canlı doğuran ve melek bilgi...


akvaryumsevgisiÇevrim Dışı

Kayıt: 28/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 313
akvaryumsevgisiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2009 19:21

MELEK BALIĞI (Pterophyllum scalare)

MELEK BALIĞI (Pterophyllum scalare)

Güney Amerika’nın tatlı suları anavatanlarıdır. Doğal olarak Amazon Nehri’nin Peru’daki kollarında ve Ekvator’da bulunurlar. 15 cm. kadar büyüyebilirler.

melekbaligi05.jpgEn az 100 litrelik akvaryumlarda beslenmelidirler ve akvaryumun yüksekliği en az 40 cm. olmalıdır. pH 6,5-7,5 arasında olmalıdır. 25-28°C sıcaklığı severler. bakımı biraz tecrübe gerektirir. Discuslarla çeşitli yönlerden benzerlik gösterirler. Vücutları yanlardan basıktır. Son derece zarif balıklardır ve melek balığı adını hak etmiş bir hayvandır. Seçici üretim yöntemleri ile çeşitli varyeteleri üretilmişse de en değerli olanları kırmızı gözlü olanlarıdır. Renkleri metalik maviden sarı, yeşil tonlarına kadar değişebilir. Bazılarının vücutlarında enlemesine bantlar vardır.

Cinsiyet ayırımı yapmak güçtür. Üreme dönemlerinde cinsiyetleri anlaşılabilir. Yetişkin erkeklerin alınlarında hörgüç biçiminde bir çıkıntı bulunur. Üreme zamanlarında erkeklerin üreme tüpü ince ve sivridir, dişilerinki kalın ve yuvarlak uçludur. Bitkisel ve hayvansal olarak beslenebilirler. özellikle spiriluna yosunu bunlar için ideal bir bitkisel besindir. Bunun dışında kaliteli kuru yemler yerler. Artemia, marul ve haşlanmış ıspanak yaprağı verilebilir. Doğal yaşama alanlarından akvaryumlara getirilen melek balıklarını akvaryum ortamına alıştırmak ve bu ortamda yaşatmak çok güçtür. Buna karşılık akvaryumlarda üretilmiş olan evcil ırkların bakımları kolaydır. İyi bir filtrasyon gerektirirler. Kaliteli yemler kullanmak ve düzenli su değişimleri yapmak gerekir. iyi bakıldıkları zaman 10 yıl ve daha fazla yaşayabilirler. Gençken sürü halinde yaşayan melek balıkları, cinsel olgunluğa eriştikten sonra eşleriyle beraber dolaşmaya başlarlar ve akvaryumun belirli bir bölgesini sahiplenerek Teritoryal bir davranış içine girerler. Genellikle tek eşli balıklardır. Bitkilere zarar vermezler, kumları kazmazlar.

Rasbora, corydoras cinsleri, labirent balıklarının sakin türleri, Moli, Lepistes, neon tetra ve sakin küçük çiklit türleri ile bir arada bulundurulabilirler. Ama çok küçük balıkları yiyebilirler. Bu yüzden de Lepistes ve neon tetra gibi minik balıklarla beraber beslerken dikkatli olunmalıdır. Akvaryumda stres yaratıcı, çok hareketli balıkların bulunmasından kaçınmak gerekir. özellikle kuyruk kemiren balıkların bunlarla bir arada bulundurulması sakıncalıdır. Strese girdiklerinde yemden kesilirler ve sağlıkları bozulabilir, ölebilirler. Bitkili akvaryumları severler. Discus balıkları ile bir arada bulundurulmamalıdırlar.

melekbaligi01.jpg

Melek balıkları kendi eşlerini kendileri seçerler ve belli bir bölgeyi sahiplenirler. Bu bölgeye de diğer balıkların yaklaşmasına izin vermezler. Üretim için geniş yapraklı bitkiler kullanılabilir. Bazı hobiciler üretim için 5-10 cm. kalınlığında ve 30-40 cm. uzunluğunda bir mermer parçasını akvaryuma dikine yerleştirirler. Akvaryumda bu şekilde birkaç yer oluşturulabilir. Akvaryuma alışan çift, üreme zamanı geldiğinde yumurtalarını yerleştirecekleri bir bölge aramaya başlarlar. Buldukları düz bir yüzeyi yada bir yaprağı temizlemeye başlarlar. Üreme akvaryumunun suyu hafif asitli-nötr (pH 6,0 - 7,0) ve yumuşak olmalıdır. Sıcaklık 26-28° C. Akvaryuma hava motoruna bağlı basit bir sünger filtre koymak hem suyu temiz tutmak hem de sürekli aç dolaşan yavru melek balıklarına ek bir canlı yem kaynağı oluşturmak açısından yararlı olacaktır. Sünger filtrenin üzerinde bir süre sonra yavru balıkların severek yedikleri rotiferler oluşur. Dişi melek balığı, temizlediği dik bir yüzeye 1000 civarında yumurta bırakabilir. Yumurtalar açılana kadar melekbaligi02.jpgerkekle dişi balık nöbetleşe beklerler. Mantarlaşan yumurtaları imha ederler. Bu arada şunu da belirtmek gerekir; melek balıkları genellikle ilk çiftleşme sonucunda çıkan yumurtalarını yerler fakat olgunlaştıkça bu davranışlarını bırakırlar. suyun ısısına bağlı olarak yumurtalar 48 saat içinde açılmaya başlarlar. Henüz yüzemeyen minik yavruları ağızlarında taşıyan ana-baba melek balığı, günde birkaç kez yavrularının yerini değiştirirler. 1 hafta sonra serbest yüzmeye başlayan yavru melek balıkları, ortalama 1 ay daha ana-babalarının yanında dolaşırlar. Bu sırada yavrulara artemia verilmelidir. Daha sonra (1 aylıkken) ana-babalarının yanından ayrılmaya başlayan yavrular ayrı bir tanka alınmalıdır. İyi bakıldıkları taktirde 1 yaşındayken cinsel olgunluğa erişirler.

Kılıçkuyruk (Xiphophorus Helleri) 

Canlı Doğuranlar Kılıçkuyruk (Xiphophorus Helleri)

Mollienisia helleri, Xiphophrus jalapae

Anavatanı: Orta Amerika’nın tatlı suları

Boyutlar: Erkekler kuyruk hariç 10cm, dişiler 12cm

Akvaryum suyunun özellikleri: pH 7.0-8.3, GH 10°-25°, 20°-28°Ckilickuyruk01.jpg

İnce uzun balıklardır. Erkeklerde kılıç şeklinde kuyruk uzantısı bulunur. Çeşitli renklerde ırklar üretilmesine rağmen halen en tanınmışları kırmızı renklileridir.
Cinsiyet ayrımı:
Kılıç şeklinde kuyruk uzantıları olan erkekler daha ince ve küçüktürler.
Beslenme:

Kaliteli canlı ve kuru yemler, yosun.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı:
Genelde diğer türlere karşı barışçıl balıklardır. Erkekler kendi aralarında kavgacıdırlar. Genellikle akvaryumdaki en büyük ve güçlü erkek diğerlerini ezerek hükmeder. Bu yüzden akvaryum çok büyük olmadığı sürece ya bir tek ya da saldırganlığın farklı hedeflere dağılması için en az 4 kılıçkuyruk erkeği bulundurulması önerilir.
Yüzmek için açıklıkları da bulunan iyi bitkilendirilmiş ve su dolaşımı güçlü akvaryumlardan hoşlanırlar. Salvinia, lemna minor (su mercimeği) ve pistia gibi su üstünde yüzen bitkiler yavru kılıçkuyrukların saklanmaları ve beslenmeleri için çok yararlı olurlar.
Yaşlı veya parazitlerin saldırısına uğramış dişilerin bazen cinsiyet değiştirerek erkekleştikleri görülür.
Kılıçkuyruk, sayika (cichlasoma sajica) ve ateş ağız (cichlasoma meeki) gibi orta boylu ve nispeten barışçı çiklitlerin yanında da en az 4′lü gruplar halinde beslenebilir. Ancak bu çiklitlerin yanında kılıçkuyruk yavrularının kurtulma şansları yok sayılır. Grup halinde yüzen küçük sürü balıkları bu tür çiklitlerin kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlarlar. Böylece daha az saklanıp canlı renklerini ortaya çıkarabilirler.

Üreme:
Üretimin yapılacağı akvaryum en az 50 litrelik olmalıdır. Dişiler her seferinde 30-100 arası yavru dünyaya getirebilirler. Yetişkin balıklar zaman zaman kendi yavrularını yiyebilirler. Su üstünde yüzen bitkiler yavru balıklar için sığınak görevi yaparlar. Yavru balıklar toz yemlerle ve/veya küçük canlı yemlerle bütütülebilirler

Lepistes - Poecilia reticulata, lebistes reticulatus

29 Şubat 2008 at 14:44

LEPİSTES (Poecilia reticulata, lebistes reticulatus)

Ailenin en popüler üyesidir. Ülkemizde lepistes ismi ile bilinse de yurt dışında genelliklelepistes-01.jpg guppy olarak bilinir.

Anavatanı; Barbados ve Trinida dahil, Orta Amerika’dan Brezilya‘ya kadar tatlı ve sığ sulardır. Buradan çeşitli ülkelere götürülmüş ve akvaryumlarda üretilmiştir.

En az 20 litrelik bir akvaryumda bakılması gereken lepistesler, 24-28°C sıcaklıktan hoşlanırlar. Bulundukları akvaryumun suyu berrak olmalıdır. pH 5,5-8 arasında olmalıdır. bol bitkili akvaryumlardan hoşlanırlar. Bulundukları akvaryumun su sirkülasyonunun çok şiddetli olmaması daha iyidir. Tankta düzenli su değişimleri yapmak çok faydalıdır. Haftada 1-2 kes %20-30 civarında su değişimi yapmak gerekir. Akvaryum suyuna 10 litreye 1 çay kaşığı tuz koymak, hastalıklarla mücadelede bir ön tedbirdir. Ama sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanılması tavsiye edilmektedir.

Lepistes, bir grup balığıdır. Bir tanka en az 4 birey konmalıdır. 1 erkeğe 3 dişi oranında düşünülmelidir.

Erkekleri 3, dişileri 4 cm. kadardır. Erkekleri çok renkli ve ince yapılıyken dişileri gri/yeşil renkli yada renksiz ve daha dolgundur. Tüm poeciliidae üyeleri gibi erkeklerin anüs yüzgeci gonopod şekline gelmiş ve bir üreme organına dönüşmüştür.

Beslenme konusunda sorun yaşatmazlar. Su piresi (daphnia) tubifex, sivrisinek larvalarılepistes.jpg gibi canlı yemler ile birlikte su yosunları ve çeşitli bitkisel besinleri de severek yerler. Ağırlıklı olarak bitkisel beslenmeleri daha uygun olur. Yiyebilecekleri su yosunlarından bulamazsanız bir ıspanak yaprağını 10-15 dakika kaynatıp damarlarını ve sapını aldıktan sonra ince bir şekilde kıyarak lepisteslerinize verebilirsiniz. İştahla yiyeceklerdir. Ispanak, onların sindirim sistemlerini de rahatlatır ve kabızlığı önler. Her gün değil, 15-20 günde bir ıspanak verilmesi faydalı olur.

Üretimi en kolay akvaryum balığıdır. Üremek için özel şartlar gerektirmezler. Erkekler 2, dişiler 3 aylıkken üremeye hazır hale gelirse de balığın sağlığı açısından 4-5 aylık olmadan önce erkek ve dişi balıklar ayrı tanklarda tutulması faydalıdır. Çünkü küçük yaşta üremeye başladıklarında balığın (dişi balık) vücudunda kalıcı deformasyonlar oluşabilir.

Üreme olgunluğuna gelmiş erkek balık sürekli dişileri kovalar. Bu yüzden de dişilerin sayısı erkeklerden fazla olmalıdır. 1 erkeğe en az 3 dişi düşmelidir. Eğer erkeklerin sayısı dişilerden fazlaysa erkekler tarafından sürekli kovalanan dişiler çabuk yorulacak, bitkin düşüp hastalıklara daha kolay yakalanacaktır. Erkek sayısının dişilerden az olması, sürekli kovalanan dişilere ara sıra dinlenme şansı verir.

Erkek balık dişiyi dölledikten sonra dişi balık bu 6-8 doğum boyunca erkeğe ihtiyaç duymadan doğum yapabilir. Bu yüzden de bir kez çiftleşen dişinin, erkek balıkların olmadığı bir akvaryumda 6-8 ay boyunca doğum yapması ilginç bir gözlem olmaktadır.

Dişi lepistesler ortalama olarak her ay 10-30 arasında yavru verir. İlk kez doğum yapan bir dişinin yavru sayısı 10-15 kadar iken sonraki doğumlarda bu sayı artar. Buna karşılık ilk doğan yavrular ileride iri yapılı bireyler olurlar, sonradan doğanlar ise ilk doğanlara göre daha minik yapılı olurlar.

Doğum yapmak üzere olan dişi balık, filtrasyonu iyi olan küçük ve bitkili bir tanka alınabilir. 15 litrelik bir tank bu iş için uygundur. Akvaryumun bol bitkili olması bu durumda çok faydalıdır. Çünkü lepistesler genellikle kendi yavrularını yeme eğilimindedirler. Yeni doğan yavrular içgüdüsel olarak hemen saklanma yerleri ararlar. Özellikle ince yapraklı su bitkileri yada yüzey bitkileri bu iş için çok uygundur. Yavru lepistesler bol bitkili akvaryumlarda daha iyi ve hızlı gelişirler.

lepistes%20resmi%20-%20siyah%20lepistesBitki bulamazsanız bunun yerine rafya kullanabilirsiniz. Kırtasiyecilerden alacağınız rafyayı 1 m. Kesin ve makas yardımıyla bukleler oluşturup suya koyun. Doğacak yavrular bunun içine saklanacaklardır. Rafyanın yeşil renkli olması daha doğal bir görünüm vereceği için balığın kendisini daha rahat hissetmesini sağlayacaktır.

Doğum yapmak üzere olan dişiyi başka bir tanka ayırma imkanı yoksa piyasada ucuza bulunabilen ve çok çeşitli olan yavruluklar kullanılabilir.

Yeni doğum yapmış bir dişiyi doğumdan hemen sonra erkek balıkların arasına salmamalısınız. Dişiler doğum sırasında erkekleri kendilerine çeken bir madde salgılarlar. Doğum sırasında zaten bitkin düşen dişi balık, azgın erkekler tarafından hemen kovalanmaya başlarsa dişi balığı kaybedebilirsiniz. Bu yüzden hiç olmazsa 2-3 gün özel vitamin takviyesi ile anne balığı ayrı bir yerde beslemeniz faydalı olur. Akvaryum yeterinde büyük (100 litre ve üzeri) ve bol bitkili ise, erkek balık sayısı dişi balık sayısının1/4′ü ise bu işlemi daha kısa tutabilirsiniz yada gerek duymayabilirsiniz.

Yavrular, erişkinlerden ayrı tutulmalıdır yoksa onlara yem olabilirler. 1-1,5 aylık olunca erişkin lepisteslerin yanına konabilirler. 1-2 cm. boyuna ulaşan genç lepistes, büyük lepistesler tarafından avlanamayacak kadar büyüktürler. Yavrular yeni çıkmış artemia larvaları ile beslenmelidirler. Artemia konusundan ve bu yemin nasıl hazırlandığından daha önceki konularda bahsedilmişti. İlk 1 aydan sonra her türlü kuru yemi ve yiyebilecekleri diğer yemleri genç lepisteslere verebilirsiniz.lepistes-02.jpg

Lepistesler, yakın akrabası olan bazı balık türleri ile çiftleşebilir ve bu çiftleşmelerden yavru alınabilir. Yakın akrabaları; gambusya, moli, velifera gibi balıklardır.

Hangi balıklarla bir arada beslenebilir? Moli, velifera, plati, kılıçkuyruk gibi poeciliidae üyeleri lepistesler için uygun arkadaşlardır. Neon tetra, zebra balığı, corydoras türleri, otocinclus, ancistrus, scalare ve labirent balıklarının sakin türleriyle bir arada bakılabilirler. Tank çok büyükse (250 litre ve üzeri) küçük ve sakin çiklit türleri ile beraber de bakılabilirler.

Hangi balıklarla bir arada olmamalıdırlar? Clown loach, Tetrazon gibi kuyruk kemirici balıklar özellikle erkek lepisteslerin kuyruklarını yerler. Bu yüzden bunlarla aynı akvaryumda bulunmamalıdırlar. Aynı şekilde istisnaları olsa da japon balıklarıyla da aynı akvaryumda bulunmaları sakıncalıdır. Japon balıklarının cüsseleri lepisteslerden çok daha büyük olmasına rağmen, gösterişli yüzgeç ve kuyrukları lepistesler tarafından didiklenebilir. Bunların dışında küçük balıklarla beslenen saldırgan balıklarla akvaryum ne kadar büyük olursa olsun bir arada kesinliklelepistes-03.jpg bulundurulmamalıdır.

Lepistes, dayanıklı bir balık sayılır. Çoğunlukla, akvaryum hobisine yeni başlayanlarca tercih edilir. Bakımı kolay olsa da burada önemli bir konuya değinmekte fayda var: Yurdumuzdaki yerli üretim lepisteslerde özellikle son yıllarda sıklıkla sağlık problemleri çıkmaktadır. Bu sorunların başlıca sebebi gen bozulması olabilir. Bu sebeple akvaryumdaki lepisteslerin arasına ara sıra akvaryumdakilerle kan bağı olmayan lepisteslerin salınması, gen çeşitliliğini artırmak anlamında faydalı sonuçlar verebilir. Sürekli kendi aralarında çiftleşen lepistes kolonisinde, sonraki jenerasyonlarda gen bozulmaları, renk kaybı, bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak hastalanma riski gibi durumla görülebilir.

Seçici üretim yöntemleri ile birbirinden güzel lepistes ırkları üretilmiştir. Doğal örneklerinin soluk gri/yeşil renklerine karşılık, rengarenk ve çeşitli kuyruk-yüzgeç formlarına sahip çok gösterişli ırklar üretilmiştir. Bunlardan başlıcaları; tuxedo, lirkuyruk, king, albino, çim, mozaik ırklarıdır. Bu ırkların birbirleri ile melezleşmesinde de sayısız varyete oluşturulmuştur. Sizler de kendi akvaryumunuzda değişik ırklardan lepistesleri melezleştirip değişik lepistes örnekleri elde edebilirsiniz. Albino lepistesler, diğer albino canlılar gibi bembeyaz değildir; pembe ve sarının açık tonları halindedir.

Beslenme:lepistes-04.jpg

Günde ortlama 3 kez yemleme lepistesler için öngürülen bir ölçüdür. Verilecek yem miktari beslenen balik sayisina göre degismelidir. Ancak tüm akvaryum baliklarinda oldugu gibi 5 dk içersinde bitirebilecekleri miktarda yem vermeye özen gösterilmelidir. Yoksa asiri yemlemeden kaynaklanan kirlenme ve su degerlerinde oynamalar baliklarin sagliginda olumsuz etkilere yol açacaktir

Ortalama 5 ay içersinde olgun bireyler haline geldikten sonra beslenmeye daha dikkat etmek gerekmektedir. Hiç bir zaman doygunluk hissi olmayan bu baliklarda eriskin hale geldikten sonra verilen yem miktarinda yari yariya bir oranda azaltma yapilabilir. Özellikle erkeklerin karin bölegleri siskinlik göstermesi halinde asiri yemleme yapildigi anlasilabilir.

Tuzlu su karides yavrulari (Baby Brine Shrimps),mikro kurtlar ve yumurta sarisi en besleyici yemler arasinda siralansa da lepisteslerin diyetleri çok genis bir yelpazede incelenebilir.

Canli yemler temel yaglari, yüksek besin degeri, içerigindeki amino asitler ve suda yasayabilmeleri sayesinde kirlilige yol açmamalari nedeni ile özellikle balik yemleri arasinda en çok tercih edilenler arasindadir. Ancak bu ürünleri her an bulmak imkansiz. Bu nedenle hobiciligin gelisimine, kisiler arasinda bu yemlerin paylasilmasina ve akvaryumcular araciligi ile toptan getirtilmesine olan ihtiyaç bence büyüktür.

Bunun yani sira dondurulmus kuru canli yemler ikinci planda tercih edilebilir. Dondurulup,nemden ayristirilip paketlendigi için besin degerinin nerdeyse tamamini koruyabiliyorlar. Pul yemler de en az dondurulmus kurutulmus yemler kadar besin degeri zengindir. Pul yem tercih ederken dikkat edilecek sey içerigindeki vitamin katkilaridir.

Dana Yüregi - Temizlenmis,snirlerinden ve derisinden ayrilmis,sarimsak eklenerek rendelenmis dana yüregi küçük parçalar halinde dondurulup yem olarak verilebilir. Özellikle ucuz bir ürün olmasi nedeni ile yavrularin beslenmesinde tercih edilebilir.lepistes-05.gif

Kan kurdu - Seyrek araliklarla besleyici degerinden dolayi verilebilir

Beyaz Kurt

Sivrisinek Larvasi - Su birikintileri üzerinde gördügümüz bu larvalar en kolay ve en dogal lepistes yemi olarak düsünülebilir.Dogal ortamlari düsünücek olursak lepistesler ve benzeri baliklar sivrisinek islahinda kullanilmak amaci ile beslenebilmektidir.Evin disinda yada balkonda küçük kaplar içersinde dere yada göl suyu ile asilanmis su yardimi ile bu larvalari elde etmek son derece kolaydir.Ancak detaylara burada girmeyecegim.

Dondurulmus Plankton

Tubifex - Son derece besleyici olmasina ve baliklarin büyük bir istahla tükettigi besinlerden olmasina ragmen akvaryuma temizlenmeden konulmamalidir.Bu canlilar genelde atik sularin döküldügü su yataklarinda yada dere agizlarinda yasadigi için tasidigi bakteriler ölümcül rahatsizliklara neden olabilir

Alg - Günes gören yüzeylerde olusan yesil algler lepisteslerin ihtiyaç duyduklari B,C,D,E vitaminleri almalarina olanak saglar.Bu nedenle akvaryum içersinde yapilamasa bile dis ortamda suni olarak yosunlandirilmis kayalar dönem dönem akvaryum ortamina yerlestirilerek baliklarin kayalar üzerindeki algleri toplamalari saglanabilir

Spiriluna - Zengin protein,besleyici asitler,A ve B vitaminleri,demir ve kalsiyum ihtiva etmesi nedeni ile deri hastaliklarindan korunmalarina, renklerinin daha parlak ve canli olmasina ve baliklarin yüzgeçlerinde olusabilecek rahatsizliklara karsi koymasina yardimci olacaktir.

Pul Yemler - Çok genis bir yelpazesi olan pul yemleri seçerken dikkatli olmak lazim.Içerigindeki hayvansal ve bitkisel proteinlerin yani sira eklenen vitaminler seçimlerimizde bize yol göstermelidir.

Latince Adı: Xiphophorus xiphidium

Habitatı ve Anavatanı: Meksika

Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul. Hemen her tür yemi yerler.

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

Yüzme Seviyesi: Orta

Cinsiyet Ayrımı: Dişilerde gonopod bulunmaz.

Üreme: Canlı doğururlar. Yavrular yenilmemesi için bol bitkili bir tankta üretim yapılmalıdır.

Sıcaklık: 18-25 °C üretimde 22 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 5.5 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 50 lt

Su Sertliği: 15 - 25 °d üretimde 20 °d

pH: 7.2 - 8.2 üretimde 8.0

Zorluk Seviyesi: 1

Genel Yorum: Soğuk suda yaşayabilen plati türlerindendir.Oldukça barışçıldırlar.

Bilgilerin Açıklaması


Davranış Biçimi: Balıkların karma tanklardaki davranış biçimidir. Üreme döneminde hemen her canlının daha saldırganlaştığını göz önünde bulundurmak gerekir.
Yüzme Seviyesi: Balığın doğal şartlarda nerede yüzdüğü ile ilgili bilgidir.
En Fazla Büyüdüğü Boy: Balığın geldiği en büyük boydur. Genellikle bu boya gelmesi zorken, bazı bireylerin bu boyu geçtiği de görülebilir.
En Az Akvaryum Hacmi: Balığın karma tankta rahat yaşayabilmesi için gerekli minimum hacimdir. Üretim tankları gibi 2 balığın bulunduğu durumlarda daha küçük tanklar kullanılabilir. Sırasıyla; balığın ortalama boyuna, hareketliliğine ve narinliğine bakılarak değerlendirilmiştir.
Zorluk Seviyesi: 1 en kolay, yeni başlayanlar için uygundan. 5 en zor, sadece uzman akvarisltere uzanan balığın akvaryum şartlarında beslenmesini zorluğu ile ilgili

Yorum ( 0 ) :: Yorum yaz! :: Bağlantı

  • 10/1/2008 - VELİFERA (Poecilia velifera)
  • Kategori: AKVARYUM

    VELİFERA (Poecilia velifera)  

    Molinin çok yakın akrabası olan bu balık, aslında irice bir cins molidir. Bazı özellikleri ile molilerden ayrılır.

    Anavatanı Orta Amerika'nın tatlı ve yarı tuzlu suları olan velifera, ırmakların denize döküldüğü yerlerde yaşadıkları için tuzlu suya da adapte olmuşlardır. Bu yüzden bulundukları akvaryumun suyuna 10 litreye 2-3 çay kaşığı tuz (kaya tuzu) atmak gerekir.

    Erkekleri 6, dişileri 8 cm. civarındadır. Erkekleri gonopodları sayesinde dişilerden ayrılır. Ayrıca erkeklerinin yelken gibi son derece gösterişli sırt yüzgeçleri vardır. bu sırt yüzgeçlerinin düzgün gelişebilmesi için yüksek bir akvaryuma (en az 40 cm.) ihtiyaç duyarlar, aksi halde sırt yüzgeçleri gelişemez.

    24-28°C sıcaklığı severler. pH 6-8 arasında olmalıdır. Bol akıntılı suları severler. En az 80 litrelik ve yüksekçe (40 cm. ve yukarısı) bir akvaryumda bakılmaları gerekir. Bol bitkili akvaryumlardan hoşlanırlar. en az 5-6 bireylik bir grup halinde bakılmaları önerilir. Bakımı biraz tecrübe gerektiren bu balığın üretimi kolay olsa da diğer poeciliidae üyelerine göre daha zordur.

    Velifera, bitkisel ağırlıklı beslenir. Tıpkı moli gibi spiriluna yosunu başta olmak üzere yenilebilen her türlü yosuna bayılırlar. Yemleme konusunda sıkıntı yaşatmazlar. Bunlara da yosun bulunmadığı taktirde haşlanmış ıspanak yaprağı verilebilir. Bunun dışında kaliteli kuru yemleri de reddetmezler.

    Veliferanın üretimi diğer poeciliidae üyelerine göre biraz zordur. Dişiler 2 ayda bir ortalama 10-50 arasında yavru dünyaya getirir. Yavruları oldukça iridir. Kendi yavrularına zarar vermezler. Bulundukları akvaryumda başka türden balıklar yoksa doğum yapmak üzere olan dişiyi ayırmaya gerek yoktur. Eğer bulundukları akvaryumda başka türden balıklar varsa doğum yapmak üzere olan dişiyi 20 litrelik bir tanka almak gerekir. Moliler gibi bunlar da yavruluklarda üretilmemelidirler; ölü doğum olabilir, yavrular erkek doğabilir ve hamile balık stresten dolayı kaybedilebilir. 6 aylık olduklarında üremeye hazır hale gelirler.

    Veliferaların da çok çeşitli varyeteleri geliştirilmiştir. Bunlardan başlıcaları; altın (sarı), turuncu, gümüş, dalmaçya, balon velifera cinsleridir. Balon molilerde olduğu gibi balon cinsi veliferalar da laboratuarlarda üretilmiş mutasyon balıklarıdır.

    Erkekleri, hemcinslerine karşı oldukça saldırgan olan veliferalardan akvaryumda sadece bir tane erkek bulundurulması gerekir. Aksi taktirde baskın erkek diğer erkekleri hırpalar, ölümlerine sebep olabilir. Akvaryum 100 litreden büyükse ve bol bitkili ise birden fazla erkek bulundurulabilir. Bu durumda şiddetin dağılması için 4 erkek koyulabilir.

    Yakın akrabaları olan bazı balıklarla melezleştirilebilir ve yavru alınabilir. Veliferaların en yakın akrabası molilerdir. Moli-velifera melezi balıkları inanılmaz derecede gösterişli balıklar olduğu bilinmektedir. Bunun dışında da lepistes ve gambusya da yakın akrabaları sayılabilirler.

    Hangi balıklarla bir arada beslenebilir? Moli, lepistes, kılıçkuyruk, plati gibi poeciliidae üyeleri ile bir arada bakılabilirler. Küçük çiklit türleri, labirent balıkları, labeo balıkları ile bir arada bulundurulabilen veliferalar corydoras türleri, otocinclus, ancistrus, vatoz, tetra türleri, rasbora, zebra, danio gibi balıklarla da barış içinde yaşayabilirler.

    Hangi balıklarla bir arada olmamalıdırlar? Saldırgan balık türleriyle bir arada olmamalıdırlar.

    Yorum ( 0 ) :: Yorum yaz! :: Bağlantı

  • 10/1/2008 - MOLİ
  • Poecilia schenops

    Erkek%20blackmoli

    Moli cinsleri bircok renkte bulunurlar. En cok rastlanan turlerden biri blackmoli denilen siyah renkli molidir. Bu baliklarda siyah renk adeta kadife gibidir, fakat malesef balik yaslandikca renk solmaya baslar.

    Dogada denize dokulen nehir ve irmaklarda bulunduklarindan, hafif tuzlu suya alisiklardir. Bu nedenle akvaryumlarina az miktarda tuz eklenebilir. Hatta yavas yavas tuz oranini artirarak bu baliklari deniz akvaryumunda bile bakabilirsiniz. Bazi deniz akvaryumu olanlar molileri ilk balik olarak akvaryumlarina koyar taaki filtre 100% calisana kadar. Ben sahsen senelerdir bircok cesit moli besleyip urettim, ve su an 100'e yakin black moli yavrusu buyutmekteyim, ama ben tuz kullanmamayi tercih ediyorum.

    Molilerin bitkisel yiyeceklere gereksinimleri vardir. Canli yemleri yedikleri halde, fazla canli yem vermek onlarin yararindan cok zararina olur. Japon baliklari icin hazirlanmis, ve diger bitkisel agirlikli pul yemleri istahla yerler.

    Blackmoli%20cifti

    Uretmek icin disi baligi ayri bir bitkilendirilmis akvaryuma almak en yararli olur. Canli doguranlar icinde moliler yavrulama hucrelerine karsi en hassaslaridir. Disi baligi yakalayip yavrulama hucresine koymak cogu zaman disi baligin yavrulamadan once olmesine yol acar. Sahsen bende akvaryuma ilk basladigim gunlerde tek tuk molileri yavrulama hucresinde uretmeyi basardim, ve suphesiz size baskalarida bu isi basardigini soyleyecektir. Fakat istisnalar kaideyi bozmaz

    Yorum ( 0 ) :: Yorum yaz! :: Bağlantı

  • reticulata 6cm.






    Köken: Orta Amerika
    Cinsel Özellikler: Erkeklerde belirgin cinsel organ,büyük sırt yüzgeci.
    Beslenme: Kolay.
    Yem: her tür.özellikle bitkisel.
    Üretme: kolay.
    Üretme Yöntemi: canlı doğuran.
    Su: Her tür,lt başına 1 çay kaşığı tuz.
    pH: 7,3
    Isı: 25˚C
    Tank Tipi: Barışçıl
    Yüzme Seviyesi: Her seviyede
    Özel Gereksinim: Bitki



    Canlı doğuranların diğerlerinde olduğu gibi platy de yeni başlayanlar için ideal balıklardır.

    Platyler akvaryumlara girdikleri yıllardan bu yana bir çok varyetesi üretilmiş şirin akvaryum balıklarıdırlar.Bu varyeteleri canlı doğuranlar sayfalarımızda bulabilirsiniz.

    Platy besleyenler bilir;bu balığa bakıp ta üretmemek neredeyse imkansız gibidir.diğer canlı doğuranlar gibi bitkisel beslenmeyi severler ve kısa bir sürede 1 çiftten bir çok platiniz olabilir.


    This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 600x480 and weights 181KB.








    ckas9999%20isimli%20Üye%20şimdilik%20offline%20konumundadır  

     
    akvaryumsevgisi2009-01-10 19:26:02

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    sheldowÇevrim Dışı

    Kayıt: 27/12/2008
    İl: Istanbul
    Mesaj: 169
    sheldowÇevrim Dışı
    Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2009 19:22
    Gerçekten çok yararlı bilgiler içeren bir konu olmuş.Paylaşım için teşekkürler.

    +1: [T]133920,osmnunlu[/T]

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir