Canlı veya malzeme paketleme


atlantisyldzÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2008
İl: Izmir
Mesaj: 62
atlantisyldzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2011 15:46
Hepimiz bu hobi içerisinde ara sırada olsa internetten alış-satışlar yapıyor,takasa giriyor,yada eşe dosta bir şeyler yolluyoruz.Sitelerde genelde balık nasıl açılır,suya nasıl alıştırılır gibi tanımlamalar olsada nedense bu balıkların gönderi sırasında nasıl en az zararla yolu atlatacakları konusunda bir bilgi pek bulunmamaktaydı.
Uzun süredir hazırlamak bir kenara atmak istediğim bu bilgiyi,bugün yaşadıklarımın ertesinde hemen hazırlamak istedim.

Öncelikle yollanacak olan eğer canlı ise en az iki gün kürlemeye tabbi tutulmalı,yani aç bırakılmalı.Ki yol süresin içerisinde bulundukları torba içerisinde bulunan iki damla suyuda pisleterek sağlıklarından olmasınlar.

Kürlememizi yaptık,kargo zamanı geldi önemli olan diğer şey elbette bu yola dayanacak,olası sarsıntıları en hafif atlattıracak bir koli hazırlamak.

Piyasada kolayca bulunan strafor kolileri kullanmanızı öneririm.Bir çok büyük yapı markettte bulunan,değişik ebatları bulup satın almayı tercih edebilirsiniz.Boyutuna göre 3 lira ile 15 lira arasında değiştiğini biliyorum.Yanlız illaki parayla temin etmenizde şart değil.Bir çok balık lokantasında ,balık satan dükkanlarda,akvaryumcularda,ecza depolarında vs atılmaya hazır durumda olan bu kolileri birazcık aramayla kolayca temin edebilirsiniz.

Araştırdık,zamanımız yok,kolayca bulmamız mümkün olmayan bir ilçede,köyde vs oturuyoruz ozaman ikinci seçeneği aktif edeceğiz.

Her hangi bir marketin yada bakkalın,eczanenin attığı bir boş koli bulmakta zor olmasa gerek.



Kolimizi göndereceğimiz poşetlerin sığacağı ölçüde seçtik.Şimdi buna poşetlediğimiz canlıları direkt koyup yollamak sanırım yapılacak en büyük hata olur.Çünkü bunu alıcıya biz elden vermeyeceğiz.Bir sürü noktada indirilip bindirilecek,belki yere atılacak,belki üzerlerine daha ağır koli veya koliler konulacak.Canlımızın yada yolladığımız malzemenin başına bir hal gelecek,yada sıkıntı yaşayacak.
Bu yüzden yine çevremizde parayla yada ücretsiz bulabileceğimiz strafor ürünlerden destek alacağız.
Bu bir yapı marketten alacağımız foamboard denen plakada olabilir,


Yada beyaz eşya mağazalarında kolayca bulavbileceğiniz koruma köpüğü olabilir,



Bunları bulamadık marketlerde,lokantalarda  hazır tabaklar dolu,



Hiç birini bulamadık son çare yumurta kolisi bulalım.



Ben ilk seçeneklerden birini düz strafor bulduğumuzu varsayarak anlatıma devam ediyorum.

Kutumuzun içine önce dip kısmının ölçüsüne uygun olarak bir parça kesip yerleştiriyoruz.


Daha sonra sırasıyla dört yanınada aynı işlemi yapıyor ve duvarlarını oluşturuyoruz.






Kolimizin taban ve duvarları tamamlandı.

Birde üzerini örtecek bir kapak yapmak kaldı geriye.


Kolimizi hazırladık.Şimdi sıra canlılarımızda.Öncelikle koyacağımız canlıların sayısına ve büyüklüğüne göre poşetlere ihtiyacımız var.Ben hazır balık gönderme poşetlerini kullanacağım.



Her canlı grubu için iki poşet kullanıyorum.Canlıların olduğu akvaryumdan aldığım suyu yeterli miktarda poşete doldurup,canlılarıda hırpalamadan poşete ekliyoruz.


Daha sonra ilk poşet içerisine imkanımız varsa oksijen basıyoruz.Yoksa ani bir hamle ile poşet içerisinde hava kalacak şekilde tutup ağzını bağlıyoruz.Ben çok iyi bir sistem olmasada genelde hava motoru yardımıyla poşeti gerekli ölçüde şişiriyorum.
Yanlız bu işlem sırasında bazılarımızın yaptığı en büyük hata poşetin ağzından içeriye üflemek suretiyle poşeti şişirmek oluyor.Oysaki bu işlem sonunda oksijen değil aksine co2 ile dolduruyoruz poşeti :) .Buna özellikle dikkat etmek gerekir.

Ağzını bağladığımız poşetin kalan kısmını kesebilir yada benim yaptığım gibi dışa kaplayıp poşete geri geçirerek kalınlık verebilirsiniz.




Daha sonra bağlayıp ters çevirdiğimiz kısmı ikinci poşete girecek şekilde koyup ikinci poşetide aynı yöntemle ve alt kısmından bastırıp havasını tamamen alacak şekilde bağlıyoruz.


Yine poşetin artan kısmını dilerseniz keser dilerseniz benim yaptığım gibi yine ters çevirip bir kalınlık daha elde edebilirsiniz.Bu iki defa katlamamdan dolayı farkettiyseniz iki kat poşetim her iki taraftada katlandığından 3 katlı gibi oldu.


Artık kolimize yerleştirmek kaldı.Ben iki poşet göndereceğimden  kolimde hiç boşluk kalmadı.Sizinkilerde boşluk kalırsa o kısımlara strafordan artan kırıntıları doldurabilirsiniz.


Gelelim son hamleye elinizde mevcutsa kış şartlarındanda korkuyorsanız bir ilave işlem daha yapmanızda yarar var.Oda kolimizin içerisine maliyeti aldığınız sayı arttıkça 1.40 kuruşa kadar düşen,tek alımlarda 2 tl olan bir cep sobası koymak.24 saate kadar kendi sıcaklığını kaybetmeyen bu soba sayesinde kapalı kolinizin ısısı dış şartlardan daha az etkilenmiş olarak hedefine varacak.


Artık kolimiz kapatılmaya hazır.



Lütfen bu kadar özen gösterilerek hazırlanıp sizlere ulaştırılan canlıların sağlığını kurallara uymadan açarak tehlikeye atmayınız.

Umarım anlatımımdan sıkılmamışsınızdır.Herşey sağlıklı alışverişler ve hobi için.
Saygılar.




Bu yazı ve resimler komple bana ait olsada, benim gözümde bir makale sayılmadığı için dileyen herkes öğrenmek şartıyla dilediği yerde yayınlayabilir :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2011 15:51
Elinize ve emeğinize sağlık Murat bey çok güzel bir çalışma olmuş.Açmış olduğunuz bu konu bir çok arkadaşımızın kafasındaki sorular silecektir.Anlatımınızdan hiç sıkılmadım baştan sona okudum tebrik ederim sizi Teşekkürler......

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BilgehanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 833
BilgehanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2011 15:54
Uzun yollarda oksijensizlik çekmesi için oksijen basıyorlar sanırım . Başka bir yolu var mı ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

atlantisyldzÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2008
İl: Izmir
Mesaj: 62
atlantisyldzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2011 16:01
[QUOTE=bilgehan61]Uzun yollarda oksijensizlik çekmesi için oksijen basıyorlar sanırım . Başka bir yolu var mı ? [/QUOTE]

Çok geçerli bir yolmudur üstadlarım yorumlasın ama yazı içerisinde belirttiğim uygulama olan hava motoru yardımıyla poşete hava basmak farklı bir uygulama sayılabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpino24Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2010
İl: Adana
Mesaj: 2084
alpino24Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2011 16:02
Tebrik ederim çok güzel,açıklayıcı bi paylaşım olmuş umarım herkes sizin gibi özen gösterir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2011 17:50
Bu teknikle yüzlerce koli yapmışızdır beraberce Murat abiyle. Bir defaqsında kargoda takılan kolimiz 6 gün dayanmıştı. 2-3 günlük yola sorunsuz gidiyor. Kış aylarında 1 günlük yol mesafesinde cep sobası ile sorunsuz gidiyor.

Tabi kolileme  nekadar güzel olsada balıklar 2-3 gün aç bırakılmalı ve bağırsakları boşaltılmalı.

Koli geldikten sonra balıklar damlama sistemi ile adapte edilmeli ve bu en az 45 dakika sürmeli. Hem ısı hem su değerleri eşitlenmeli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selcuk57Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 293
selcuk57Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2011 19:01

Guzel bir konu ve mükemmel anlatım, paylaşımınız için teşekkürler, hep merak ederdim şehir dışına nasıl gönderiyorlar baya zormuş :D


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akinizmÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/06/2008
İl: Kayseri
Mesaj: 1251
akinizmÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2011 19:18
Murat bey daha geçen hafta izmire balık gönderdim ve aynı şekilde kolinin içini straforla kapladım.Hatta benim gönderdiğim kolide ipek kolisiydi.Ama hiç aklıma burda paylaşmak gelmemişti.Bunu düşündüğünüz için sizi tebrik ederim.Güzel bir anlatım ve fotoğraflamayla gayet güzel hazırlamışsınız.Ellerinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

atlantisyldzÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2008
İl: Izmir
Mesaj: 62
atlantisyldzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2011 19:47
Hocam işin aslı uzun zamandır paylaşmak istediğim iki konudan birisi bu paketleme diğeride defalarca forumlarda verilmesine rağmen maalesefki halen daha balık açılması ve adaptasyonla alakalı sorunların bir türlü çözüm bulamaması yüzünden konuya tekrar bir yorum getirmekti.Maalesefki işlerimin yoğunluğu ve sitelerimizle uğraşım dolayısıyla çok fazlaca müsait olup paylaşımlara katılamıyordum.Bu gün Ankara'dan bir çift siyah meleğim geldi.zayıf kolileme,poşetlerdeki eksik güvenlik vs vs sebeplerden dolayı neredeyse bir-2 parmak su kalmış,patlamış poşetlerde ve sırılsıklam bir kolide görünce nevrim döndü.Allah'tanki otobüs karşılamaya giderken yanımda bir kova,içinde yaklaşık 40 derceye ayarlanmış dinlenmiş su(yol bir saat civarı sürüyor otogara,gidene kadar 20 küsürlere düşer diye düşündüm,haklı çıktım .) )ve pilli hava motoru götürdüm.
Balıkları mecburen kısa süren bir adaptasyondan sonra kovaya aldım.Balıklarım tam anlamıyla hareketsiz bir halde yatıyorlardı.Özellikle dişi olanda hiç bir hayat belirtisi yok olmasına rağmen şokta olabileceklerini düşünerek atmadım.Eve doğru yola çıktım.Yolda kova kapağını açıp baktığımda her iki balıktada kıpırdamalar başlamıştı.
Şuan  metilenli,bol oksijenli ve bemiks kırılmış bir akvaryumda duruyorlar.Dişi ara sırada olsa yalpalasada kendini kurtarmış görünüyor.Erkekten açıkçası pek ümitli değilim ama yinede yaşıyor.Kendini doğrultamadı halen.
İşte bu sabahki vesileden sonra gelir gelmez geç kalınmış olan bu paylaşımı resimledim.Yanlış anlaşılmasın bu resimlemeyi sanal olarak değil,gerçekten melekleri aldığım kişiye karşılığında yollamam gereken lepisteslerimi paketleyerek gerçekleştirdim. :)

Bir faydası olacaksa,balıklarımız zarar görmeyecekse ne mutlu bana.
atlantisyldz2011-03-17 19:49:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akinizmÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/06/2008
İl: Kayseri
Mesaj: 1251
akinizmÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2011 08:48
Abi  çok çok iyi düşünmüşsün bencede biz elimizden geldiğince güzel paketlemenin gayretinde oluyoruz ama bazen bunu bilmeyen insanlar o masum canlıların ölümüne neden oluyorlar.İnşallah bu konuyu onlarda görür ve bundan sonra daha güzel paketleme yaparlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

atlantisyldzÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2008
İl: Izmir
Mesaj: 62
atlantisyldzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2011 17:59
İnanılmaz dercede özensiz hazırlanmış pketlemeler yüzünden gerek tatlısu gerekse tuzlusu canlılarından bir çoğunun yıpranmış geldiği okadar çok siparişim olduki anlatamam.Özensiz  paketlenmiş kargolarda bazen  patlamış torbalar,deforme olmuş malzemeler,ezik büzük olmuş bitkiler ve en kötüsü ölmüş yada sakatlanmış balıklara biraz dikkat ederek son vermek elimizde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mertparlakÇevrim Dışı

Kayıt: 18/09/2010
İl: Bursa
Mesaj: 65
mertparlakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2011 17:03
Birşey sormak istiyorum bu cep sobası tuzlu su canlıları içinde uygunmudur içerdeki ısıyı çok yükseltmiyecekmi cep sobalarının üzerlerinde 45 derece 52 derecelerden bahsediyorlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pckobatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2009
İl: Amasya
Mesaj: 1934
pckobatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2011 17:32
Merhaba mükemmel bir anlatım olmuş ama şuna değinmek lazım ne kadar hava ne kadar yeter?Mesela bizim gibi amerikancılar için ne önerirsiniz?Büyük balıkların transferi hava açısından sıkıntılı olabilir mi?İyi forumlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zed43zÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2008
İl: Izmir
Mesaj: 175
zed43zÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2011 12:50
Murat Bey harika bir paylaşım olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir