Cevabını tam bulamadığım bir kaç sorum var abiler


asy37Çevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 17
asy37Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2010 19:24

Öncelikle herkese selamlar. . .

Discus türüne geçmek için hazırlık aşamasında olan bi arkadaşınızım :) 150.50.65(h) 80.30.40(h) ve 30 litrelik üç akvaryumum var.ortanca olanı yavruları boylandırmak adına kurulu olduğu için cama cam.50 ye yakın sarı prensesim var ve düzenli bi şekilde yavru alıyorum.beslenmesi basit ve eğlenceli bi tür ama tangayika da denemişliğim oldu yanlız piyasada istediğim balıkları bulamam hevesimi kaçırdı.discusa (yakın bi zaman diyemem) ama geçicem.ancak bu seferki tür değisimimde gençlik hevesinin verdiği heycana kapılmayıp güzelce bir araştırma yapmak istedim (hüsrana ugramamak adına).şimdi birkaç sorum olucak sizlere.ta

1-Akvaryumun cama cam olması şart mı yoksa ph değiştirmeyen kum ve plastik dekor (btki kütük vs.) kullanabilceğim söyleniyo. Kulanılırsa küçük de olsa bi mahsuru olur mu ?

2-Yüzde 80-90 su değişimi olması gerektiği söyleniyo.Bu da 500 Lt lik bi tank için 400-450 lt ye tekabul ediyo.Bu hem yeni su dengesini sağlama açısından hemde belli bi süre sonra maddi açıdan zorlar beni.neticede üretici değilim küçük bi hobiciyim.Bunu yapmam balıkların yanık kalmaması için şart mı yoksa balığın hızlı boy atmasını isteyenler için bir çözüm mü ?

3-Bu rengarenk balıkların açıkçası her türünden beslemek istiyorum.inanın 2 haftamı sadece almak istediğim türü araştırmak için geçirdim.yanlız tereddütte kaldığım bi konu var bi akvaryum da sadece tek bi varyasyon mu beslenir yoksa discus discustur mantığından karma (4 ya da 5 çeşit :)) besleyebilir miyim ? ve karma akvaryumun bi eksisi var mı ?

4-Dış motorum dolphin c-500.akvaryumu saatte sadece 1 kez çeviriyo.sizce balıklara ayırıcağım parayla dış motorunu yenilemeli miyim yoksa yeterli mi dersiniz ? değiştirirsem eğer lt/h kac olmalı ?

5-Yemler için bi çok araştırma yaptım.genelde kullanıldığını gördüğm yemler artemia ve dana yüreği ancak discus yemi olarak yaklaşık 15 e yakın yem buldum.Çogu da pul yem.hani başlıyacaksam eğer bu işe düzgünce başlayayım diyorum tavsiye ediceğiniz el yakmayan kurutulmuş yemler nelerdir acaba ? (net ve zorunluymuşum hissi veren bir cevap olursa çok sevinirim yoksa tereddütte kalmaya devam edicem :))

6- 150.50.65(h) lık yanı 560 litrelik falan bi akvaryumum var.kaç cmlik kac balık almamı tavsiye edersiniz ? benim cichlidlerdeki tercihim hep küçük yavrular alıp kendim büyütmemdi.malum piyasadaki cichlidler sırf para uğruna yüksek miktarda hormona maruz kalıyorlar ve gerçekten berbat renkli oluyorlar.böylece kendi büyüttüğüm yavrular diğer balklardan kat ve kat daha güzel oluyordu.ayrıca yavrudan büyütmenin tadi da başka.hele o yavrunuzdan yavru almaya başlayınca...neyse neyse konuyu dağıtmıyım :) bu discus türlerinde ne yapmalıyım ? acemi olduğum için yavrudan başlamak saçma ya da riskli mi olur?

7- 1.20 metrelik hava taşım var ve  hava taşına yeteri kadar hava verebilcek kapasite de bir hava motorum.iç motoru da var yanlız bu balıkların akıntılı suları sevmediklerini duydum.iç motorunu kullanmazsam eğer hava taşından çıkan hava balıklar için yeterli olur mu ? (dış motorunu sizin tavsiye ettiğiniz kapasitede olduğunu var sayalım)

8- benim için en önemli soru bu galiba.discus balıklarının ve malzemelerinin teminatını nerden yapmamı önerirsiniz ? ben ankara eryamanda oturuyorum ve ankara içerisindeki akvaryumculara nerde olursa olsun ulaşabilirim ama şehir dışı benim için sıkıntılı.kızılayda beni herkesin yönlendirdiği bi petshop vardı.işte o biliyodur onda vardır falan.sanırım denizkızı petshop dı ismi tam hatırlamıyorum.ordaki abi de baya bilgiliydi açıkçası.sizce iyi bi kaynak mıdır ?

9- aklıma takılan en büyük sorun parazit sorunu.şimdi bu sorun insanlardaki çiğ et yiyince kurt olması muhabbetine mi benziyo :) yoksa bu discuslara kurutulmuş yem versek de parazit oluşumu oluyo mu ? yani yem çeşidiyle alakalı mı yoksa direk suyla mı alakalı ?

10- tankıma mesala 10 balık attığım zaman 2 balık yanık kalıyorsa 20 balık attığım zaman 12 balık mı yanık kalır ? yani akvaryumda yanık kalmadan sağlıklı bi şekilde büyütüceğim balık sayısı sabit midir yoksa oranlı mıdır ? mesela 10 balıktan 2 siyse 20 balıktan 4 ü tarzında.meseleyi getirmek istediğim yer şurası ki :) balık sayısını arttırarak sağlıklı balık sayısını attırabilir miyim ?

11- bu yanık kalma meselesi sadece balığın belli gelişim evrelerinde mi bir tehdittir (atıyorum 0-5 aylıklar için) yoksa balık hayatı boyunca yanık kalma ihtimali ile karşı karşıya mdır ? eğer yanık kalma evresini atlattığı bir sınır varsa o boydan mı almalıyım ? 5 aylıktan sonra yanık kalma ihtimali yoksa 5 aylıktan mı almalıyım ?

12- eğer karmaya olumlu cevap verdiyseniz sorum şu olucak :
    karma bir akvaryum yaparsam farklı türler mesela turquoise ve melon eş tutarsa bunların yavruları kırma olucağından bi değer teşkil etmez mi yoksa yine discus discus mudur ? 

13- discusların sadece farklı varyasyonlarının olduğunu okudum yani sadece renk ve iskelet değişiyo ama özünde hepsi birbiriyle verimli döl verebiliyo.insandaki beyazlık ve zencilik benzeri bir şey.fakat yavru verebilme çağlarına erişebilme süreleri farklı.blue diamonda 1.5 yılı geçebildiğini okudum ama bazılarında 6 7 ay.eğer blue diamond geç yavru veriyorsa yavru fiyatları ve blue diamond un değeri de ona göre artmazmı ? araştırdım fakat fiyatlar hakkında net ya da doyurucu bir bilgiye ulaşamadım.hani satıcı fiyatı istemiyorum sadece şu yaklaşık bu kadar şu yaklaşık şu kadar tarzı (hangi balığın pahalı ve ucuz olucağı hakkında) bir bilgi olursa çok sevinirim.yoksa hepsininin aynı boyu aynı fiyattır sadece ithal yerli fiyatları mı değşir?

14- beslemek istediğim balıklarsa blue diamond , blue turquoise , cobalt blue , leopard , red melon , millenium gold , santarem. bu kadarcık :):):) bu konuda ciddi manada yardıma ihtiyacım var :) birbirinden güzel balıklar ve sayıyı bu kadar indirmek için bile çok zorlandım :) burdan önerebilceğiniz ya da çok met ettiğiniz balıkları sevilme sebepleriyle açıklayabilirseniz çok mutlu olurum ya da liste dışı çok sevdiğiniz başka bi tür :) yardımlarınızı bekliyorum :)

15- son ve aslında başta sormam gereken soruysa :) bu sorular soruldu mu ve böyle bir konu açıldı mı ? eğer açıldıysa sizleri de meşgul etmek istemem ama ben baya bi baktım bu sorularımın cevabını bi türlü bulamadım :(

umarım sorularımı cevaplayacak bir ağabeyim çıkar :) ve cevaplanan sorularım discusa yeni başlayanlar için büyük bir ışık kaynağı olur :)

 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

menimen14Çevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2010
İl: Bolu
Mesaj: 378
menimen14Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2010 20:11
Ben discusdan anlamam ama kısa ve öz yazmış olsaydın birçok kişi okur ve cevaplardı  bu kadar çok yazı olunca insanın gözü korkuyor ve okumuyor, zor geliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

asy37Çevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 17
asy37Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2010 20:24
:D:D doğru söylüyorsunuz ama bundan önceki bi çok tür değişikliğinde acelemden ve yeterince soruşturmamamdan pişmanlıklar yaşadım dolayısıyla yoğurdu üfleyerek yiyorum.kimseyi meşgul etmek istemediğimden yaklaşık 1 aydır araştırma yapıyorum ancak kafamı kurcalayan bu soruların cevaplarını da bi türlü bulamadım :) ama ilginize çok teşekkür ederim. . . 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UGURÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 493
UGURÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2010 21:18
FArklı versiyonları beraber bakabilirsiniz.400 litre su değişimine gerek yok.2-3 günde bir 250 değiştirseniz(Dana yüreği verdiğinizi düşünerek) yeterli.Kuru yem verirseniz sadece okadara da gerek yok bence
İç motoroda gerek yok
Bukadarını okuyabildim göz ucu ile
UGUR2010-07-12 21:20:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HüdaiÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9399,3[/B]
Kayıt: 23/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1000
HüdaiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2010 22:58
Uğur kadeşim bende discusa başlayalı 1 ay kadar oldu. Bu süreçte araştırmalarımı okuduklarımı paylaşmak isterim-gerçi sende benim kadar yeteri kadar araştırma yapmışsındır- Ben önce tetra ramirezi karma yapmak için kolları sıvadım. Bir güzel akvaryumu doldurdum. Derken musa akvarumdaki diskusları gördüm. Baktım benim yeni karmalar ile uyumlular 4 tane 6-8cm lik discus aldım. 1 ay oldu hala utangaçlar. Akvaryumdaki kökleri çıkardım. Bakalım inşallah birbirimize alışacağız. Senin sorularını ben sadece okuduklarım ve yaşadıklarım ölçütlerinde cevaplamaya çalıştım. Sonuçta bende acemiyim, belki faydası olur yazdıklarımın. Şayet verdiğim bilgilerden yanlış olanlar var isede ustalar bunları düzeltirler.
 
1. Akvaryumun cama cam olması temizliğinin kolay olması açısından tavsiye ediliyor. Özellikle yavru boy 5-6-7cm alacaksan. Yetişkin discus alırsan ve filtrasyonun kuvvetli ise kumun bir sakıncası yok. Plastik dekor dipleri pislik tuttuğu için tavsiye edilmiyor biliyorsun. Ama senin zevkin sonuçta bu. Plastik dekor yerine mango kökü, red moore al derim.
2. Benim discuslar 6-8cm arası. Haftada %40 su değişimi yapıyorum. Ama imkanın varsa haftada 2 defa %20 yapmak daha makul. Senin belirttiğin değişimler bana abartı gibi geldi. Sonuçta üretim yapmayacasınız. Üretim dahi yapsanız bana fazla gibi geldi.
3. Ben üretim düşünmediğim çin sadece gözüme hitab etsin diye farklı türler almayı tercih ettim.
4. Dış filtrenin bayağı kuvvetli olmasıgerekir. Bende fluval 305 vardı. Yerine fluval 405 aldım. Yalnız akvaryumumun ön camında 3-4mm lik esneme tespit ettim. Onun için akvaryumu 125x55x65h oarak değiştirmeyi düşünüyorum. Bu nedenle 405 dahi yeterli gelmeyebilir düşüncesiyle ya 305i takviye olarak ekleyeceğim yada ikisinide satıp-ki daha yeniler- fluval fx5 yada eheim 2080 almayı düşünüyorum. Senin akaryumunu da bu son iki modelden biri kurtarır.
5.Ben NLS discus formula, Tetra discus bits, tetra pro vegetable, NLS thera+a veriyorum. Hala alışamadılar. Hep utangaçlar. Ben yemlerken yem yediklerini görmedim. Ama diğer balıklarım bunlara bayılıyorlar.
6. Ortalama balık başına 50 lt dersen 10-12 tane 12cm lik al derim. Tabi bütçe meseleside var. Ben 6-8cm likleri alabildim. 40 tl idiler. 12cm likleri türüne göre 125-250-500TL arası değişiyor. Yavru büyütmek ayrı bir zevk ama küçükleri zormuş discusların yada benimkiler zor:)
7. Bence yeterli olur. Atman 9500 çift çıkışlı hava motorum ve 1.20m lik hava hortumum var. Sıkıntı yaşamadım. Durgun suları sevdiklerini ve akıntıdan hoşlanmadıklarını okumama rağmen kum üzerindeki biriken pislikleri dış filtrenin emiş hortumuna doğru sürüklenmesi için bugün aquael 2600 sirkülasyon motoru sipariş ettim. Bakalım iyi yada kötü etkilerini yakında görürüm.
8.Ben malzemelerimin %95ini internetten aldım. Filtreleri Otuz ve Teleskop Akaryumdan aldım. Özellikle teleskop akvaryum filtrlerde en ucuz bulduğum site. Hangi site ucuzsa orayı tercih ettim. Discusları ise Musa Akvaryumdan-Emekte- aldım. Gidin bir görün. Balıkları bence çok kaliteli. Sadece discus değil diğer türlerde kaliteli ve sağlıklı.
9. Bu konuda yorum yapamayacağım ama parazit özellikle melek balığından -ki bu nedenle discuslar ile önerilmiyor- veya canlı doğuranlardan yada salyangozlardan da bulaşabiliyormuş.
10. Öyle bir orantı söz konusu değil. Balıklarınızdan hiç biride yanık kalmayabilir. Bu sizin balıklarınızın bakımına, beslenmesine gösterdiğiniz ilgiye bağlı bir etken gibi geliyor bana. 
11. Yukarıda da dediğim gibi bütçen elveriyorsa sağlıklı yetişkin discuslar al.
12.----
13.----
14. Violette reflection. Harika bir rengi var.
Saygılarımla
mertoz2010-07-12 22:59:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

asy37Çevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 17
asy37Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2010 02:14


Yeni uye oldugum icin cevap sayim kisitliydi bir seyler yazamadim.okudugunuz ve cevapladiginiz icin cok tesekkur ederim...yeteri kadar bilgilendim geri kalan sorularimida burdaki metin abimden ogrendim.tekrar tesekkur ederim.
Fakat anlamadigim bir sey var.ben bu sorulari teker teker farkli basliklar altinda acsaydim sanirim. daha doyurucu cevaplar alicaktim.forumda konu kalabaligi yapmak istememem benim zararima oldu gibi.okuyan kisiler sadece bir soru cevaplasa inaniyorumki konu coktan kapanmis olucakti ama sanirim cogumuz okumaya usendik ya da sorularim cok aptal cevaplanmaya degmiyecek sorular.her iki ihtimalde beni cok uzdu acikcasi..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aaslandagÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/11/2006
İl: Karaman
Mesaj: 307
aaslandagÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2010 17:32
        Ahmet Salih YILMAZ kardeşim sorduğun soruların tamamı yeni keşfedilen şeyler değil.Hepsi formda var aslında ben sana 1. sorunu cevaplayarak başlayalım.
Ben de ilk başladığımda nasıl olsa yıllarca balık besledik discusun ne özelliği varmış dedim kumlu dekorlu akvaryumu kurdum aradan bir iki ay geçti akvaryumun camlarında beyaz kurtlar oluşmaya başladı.Kum altına biriken yem artıklarını tam anlamı ile temizlemek güç oluyor.Discus yavruları günden 4-5 kez yemlendiği için ayrıca yüksek besin değeri olan yemler verildiği için temiz bir ortam oluşturmak adına kumsuz akvaryumu bende öneriyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

asy37Çevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 17
asy37Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2010 21:33


Cok tesekkur ederim ali abi.biraz daha arastirmadan sonra net bi karara varicam insallah.su an tek sorunum su degisimi ve dekorsuz akvaryum.salonun ortasinda duran bi akvaryumu cama cam yapmak pek uygun kacmaz.ve yine salon ortasindaki bi akvaryumu hafta bi su degisikligi yapmak bi sure sonra akvaryum hobime tepki yaratir :( eger dekorlu akvaryumda cok sk su degisimi yapmam sartsa sanirim discustan vazgecmem gerekicek :(

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Abidin AcunÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 428
Abidin AcunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2010 22:31

Öncelikle herkese selamlar. . .

Discus türüne geçmek için hazırlık aşamasında olan bi arkadaşınızım :) 150.50.65(h) 80.30.40(h) ve 30 litrelik üç akvaryumum var.ortanca olanı yavruları boylandırmak adına kurulu olduğu için cama cam.50 ye yakın sarı prensesim var ve düzenli bi şekilde yavru alıyorum.beslenmesi basit ve eğlenceli bi tür ama tangayika da denemişliğim oldu yanlız piyasada istediğim balıkları bulamam hevesimi kaçırdı.discusa (yakın bi zaman diyemem) ama geçicem.ancak bu seferki tür değisimimde gençlik hevesinin verdiği heycana kapılmayıp güzelce bir araştırma yapmak istedim (hüsrana ugramamak adına).şimdi birkaç sorum olucak sizlere.ta
 
Aleykümselam Yılmaz kardeş. . .
Öncelikle yukarıdaki yazına yorum getireyim, akvaryumun ölçüleri discus için ideal, bu akvaryumda discus güzel beslenir, fakat ben senin yaşındaki öğrencilere discus önermiyorum. Niye dersen discus bağımlılık yapar okul harçlığının tamamını ve zamanını discusa ayırmak zorunda kalırsın.
 
Cevaplara gelecek olursak.....

1-Akvaryumun cama cam olması şart mı yoksa ph değiştirmeyen kum ve plastik dekor (btki kütük vs.) kullanabilceğim söyleniyo. Kulanılırsa küçük de olsa bi mahsuru olur mu ?

1. Yavru discus alınıp büyütülecekse her zaman cama cam  önerilir. Büyük boy discus alınacaksa suyu bozmayan kum olabilir, kul kullanılacaksa yürek türü yemlerden uzak durmak gerekir. Kumlu akvaryumlarda kaliteli bits yemler ve kurutulmuş yemler, dondurulmuş kan kurdu verilebilir. Sert malzemelerden oluşacak dekor önerilmez.
 
2-Yüzde 80-90 su değişimi olması gerektiği söyleniyo.Bu da 500 Lt lik bi tank için 400-450 lt ye tekabul ediyo.Bu hem yeni su dengesini sağlama açısından hemde belli bi süre sonra maddi açıdan zorlar beni.neticede üretici değilim küçük bi hobiciyim.Bunu yapmam balıkların yanık kalmaması için şart mı yoksa balığın hızlı boy atmasını isteyenler için bir çözüm mü ?
 
2. % 80-90 su değişimi discusa yeni başlayacaklar için uygun olmayan fazla bir oran. Bir seferde uygun özellikteki (dinlendirilmiş veya filtre edilmiş aynı ısıda)en fazla %  50 su değişimi daha uygundur. Bu su oranının balık miktarına ve büyüklüğüne göre yapılması gerekmektedir. Kaliteli su değişimlerinin discus sağlığı ve hızlı büyümesi için gerektiği doğrudur.  !50 cm akvaryuma 8-10 adet 5-6 cm discus için haftada % 50-100 veya günlük % 10 yeterlidir. Su değişimleri yemleme türüne ve miktarına göre değişiklik gösterir.
 
Ayrıntılı su değişim tablosu için lütfen sayın, Mert TAŞKIRAN hocamın yazısına bakınız.

3-Bu rengarenk balıkların açıkçası her türünden beslemek istiyorum.inanın 2 haftamı sadece almak istediğim türü araştırmak için geçirdim.yanlız tereddütte kaldığım bi konu var bi akvaryum da sadece tek bi varyasyon mu beslenir yoksa discus discustur mantığından karma (4 ya da 5 çeşit :)) besleyebilir miyim ? ve karma akvaryumun bi eksisi var mı ?

3. Discus discustur, istediğiniz renkte ve zevkinize göre besleyebilirsiniz. Fakat dikkat edilecek en önemli şey discusların ilk alımda aynı akvaryumdan sağlıklı olarak alınmasıdır. Özellikle hormonlu çok rekli olmayan yuvarlak ve ufak gözlü olmasına dikkat edilmelidir. Unutmayınki discusun alt yapısı ne kadar iyiyse o kadar sağlıklı büyüyecektir. Kararmış geride duran yem yemiyen armut şeklinde olan discusları almayın. Alacağınız discus siz akvaryuma yaklaştığınızda size doğru gelen ve yem isteyen olmalıdır.
 
4-Dış motorum dolphin c-500.akvaryumu saatte sadece 1 kez çeviriyo.sizce balıklara ayırıcağım parayla dış motorunu yenilemeli miyim yoksa yeterli mi dersiniz ? değiştirirsem eğer lt/h kac olmalı ?
 
4. Su değişimlerine gerekli hassasiyeti gösterirseniz dış motorun büyüklüğü fazla önem arzetmez. Bunun yanında dış motorun görevi faydalı bakteri oluşturmasıdır, kullanılmasında fayda var.

5-Yemler için bi çok araştırma yaptım.genelde kullanıldığını gördüğm yemler artemia ve dana yüreği ancak discus yemi olarak yaklaşık 15 e yakın yem buldum.Çogu da pul yem.hani başlıyacaksam eğer bu işe düzgünce başlayayım diyorum tavsiye ediceğiniz el yakmayan kurutulmuş yemler nelerdir acaba ? (net ve zorunluymuşum hissi veren bir cevap olursa çok sevinirim yoksa tereddütte kalmaya devam edicem :))

5. Discusları yavru olarak alacaksanız ev yapımı dana yüreği en besleyici olandır. Bunun yanında kuru yemlerde verilebilir. Kaliteli bits, kurutulmuş kan kurdu, yeşil pul yemler verilebilir. Unutmayınki çok kaliteli yem tek başına hiç birşey ifade etmez. Su kalitesi, yem, oksijen bir bütün olarak düşünülmelidir. Sonuçta discus bir canlı ,tüm şartların bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir. Yemleri birkaç değişik çeşit olarak yedirebiliyorsak yedirmek en güzeli.
 
6- 150.50.65(h) lık yanı 560 litrelik falan bi akvaryumum var.kaç cmlik kac balık almamı tavsiye edersiniz ? benim cichlidlerdeki tercihim hep küçük yavrular alıp kendim büyütmemdi.malum piyasadaki cichlidler sırf para uğruna yüksek miktarda hormona maruz kalıyorlar ve gerçekten berbat renkli oluyorlar.böylece kendi büyüttüğüm yavrular diğer balklardan kat ve kat daha güzel oluyordu.ayrıca yavrudan büyütmenin tadi da başka.hele o yavrunuzdan yavru almaya başlayınca...neyse neyse konuyu dağıtmıyım :) bu discus türlerinde ne yapmalıyım ? acemi olduğum için yavrudan başlamak saçma ya da riskli mi olur?
 
6. En güzeli yeri belli kaliteli yerli yavru alarak başlamaktır. Yukarıdada belirttim discusu alırken iyi alarak bu işe başlamak lazım, hormonlu ve yanık discuslarla başlarsanız baştan kaybetmiş olursunuz.

7- 1.20 metrelik hava taşım var ve  hava taşına yeteri kadar hava verebilcek kapasite de bir hava motorum.iç motoru da var yanlız bu balıkların akıntılı suları sevmediklerini duydum.iç motorunu kullanmazsam eğer hava taşından çıkan hava balıklar için yeterli olur mu ? (dış motorunu sizin tavsiye ettiğiniz kapasitede olduğunu var sayalım)

7. En doğrusu hava taşı ile hava vermektir. İç motorun su basıncı yüksek olursa discusu rahatsız eder. Hava bol olacak fakat suda aşırı hareket olmayacak.
 
 
8- benim için en önemli soru bu galiba.discus balıklarının ve malzemelerinin teminatını nerden yapmamı önerirsiniz ? ben ankara eryamanda oturuyorum ve ankara içerisindeki akvaryumculara nerde olursa olsun ulaşabilirim ama şehir dışı benim için sıkıntılı.kızılayda beni herkesin yönlendirdiği bi petshop vardı.işte o biliyodur onda vardır falan.sanırım denizkızı petshop dı ismi tam hatırlamıyorum.ordaki abi de baya bilgiliydi açıkçası.sizce iyi bi kaynak mıdır ?
 
8. Burdan yazılması doğru olmaz, özel mesajla size yardımcı olabiliriz.

9- aklıma takılan en büyük sorun parazit sorunu.şimdi bu sorun insanlardaki çiğ et yiyince kurt olması muhabbetine mi benziyo :) yoksa bu discuslara kurutulmuş yem versek de parazit oluşumu oluyo mu ? yani yem çeşidiyle alakalı mı yoksa direk suyla mı alakalı ?

9. Sorularınız çok güzel onu belirteyim, discus sağlıklıysa ve iyi yerden alındıysa ve iyi bakım yapılıyorsa kolay kolay parazit olmaz. Fakat iç veya dış parazit olmayacak diye birşey yok. Biz insanlar dahi kendimize çok iyi baksak hastalanabiliyoruz. Hastalıklar konusunda forumda sorular ve cevaplar var, bunlardan bilgi edinebilirsiniz. Tecrübe kazandıkça sorunlarınızı sorabilirsiniz. Şunuda belirteyim yürek hızlı büyütür fakat iç parazit riskide yüksektir. Su değişimlerine dikkat edilmelidir. Kuru yemlerde risk daha azdır oda discusu yeterince büyütemez veya geliştiremez balıklarınız yanık kalabilir. Yani yukarı tükürsek bıyık aşağı tükürsek sakal.Big%20smile
 
10- tankıma mesala 10 balık attığım zaman 2 balık yanık kalıyorsa 20 balık attığım zaman 12 balık mı yanık kalır ? yani akvaryumda yanık kalmadan sağlıklı bi şekilde büyütüceğim balık sayısı sabit midir yoksa oranlı mıdır ? mesela 10 balıktan 2 siyse 20 balıktan 4 ü tarzında.meseleyi getirmek istediğim yer şurası ki :) balık sayısını arttırarak sağlıklı balık sayısını attırabilir miyim ?
 
10. İyi discus alabilirseniz ve iyi bakım yaparsanız hiç yanık olmayabilirde. İyi bakım yapmazsanız hepsini bırakın yanık kalmayı öldürebilirsinizde. Genelde % 10 büyümeyen ve yanık kalan olabiliyor. Bu normal bir durum.
 

11- bu yanık kalma meselesi sadece balığın belli gelişim evrelerinde mi bir tehdittir (atıyorum 0-5 aylıklar için) yoksa balık hayatı boyunca yanık kalma ihtimali ile karşı karşıya mdır ? eğer yanık kalma evresini atlattığı bir sınır varsa o boydan mı almalıyım ? 5 aylıktan sonra yanık kalma ihtimali yoksa 5 aylıktan mı almalıyım ?

11- Yanık olayı üretici iyi bakım yapmadıysa veya sizler bakım yapamadıysanız olabilir. Discus yavrularını 5 cm ve üzeri almak daha mantıklı. En güzeli discusu bilen birisi ile almak. Şunuda unutmayın 5 cm discus yanık kalarak 5 cm de kalmış olabilir burda gözler devreye girer gözler ufak olmalı şekil mümkün olduğunca yuvarlak olacak.
 
12- eğer karmaya olumlu cevap verdiyseniz sorum şu olucak :
    karma bir akvaryum yaparsam farklı türler mesela turquoise ve melon eş tutarsa bunların yavruları kırma olucağından bi değer teşkil etmez mi yoksa yine discus discus mudur ? 
 
12- Profesyonel değilseniz discusu mümkün olduğunca aynı renk ve türle eş tutturmak daha iyi olur.
Kendi aralarında ayırım yapmazlar değişik türler değişik renklerle eş tutar. Bozuk discus iyi olmaz. Safkan yarış atı daha iyidir ve kıymetlidir.

13- discusların sadece farklı varyasyonlarının olduğunu okudum yani sadece renk ve iskelet değişiyo ama özünde hepsi birbiriyle verimli döl verebiliyo.insandaki beyazlık ve zencilik benzeri bir şey.fakat yavru verebilme çağlarına erişebilme süreleri farklı.blue diamonda 1.5 yılı geçebildiğini okudum ama bazılarında 6 7 ay.eğer blue diamond geç yavru veriyorsa yavru fiyatları ve blue diamond un değeri de ona göre artmazmı ? araştırdım fakat fiyatlar hakkında net ya da doyurucu bir bilgiye ulaşamadım.hani satıcı fiyatı istemiyorum sadece şu yaklaşık bu kadar şu yaklaşık şu kadar tarzı (hangi balığın pahalı ve ucuz olucağı hakkında) bir bilgi olursa çok sevinirim.yoksa hepsininin aynı boyu aynı fiyattır sadece ithal yerli fiyatları mı değşir?

13- Bana göre ırkı bozulmamış discus ne tür veya renkte olursa olsun kıymetlidir. Yeni hibrit, F0 ve ithal türlerin fiyatları daha yüksek olabiliyor. En pahalı discus olsa bile hastaysa veya şekil bozukluğu varsa hiç bir kıymeti yoktur. Gönül neyi severse güzel odurTebessüm Senin için maddi ve manevi değeri yoksa başkaları için dünya güzelide olsa neye yararGöz%20Kirpma
 
14- beslemek istediğim balıklarsa blue diamond , blue turquoise , cobalt blue , leopard , red melon , millenium gold , santarem. bu kadarcık :):):) bu konuda ciddi manada yardıma ihtiyacım var :) birbirinden güzel balıklar ve sayıyı bu kadar indirmek için bile çok zorlandım :) burdan önerebilceğiniz ya da çok met ettiğiniz balıkları sevilme sebepleriyle açıklayabilirseniz çok mutlu olurum ya da liste dışı çok sevdiğiniz başka bi tür :) yardımlarınızı bekliyorum :)
 
14- Bu sorunun cevabı 13 nolu cevapta gizlidir.

15- son ve aslında başta sormam gereken soruysa :) bu sorular soruldu mu ve böyle bir konu açıldı mı ? eğer açıldıysa sizleri de meşgul etmek istemem ama ben baya bi baktım bu sorularımın cevabını bi türlü bulamadım :(

15- Bu sorular herzaman soruldu cevapları verildi. Bazen gözümüzün önündeki şeyleri göremeyiz niye çünkü ihtiyacımız yoktur.Big%20smile Bazende kuyunun dibindede olsa gider buluruz çünkü ona çok ihtiyacımız vardır. İnsanların değerleri farklı olabilir.
 
umarım sorularımı cevaplayacak bir ağabeyim çıkar :) ve cevaplanan sorularım discusa yeni başlayanlar için büyük bir ışık kaynağı olur :)
 
Son olarak, sevgili kardeşim yukarıdada belirttim ben öğrenciye discusu önermiyorum. Çünkü benimde öğrencim var, önce eğitim, eğitimsiz bir milletin hiçbirşeyi olamaz. Eğitim varsa herşeye sahip olabiliriz. İnsanlar bildikleri ve gördükleri şeylere sahip olabilirler ve isteyebilirler. Öğrenmediklerine ve bilmediklerine sahip olamazlar.
 
Ben discusu biliyormuyum? fazla bilmiyorum. Oranlama yapacak olursak şu anda % 10 bilgim varTebessüm
Tüm discus severlere ve besleyeceklere ,
Saygılarımla....
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

asy37Çevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2010
İl: Ankara
Mesaj: 17
asy37Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2010 23:10


Cok cok cok tesekkur ederim Abidin abi :) dogrusu simdiden para hesabi yapar oldum :) kenarda 110 liram var ve de baliklarimi sattigim zman alicagim para :) surekli kafamda bunlar doner oldu :) bunlarla cevirmeyi planliyordum akvaryumu ama gercekten cok zahmetli olucak benim icin.ve dediginiz gibi once egitim ogretim.lisenin son senesinde bu baliklara gecmem hem baliklar icin hemde benim biraz riskli olur haklisiniz...ama arastirmayi kesmiycem ve sinav sonunda bu baliklari bi aksilik olmazsa eger kesinlikle alicam :) tekrar cok tesekkur ediyorum yuzde 10 luk oldugunu dusunseniz de bilgilerinizi benimle paylastiginiz beni aydinlattiginiz icin :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir