Bricardilerim sorun oldu..


smilesÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2006
İl: Ankara
Mesaj: 39
smilesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2006 10:10
Arkadaslar,
80*50*50 boyutlarındaki akvaryumuma 2 gun once fiyatı uygun geldigi icin ( ya da bana oyle gelmis olabilir.:) ) 2 tane Brichardi aldım. Bu hobi de yeniyim. Açıkcası hoşuma gittiler diye aldım ama..İki problemim var
İlki;
Erkek - Dişi diye verdi akvaryumcu bunları ama sitede şöyle bi dolaştım da sanırım bu anlamda kandırılmışım. Her ikiside 5-6 cm boylarında ( boyları eşit). Dişiler biraz daha küçük oluyolarmış.
Diğer problemim ise;
( ki bu daha önemli bir problem benim için)
Akvaryumdaki Calvuslarıma ve Leptosomalarıma pek huzur vermiyo bu balıklar.
Ne dersiniz? Alışmalarını beklemeli miyim? Yeni saklanma yerleri ( mesela lale mercanı v.s.) ile diğer balıkları korumaya mı almalıyım?
Yada götürüp (emiim ki aldığım fiyatın 5'te 1'ine ) geri mi vermeliyim..:(
Lütfen yorumlarınızı yazınız.
Zafer ACAR
Ankara
SaRCoPhiLiuS2006-12-12 22:43:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2006 10:18

Diğer konularda bir fikrim yok ama geri verirseniz düşündüğünüz başınıza gelebilir. Ben yeniyken bana Japonların yanına flower horn vermişti akvarumcu geçinirler demişti ama tam bir terör hemen ertesi gün geri götürdüm ama gerçekten düşük fiyata geri almıştı sadece 1 gün ve akvaryumcu tavsiyesine rağmen resmen gözümün içine baka baka kazıkladı beni bende mecbur kazıklandım yapcak bişe yoktu. Sizde şayet anlaşamıyorlarsa 5 te 1 fiyatına da olsa geri vermelisiniz bence onların kavgasını izlemekten dah iyidir.Üzgün


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

koyuÇevrim Dışı

Kayıt: 02/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 386
koyuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2006 09:42

Öncelikle merhabalar,

Bricardiler, akvaryumun taban kısmını, kuma yakın seviyeleri kullanırlar ve aşırı bölgeci hayvanlardır. Dikkatli baktığınızda hem alt hem üst çenesinde 2 şer tane olmak üzere 4 adet canin dişleri olduğunu göreceksiniz ki, bu dişleri bölgelerini korumak hususunda çok iyi kullanırlar . Bildiğiniz üzere calvuslar da akvaryumun alt bölümünü kullanırlar. İyi kayalıklandırılmamış ve geniş olmayan bir akvaryumda bu iki türün bir arada yaşamasının problem yaratacağı kanısındayım.

Leptosomalar akvaryumun orta ve sıklıkla üst bölgelerini tercih ederler. Forumu araştırdığınızda daffodil ve bricardilere akvaryum arkadaşı olarak en çok bu tür önerilir. Yine de bricardilerin bölgesine girmeye çalışan leptosomalar agresif bir tutum ile karşılaşacaklardır.

Şimdi sizin probleminize gelecek olursak, akvaryumunuzda kaç adet calvus ve leptosoma var bilemiyorum ama; bölge edinmek amacı ile bricardi ve calvuslar arasında yaşanan kavgalar olağandır. Benim tavsiyem akvaryumunuzda birbirinden bağımsız kayalık bölgelerin sayısını ve kabuk sayısını artırmanız. Calvus saldıran rakibine yan dönerek pullarıyla kendini savunur fakat, bu savunmanın bricardinin canin dişlerine ne kadar dayanabileceği hususunda bir şey söyleyemeyeceğim. Ayrıca, bu saldırıları kayalıklar oluşturarak çözüme ulaştıramazsanız; calvus kendini ne kadar korursa korusun akvaryumda stresin bitmeyeceği aşikar.

Gelelim leptosomalara, genelde küçükken suyun alt bölgelerine sıklıkla inen bu tür büyüdükçe suyun üst bölümüne çıkıyor. Balıklarınızın boyu ve yaşı hakkında bilgi sahibi olamadığımdan bunu yazdım. Fakat, leptosomaların hız ve çeviklikleri ile bricardi saldırılarından calvuslardan daha az etkilenecekleri kanaatindeyim. En azından, kendi akvaryumumda gözlemlediğim; leptosomaların, üzerlerine yapılan pikelerden ustalıkla sıyrılabildiği.

Cinsiyet konusunda ise; aynı batın yavrulardan daha hızlı gelişip büyüyenin erkek daha ufak kalanların ise dişi olduğu bir gerçektir. Yanlız, sizin balıklarınıza bu kıstası uygulamanız için; yavruların aynı batın ve aynı bakım şartlarıyla büyümüş olduklarınızı bilmeniz şart. Öte yandan, 5-6 cm boyundaki balıklar yavaş yavaş cinsel olgunluğa erişiyor demektir ki, biraz daha zaman geçince aşağıda verdiğim linkdeki resimlere bakarak  cinsiyet ayrımı yoluna gidebilirsiniz.

http://www.akvaristler.org.tr/forum/showthread.php?t=1415

Yazımı yine çok uzatmışım, tüm değerli arkadaşlarımdan özür dilerim. Umarım sorununuza en kısa zamanda çare bulursunuz.

Saygılar, selamlar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İSTAVRİTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1263
İSTAVRİTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2006 10:14

 

Özgür Akgül Bey bence çok güzel açıklamışsınız, uzun lafın kısası diyerek geçiştirmemişsiniz, sanırım bu bilgiler Zafer Bey içinde açıklayıcı olmuştur, çünkü ben kendi adıma bu tür açıklamaların, uzunda olsa bana çok fayda getirdiği kanısındayım bu siteden çok şey öğrendim ve öğrenmeye de devam ediyorum,

Saygılar, herkeze sağlıklı balıklar, 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eeremreÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 817
eeremreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2006 10:28
Özgür beyin eline sağlık detaylıca açıklamış. Birkaç ilave yapmak istedim. Leptosoma her ne kadar çevik olsa da çekirge kaç kere sıçrayabilir. 100 sefer kaçsa birinde bricardinin darbesine maruz kalsa o an ölebilir. O yüzden riskli. Bir diğer noktada ise daffodil ve bricardilerde diğer Tanganyika chiclidlerine nazaran, dişi erkek arasında ciddi anlamda boy farkı olmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

koyuÇevrim Dışı

Kayıt: 02/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 386
koyuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2006 11:17

Uğur ve Emre Beyler; düzeltme, ekleme ve olumlu görüşleriniz için teşekkür eder , sağlıklı balıklar dilerim.

Saygılar, selamlar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgao2000Çevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2005
İl: Ankara
Mesaj: 2284
tolgao2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2006 11:57
Kayalıkları ne kadar arttırırsanız arttırın calvuslar tamamını hakimiyetleri altına almaya çalışıyorlar ve diğer kayalık balıklarına hayatı zindan ediyorlar, Ben düzenli olarak akvaryum kaya eklemeye başladım keza leleupiler ile sürekli savaş halindeler ancak her eklediğim ve oluşturduğum kayalık ve mağaraları calvuslar denetimi altına almaya çalışıyor ve leleupileri uzaklaştırıyor, yani bir adet mağarayı ev edinmiyor civardaki birkaç kovuğu da savunmaya çalışıyor.

Hadi leleupileri uzaklaştırabiliyorlar ama Brichardiler için aynı şey söz konusu değil, ben parmak kadar brichardilerin yumruk gibi frontosları perişan edişine şahit oldum, tavsiyem çok güzel balık olmalarına karşın akvaryumdan uzaklaştırmanız olacaktır..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

smilesÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2006
İl: Ankara
Mesaj: 39
smilesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2006 01:20
Herkese paylasimlarindan dolayi tesekkur etmek istiyorum.
Brichardiler benim icin bir talihsizlikti. 2 gun once aldigim yere goturup iade ettim. Ama bu talihsizlik bir leleupi disi baligima sebep oldu. Sanirim brichardiler tarafindan olduruldu.
Cok kisa zamandir bu hobinin icerisindeyim.
Ve sunu anladim ki her akvaryumcuya yada daha dogru bir deyisle akvaryumcunun her soyledigine itimat etmemek gerekiyor.
benim artik tercihim iki cins balikta.Calvus ve leptosoma.
Herkese tekrar tesekkurler..
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir