CO2 çözünüyor mu?.Power Ledle ilgili yeterli mi?
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2013 13:47
Akvaryum Ölçüler: 80*40*h50. Ortalama 7 cm hagen kum var.
Bitkiler: Rotala, çınar, gül,tilki kuyruğu,microsorium windelov,
CO2 mayalı sistem kurdum. Hava hortumumun ucuna sigara filtresi taktım. Ufak co2 kabarcıkları filtreden su yüzeyine hızlı bir şekilde çıkıyor. CO2 suda çözünüyor mu yoksa direk havaya mı gidiyor?
İkincisi ise; 20 wattlık bir daylight, birde grolüx beyaz florasan var. Yeterli olmadığını düşünüyorum. Kapağımda başka florasan koymaya yer yok. Powerled alıp kapağın uygun yerlerine yapıştırabilir miyim? Su buharından korumak için ne yapabilirm? Powerledler bitkiler için faydalı mıdır?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2013 13:51
Merhaba caner bey; Bende aydınlatma ile ilgili aynı sorundan muzdariptim. Bir sistemi geliştirdim. Fikir verebilir...
http://www.akvaryum.com/Forum/hazir_plastik_kapaga_6_adet_t5_floresan_k651256.asp
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2013 14:04
[QUOTE=Kemal KİREZCİ]Merhaba caner bey; Bende aydınlatma ile ilgili aynı sorundan muzdariptim. Bir sistemi geliştirdim. Fikir verebilir...
http://www.akvaryum.com/Forum/hazir_plastik_kapaga_6_adet_t5_floresan_k651256.asp
[/QUOTE]
Kemal Bey çok güzel yapmışsınız gerçekten paylaştığınız için teşekkür ederim ama benim akvaryumda tepe filtre var. Bu yüzden biraz sıkıntılı ancak eve geçtiğim zaman bakacağım belki benzer bir çözüm üretebilirim. Powerledler için kimi olumlu kimi olumsuz şeyler söylüyor net bir bilgi öğrenebilirsem powerled de kullanabilirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2013 15:10
Işıklandırma bitkili tanklar için çok önemli bir faktör. Ancak doğru ışıklandırmayı sağlamak biraz zaman ve deneme gerektiriyor. Benim şu an ki akvaryumum 100*40*50h ebatlarında. Yaklaşık 6 cm hagen kum var altında 1 cm kedi kumu onun altında da yaklaşık 1cm bitki toprağı. Aydınlatmam ise 30'ar watt'lık 3 flodan oluşuyor(Sylviana grolux, aquastar ve daylightstar).Bitkilerimin genel durumundan gayet memnunum. Yosunlaşma çok az oluyor onu da emektar SAE'lerim tüketiyor zaten. Ayrıca uzun süredir fermantasyon kullanmıyordum son 2 haftada tekar başladım kullanmaya. Bitkilerin fotosentez yapmaları sonucundaoluşan baloncukları görebiliyorum. Bitkili bir tank gerçekten tatmin edici doğru denge oturtulduğu zaman.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2013 15:14
Ömer Bey bu co2 yi suda çözme işini nasıl yapıyorsunuz. Damla sayacı kullanıyor musunuz? Bu arada bir türlü bulamadım SAE lerden sizin bildiğiniz bir yer var mı satan ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2013 16:03
Sayaç kullanmıyorum benim sistem de aynı sizinki gibi. Ben makyaj temzileme pamuğu kullandım sigara filtresi yerine ama sigara filtresindeki o pamuk daha verimliydi. Burada önemli olan baloncukların mümkün olduğu kadar küçük şekilde çıkması sağlamak ve suyun içinde maksimum sürede kalmsını sağlamak. Ben filtrenin su çıkış hortumunun altına koydum karbndioksit çıkışını böylece dış filtrenin ittiği suyla baloncuklar akvaryumun içinde daha uzun bir zaman duruyor. Bu sistemin işe yaradığının en iyi kanıtını bitkilerden fotosentez sonucu çıkan baloncuklardır. Ancak bunun için bitkilerin ve akvaryumun oturmuş olması gerekmektedir. Yani tahminimce sizin yeni olduğu için bu görüntüyü şimdlik gözlemleyemeyebilirisniz. İlerleyen zamanlarda belki 2 ay kadar sonra mümkün olabilir. Ancak siz yine de kullanın derim fermantasyonu. SAE'lere gelince ben tesadfün evimin yakınındaki bi petshoptan almıştım beykozda. Ancak sonraki gidişilerimde hiç denk gelmedi. Bir de canpet akvaryumda görmüştüm maltepede. Sanrım maltepedeki akvaryumcularda bulabilrisniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 13:40
[QUOTE=mjcaner]Ömer Bey bu co2 yi suda çözme işini nasıl yapıyorsunuz. Damla sayacı kullanıyor musunuz? Bu arada bir türlü bulamadım SAE lerden sizin bildiğiniz bir yer var mı satan ?
[/QUOTE]
Mayalı sistemde vortexi tavsiye ederim. Sorunsuz kullanıyorum.
Sae içinde Maltepe Pette pazar günü vardı.
Olmasada zaten 2 haftada bir getiriyorlar. Gitmeden önce arıyarak sorabilirsiniz.
Mayalı sistemde vortexi tavsiye ederim. Sorunsuz kullanıyorum.
Sae içinde Maltepe Pette pazar günü vardı.
Olmasada zaten 2 haftada bir getiriyorlar. Gitmeden önce arıyarak sorabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 21:39
Herhangi bir zararı olmaz. Dediğim gibi ilerleyen zamanlarda bunu fark edeceksiniz. Bir de ışıklandırma sistemini iyi kurmalısınız bitkilerin düzgün ve sağlıklı gelişimi için.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2013 09:11
Her bitki baloncuk çıkartıp fotosentez yapacak diye birşey yok Caner bey;
Kemal KİREZCİ 2013-04-17 09:26:37
Işık tabiki en önemli faktördür. Bunun için led armatürleri deneyen arkadaşlar da oldu, memnun olanları da oldu, olmayanları da... LED işi ülkemizde henüz pek oturmadı. Birçok armatürde LED aydınlatmalara başladı ama pek rağbet yok gibi görüyorum ben.
Yükselen CO2 miktarıyla balıkları karbondioksit zehirlenmesine maruz bırakabilirsiniz. Ömer beyin düşüncelerine kesinlikle katılmıyorum. Bu konuyu kendinizin de araştırmanızı öneririm.
Balıklarınız hava almaya çalışıyor gibi suyun üzerindeyse eğer, bence hemen CO2 miktarınızı azaltın. Forumdan Hakan abi (BaKış) ilk tüplü sisteme geçtiği zamanlarda ince ayar vanasının arıza yapması üzerine tüm canlılarını karbondioksit zehirlenmesi yüzünden kayıp etti. Zararı olmaz diye birşey yoktur. O canlılar da yaşamlarını sürdürebilmek için oksijene ihtiyaç duyarlar. Önemli bir konudur! Suya karbondioksit verilmesinin amacı, bitki karbondioksiti tüketsin, yerine oksijen versindir. Ayrıca bitkiler gece karbondioksit tüketmezler. Bitkilerin gelişimi için de aşırı karbondioksit zararlıdır.
Ayrıca karbondioksit dalgalanması yeşil su sorununa yol açabilir. Yetiştirdiğiniz bitkiler karbondioksit istemez (microsorium windelov'u bilmiyorum). Güzel bir aydınlatma ile bu bitkileri yetiştirebilirsiniz...
Fotosentez gözlemleyememenizin bir diğer sebebi de, sudaki potasyum ve mikro elementlerin eksikliğinden kaynaklanabilir. Su değerlerinizi test etme şansınız var ise bir kontrol etmenizi öneririm...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2013 09:39
Kemal Bey böyle detaylı bir açıklamayla bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince forumda araştırma yapmaya çalışıyorum. Balıklarımdan birini dün aniden kaybettim, dediğiniz gibi CO2 yi kesip ışıklandırmayı artırıp bir süre gözlem yapmam lazım. Bitkilerimde yapraklardaki çürüme deliklerin oluşmasının sebebi ışık yetersizliği diye düşünüyorum. Sizce doğru mu? Potasyum ve demir gübresi kullanıyorum ancak bi araştırmamda aktif karbonun bu elementleri sudan ayrıştırdığını okudum. Bu konuda sizin bir bilginiz var mı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2013 10:28
Demirin fazla olması yosunlara yol açar. Çok fazla koymamaya dikkat edin. Eğer hagen kum kullanıyorsanız, o bitkinin ihiyacı olan demiri karşılayacaktır. Demir yerine misket gübre de kullanabilirsiniz.
Bitkilerinizdeki delikler ışık yetersizliğinden olabilir. Tam gelişim gösteremiyorlardır. Ama potasyum eksikliği de yapraklarda deliklere yol açar. Mikro element gübresi kullanıyormusunuz?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2013 11:01
Merhaba Kemal Bey bizim burada kullandığımız sistem fermantasyon yani tüplü co2 sistemi ile karşılaştırma yapılamaz. Burada üretilen co2 miktarı cüzi bir oranda. Dolayısıyla balıklar üzerinde herhangi bir zararı olmaz. Ayrıca akvaryumda oksijen üreten tek kaynak bitkiler değildir. Hava motoru ile gönderilen havanın oluşturduğu dalgalanma ya da dış filtrenin su yüzeyinde oluşturduğu dalgalandırma da havadaki oksijenin suya karışmasını sağlar. Tüm bunların ötesinde ben ve tanıdğım bir kaç kişi daha 200 lt tankta 2.5 lt pet şişede hazırlanmış mayalı sistem kullanıyoruz. Bu sistem yaklaşık 1,5 ay karbondioksit üretebiliyor ve 7/24 çalışıyor. Ne balıklar üzerinde ne de bitkiler üzerinde herhangi bir zararlı etkisi olmadı. son olarak her bitki de fotosentez oksijen kabarcıkları ile gözlenmez demişsiniz. Caner Bey'e bitkileri ben verdiğim için ve benim kendi tankımda fotosentezi gözlemlediğim için Caner Bey'in de yeterli ışıklandırma sağlaması durumunda ilerleyen zamanlarda bunu gözlemleyeceğini söylüyorum. Yani her bitki de bunu görmeyebilirsiiniz ama bu bitkilerde görünecektir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2013 11:38
Akvaryumda oksijen üreten tek kaynak bitkiler değildir haklısınız ama, CO2 verilen bir tanka O2 verilmez Ömer bey. CO2'yi de suda tutabilmenin en önemli yeri akvaryum suyunu dalgalandırmamaktır. Su yüzeyi ne kadar durgun olursa CO2 suda o kadar fazla süre kalır.
CO2'nin 7/24 verilmesine birşey demiyorum, "fazla CO2 vermenin hiçbir zararı olmayacaktır" gibi bişey sözkonusu değildir. Hele ki akvaryumda balık, karides vs canlı var ise...
Yukarıda yazdığımı tekrar yazma gereği duyuyorum. Her bitkiyi yetiştirmek için CO2 gerekmez. CO2 olsa olmaz mı, olur ama olmazsada olur. Biliyorsunuz ki Low-Tech sistemlerde sadece aydınlatma ile çok güzel bitkiler yetiştirilebiliyor ki Caner Bey'in bitkiler de Low-Tech sistemlere uyumlu bitkilerdir. Demek istediğim o.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir