Canlı Yem Tatlı Su Karidesi(teke)


ERCÜMENT ÖZBAŞÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2012
İl: Antalya
Mesaj: 761
ERCÜMENT ÖZBAŞÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2013 16:59
YANIÇ

Tatlı Su Karidesi (Metapenaeus monoceros)Şeklen deniz karidesini andırır. Kullanımı da aynen olabilir. Tüm etçil ve otçul beslenen tatlı su canlıları yüksek proteinli canlı yem olarak kullanılır. Tatlı su karidesi(tatlı su tekesi) olarak bilinir.

Tatlı su derelerinin ve göllerinin otluk ve sakin akıntılı bölgelerinde yaşar ve çoğalırlar.Avlanması çok kolaydır.

Merhabalar.

Balıklarımızın temel ihtiyaçları arasında bulunan canlı yem ile beslenme konusunda hepimize yardımı olacağını düşündüğüm yanıç yakalama tekniğinden,yanıçları arayacağınız ve bulabileceğiniz yerlerden,balıklarınıza ne şekilde verebileceğinizden bahsetmek istedim.


Bir pazar gününü yada tatilinizi ailenizle yada arkadaşlarınız ile hem su kenarında eğlenerek hem de canlı yem yakalayarak geçirebilirsiniz.

Yukarıda açıkladığım üzere bu türü gerçekten balığınızın severek ve iştahla tüketeceği vazgeçilmez bir canlı yem olarak menünüze ekleye bilirsiniz.


Yanıçlar nerelerde aranmalıdır.

* Yanıçlar hızlı akmayan derelerin kenar otluk bölgelerinde,göletlerin kıyı çamur altlarında,tatlı su kaynaklarının,barajların otluk bölgelerinde sıklıkla bulunabilirler.


Bulduğum kaynakta yanıç olduğunu nasıl anlarım?

* Bulunduğunuz yerde size en yakın tatlı su kaynağına gitmeden önce bir adet ince göz kepçe edinin.Sapının uzun(bir metreden büyük)olması işinizi kolaylaştıracaktır.Kaynağın kıyılarına,suyun bittiği ve toprakla birleştiği yerde ki otluk,kamış ve sazlık diplerini kepçeleyin.Kepçenize giren otların arasında zıplayarak size görüneceklerdir.


Bu canlıyı hangi tekniklerle yakalaya bilirim.

*Yanıç yakalama tekniklerinin en bilinenleri kepçe ve tuzak tekniğidir.

Kepçe ile yakalama;

Kepçe ile yakalamak için kendi yaptığınız yada hazır alıp ağını sinek teli ile değiştirdiğiniz en az 40cm çapında bir kepçe,iki adet orta boy kova ve orta boy bir akvaryum kepçesi edinilmelidir.

Kepçeyi su kenarında gezdirdikten sonra içine giren ne varsa hızla birinci kovaya boşaltılmalı.Bu kovadan yanıçlar akvaryum kepçesi ile toplanmalıdır.Burada dikkat etmemiz gereken iki önemli nokta var.Birincisi kepçede ki bol miktarda ki yavru yanıçları öldürmeden suya kova ile dökmek,ikincisi ise 4cm civarı ve ayaklarının altı yumurta dolu anne yanıçları suya geri salmak.

Bu kurala uymadan yapacağınız yanıç avı kesinlikle yanlış ve tür yok etmeye neden olacak bir katliamdan farksız olur.

Tuzak tekniği;

Tuzaklar genellikle beş litrelik plastik şişeler kullanılarak yapılır.

Plastik şişe üst kısımdan şişenin daraldığı yerden kesilir.Ters çevrilerek ağız kısmı şişenin içinde kalacak şekilde yerleştirilir ve bileşim yerlerine delik açılarak tel ile bağlanır.Yem olarak eti sıyrılmış tavuk kemiği kullanılmalıdır.Delikten içeri kemikler atıldıktan sonra şişeyi batıracak kadar çakıl taşı da şişeye konmalıdır.Şişenizi daha sonra sudan dışarı çekmenizi sağlayacak ipi bağladıktan sonra şişe suyun kenar kısmına bırakılır.Bu teknik daha çok gece kullanılır.Gece bıraktığınız şişeyi ertesi gün bir kovaya boşaltıp,yine akvaryum kepçesi kullanarak yanıçları seçebilir,yavru ve anaçları suya salabilirsiniz.


Yakaladığım yanıçları balıklarıma nasıl vermeliyim,vermeden önce neler yapmalıyım?

Siz eve geldiğinizde kovada ki su az yanıç çok ise bir kısmı ölmüş olabilir.Sorun etmeyin,yine de bayılarak yerler.Yanıçları doğadan getirdiğiniz su ve nesneler ile akvaryumunuza kesinlikle dökmeyin.Öncelikle temiz bir kovaya çeşme suyu ekleyin.Bu kovaya onları akvaryum kepçeniz yardımı ile aktarın.Diğer nesnelerden de arındırın.Bu işlemden sonra yanıçları akvaryuma tüketildikçe ikişer üçer guruplar halinde bırakın.Aksi taktirde balıklarınız hangisini kovalayacağını şaşırıp heyecanla camlara çarpar ve yakalanmayan yanıçlar dekor altlarına saklanır.


Bir defa yakaladığım yanıcı canlı tutarak tekrar tekrar kullanabilir miyim?

Yakaladığımız sular genellikle soğuk sulardır.Serin yer altı suları,kar suları ya da barajlar.Benim denemelerimde yakaladığım göletlerde suyun çok soğuk oluşu nedeni ile evde iki günden fazla yaşatamadım.Ancak doğal şartlarına yakın ortam sağlandığın da,evinizde bekletebilirsiniz.Bolca havalandırma ile yakaladığınız bölgede ki su ile iki gün yaşayabilirler.


Canlı yem verildikten sonra ne yapmalıyım?

Yemler tüketilirken balıklarınız yemin bıyıklarını ve kabuğunu yutmadan atmış olabilir.Akvaryumda atık görünüyor ise kepçe yardımı ile toplayın.Dip çekimi zamanınız yakın ise dip çekimi yapın.


Unutulmaması gerekenler;

Evlerimiz de beslediğimiz canlılara karşı sorumluluğumuz olduğu kadar,doğada yaşayan canlılara karşı da sorumluluğumuz olduğunu unutmayalım.

Türleri ve doğal hayatı korumak adına lütfen avlaklara gitmeden 2 adet kova ve akvaryum kepçemizi yanımıza alalım.Geri salacağımız anaç va yavrular olmadan bir daha ki gidişimizde yanıç yakalama olasılığımızın olmayacağını unutmayalım.


Saygılarımla...
ERCÜMENT ÖZBAŞ2013-08-09 19:18:26[EDIT]ERCÜMENT ÖZBAŞ,2020-08-17 23:16:56[/EDIT]

Beğenenler: [T]90692,etulum[/T][T]123784,akcay082[/T][T]149824,Didier[/T][T]17523,mustafakısacık[/T][T]111808,Reinhard[/T][T]158724,xantos1[/T][T]158694,aarowanaa[/T][T]164083,Kanca[/T][T]155865,alyagiz[/T][T]170089,KeremUlaş[/T][T]176112,Abksn[/T][T]184145,murtilli[/T][T]205902,Arifhb[/T]
Teşekkür Edenler: [T]176112,Abksn[/T][T]184145,murtilli[/T][T]205902,Arifhb[/T]
+1: [T]205902,Arifhb[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ERCÜMENT ÖZBAŞÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2012
İl: Antalya
Mesaj: 761
ERCÜMENT ÖZBAŞÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2020 23:16
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/126267/170820202316061.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]228882,ErdemGuven[/T][T]229265,ahmetfiratozkaya[/T]
Teşekkür Edenler: [T]229265,ahmetfiratozkaya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir