Bitkisiz


egouardÇevrim Dışı

Kayıt: 11/06/2012
İl: Bursa
Mesaj: 1213
egouardÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2012 19:53
Arkadaslar 65 litre akvaryumda 1e/5d lepistes besliyorum sizce yavru alırmıyım. akvaryumda hic canlı bitki yok fakat yavru akvaryumum var 33 litre. Ayrıca 1 kaya var yavrular için en az 10-15 delik var. Bu akvaryumda balıklarım yavru verirmi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NomandCryÇevrim Dışı

Kayıt: 08/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 265
NomandCryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2012 20:24
65 litrede yavru alırsın ama akvaryumda saklanacak yer yoksa çoğu ölecektir muhtemelen.Canlı bitki koy, imkanın varsa yoksa rafyada koyabilirsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

grk1903@Çevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 207
grk1903@Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2012 21:07
Güzel yavru alırsın ama saklanmaları için bol delıklı bır ıkı kaya daha koysan ıyı olur rafya görseli biraz bozsada yavruların yaşaması acısından cok ıyıdır

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2012 21:54
Kayalar yetersiz kalır. Bitki lâzım. Rafya ve yapay bitkiler ise pislik toplayacak. Çok sinir bozucular. Kolay yetişen bitkilerden bir iki demet bile yavru büyütebilmeniz için yeterli olur. Ne kadar bitki= o kadar başarılı üretim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

smileboyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/09/2011
İl: Samsun
Mesaj: 564
smileboyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2012 23:55
Rafyadan kesinlikle uzak durun. Suya yaptığı salınım ve topladığı pisliği bile bir kenara bırakacak olursak bile sudayken çok küçük parçaçıklar kopar rafyadan ve balıklarınız bunları yiyebilir. Bu sentetik polimerler vücut tarafından sindirilemeyeceği içinde canlıya çok büyük zararlar verir. İki tane yavru fazla kurtarmak için bütün balıklarınızı riske atmak istemiyor ve balıkların hayatlarını önemli görüyorsanız rafyadan uzak durun. Çok hızlı çoğalan bitkiler var onlardan alın bir buket bir kaç ay içinde hızla gelişir ve çoğalır. Yavrularınızda doğal ve sağlıklı yolla hayatta kalmış olur.
 
Rafya tavsiye eden arkadaşlar  lütfen insanları yanlış yönlendirmeyelim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

312d0-37Çevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 558
312d0-37Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Haziran 2012 00:01
http://www.akvaryum.com/FORUM/baliklarin_dogal_ortami(altum,lepistes,ne_k177794.asp 

Özellikle hobiye yeni başlayanların kararsız kaldıkları bir diğer konu ise, doğumun nerede gerçekleşeceğidir. Bunun için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.

Gönül rahatlığıyla ve hiç şüphe etmeden söyleyebilirim ki, en iyi doğum ve en az yavru kaybı bol bitkilendirilmiş bir tankta sağlanır.

Yavruluk, genellikle V şeklinde ve plastikten yapılmış, doğan yavruların alt tarafa geçerek bir daha üste çıkmasını engelleyen (jelleştirerek değil elbette :P) bir ızgara sistemi içeren ve yine genellikle suda yüzen küçük bir kaptı

Yavruluk

Canlı doğuranlar, her yönden gelen ışığa karşı hassastırlar. Bu yüzden çevrelerinde saklanabilecekleri bitki v.b. olmadığında strese girerler. Bu durum yeni doğan yavrular için de geçerlidir. Kendilerine karşı tehlike oluşturabilecek bir başka balık olmasa bile, bitkisiz ve saklanacak yeri olmayan bir ortamda strese girerler. Stres ise, canlıdoğuranların başlıca ölüm sebebidir.

Ayrıca, canlıdoğuran yavruları dünyaya gözlerini açtıklarında, içgüdüsel olarak suyun üst kısmına yüzerler, bu da yavruluktaki balıkların bir bölümün, tekrar istemediğimiz şekilde doğum yapan dişin olduğu bölüme geçerek yenmesine sebep olur.

Bir başka yavruluk türü ise, plastik yavruluğa göre daha sağlıklı olduğu iddia edilen tül yavrulukur. Ancak tül yavrulukta da yavrular, büyük balıklar tarafından yenemese de, tül ile birlikte ısırırlarak, öldürülebilmektedir. Ben bu sebeplerden dolayı yavruluk kullanılmasını önermiyorum.

Bir başka yöntem ise, en garanti yöntem dediğimiz bol bitkilendirilmiş akvaryuma benzetilmek üzere, bıçak yardımı ile kıvırcık hale getirilmiş rafyanın akvaryuma atılmasıdır. Ancak bunun da sakıncalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Kalitesiz ürünün üzerindeki boya suya salınım yapabilir.
  • Rafyanın keskin kenarları balıklara zarar verebilir
  • Balıklar rafyaya dolanarak ölebilirler.
  • Bol miktardaki sık rafyanın içinde bulunan balık, kaçacak yer bulamayarak diğer balıkların saldırısına uğrayabilir.

Yine yavruların saklanacak yer bulması amacıyla, tanka bulaşık teli atılmaktadır ki, bunun ne derece mantıklı olduğunun yorumunu, siz değerli arkadaşlarıma bırakıyorum.

Kısa Kısa...

  • Hamile dişinin tüm yavruları doğurması 2 güne kadar sürebilir.
  • Bir kez hamile kalan dişi, erkekten aldığı spermlerle, bir daha çiftleşmeden 2-3 kez doğum yapabilir. (Tabii bu çiftleşmeyeceği anlamına gelmez)
  • Doğum yapan dişi 3-5 hafta içinde tekrar hamile kalıp, doğum yapabilir.
  • Yeni doğan yavrular su değişiminden daha fazla etkilenirler, yavruları ayırmakta aceleci olmayınız.
  • Şimdiye kadar elma salyangozu ve cüce vatozların canlıdoğuran yavrularına zarar verdiğini görmedim.
  • Hamile balıklar stres altında yumurtalarını dökebilir. Dökülen yumurtalar yeşilimsi bir renktedir.
  • Düzenli beslendikleri taktirde, bir çok canlıdoğuran türü yavrularını yemezler.
  • Doğan yavrular yaklaşık 4 ay içerisinde cinsel olgunluğa erişirler.

Tüm bu süreçleri hızlandırmak için çeşitli hormonlar kullanılmaktadır. Ancak bizim amacımız tankımıza koyarak özgürlüğünü kıstladığımız balıklarımızı, doğal ortamlarına en yakın şartlar altında, mutlu ve sağlıklı büyütebilmektir. Öncelikli düşüncemiz bu doğrultuda olmalıdır.

Herkese sağlıklı balıklar dilerim.

FURKAN ÖZKAN

erdoğanceliloğlu2012-06-21 00:17:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir