Canon Powershot A400 ile net çekimler yapmak


HititÇevrim Dışı

Kayıt: 01/06/2006
İl: Samsun
Mesaj: 747
HititÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2010 16:04
Anlatım ve görsel öğeler tamamen bana aittir. Daha çok kişi yararlansın diye buraya da aktarmayı uygun buldum.

Özel ileti ile, akvaryumlarımda nasıl net fotoğraflar çektiğime dair çok soru geldiği için bu başlığı açtım. Buna pek "sır" denemez belki ama, "püf noktası" denebilir belki. "Her yiğidin ayrı bir yoğurt yiyişi vardır." hesabı, yoğurdu nasıl yediğimi açıklıyorum. Aslında bu konuda çok şey bildiğimi de iddia edemem. Sadece bildiğim kadarını, "deneme - yamulma" yöntemleri ile bulduğum bazı noktaları paylaşıyorum.  Smiley

Dijital fotoğraf makinelerinin menüleri az çok birbirine benzer. Burada anlattıklarım Canon Powershot A400 modeli ele alınarak aktarılmıştır:





Net fotoğraf çekebilmek için ben genelde (özellikle yakın çekimlerde) makro ayarı açık tutarım. Makinenin ekranında şu simge görünüyorsa, makro özelliği açık demektir:



Makineye yakından bakarak daha iyi anlaşılabilir. İşaretlediğim yere basılarak, bu simgenin ekranda belirmesi sağlanarak makro ayar açılır:



Makro özelliği açıldıktan sonra, daha ayrıntılı ve net fotoğraflar çekebilmek için sıra 2. aşamaya geliyor.

Aşağıdaki düğme, "SCN" yazan yere getirilir, kırmızı renkle işaretledim:



Ve daha sonra "FUNC" yazan yere basılır, onu da kırmızıyla işaretledim:



Bu tuşa basıldıktan sonra ekran sizi yönlendirecektir. Ekrana çıkan ilk simgelerden en sağdan 2. seçenekteki "su altı" seçeneği seçilir. Tam ortada bulunan ve üzerinde "SET" yazan düğmenin sağ ve solunda bulunan oklarla gidip gelerek istediğiniz modu seçebilirsiniz, güzel akvaryum fotoğrafları için aşağıda işaretlediğim balık simgesini seçmek en iyisidir:



Daha sonra 2 ok aşağı inilerek "Superfine" seçeneği işaretlenir:



Bundan daha sonra da 1 ok aşağı inilerek en soldaki "L 2048x1536" seçeneği işaretlenir ve "FUNC" tuşuna basılarak bu menüden çıkılır.

Daha sonra da flaş açılır:



* * *

Makinemizin ayarlarını hallettikten sonra net çekimin nasıl yapıldığına dair önerilerime geçeyim.

1- Makineyi akvaryumun camına dayayın. Makineyi cama dayamazsanız flaş camdan yansıyacaktır. Flaş camdan yansıdığında net bir fotoğraf elde edemezsiniz.

2- Akvaryumda hareket etmeyen herhangi bir cisme (açık renkli bir çakıl olabilir) makineyi odaklayın. Odaklamak için, cismi monitorun tam ortasına alın ve fotoğraf çektiğiniz tuşa tam değil, hafifçe dokunun. Makineniz cisme odaklanacaktır. Cisme odaklandığında, makine ile cisim arasında kaç cm. varsa, fotoğrafını çekmek istediğiniz balıkla da makine arasında aşağı yukarı aynı mesafenin olmasına dikkat edin (yani bir anlamda makineyi kandırıyoruz, hareketli cisimlerde işe yarıyor :wink:)

3- Ben net fotoğraf çekebilmek için balıkları genelde dibe indiriyorum. Dip yemi bunun için faydalı oluyor. Ve yemi genelde akvaryumun ön kısmına doğru bırakıyorum, balıklar da kadraja kolayca giriyorlar.

* * *

Şimdi, fotoğrafımızı çektik. "En büyük boyda" çektiğimiz için, daha net bir görüntü aldık. Fotoğrafı bilgisayara aktardıktan sonra, Paint programında açıp;

> "Resim"

> "Uzat/Eğ" veya "Ctrl+W" seçeneğine tıklayın.

Buradan "Yatay" ve "Dikey" yazan yerlere ayrı ayrı "35" yazın. Yani fotoğrafı %35 oranında küçültüp netliği artıracağız. Daha doğrusu zaten var olan netliğin daha kolay görünmesini sağlayacağız.

Kısaca bu.

Umarım karışık olmamıştır, anlaşılabilir olmuştur da işe yarar.

Ben genelde yakın çekimlerimi bu şekilde yapıyorum.

Kolay gelsin. 

Fotoğraf makinesinin fotoğraflarını benim cep telefonumla çektim, biraz bulanık olabilir, ama anlatım için netlik sanırım yeterlidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir