CANLI DOĞURAN TÜRÜ / DOĞUM ÖNCESİ VE SONRASI


berkeerdinçÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2015
İl: Kirklareli
Mesaj: 5
berkeerdinçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2015 01:02
Buyazımızda Canlı Doğuran türlerinin en çok merak edilen ve sürekli sorulansorularına çözüm bulmaya çalışacağız. Öncelikle en çok beslenen Lepistes,Platy, Kılıçkuyruk ve Moli gibi canlı doğuranları besleyen arkadaşlar bu konudabir daha soru soramayacak hale gelecektir ümidiyle güzelce takip etmeleriniistiyorum.
Tümcanlı doğuranlar için kullanılan "canlı doğuran" tabiri aslında doğrudeğildir. Hepsi yumurta yaparlar fakat yumurta anne karnından (batından) dışarıatılırken olgunlaşmış olan yumurta kasılma esnasında yırtıldığı için yavruiçinden canlı bir şekilde çıkar ve direk olarak doğmuş gibi kabul edilir.

CanlıDoğuranların Cinsiyet Ayrımı
Tümcanlı doğuranların erkeklerinde arka yüzgeçleri ile ön alt yüzgeçlerinin ortanoktasında anüs kısmı ile baş kısmı arasında üç parça yüzgeçimsi bir organı(gonopod) mevcuttur. Erkekler her zaman dişilere göre daha gösterişlidir vedaha küçük yapıya sahiptirler.. Dişilerde ise anüs ile baş kısmı arasındanormal bir alt yüzgeç bulunup gösterişten uzaktırlar.. Erkeklere göre daha iriyapıya sahiptirler. Anüs kısmı ile kuyruk yüzgecinin arasında koyu renkli birbölge bulunur..

CanlıDoğuranlar hamile midir sorusunun cevabı
Erkekgörmüş tüm canlı doğuran dişileri eğer kısır değillerse mutlaka hamiledirler..Dişi canlı doğuran türleri erkeklerin spermlerini (döllerini) vücutlarındatutabilme özelliğinden dolayı üç-dört kez doğum yapabilmek kabiliyetinesahiptirler.. Yani bir kez erkek gören tüm canlı doğuran dişileri hamiledir.

Nezaman doğum yaparlar
Genelde 35-60 gün arasında türüne göredoğum yaparlar. Lepisteslerde 35-40 gün ara ile doğum yapabilirlerkenveliferada 60 günü bulabilir. Platiyerde 50 gün civarı doğum yapanlar vardır.

Doğumunyaklaştığını nasıl anlarız?
Doğumyapacak olan dişi sürekli sıkıntılı gibi davranır. Bir köşeye geçipyüzgeçlerini hızlıca sallar. Kendini sabitlemeye çalışır. Erkekler tarafındansürekli olarak salgıladığı sıvıdan dolayı kovalanırlar. O yüzden de aşırı stresyapabilir. Yakalamaya çalıştığınızda dibe doğru kaçarak kuma gömülmeye kadarçalışabilir. Sürekli gizli bir yerler aramaya çalışır. Mümkün olduğu kadardinlenecek yer arar. Hızlı nefes alır verir.. Arka kısmındaki koyu kısımdanyavruların gözleri görünebilir. Bazı türlerde (albino renklerine yakın dişiler)bir çok yavru arka kısımda rahatlıkla görünebilir. Karnı aşırı şişmiştir. Hattakamburlaşmış durumdadır. Arka kısmındaki koyuluk balık düz durduğunda başhizasını geçmiş ise balığın doğumu oldukça yakındır. Bu şekildeki anaç dişiyiyavruluğa alabilirsiniz. Veya bitkili akvaryumunuz var ise bitkilerin içindedoğum yapmasına müsaade edebilirsiniz.

Dişilerkendi yavrularını yerler mi?
Evet tecrübesiz bir anne doğurduğuyavruyu yeme eğilimi gösterir.. Bunu engellemenin yolu ya bitkilerin içindedoğumuna müsaade etmek yada yavruluğa alınmış anneye yem vermek.. Çok az yemvererek yavru yeme eğiliminden kurtarabilirsiniz.

Doğumdanelere dikkat edilmeli?
Anneilk doğumunu gerçekleştiriyorsa çok stres yapabilir.. Eğer anneyi yavruluğaalmışsanız burun ve ağız kısmını sürekli olarak sağa sola sürtecektir. Eğerdoğum başlamış ise önce geriye doğru kuyruğunu diker ve hızlı nefes alıpverecektir. İlk yumurtayı dışarı atmadan önce kasılmaları olabilir.. Titremelersıklaşır.. İlk kez doğum yapacak olan anneden fazla bir yavru beklemeyin.. 5ila 15 doğum yapabilir.. Ölü doğumlar normaldir. Sakat doğumlarda olabilir..Kuyruğu ve kafası birbirine yapışık yavru çıkabilir. Sağlıklı yavrular hemenyüzmeye başlayacaktır. Bir süre sonra dibe çökebilir, sorun yok normaldir.

Yenidoğan yavrular nasıl beslenmeli?
Yavrularaeğer imkanınız var ise artemia ile besleyin. Eğer elinizde artemia yoksa veyaçıkartma imkanı bulunmuyorsa veya artemia elde edebilecek durumda değilsenizmeraklanmayın. Yeni doğan yavrular ilk gün yem yemeselerde olur.. Problemetmeyiniz. Elinizdeki kaliteli pul yemleri un haline getirip yavruluktakiyavrularınıza atabilirsiniz meraklanmayın hepsi yiyecektir.

Canlıdoğuranlarda doğum sonrası annenin durumu?
Mümkünseyavrulukta veya ayrı bir yerde 1 gün ana tanka salınmaması uygun görülür..Çünkü aşırı yorgun olan anne dinlenmek isteyecektir. Ana tankta ise erkekleranneyi rahat bırakmayacağından dinlenemeyecektir. O yüzden 24 saat annenindinlenmesi en doğru olandır.

Canlıdoğuran yavrularını yeme ihtimali yüksek canlılar hangileridir?
Melekler: Yerigeldiğinde çok süratli bir şekilde yavru avlayan dişli bir balıktır.Kendisinden küçük ve kovalayabileceği tüm yavruları yerler
KılıçkuyrukErkekleri : Butür canlı doğuran olmasına rağmen kendi yavrusunu dahi yiyebilir. Doğum yapılantankta yavrular yavrulukta değilse hızlı bir şekilde yavruların eksildiğinigörebilirsiniz
TetraTürleri : Neonve Rasbora tetralar hariç tüm tetra ve tetrazon türü balıklarınız canlı doğuranyavrularını hızlı bir şekilde tükecektir.
Açkalmış balıklar : Tümbalıklar eğer aç kalırsa yavruları yerler.. O yüzden yavru bulunan tanktamutlaka düzenli yemleme yapılmalıdır.
Karidesler: Ölmüşveya yakalayabildiği hasta (ölmek üzere) yavruları çok hızlı bir şekildetüketirler.
Vatozlar : Ölen ve yakalayabildiğihastalanmış tüm balıkları tüketen balıklardır.

Beğenenler: [T]174959,jodeykik[/T][T]164245,Ayhankose[/T][T]195603,Aesezener[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir