Boşuna mı para veriyoruz?


Barbarossa42Çevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2009
İl: Konya
Mesaj: 1740
Barbarossa42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2011 10:29
Çok güzel ve yerinde bir konu olmuş. Çoğu kişi malesef en iyisini yapmak için bir hevesle giriştikleri bu hobide ciddi masraflar yapıyorlar.
 
Bence karşılaşılan temelde iki sorun var. İlki, akvaryumların kapasitesine göre canlı türüne ve sayısına karar verilmemesi, balıkların neredeyse kuyruk kuyruğa yüzmesinin "güzel" olarak algılanması. İkincisi ise sadece çeşitli renkler olsun diye uyumsuz ve agresif türlerinde olmayacak şekilde beslenmesi. Ayrıca bakım ile ilgilide yanlışlar var tabi. Mesela 150 litrelik bir akvaryuma saatlik 1500 L debili iç filtrelerin verilmesi gibi. Ancak bu yanlışlar genellikle akvaryumcuların, tecrübesiz hobicileri etkilemesi ile oluyor. Tabi, texasa green terror, green terrore akara blue diyen akvaryumcuların da herşeyi bilmesi pek normal değil, zaten.
 
Ben gerekli bakımları (yeterince) yapılan ve canlı yükünün fazla olmadığı bir akvaryumda, balık ölümlerinin olmayacağına inanıyorum ve her akvaryumda birşekilde az da olsa en azından fazla bakıma ihtiyaç duymayan bitkilerle desteklenmesini gerekli görüyorum, hayat döngüsünün tam olması için (en azından yosunlarla ).
 
Konuyu dağıtmadan esasa gelecek olursak, 300 litrelik akvaryumumda iç sump kullanıyorum. İçinde sünger ve biyolojik filtre malzemesi ve az miktarda da elyaf var. Çok memnunum. Öyleki, GT çiftimden aldığım yavrular bile canavar gibilerdi ve hiç ölüm olmadı. Bence dış filtreye karşı çok güzel bir alternatif. Ayrıca sızma vb gibi sorunlarda yok, çünkü zaten tankın içinde çalışan bir mekanizma.
 
Kum konusundaki eleştirilere katılmıyorum, geçmişte midye kırığı ile aldığım bitkilerin kökleri çürüdü. Eğer anubias türü bitkilerden bahsediliyorsa, o ayrı tabi. Ama bitkili bir akvaryuma eğer para bağlamak istemiyorsanız, en mantıklısı dere kumu. Yakınlarda bir dere yatağı varsa, bedavaya bile alınabilir. Ama midye kırığı gibi bir (yapay) kumla göz alıcı bir bitkili olabileceğine inanmıyorum. Bitki kumları oldukça pahalı olan ama aynı zamanda en ideal çözüm.
 
Isıtıcı konusu ayrı bir mesele. Mesela kaloriferli bir evde, çok güçlü bir ısıtıcıya gerek kalmayabilir. Bu da markalardan doğabilecek farkın ihmal edilebilir derecede azalmasına neden olabilir, belki.
 
Su sertliği, eğer diskus gibi türlere bakılmıyorsa bence sorun değil. Diğer türler bunlara zaten uyum sağlayabiliyor. Suya da ilave para verecek olursak, zaten bu hobi içinden çıkılması zor bir hale gelir. Balıklar musluk suyuna alışıksa, bu konuyu deşelemek sadece vakit ve nakit kaybı, bence. Diğer bir mesele sudaki kalıntı klor. Klor giderici kullanmadım, ilk kurulum haricinde, kombiden gelen ılık suyu doğrudan tanka veriyorum, çünkü dinlendirmek için yerim yok. Şükür, şu ana kadar hiç bir sorunum olmadı.
 
Ben su değişimini gerekli görenlerdenim. Çünkü amonyak veya organik azot, nitrata parçalandıktan sonra tankınızda nitrat birikmesi olabilirki bu da ölümcül olur. Ama buna karşı çözüm oldukça basit, sürekli su değişimi (%10 oranında) hem suyu taze tutar hem de kirliliği dengeler. Bitkili tanklarda bu daha seyrek olabilir. Burada temel amaç, sudaki besin elementlerini sürekliliğini sağlamak. Ayrıca su değişimi, akvaryum su mercimeği gibi bitkilerle desteklenirse, azaltılabilir (eğer balıklar için mineral takviyesi olursa, maden suyu ile mesela, gerek kalmayabilir). Ama dengeli çalışan ve dışarıdan sadece yem takviyesi ile işlerin yürüğü bir tank için ciddi bir tecrübe birikimi gerekli. Eğer anubias türü bitkiler varsa, belki nitrat yine düşük seviyelerde kalabilir. Bitkisiz bir tankta nitrat sürekli artacaktır. Çünkü denitrifikasyon için, yani nitratın azot gazına dönüşümü, ancak serbest oksijenin hiç bulunmadığı ortamlarda olurki, o da akvaryumda zaten mümkün değil.
 
Özetle, bu formun amacı tecrübe paylaşımı, ve bence hem canlı sağlığı hem de minimum harcama ile en yüksek verimin elde edilebilmesi için çok güzel bir paylaşım aracı. Ama hata kaynağı insan olunca, kimi önce konuları teker teker okur, kimi hiç okumadan onlarca başlığın üzerine olmadık birşey için adeta teyit ister gibi bir soru soruyor.
 
Ayrıca ithal akvaryumların kompaktlığı örnek alınarak, çok güzel yerli tanklar üretilebileceğini, olmasa bile özel yaptırtılabileceğini düşünüyorum. Forumda bazı tank örnekleri, bunlar için ideal.
 
İyi hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Aoki54Çevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2013
İl: Sakarya
Mesaj: 19
Aoki54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2013 00:56
Sevgili üstadım,batasay.

Yazmıs olduğun bu aklı basında yorumun için tesekkür etmek istedim,istedim çünkü biz yeni baslayanlar olarak söylenen ve yönlendirilen her neyse zarar görmemek ve fire vermemek adına uygulamak zorunda hissediyorduk kendimizi.
Forumda sürekli onu alın,bunu alın şunu yapın diyenlere denk geldim,gelmekteyim de lakin.
Bu yazmıs olduğun yazıyla daha sağlıklı düşünme şansına sahip olduğumu söyleyebilirim.

Diyeceğim o ki,yönlendirilme yapılacaksa;Mümkünse tarafsız ve objektif olsun seninkisi gibi..
Teşekkür ve saygılarımla...

Aoki542013-09-25 01:28:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

suphi_navloÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2012
İl: Usak
Mesaj: 214
suphi_navloÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2013 10:56
Gerçekten böyle bir konuya değindiğiniz için sizi canı gönülden tebrik ediyorum. Ben öğrenciyken başladım bu işe ve  ucu bucağı yok. İnsanlar hagen alın, salınım yapmayan kum alın, içerisinde demir olduğundan bitkilere yararlı olduğu vs. yazılıyor ama hiç bir faydası yok. Sadece şunu gördüm. Küçük çaplı kumlarda bitkinin kök gelişimi zorlanıyor. Şu anda 200 lt lik bir akvaryum kurma çabasındayım ve eski hatalarımın hiçbiri yok. Eğer temin etmede sorun yaşamazsam bütün gübreleri kendim yapmayı düşünüyorum. 1 gübre için 10 tl gerçekten çok heleki maliyetine bakacak olursak.

 Su düzenleyici saçmalık. İçerisinde ağır metal tutucular var sadece ve ne işe yaradığı belirsiz. Yıllardır su düzenleyici kullanmadım ama sudaki ağır metallere ne oldu ? Dinlendirince uçmadılarsa gereksiz olduğunun ıspatıdır.

Seachemin ürünü Excel, bir dezenfektandır. Hatta insanlarda kullanımı mevcut. Yararlı zararlı bütün bakterileri öldürür. Seçim yapmaz. Fiyatı nedir ? Kimyacılardan 1000 ml %50  saf halini 5-10 tl ye alabileceğiniz bir üründür. Bizim akvaryumumuzda kullandığımız yoğunluğu %1.5-2. Forumdaki fiyatı ben size söyliyim 500ml'si 10 tl.

Sıvı gübre yerine bahçe çiçekleri için yapılan gübreleri boş ilaç kapsüllerine koyup akvaryumda deneyeceğim. Eğerki gerçekten işe yararsa en ucuz hobiyi buldum sayarım :)

Değinmek istediğim çok konu var ama fazla kalabalık yapmamalı. :)
İmzam yıllardır aynı birşeyi ucuzlatmak için mesaj atabilirsiniz. İllaki vardır bir alternatifi. Sonuç odaklı düşünürseniz herşey çözülür. Saygılar... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SalihakifÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2007
İl: Kars
Mesaj: 23
SalihakifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2013 13:14
Eğri oturup doğru konuşalım. Arkadaşlar balık beslemek zor bir şey değil. Çok kolay hatta. Ama bu hobiye kendini adamış, kendini bağlamış yada çok önem veren arkadaşlar konuyu çok buyutuyorlar. Onlarada saygım var, ondan zevk alıyor, bu şekilde balık beslemekten hoşlanıyorlar. Yaptıkları yanlış değil.

Çok sefer forumda yazılanlara cevap vermek istedim ama hiç birine cevap yazmadım, çünkü bu aşırı hobici arkadaşlar , basit bir olay lan balık beslemeyi bizden çok sevdiklerinden, daha ne yapabiliriz diye uğraşıyorlar.

Ama maalesef balık beslemek basit bir olay ne yaparsak bunu değiştiremeyiz.

1-25 yıldır akvaryumum var, hiç bir zaman dinlenmiş su kullanmadım
2-Yeni aldığım balığı poşetinden çıkarıp suyun içine attım hemen
3-hiç bir ilaç kimyasal su düzenleyici vs kullanmadım
4-dış filte içine nalburdanm aldığın 1tl lik sünger ve yastıktan çıkardığım bir avuç elyaf koydum.
5-ısıtıcı kullanmadım hiç
6-kumu bir kaç kez yıkadım
7-taş vb dekorları su tutup akvaryuma attım hemen
vs vs

Suyun kokusu akvaryumun dışında duyulursa bir miktar su değiştirdim sadece. Kkonuyu çok uzatmak istemiyorum, herkese iyi günler



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir