o2 vermeyi kesmenizi gerektirmez. Gece de co2 verdiğiniz için gündüz bolca görülebilir fotosentez olsa bile akşam co2 ph seviyesini çok düşürüp balıkları kaybetmenize neden olabilir.

2-Test'lerin kalitesi ne derecede? gece ve gündüz aynı ph seviyesini tutturmak oldukça zordur. Tabi verdiğiniz co2'nin yüksek oranda çözüldüğünü varsayarsak. Ben Prodac'ın ph testini ve Merck ph kağıdı kullanıyorum kesine yakın sonuç veriyor. Mantarımsı çürüme ve beneklenmeler büyük ihtimalle co2'den değildir.

3-İlla vortex şart değil. Vortex olursa çok yüksek oranda çözünür ama olmazsa da çözünecektir co2.

4-Co2 vermeye başlayalı 5 gün oldu demişsiniz. Bitkilerin bu yeni duruma alışmaları bitki türüne ve bitkinin durumuna göre zaman alacaktır. Kimi hemen adapte olurken kimi daha geç olabilir. Bu durumda her bitkiden aynı tepkiyi beklemeyin.

İzninizle bir iki de öneride ve uyarıda bulunmak istiyorum. Tanka co2 vermekle bitkileride besin tüketmeleri konusunda uyarıyorsunuz. Özellikle cabomba co2'li ortamda kolayca coşabilen ve çok besin tüketen bir bitkidir. Hatta zamanla cabomba'ları o2 kabarcığından avize gibi bile görmeniz mümkün. Bu besin rekabetinde Walichii'ler zararlı çıkabilir. Aydınlatmanız gübreleme ve co2 takviyenize oranla biraz düşük kalıyor. Floresan takamıyorsanız Plc (kompakt floresan) yada tasarruflu ampul'lerle arttırma yapabilirsiniz. 4. madde de belirttiğiniz yosunlanma belirtileri fazla tüketilmeye başlayan besinlerden dolayı bir besinin az diğerinin fazla olması gibi duruyor. Son sorunuzdaki zaman için ise kesin birşey demek oldukça güç.

Elde ettiğiniz 28 ppm co2 değeri ideal co2 seviyesinde bir değerdir. Link'i incelerseniz co2-kh seviyelerindeki uygun değerleri yeşil renk ile görebilirsiniz =>CO2 : KH/PH Tablosu
Devletabi2009-10-05 16:55:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volkantr34Çevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 399
volkantr34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2009 00:29

İlginize teşekkür ederim Barış bey. Gene madde madde cevap vereyimde yazacaklarım karışmasın. :)

1. Açıkçası balıkların durumuna bakılırsa O2 vermem gerekiyor sanırım.. Durumları pek iç açıcı değil. Kaş yaparken göz çıkarmak istemiyorum ama bu durumu atlatmamız lazım.. Diğer tankımda su değişimi yaptığımda fotosenteze tanık oluyordum 2-3 saat gibi bir süre ama bu tankımda çok kısa bir süre gördüm ve saat bu saat oldu tek tük biraz gördüm gene kesildi.. Gece co2 işini iptal etmem gerek sanırım.. Karantinaya ayırdığım balıklar nerdeyse tanktakilerin tamamı olacak  :'(

2. Test'lerim 3 adet.. Biri Tetra'nın 6 in 1 diğeri API'nin 5 in 1'i diğeride merck ph testi.. Ph'larıda aynı çıkıyor diğer değerlerde kendi arasında hemen hemen aynı çıkıyorlar.. Mantar ve benek eğer ph'tan ve co2'den değil ise benim acele ile koyduğum ve bekletmediğim 10 lt musluk suyu olma ihtimali yüksek o zaman.. Millet direk musluktan koyuyorum diyince bende bir kez deneyeyim dedim.. Tamda bu zamana denk geldi bende co2'ye bağlamıştım.. Birisi daha demişti co2 verdim benek oldu balıklarım diye dedim benimkilerde mi acaba ondan oldular derken siz öyle deyince kafama takıldı  ???

3. Valla hırs yaptım vortex'ide hallettim.Herşey silikon tabancasına bakıyormuş.Sıcak silikon tabancasıyla sistemin eksiklerini kapatıp düzelttim.Şimdi süper bir vortex jeneratörüm oldu.Tek baloncuk kaçmıyor.Sanırım başardım. :)

4. Gübrelemeyi artırayım biraz o zaman , onu mu demek istediniz ? Cabombalar evet çok sık yapraklı olurlardı şimdi boyuna uzamaya başladılar ve her boğum arası açılmaya başladı bu güzel bir işaret değil.Eskiden sık sıktı aralıklar ama bulunduğu yerde ışığı az alıyor sanırım ondan.. Eskiden farklı yerdeydi ve deli gibi büyüyorlardı.İnşallah o dediğiniz avize halini görürüm.Onun için uğraşıyorum..

Aydınlatma olayına gelirsek eğer evet haklısınız.Aydınlatmam yetersiz kalıyor zannedersem.O zaman kapak yaptırmak için ölçü ve kafamda ki şekli çıkarmaya başlıyim. 6 florasan yeter heralde ? 6 x 18 watt = 108 watt. 40 cm ene 7 florasan sığdırmak sorun olur heralde.. Ama sığacak gibiyse onuda deneriz.. Şu fotosentez olayını görene kadar bu işi bırakmıycam. :)

Yosunla ilgili söylediğiniz şey sanırım demir olabilir.Demiri son 2 eklememde normalinden fazla eklemiştim. Fosfat ve mikro elementi gene normal ölçülerde kullanıyordum.Belki dediğiniz ondan dolayı olabilir.

Peki ph / kh tablosunda karşıma çıkan değerden düşük yada yüksek olamaz mı acaba ? Artık en son birde tank içinde duran co2 testlerinden alıcam çok fena hırs yaptım.. Su değişimini çarşamba yapabilirim anca 4'te birini değiştiriyim dediğiniz gibi..

Çok teşekkür ederim Barış bey ilginize gerçekten..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2009 19:30
1- Fotosentezi kafanıza takmayın pek. Siz tanktaki eksikleri giderin birde bakmışsınız bir gün süpriz bir şekilde fotosentez var. Vortex'de olduğuna göre akşamları gazı kesmek yada o2 vermek farz olmuş.

2-Çoklu testler genelde çok hatalı sonuçlar veriyormuş. Hiç birini kullanmadım ama kullananlar genelde böyle diyor. En iyisi her testi tek tek edinmek ama o da çok maaliyetli. Bende bir kere direk çeşmeden su eklemiştim ve akibetimiz aynı olmuş.

3-Tebrik ederim :)

4-Gübrelemeyi arttırmakta fayda var ama azar azar yada bir süre aynı devam edip daha sonra arttırabilirsiniz. Bitkiler co2 ye tamamen adapte olup besin kullanımını arttırdıklarında zaten eksikler kendini gösterecektir. En basitinden GSA (Green Spot Alg-Yeşil Nokta alg'i) fosfat ihtiyacını belli edecektir.

Aydınlatmada alternatif olarak kompakt floresanları düşünebilirsiniz. Çok homojen ışık elde edilmez belki ama en iyi konumlandırma ile bunun bir nebze önüne geçilebiliniz.

Genelde tablodaki değerde yada yakın bir değerdedir çok büyük oynamalar olmaz. Tank içinde duran co2 testleri yani drop checker ise size sadece düşük-normal-yüksek co2 seviyesini gösterir yani rakamsal bir değer vermez. Tabi benim bilmediğim başka bir test varsa orası başka.

Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volkantr34Çevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 399
volkantr34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2009 10:03
Maddeli yazışmak sanırım daha iyi oldu.. :) Vereceğim cevaplar bu şekilde eksikte olmuyor gözdende kaçmıyor. :) Aynen devam..

1. Öneri ve görüşlerinizi aynen tankıma yansıtacağım.Vortex'im 10 numara oldu valla.Bu konuda yapılan paylaşımların çok faydası oldu.Bu paylaşımları yapan herkesten Allah razı olsun.

2. Çoklu testler için hatalı diyorlar bende okudum ama hatalı diyenlerin çoğuda laboratuvar sonuçları ile kıyaslıyorlar yanlız. Bu bana göre yanlış Tetra firmasının internette ve youtube'ta laboratuvarlarını gördüm.Milyon dolarlık ve çok eski bir firma bu tıpkı sera gibi.. Yani bu adamlar böyle büyük yatırımlar yapıp yıllardır piyasada olup bu tip detaylarda güvensiz ürünlerle piyasada kalabileceklerine ben pek ihtimal vermiyorum.Bu tabii benim kendi görüşüm.. Yani bu tip ürünler tüm dünyadada kullanılıyor bilemiyorum yani.. API 5 in 1'ide yurt dışından almıştım büyük bir petshoptan ve adamlar ordada bu ürünü kullanıyorlar ve muazzam değerli canlılar satıyorlar. Yani onlar güvenip kullanıyorlarsa ben neden kullanmayayım diyede insan düşünmeden edemiyor.

3. :) Teşekkür ederim.

4. GSA gözlemlediğim üzere sadece limon bitkimin yapraklarında var diğerlerinde yok.İnşallah dengeyi tutturabilirimde yosunla uğraşmak zorunda kalmam.Oda bir nevi doğallık ama fazlası can sıkıyor.

Kompakt florasanlarda kullanılan lambaların lümen ve kelvin değerleri ihtiyaç duyduğum değerlerde olmadığı için kullanmıyorum.Bide olmuşken gözede hoş gözükmeli :)

Co2 testlerinin sayısal değer vereni olup olmadığını bende bilmiyorum.Geneli renk değişimi ile sonuç veriyor.3 aşağı 5 yukarı birşeyler söylese o bile bana yeter.Gerisini ayarlamak bize kalsın. :)

İlginiz için teşekkür ederim Barış bey çok yardımı dokunacak bilgiler verdiniz.İşten sonra eve gider gitmez önce gece gözüme çarpan hasta balıklarıda ayrı ayrı karantina kovalarına ayıracağım.5 - 10 lt'lik pet şişeler çok işe yarıyor.İş yerimdede aynı şekilde bir çok balığımı iyileştirdim.Balık kaybına tahammülüm yok. % 50 su değişimi yapıp yeni suya aqua safe ekleyerek gene tankıma ilave yapıcam.Direk musluk suyuna aqua safe katarak verdiğim bunca zamandır tek hastalık olmuyordu onu bir bırakıp direk 1 kere su verdim çok sayıda balığım hastalandı. Doğal ortamdan gelmiş lepisteslerim ve hybrid endler'slerimi kaybetmeyi göze alamam.

Tekrar çok teşekkür ederim. Gelişmeleri aynen aktaracağım.. Belki başkalarıda faydalanır.

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir