Bitkili Ve Mavi Gözler (güncellendi)


muratkanburÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,166614[/C] [B]12289,3[/B]
Kayıt: 05/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 356
muratkanburÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2016 17:28
Sadece fikrimi söylemek istiyorum.Aslinda bukadar ugrasanakadar en basta saglam bir taban kullanip bütün bu sorunlarla karsilasmayabilirdiniz.Bazen paylasimlarda öyle yazilar okuyorumki konuya yabanci olan biri vay be nekadar zor bi is ben ugrasamam yapamam beceremem diye düsünüyodur.Sanki adamlar atomu bölüyor alti üstü suyun icinde bitki yetistiriyosun bu is bukadar zor degil.Taban olarak amazonia kullansaniz bütün sikintilardan kurtulucak sadece potasyumla isi bitiriceksiniz.Simdi eminim cok kisi dicek masrafli.Evet biraz pahali özellikle ülkemizde yurt disina göre iki kati fiyatlar.Ama arada kullandiginiz malzemeleri almicaksiniz gübre ve teste gerek kalmicak bununlarida göz önünde bulundurmalisiniz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zahitciftciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/10/2011
İl: Antalya
Mesaj: 230
zahitciftciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2016 19:50
Yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Konunun ayrıntılı hale geldiği konusunda haklısınız. Kendi adıma konuşayım, bu tank benim ilk bitkili deneyimim olsaydı muhtemelen ben de bu iş çok zormuş, uğraşılmaz diyerek malawiye geri dönerdim. Bu işi de bu kadar kurcalamazdım. Ama biliyorum ki normalin dışında bir durum var, dediğiniz gibi bu iş bu kadar zor değil. Bunu öğrenmek için uğraşım. Konuyu özelden de ustalarla konuşabilirdik ama bilgilendirici olsun diye konu içinde paylaşım yapılması daha doğru. Benzer durumlarla karşılaşanlar için bilgilendirici olur. Neden ortaya çıktı bence, apartmanda da iş yerimde de merkezi arıtma olduğundan su değerlerinde sıkıntı varmış. Konuyu özetlersek çeşme suyu değeri gh 3'ün altında çıktı. Kh da belki de 15'in üzerinde. Şimdi sizin dediğinize gelirsek tabanda amazonia kullanmış olsaydım, bu su değerleriyle sadece potasyum kullanarak bitkili akvaryum idamesini sağlayabileceğimi düşünmüyorum. Ayrıca tabanda jbl aqua basis üzerine jbl monado var. Taban kötü değil bence. İlk kurulumda itibaren yaklaşık 4 ay sıkıntı yaşamadım, belki de kullandığım tabanın su sertliği üzerine tamponlayıcı etkisi olmuştur. Tabanın kaliteli olmasının kurulumda önemli faktörlerden birisi olduğuna katılıyorum ama şart mı, bence değil. Bir önceki siyah kum kullandığım akvaryumda RO ile çeşme suyunu karıştırıp kullanıyordum ve hiç problem yaşamadım desem yeridir. Kesinlikle çok iyi bir akvaryum olduğunu iddia etmek için değil ama bitki gelişiminin sağlıklı olduğunu göstermek için fotoğrafını paylaşayım:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/DSC03085.JPG[/IMG]
Lütfen dediklerimi yanlış anlamayın, sizin ya da benim dediklerim doğru olacak diye bir kaide yok, konuyu tartışıyoruz.

Beğenenler: [T]103993,AlperAskan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]12491,omardaing[/T]
+1: [T]49423,sinan m.d[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratkanburÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,166614[/C] [B]12289,3[/B]
Kayıt: 05/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 356
muratkanburÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2016 21:08
Bende diger tabanlar kullanilmaz demiyorum bende aqua basis üzerine jbl monado kullanmistim ve saglikli bir akvaryumum vardi memnundum.Genel anlamda diyorum bence ugrasmamak icin amazonia kullanilmali her yönden.Karides tankimda hicbir ölcüm yapmadim hicbirsey eklemedim minaral falan nede iletkenlik ölctüm cok fazla yavaru aldim.Kesinlikle her iki tankimdada yem kullanmiyorum ne karides tankimda nede diger tankimda baliklara yem atmiyorum.Karideslerim ve baliklarim cok saglikli

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2016 00:34
[QUOTE=muratkanbur]Bende diger tabanlar kullanilmaz demiyorum bende aqua basis üzerine jbl monado kullanmistim ve saglikli bir akvaryumum vardi memnundum.Genel anlamda diyorum bence ugrasmamak icin amazonia kullanilmali her yönden.Karides tankimda hicbir ölcüm yapmadim hicbirsey eklemedim minaral falan nede iletkenlik ölctüm cok fazla yavaru aldim.Kesinlikle her iki tankimdada yem kullanmiyorum ne karides tankimda nede diger tankimda baliklara yem atmiyorum.Karideslerim ve baliklarim cok saglikli[/QUOTE]

Murat bey, siz İstanbul'da olduğunuz için ve su parametreleri de gayet uygun olduğu için kendi gözlem sonuçlarınıza göre yorum yapıyorsunuz ancak her su aynı su değil.
Su parametreleri ufak tefek bozuk olduğunda torfla toprakla vesair iyileştirmeler olabilir ancak bozukluk had safhada olunca ve beklenti de her tür bitkiyi maksimum düzeyde büyütmek olursa o yöntemler işe yaramaz.

Zahit bey,
özelden sorduğunuz soruyu ezbere değil de herkesin anlayabileceği şekilde yazmaya çalışayım.
yanlış hatırlamıyorsam gh ınız 3d den küçüktü, osmos su ile karıştırılınca da geriye pek birşey kaldığı söylenemez kısacası kalsiyum ve mağnezyumu sıfır gibi kabul edebilirsiniz.

Bitkiliye uygun parametreler kalsiyum 15-30ppm (mg/l) , mağnezyum 5-10ppm.

Mağnezyumsülfat aldık diyelim ( mgso4 7h2o) , bundan suyumuza 5mg/l katacaksak,
netten moleküler ağırlığa ve içindeki mağnezyum oranına ulaşmak mümküm. (atom ağırlıklarından oranlanıyor.)
Kısaca mgsülfatın %16 sı mağnezyumdur.

1 gram mağnezyumsülfatı 1 litre suya katarsak, 1gr 1000mg olduğundan suya 1000ppm mağnezyum sülfat katmış oluruz bunun %16 sı mağnezyum olduğundan bir litre suya 160ppm mağnezyum eklemiş oluyoruz. Yani 1 gramı 10 litre suya katsak 16ppm, 20 litre suya katsak 8ppm mağnezyum kazandırmış oluruz.
Hesap yöntemi bu şekilde olup diğer kısım basit oran orantı işi olduğundan kendinize göre hesaplayabilirsiniz. Diğer ürünler için kısaca yüzdeleri yazayım.

MGSO4 7H2O (%16 mağnezyum) ( sıfır kabul edip 5-6 ppm katacaksınız)
CACL2 ( %36 kalsiyum) (sıfır kabul edip 20 ppm kadar ekleyeceksiniz)
K2SO4 ( %45 potasyum ) ( 20 ppm kadar katacaksınız )
(dinlendiriğiniz suya bu şekilde potasyum ayarlaması yaparsanız düzenli su değişirseniz ayrıca potasyum eklemesi yapmasanız da olur, bitki hacmi çok olur da çok bir harcama olursa ufak tefek dozlamalar yapabilirsiniz.)
(bir not, suyunuzda kalsiyum ve mağnezyum bulunmamasına rağmen bir miktar potasyum bulunuyor olabilir, genelde bu iki iyon eksikse potasyum da eksiktir gibi düşünülebilir ancak yüksek kh ve neticesindeki yüksek ph nedeniyle sudaki kalsiyum ve bikarbonat/karbonat iyonları birleşerek caco3 olarak çökebiliyor. Sizin suyunuz bu tür bir su olabilir ve dolayısıyla düşük gh a rağmen suyunuz potasyum içeriyor da olabilir ancak çok yoğun olabileceğini sanmıyorum. Düşük iletkenlik veya ppm değeri alıyorsanız yok gibi farzedebilirsiniz. )

Yazmışken fosfat ve nitratı da ekleyeyim.
KH2PO4 (%70 fosfat) (suda sıfırsa kademeli olarak 1-3ppm e çıkarılır ) (MKP mono potasyum fosfat diye geçer)
KNO3 ( %61 nitrat ) ( sıfırsa kademeli olarak 10-30ppm e çıkarılır ) (potasyum nitrat)
Bu ikisi diğer besinlere göre daha belirleyicidir. Akvaryumunuz oturduktan ve belli ritme ulaştıktan sonra dinlendirdiğiz suya direk tam dozlayarak su değişebilirsiniz.

Ayarlamaları dinlendirdiğiniz suda yapmanız gerekir.
Hassas tartı edinebileceğiniz gibi (uygun fiyata 0,01 hassasiyette tatılar var) , eğer normal bir tartınız varsa yüksek gramajda yoğun bir solusyon hazırlayıp dinlenme suyuna ekleyebilirsiniz. Kaba taslak eklemeler için bir balküpü kesme şeker 2,6gram , 1TL 8,2 gramdır.
Ürünleri kimyacıdan teknik kalite olarak temin edin. Teknik olmazsa içinde başka şeyler karışmış olabiliyor.

5 mağnezyum , 20 ca katarsak gh ne çıkar?
1d alman sertliği 17,8 mg/l CaCo3 eşdeğeridir. Bunun %40 kalsiyum olduğundan aşağı yukarı 7ppm kalsiyum 1d artış yapmış oluyor.
Mağnezyumu da kalsiyumun eşdeğeri olarak alabilmek için mgco3 ün molekül ağırlığı 84, caco3 ün molekül ağırlığı 100.
Yani 84gr mağnezyum 100gram kalsiyum kadar sertlik veriyor. Siz 5mg ekleyeceğiniz için yaklaşık bu da 1d artış yapar.
Kısacası yukarıda rakamlara göre eklemeler yaparsanız gh ınız yaklaşık 4d gibi olacaktır. Biraz da suyunuzdan gelirse 5d gibi olur, iyi rakam)
(biraz daha artırılabilir, fikir olsun diye yazayım mesela İstanbulda şu anki kalsiyum rakamı yaklaşık 50ppm civarında, tabii aslında bu biraz fazla, 30 iyidir.)

[EDIT]ringo,2016-06-01 00:55:06[/EDIT]

Beğenenler: [T]49423,sinan m.d[/T]
Teşekkür Edenler: [T]118022,zahitciftci[/T]
+1: [T]49423,sinan m.d[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2016 00:50
İlyas abiye katılıyorum, herkesin kullandığı çeşme suyu değerleri farklı olduğundan bu kadar bilinmezi yaşıyoruz aslında. Taban ne kadar iyi olursa olsun ana parametrelerde (ph gh kh) ciddi bozulmalar varsa bitkiler dayanamayacaktır.

+1: [T]118022,zahitciftci[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2016 00:54
Bitkisine göre de değişiyor, bazı bitkiler sert suları kaldırabiliyor,
bitkilerde aynı balıklar gibi, discusu oluyor, lepistesi oluyor diyelim.
Ama yüksek kh dolayısıyla yüksek ph besin alımını ciddi şekilde etkiler.
Genel sertlik bakımından, kalsiyum ve mağnezyum gibi sertlik yapıcı iyonlar hücredeki osmotik basıncı etkileyip hücrenin tam çalışmasını etkilediği gibi (balık gibi makro canlılarda da böyle) diğer besinlerde sudaki iyon durum oran ve orantılarına göre birbirlerinin alımını etkiliyorlar. Mesela kalsiyum fazla olunca potasyum alımı kesiliyor, demir fazla olunca mangan alınamıyor gibi durumlar var. [EDIT]ringo,2016-05-28 00:58:21[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zahitciftciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/10/2011
İl: Antalya
Mesaj: 230
zahitciftciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2016 00:58
İlyas bey her zamanki gibi bu kadar ayrıntılı ve anlaşılır cevabınız için teşekkür ederim. En kısa zamanda ürünleri temin etmeye çalışacağım. Girdik artık bu işe bir de hassas tartı alırım artık. Yalnız ben kimyacılara teknik kalite dediğimde anlarlar değil mi? He he deyip geçmezler inşallah. Kh için de 4 seviyesinde tutsam yeterli olur herhalde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2016 01:28
Gh ve kh için 4-6 veya 8 e kadar rakamlar uygun sayılabilir.

Evet girdiniz bu işe, çıkış yok buradan.[:)]
Bir iki hesap yapınca basit bir şey olduğunu göreceksiniz.
Su, saf hali h2o oluyor, içinde birşeyler çözünmüş işte. Doğadaki her suda da farklı.

Mesela Tanganyika gölü değerleri

kh 16d (sizin çeşme suyu)
Na 60 mg/l (kh ın 16 olmasından dolayı yüksek yani suda Nahco3 var.)
Ca 13 mg/l
Mg 40 mg/l
K 18 mg/l
Değerler normale göre biraz ilginçtir, genelde doğal sularda potasyum pek olmaz ve kalsiyum ise mağnezden çoktur ama bu su böyle bir su.
Diğer taraftan suyunuzla ve tuzlarınızla güzel bir tanganika suyu da hazırlayabilirsiniz.
Tabii bir de herşeyi kaya tuzu (sodyumklorür dür), maden suyu ile halledenler var, onun için dünyada hobide birinciyiz.

(kimyacıdan olursa pek sorun olmaz, özellikle tarımcılardan potasyumnitrat gibi ürünleri almaktan kaçınmak lazım.) (oldukça saf olanını istiyorum deseniz yeterli olacaktır.)
Ben bir ara kimyacıdan nahco3 (karbonat) almıştım üzerinde gıda yazıyordu önemsememiştim meğer içinde nişasta falan karışıkmış, sonra şüphelenip gidip sordum teknik olanı aldım ürünler arasında görünüş olarak bile fark vardı.
[EDIT]ringo,2016-05-28 01:40:31[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]118022,zahitciftci[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zahitciftciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/10/2011
İl: Antalya
Mesaj: 230
zahitciftciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2016 11:56
İlyas bey dün yazınızı incelemiştim ama bu gün nasıl temin edebilirim diye tekrar incelerken aklıma birşey takıldı.
[QUOTE]KH2PO4 (%70 fosfat) (suda sıfırsa kademeli olarak 1-3ppm e çıkarılır ) (MKP mono potasyum fosfat diye geçer)
KNO3 ( %61 nitrat ) ( sıfırsa kademeli olarak 10-30ppm e çıkarılır ) (potasyum nitrat)[/QUOTE]
Her iki üründe de potasyum bulunuyor. Dozlamada, az miktarda olduğundan göz ardı ediyoruz herhalde öyle mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2016 15:33
Fosfatı çok az ekleyeceğiniz için ve yüzdesi de az olduğundan hesaba katmayabilirsiniz.

Nitratı balıklara falan bırakmadan yüklüce dozlama yaparsanız, mesela dinlenme suyuna 15mg ekliyorsunuz diyelim, o takdirde hesaba katmalısınız.
Bu gübre 6 nitrata 4 potas ekler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zahitciftciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/10/2011
İl: Antalya
Mesaj: 230
zahitciftciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2016 00:48
Herkese merhaba,
Son mesajların ardından uzun bir süre geçti. Bu süre içerisinde İlyas beyin önerileri doğrultusunda önce gerekli tuzları temin ettim. Arıtma ve çeşme suyunu, Kh:4-5 olacak şekilde karıştırarak (1/4 oranında çeşme suyu) suyu dinlendirdikten sonra önerilen dozlarda Ca, Mg, ve K ilavesi yaparak su değişimlerine başladım. Başlangıçta her su değişiminde bu iş ek yük getirecek gibi gelmişti ama düzene sokunca çok da zor gelmiyor artık. yaklaşık iki hafta sonra yeni bitkiler alıp akvaryuma ekledim. Onlarda da başlangıçta gelişim görmedim, hatta yapraklarında erimeler oluşmaya başlamıştı. Ama önceden bahsettiğim gibi bu durum 2-3 günde gerçekleşmedi. Daha uzun bir süreye yayıldı ve tamamen bir kayıp yaşamadım. Sonrasında yine İlyas beyin önerileri doğrultusunda akvaryuma nitrat, fosfat ve demir ilavelerine başladım. Son durum olarak yeni aldığım bitkilerde ve eski dönmeden kalma parvula ve micralarda yeni yapraklar çıkmaya başladı. Şu anda hızlı bir artış yok tabi ki hala adaptasyon dönemindeyiz sanırım.
Şu hobi işi ilginç bir şey, yeni iki yaprak gördüğüme ve akvaryum camının yosun tuttuğuna bu kadar sevineceğim hiç aklıma gelmezdi[:D] Bu arada küçük bir soru sıkıştırayım araya, sizce bu dönemde yeni bitkiler eklemeli miyim yoksa biraz daha bekliyeyim mi?
Bunlar da yeni fotolar:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/230720160045101.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/230720160045561.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/230720160047021.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/118022/230720160047381.jpg[/IMG][EDIT]zahitciftci,2016-07-23 00:54:40[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2016 02:16
Zahit bey,
Bu şekle gelmiş akvaryumdan yosunları tamamı ile çıkarmak biraz zaman alacaktır. Önce kuvvetli bir mekanik temizlik ile birkaç kademe su değişimi yapıp sonrasında kolay bitkiler ekleyip büyütürseniz başlangıçta bir süre sizi oldukça rahatsız edecek yosunlanmayı daha az sıkıcı şekilde geçirebilirsiniz. Akvaryumda yeterince bitki olmadan o yosunları gidermeniz oldukça zor olacaktır, verdiğiniz besini yosunların kullanmaması için kolay hızlı büyüyen bitkiler eklemek işinizi kolaylaştırır.

+1: [T]49423,sinan m.d[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2016 10:29
İlyas abiye katılıyorum bitki yoğunluğunu arttırma hızlı gelişen bitkilerden eklemek faydalı olacaktır. Ayrıca parvula bende de geç adaptasyon sağlamış bir bitki, birkaç kişiden daha duydum geç adaptasyon sağlıyor diye. Bence excel de kullanmalısınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zahitciftciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/10/2011
İl: Antalya
Mesaj: 230
zahitciftciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2016 23:27
İlyas abi dediğiniz gibi şu dönemde sık su değişimi yapıyorum. Mekanik temizlik de yapmaya çalışıyorum. En büyük yardımcılarım nerite salyangozlar ve amano karidesler. Bir tek elma salyangozumun kabuğundaki yosuna bulaşamadılar[:D]. Aklımda, yakalayıp ben temizliyecem artık. Sinan bey de hızlı büyüyen bitkiler eklememi önermiş. En kısa zamanda inşallah ekleyeceğim. Sinan bey elimde excel var ama kullanıp kullanmama konusunda kararsızım. Ben de soracaktım kullanmamın faydası olur mu diye. Excel konusunda şüphelerim var[:?]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir