CO2 Çözünmesi. ?


fondeapÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 183
fondeapÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2013 23:57
Arkadaşlar Merhaba,

Bitki, karides ve balık birarada yetiştirmek istediğim bi akvaryumum var. Mayalı Sistem CO2 + ISTA 3in1 L Difüzör kullanıyorum. Akvaryum Hacmi: 45 lt.  Sormak istediğim soru şu;




  1. Resimden de anlayacağınız gibi difüzörden çıkan kabarcıklar çok çok ufak ve difüzörü dış filtre çıkışının önüne koydum akvaryuma dağılsın diye. Sis bulutu gibi akvaryumun içi. Fakat difüzör saniyede nerdeyse 3-4 kabarcık dağıtıyor. Mayalı sistem olduğu için ayarlayamıyorum. Difüzörü dış filtrenin önünden çeksem kendi halinde akıntısız CO2 verebileceği bi yere koysam etkisi nasıl olur. ?
  2. Difüzörden çıkan sis gibi kabarcıklar kendi halinde 4-5 saniyede su yüzeyine çıksa CO2 verimi çok düşer mi. ? Yani illa ki kabarcıkların 1-2 dk su içinde mi kalması gerekiyor. ? (Zaten saniyede 3-4 kabarcık atıyor.)
  3. Hava motorunu gündüz Low modda geceleri High modda çalıştırıyorum. CO2 sistemini de hiç kapatmıyorum. (Geceleri kapağını aralayınca mayalı sistemin ömrünün azaldığını duymuştum. ) Bitki yükümde şuan için az sayılır. Resmi de altta paylaşıcam siz ne düşünüyorsunuz. ?



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

A.Poyraz YılmazÇevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 156
A.Poyraz YılmazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2013 00:26
Öncelikle merhaba

akvaryumun içeri
sindeki o bulanıklık bakteri patlamasından meydana geliyor akvaryumunuzun suyu ve bitkileriniz tam oturana kadar bence co2 vermeyi bırakın yaklasık 1 hafta sonra uyun gercekten oturduguna emin oldugunuzda verin  geceleri co2 yi akvaryumdan cıkarın baka bi u dolu kabın içine koyun derim bitkilere gece co2 verilmemeli

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fondeapÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 183
fondeapÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2013 01:25
Akvaryum bulanık değil bakteri kültürü yerleşik fotoğraf dan dolayı öle gözükmüş bide çok küçük yüzlerce baloncuğunda etkisi var yanıltmış sizi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CERKUTAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2010
İl: Manisa
Mesaj: 1889
CERKUTAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2013 18:18
Fermantasyon (mayalı)sistem kullanımının avantaj ve dezavantajları:Mayalı sistem ile akvaryumuzdaki bitkiler için gerekli CO2'yi sağlamamız mümkündür.Başlangıçta kolay hazırlanması, başlangıç maliyetinin düşük olması avantajları arasındadır.Dezavantajları ise hazırladığımız mayalı sistemin çabuk bitmesi ve mayalı sistemi tekrar hazırlamak(Üşengeç arkadaşlar için önerilmez, mayalı sistem bitince bugün yaparım yarım yaparım diye ertelemek başlıca yapılan hatadır.).Akavryumda istenilen miktarların ayarlanamaması sonucu akvaryum suyunda ph dalgalanmalarına sebep olması.Ph dalgalanmaları akvaryumumuzda yaşayan canlıları riske atmak demektir.Tüm sistem sürekli kontrol edilmek zorundadır.Fazla çözünen CO2 miktarı suyumuzu aniden asidik yapacağı için akvaryumumuzda bulunan canlılarımızda aniden toplu ölümlerle karşılaşabiliriz.Mayalı sistemin uzun vadeli düşündüğümüzde ekonomik olmaktan çıkıp pahalıya gelmektedir.Sürekli biten mayalı sistemin maya,şeker ve harcanan zaman dikkate alındığında ekonomik olmadığı anlaşılmaktadır.Mayalı sistemin durdurulamaması/depo edilememesi başlıca sorunlardan biridir.Kendi yöntemlerimizle CO2 çıkışını kestiğimizde ise mayalı sistemin bulunduğu şişenin her an patlama riski bulunur.Patlama can kaybına neden olmaz ancak tüm mayanın akvaryumun bulunduğu odaya yayılması aile bireylerinin akvaryum hobimize ambargo koymasına neden olabilir. Diğer bir dezavantajı ise mayalı sistemin büyük akvaryumlarda(50 lt üzeri diyebiliriz.) yetersiz kalmasıdır.

  • Tüplü sistem kullanmanın avantaj ve dezavantajları:Bitkili akvaryumlarda kullandığımız tüplü CO2  sistemleri kolay CO2 düzeyleri yakalamak  ve stabil ph ayarlaması yapabilmek için biçilmiş kaftandır.Bitkili akvaryumlarda olması gereken CO2 miktarı 30-40 ppm civarıdır.Ph seviyesi ise 6.3-6.8 arası olması gerekir.6.6 civarı stabil ph seviyesi idealdir.Bu seviyeyi yakalamak ve korumak için tüplü karbondioksit sistemleri bize büyük kolaylık sağlamaktadır.Akvaryumumuzda yeteri kadar CO2 varsa bitkilerimiz daha hızlı gelişim ve yayılma gösterir. Ayrıca stabil ve yeterli CO2 miktarları akvaryumumuzda istenmeyen yosun alg oluşumlarını baskılamamızda yardımcı elemandır.Bitkili akvaryum hobisini bir ızdıraba dönüştüren algler ve yosunlar hızlı gelişen bitkiler arasında yeterli besini bulamayıp gelişememektedir.

  •        Tüplü sistemlerin tüpü uzun ömürlüdür.Çelik çekme ve alüminyum  dikişsiz borulardan elde edilen bu tüpler değişik ebatlarda üretilir.5-6 kg'lık bir tüp 200 lt hacimli bir akvaryuma en az 10 ay yetebilir.5 kg bir tüpü doldurma ücreti ise 10-15 TL arası değişmektedir.Yani kg fiyatı yaklaşık 2 -3 TL arası değişmektedir.

  •        Tüplü sistemin dezavantajı ise ilk kurulum maliyetinin yüksek olmasıdır.5 kg bir tüpün sıfırı 200-300 TL arasıdır.Regülatör 80-140 TL civarı, selenoid valf 25- 80 TL civarı , ince ayar vanası 15-50 TL arası, difüzör 15- 100 TL arasında değişmektedir.Yani sıfır ortalama bir sistem 350-370 TL gibi bir fiyata sahiptir.Başlangıçta pahalı olan bu sistem uzun vadeli düşündüğümüzde mayalı sistemden daha ekonomik bir hale gelir.


  • Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir