Canlı Kaybetmek İstemiyoruz...


SansursuzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/01/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 378
SansursuzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2018 02:18
Herkese selamlar,sevgiler

Başta değerli yöneticilerimiz olmak üzere saygın üyeler ve konuyu takip eden misafirlerimize saygılar sunuyorum.
Hepimizin bildiği üzere canlı kayıpları herkes için üzücü bir durum olmaktadır.Forumda ne zaman paylaşımları takip etsem mutlaka canlı ölümleri, hastalıklar,beslenme şikayetleri,su kalitesi,sıcaklık,bulanıklık vb. şikayetler çoğunlukta olmaktadır.

Aslında akvaryum döngüsü içinde bana göre en önemli olan şeyin yani herkesin bildiği döngünün bu şikayetlerin başında geldiğidir. Yani daha fazla açıklarsak temelde yatan şeyin azot döngüsü YENİ TANK SENDROMU adı altında toparlayabiliriz.Canlı ölümleri hepimizin canını sıkmaktadır.Forum içinde okuduğumuz mesajlarda farkındaysak son 10 mesajda bir ölüm yazılarıyla karşılaşıyoruz.Katılan olur ya da olmaz bilemem ama çoğunlukla herkesi üzdüğünü düşünüyorum.Bu güzel sitenin bize katmış olduğu en güzel olay bilgi paylaşımı bunda hemfikirim.Bana göre yaşanan onca şeyin arkasında bizlerin sabır göstermeyerek akvaryumlarımıza balık ekleme sevdasından geçiyor.İstisnalar hariç canlı kayıplarımızın bir çoğu döngünün gerçek mana da oturmamış olmasından kaynaklandığını düşünüyorum.Bu da demek oluyor ki üye olan aramıza yeni katılan sevgili arkadaşlarımızın fikir sahibi olmayışı.
Bu sadece benim canlı ölümlerine sebep gösterdiğim bir neden.Bu konuda saygıdeğer yöneticilerimden ricam başlık adı altında maddeler halinde sitenin herhangi bir yerine bu konuda siteye girer girmez insanların gözüne resmen çarpıcak kadar dikkat çeken sunumlar animasyonlar sebep-neden ilişkilerini gösteren tablolar vs hazırlamaları ya da bizlerin bu konuda özellikle yeni üye arkadaşlara yol gösteren herkesin birşeyler yazdığı bir sekme olmalı diye düşünüyorum.Tabi burada değerli yöneticiler düzenlemeler yaparak konuyu toparlar nitelikte olmalıdır
Bu sadece bir yol gösterme niteliğinde olursa faydalı olur düşüncesindeyim.Zira bu ölümler yaşanmaması en büyük dileğimiz olacaktır.Tekrar söylemek istiyorum; Yeni Tank Sendromu bütün canlı ölümlerinde bir numaralı sebeptir.Bunun önüne geçmek için neler yapılabilir.
Konunun öne çıkması ve canlı ölümlerinin olmaması dileğiyle.Sağlıklı, keyifli, huzurlu hobiler dilerim.Sevgiler Saygılar...
Görüşlerimi buradan sunma şansı veren herkese şükranlarımı sunarım...

Beğenenler: [T]205394,ahmetcirali[/T]
+1: [T]109051,umerdem[/T][T]10280,Reddevil[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umerdemÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2011
İl: Diyarbakir
Mesaj: 16
umerdemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2018 02:45
Güzel bir düşünce, noktası virgülüne katılıyorum ama şöyle bir sorun var: Çoğumuz önce araştırma yapıp sonra hobiye başlamıyoruz maalesef. Genelde tam tersi oluyor durum. Petshoptan 15 litrelik akvaryum, renkli çakıllar, 5 çeşit balık vs yi alıp kuruyoruz. İki gün sora balık ölümleri başlayınca da kendimizi forumlarda buluyoruz. Ha buna da şükür, en azından bir kez hata yaptıktan sonra ikinci kurulum daha bilinçli oluyor ama maalesef ilk alınan canlılar % 70-80 oranında kaybediliyor. Olan o zavallı canlılara ve maddi-manevi emeğe oluyor.

Beğenenler: [T]182335,Sansursuz[/T][T]205394,ahmetcirali[/T]
+1: [T]10280,Reddevil[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReddevilÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 871
ReddevilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2018 12:05
Şu an ki yaşam döngümüzde hiç bir şey için araştırma yapmadan , okumdan , ne nedir 5N1K yapmadan kulaktan dolma , biraz o iş üzerinde yoğunlaşmış kişilerden sorma deneme yanılma ile yapacağımız işe başlıyoruz. Hep söylenen öğretmenlerin bile üstüne basa basa verdiği öneri OKU , okuduğumuzu anlamak , maalesef dediğim gibi günümüz şartlarında hayat çok hızlı likitide bir hayat olduğu için herkes en kısa yerden dönüp yol almak istiyor. Yaklaşık 25 yıllık bu hobiye gönül vermiş biri olarak hala bilgim %8-%10 arasındadır. Daha fazlasını bildiğimi beyan edemem , dipsiz bir kuyu bu hobi , biraz okuyup araştırsak gözlemlesek hatta yapacağımıza işe girmeden önce bir nevi staj gibi uygulamalı bir deneme süresinden sonra işe koyulup yol alsak inanın her konuda ciddi yollar alırız.

Ama maalesef her konuda geçerli ( bu benim fikrim katılmayanlara saygı duyarım ) öncelikli hedef işe hemen giriş işi yaparak öğren hataları telafi edecek birilerini bul veya paranı koy ortaya arkana bakma yolunda yürü... O yüzden hala bu mantıkla ilerlediğimiz için toprakları yetersiz olduğu halde dünyada tarımda Hollanda 1 numara , polonya ve çek cumhuriyeti akvaryum balıkları üretim ve pazarlamada 4'ncü sırada , canlı hayvan yetiştirmede toprak ve besin açısından daha az kapasiteye sahip hayvan üreticileri bizden ilerde ve bize canlı hayvan satmakta...

İşin özü biraz da BİRLİK OLMAMAKTA maalesef , herkes ÖNCE BEN gerisi ALLAH KERİM mantığında olduğu için bu kafayla 1 arpa boyu yol alamayız sevgili dostlar...

Sağlıcakla kalın...

Konuya ek birşeyler daha yazmak istedim ; forumda açılan konulara bakıyorum tartışmalar yorumlar gereksiz yere birbirini suçlamalar , sorulan soruya verilen mantıklı yanıtlara abesd-i iştikal mafya ağzı yazışmalar , hastalıklara çözümler ve hep aynı tür hastalıklar milyonkez yazılmasına rağmen ARAMA kısmından arama zahmetine giremeyip ARMUT PİŞ AĞZIMA DÜŞ mantelitesinde konu açmalar..... Uzayıp gider bu mesaj fakat tek payda da toplarsak eğer hep aynı yola çıkıyoruz O K U M U Y O R U Z ....Araştırma gereği duymuyoruz ve sürekli canlı kaybediyoruz.

Falan kişi bunu dedi , o kişi bu balıktan anlıyomuş dediğini yaptım balık kaykıldı yan yattı çamura battı.... Okey hiç birimiz süper bilgili insan olamayız lakin Allah AKIL vermiş KULLANALIM diye ... Biraz kafatasımızın içindeki o yumuşak kıvrımlı organı kullansak biraz okusak ciddi anlamda aklımıza takılan veya uygulamada çekindiğimiz şeyleri uslubuna uygun yazıp sorsak amenna...

Bu foruma üye olalı 12 yıl olmuş konular sorular sorunlar hep aynı...10 konunun nerdeyse 6 tanesi beyaz benek , forumda internette binlerce yöntemi anlatılmış hep aynı şeyler fakat çok merak ediyorum bu nasıl papaz ki her gün aynı pilavı yemeyi seviyor ?

80'li yıllarda ne balık üretimi yapan bilen ne kitap ne bu işi eğrisiyle doğrusuyla anlatan akvaryumcular vardı. Eskaza deneme yanılma ile çok balık katlettik , sora sora Bağdat bulunur lakin günümüzde artık GPS denilen bir sistem var adamın kapı numarasına kadar bulmak kolayken neden hala asfaltta sandalda küreklere asılıp tramwayı geçmeye çalışan bir akıl tutulması yaşıyoruz ben hala onu çözemedim.

Lütfen yazılarımı ukala veya felsefe yapıyor şeklinde düşünmeyin enine boyuna düşünün ; ben mi yanlış görüyorum yoksa gördüğümü sandığım şeyler mi hayal ötesi bilemiyorum.

Lafı fazla uzatmadan okuma nezaketi gösteren tüm dostlara sevgi ve saygılarımla...

Beğenenler: [T]205394,ahmetcirali[/T][T]109051,umerdem[/T][T]182335,Sansursuz[/T][T]189604,TalhaAkif[/T]
Teşekkür Edenler: [T]182335,Sansursuz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SansursuzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/01/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 378
SansursuzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2018 22:21
Tek kelimeyle mükemmel bir yazı...
Alkışlarım sizin için Nadir bey.
Konular sorular cevaplar herşey aynı..
Yarında öbür günde aynı olucak. Neler yapılmalı ne gibi önlemler alınmalı bilemiyorum. Tek bildiğim şey canlı ölümü istemiyor olmam. Benim gibi sizin gibi o kadar çok insan var ki burda. Herkes belki de bıkmıştır. Bizim düşüncemiz biraz da dışa vurum, belki de rahatlamak kimbilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReddevilÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 871
ReddevilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2018 22:38
Arda bey ; emin olun ki sadece huzursuzluk vs bu forumla sınırlı değil malesef ki. 20 yıllık Bilgi işlem uzmanıyım kendi alanımda da hergün binlerce kez aynı sorunlarla boğuştum , şu an işsizim alternatif çok şey ürettim ( fikir bazında ) organik tarım ve hayvancılıktan tutunda sanayide , geri dönüşümde her konuda araştırdım. Birşeyler yapmak istedim ve istiyorum ama hani şu söz varya ELALEM NE DER NASIL GÖZLE BAKAR , bizim derdimiz kısaca okumak ve ETİKET...

Eğer iyi bir etiketiniz varsa uzman olmanıza gerek yok ETİKETİM BU dediğiniz zaman iş bitiyor , şuan eski günlere dönüp japon balığı üretim safhalarını tekrar tekrar göz atıyorum araştırıyorum , ekonomisinden tutun da balık kaybına bakımına satışına kadar herşeyi araştırıp öğrenmeye çalışıyorum. Çoğu japon balığı konularına elimden geldiğince cevap vermeye çalışıyorum Tecrüblerime dayanarak.

Fakat emin olun ki hiç birinin değeri yok ta ki İSİM ve ETİKET yapana dek. Belki birgün bu projelerim hayata geçip bir yol alabilirsem emin olun o zaman o etiketle çok şeyler olacak. Belki inan ki içi boş şeyler bile yapsanız yazsanız ADAM BU KONUDA ORDİNARYUS PROFESÖR ABİ O DEDİYSE doğrudur denilip yapılacak belki benim hatalı bir düşüncem veya izlediğim yol birçok kişinin tankını çöpe atmasına sebep olacak. Ama kimse o pozisyonda etiket sahibini suçlamaz sadece şunu der " kesin bir püf noktası var adam salak mı bunu bize söylesin dur bakalım biraz soralım bakalım belki biz buluruz " olacak.

Tabi ki danışan dağı aşmış danışmayan düz yolda şaşmış ama hedefi olan gemiye rüzgar yardım eder olmayana değil.

Einstein'ın şu sözüne hayranım " defalarca farklı yol deneyip aynı yola çıktığını gören insan bir kez daha deneyeyim belki farklı yol bulurum diyorsa bu aptallıktan başka birşey değildir " bu sözü çok doğru söylemiş. Bakın dikkat ederseniz yine bir etiket olayından bahsettim. Demek istediğim tam da bu...

Sevgi ve selamlarımla.

Size hayatımda ilk yaptığım ( akvaryum bazlı ) aptallığı bir örnekle şöyle beyan edeyim . 8 yaşında eminönü'nde gezerken rica minnet 10 liraya içinde 3 tane japon balığı olan ufacık bir fanus içinde balık aldım , eve getirdim problem yok , aklıma düştü akvaryumlarda kum vardı bende bahçedeki kumdan 1 avuç attım ( yıkama vs yok direk ) attıktan 10 dakika sonra teleskop japon öldü , peşine suyu döktüm yeni su doldurdum camın önüne koydum , kış ayı sabah baktım balıklardan biri ölmüş , üşüdü dedik su ısıttık koyduk o da haşlandı macera bitti.

Haftaya tekrar gittim yine balık alacağım durumu aldığım yerdeki amcaya anlattım güldü , olur öyle sen yine al dedi aldık , bu sefer balıklar 1 hafta yaşadı ama başka hatalar , kime sorsak birşey bilmiyor , kitap aradım bulamadım neler neler... Sonra öğrendikki akvaryum lazım ısıtıcı lazım yem lazım hava motoru lazım neler neler.. Yavaş yavaş bakarak sorarak öğrenerek bu yollardan geldik. Bakıyorum foruma bir dünya bilgi gözün alabildiğine ucu bucağı yok ama sıkıntı okumakta tıkanıp kalıyor.

Merak ettiğim konu esasen şu : Akıllı telefon kullanmayı dünyada ilk sırada yer alarak tüketen toplum olarak japon deyip bazen küçümsediğimiz o ninja lar üretip bize satıyor ve herşeyi daha çocukluktan itibaren OKUTARAK öğretebiliyorsa bunu bizde başarabiliriz. Biraz akıl bir tutam mantık biraz ilgi alaka biraz yol yordam öğrenme sorunların hepsine tek ilaçtır.

Belki dini felsefi bir cümle olacak ama Allah ilk ayetinde İKRA = OKU diyor yarattığı ademoğluna.. Soruların tek anahtarı bu...

Selametle ve sevgiyle kalın...

Beğenenler: [T]182335,Sansursuz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir