Cichlid (Ciklet) Balıkları


osm@nÇevrim Dışı

[B]8388,1[/B] [C]2,3,77885[/C]
Kayıt: 12/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 195
osm@nÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2009 18:09
Cichlid (Ciklet) Balıkları
Cichlidler, hiç şüphesiz akvaryum dünyasının en ilgi çekici balıklarındandır. Ülkemizde son birkaç yıldır tanınmasına karşılık dış ülkelerde oldukça popüler balık grubunu oluştururlar. Hatta bu ülkelerde cichlidlerle ilgili kulüpler bile kurulmuştur. Onları en ilginç kılan, renklerinin güzelliğinden çok sosyal yaşantılarının olmasıdır. Tıpkı kuşlar veya memeli hayvanlarda olduğu gibi tipik aile yaşantıları vardır. Olgunlaşan erkek balıkların belli bir bölgeye sahip çıkma veya eşleşmek için birbirleri ile yaptıkları mücadeleler hayli enteresandır.
Cichlidler 1300 kadar türü ile en kalabalık balık gruplarından birini oluştururlar. Yalnızca 1000 kadar tür Afrika kıtasında bulunmaktadır. Meksika, Orta ve Güney Amerika'ya kadar olan göl ve ağır akan nehirlerde yaklaşık 250 tür, Güney Batı Asya nehirlerinde ise 3-4, Madagaskar adasında ise 16 belirlenmiş tür bulunmaktadır. Cichlidlerin 3.5 cm. olanından (Lamprologus mu1tifasciatus) 100 cm. olanına kadar (Boulengerochromis microlepis - Predator cichlid) irili ufaklı bir çok cinste olanına rastlanmaktadır.
Akuaristler, Dünya üzerinde en kalabalık ve aynı zamanda çok renkli balıkları üç bölgeye ayırırlar. Bunların en büyüğü, deniz balıklarının mekkesi sayılan Great Barrier Reef, ikinci büyük ise, Güney Amerika Amazon nehir sistemindeki büyük orandaki tatlı su balıkları, Afrika'da Malawi ve Tanganyika gölünün cichlidleri ise dünya kombinasındaki en kalabalık grubu oluştururlar.
Cichlidlerin en yaygın olduğu yer Afrika kıtasıdır. Bu eski kıtanın hemen hemen her bölgesine dağılmışlardır. Özellikle büyük göllerin yanında birçok ağır akan nehirler ve onların oluşturduğu irili ufaklı göletlerde bir cichlid fanatiğini heyecanlandıran değişik cinsler bulunmaktadır. Bu göller ve nehirler, tam bir cichlid faunasıdır. Afrika cichlidleri iki coğrafi bölgeye ayrılırlar: Batı ve Güney Doğu Afrika cichlidleri. Bu göller sırasıyla: Abaya, Turkana, Albert, Edward, Kivu, Tanganyika, Rukwa, Malawi ve Viktorya'dır.
Afrika ve Amerika Kıtaları'nın bu muhteşem renkli balıkları, tüm dünyada popüler olan deniz akvaryumculuğu karşısında, maliyet açısından güçlü bir alternatif oluşturmuştur. Ülkemizde son 4 - 5 yılda bu balıkları yetiştirenlerin sayılarında bir hayli artış olmuş ve bu sayede değeri artmıştır. Dünya da birçok fanatiği olan bu balıklar için, İnternet üzerinde mail zincirleri oluşturuluyor, insanlar bilgi paylaşımında bulunuyor. Her bir türünün ayrı ayrı meraklısı olan bu balıklardan özellikle Afrika cichlidleri, yavrulama sayılarının az olmasına rağmen büyük bir popülariteye sahiptir. Yetiştirilmesi büyük emek isteyen bu balıklar, alışılmış akvaryum balıklarına nazaran daha dayanıklıdırlar. Her geçen gün yeni alt türlerin ortaya çıkması ile birlikte, cichlidler artık akvaryum hobisinin dışına taşmış, ayrı bir hobi haline gelmiştir.

Cichlid (Ciklet) karma akvaryumları

Cichlid karma akvaryumları
Cichlidleri bir arada tutabilmek için türlerin genel karakterlerinin bilinmesi gerekir. Ağızda kuluçka yapan türler tutulmak isteniyorsa, Malawi, Tanganyika, Viktorya Göllerindeki cichlidleri bir arada besleyebiliriz. Bu bölgelerin pH dereceleri ve suyun sertliği birbirine oldukça yakındır. Bir arada rahatça yaşayabilirler.
Bir cichlid akvaryumu 300-350 litrenin altında olmamalıdır. Eğer cüce cichlid türleri besleniyorsa 6070 litrelik akvaryumlar yeterlidir. Göl suları sert ve pH'ı da yüksek olduğundan akvaryuma bitki seçiminde dikkat edilmelidir. Bazı türler bitkileri de yediklerinden dolayı acı, sert ve az ışıktan hoşlanan tipte bitkiler seçilmelidir. Bunlardan en dayanıklıları dev Cryptocoryne balanse, C. fendtü, C. ciliata ve gaz tipi bitkilerden Vallisneria spiralis sayılabilir. Cichlidlerin en çok hoşlandıkları şeylerin başında taşlar ve mağaralar gelir. Akvaryuma genellikle iri boylarda çakıl taşları koyulmalıdır. Diğer tip taşların kenarları sivri ve keskin olduğundan balıklara zarar verebilir. Ayrıca çakıl taşlarında bulunan kalsiyum karbonat ve magnezyumlu maddeler hoşlandığı bir sertlik oluşturur.
Bitkisel yemleme yapılmadığı zaman balıklar bitkilerin yapraklarını koparabilirler. Bunun için iki günde bir bitkisel yemler verilmelidir. Balıklar arasındaki boy farkı mümkün olduğunca az olmalıdır.
Cichlidlerin yaşadıkları sular bazik olmasına rağmen nötral sularda da gayet iyi gelişip yavru verirler. Suyun pH'ını devamlı yüksek (8-8.3) tutmak için belirli zamanlarda pH tamponlayıcısı kullanmak gerekir. Çok özel durumlar haricinde buna gerek yoktur. Bu balıklar akvaryumda bir erkeğe iki dişi olacak şekilde yerleştirilmelidir.
Olgunlaşan erkek, hazır olmayan dişiyi sürekli yumurtlatmaya çalışıp, ona vuracağından, kötü bir şekilde yaralayabilir. Eğer iki dişi balık konursa sürekli aynı balık kovalanmak zorunda kalmaz.
Akvaryuma konulacak balıkların aynı tip sulardan hoşlanmasına dikkat edilmelidir. Suyu fazla sert ve bazik olan akvaryuma, bu tip sudan hoşlanmayan balık atıldığında, balığın aşırı solunum yaptığı, renklerinin cansız olduğu ve satıhıta yüzdüğü görülür. Bu haliyle diğer balıklara yaralı izlenimi verebilir ve bu yüzden hırpalanabilir.
 
Kaynak : Campbell, A.C., Mediterranean Sea, Published by The Hamlyn Publishing Group Limited 1982 - Rusya Novgorod Devlet Üniversitesi., Deniz Balıkları ve Üretim Tekniği, Ziraat Fakültesi yayınları 943, 2008
osm@n2009-07-20 19:00:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cüneyt99Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/11/2006
İl: Yalova
Mesaj: 409
cüneyt99Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2009 23:27
Osman bey bu güzel paylaşım için çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

trgtÇevrim Dışı

Kayıt: 28/12/2013
İl: Burdur
Mesaj: 2
trgtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2013 12:06
Benim 60lt akvaryum var onun içinde cikletlerim var zebralar yuvanın içine girip cıkıyor napıyorlar bilen var mı 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir