Bitkili Tanka Geçiş...


Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2013 09:49
Oktay bey sorularınıza madde madde cevap vereyim.

1- Forumumuzda çok kaliteli sıvı gübre üreten arkadaşlar mevcut. Göktürk Seyhan ya da Tunç Sönmezoğlu'nun ürettiği gübreleri rahatlıkla alıp kullanabilirsiniz. Bu gübreleri test kiti kullanmadan gözleme dayalı da kullanabilirsiniz ancak yosun sorunu yaşamamanız için benim tavsiyem ilk dönem için nitrat, fosfat, gh, kh ve ph test kitleri edinmeniz olur.

2- 8-9 ph bitkili tanklar için çok yüksek bir ph seviyesi. Bu ph seviyesinde çoğu bitki düzgün gelişim gösteremez. Mangrove kökleri suya salınım yaptığı sürece suyunuzu yumuşatıp ph seviyesini çok az aşağı çekebilir. Ama salınım yapmıyorsa çok fazla işe yaramayacaktır. CO2 sağlamıyorsanız CO2 sağlamaya başlayın. Bu ph seviyesini bir miktar aşağı düşürür. Aynı zamanda suya salınım yapan bir kaya var mı diye kontrol edin. Bir şekilde kh seviyeniz de yükselmiş olabilir.

3- Gün de 5 saat yerine 4-3-4 düzenine geçmenizi tavsiye ediyorum. Karanlık evrede odanın mümkün olduğu kadar karanlık olmasına da özen gösterin.

4- Saydığınız balıklardan canlı doğuranlar hariç düşük ph ve yumuşak su isterler belki bu yüzden ölüyor olabilirler. Moli ve kılıçkuyruğun ölmesi ise diğer balıkların suda çürümesi sonucunda suda bir amonyak dalgalanması olabileceğini düşündürüyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BakıŞÇevrim Dışı

[B]8928,2[/B]
Kayıt: 11/03/2007
İl: Antalya
Mesaj: 1197
BakıŞÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2013 10:07
Oktay bey günaydın,  teşekkür ediyorum sorularınızı madde madde yanıtlamaya çalışacağım..
1.Tabanda kullanmış olduğunuz misket gübreleriniz 2-3 ayda bir 10 cm ara ile yenileyebilirsiniz sıkıntı olmaz. Co2 kullanmanızı şiddetle öneriyorum bu arada forumda Yasmut ve Göktürk arkadaşlarımdan sıvı gübre temin edebilirsiniz, bende bunları kullanıyorum. Tankınız şuanda adaptasyon surecinde olduğu için  düzenli Potasyum eklemeniz gerekmekte o yüzden biran önce gübrelerinizi alın derim. Başlangıç olarak almanız gereken gübreler, Potasyum , Nitrat ,Fosfat, Microelement, Demir birde excel tank adaptasyon sürecini atlattıktan sonra düzenli gübreleme programına geçebilirsiniz. Yine bu konuda takıldığınız bişey olursa gübreleme ile ilgili yardımcı olurum.
2.Ph ölçümünüz doğru yapıldımı emin değilim :) ama kalem şeklinde satılan Ph ölçerler var daha basit kullanımndan dolayı tavsiye ederim. Ph'şınızı Co2'nizi arttırarak düşürebilirsiniz düzenli olarak ve kademe kademe Co2 arttırırsanız Co2 istediğiniz seviyeye inecektir, uygun seviye 6.7-6.9 civarlarıdır, sabit kalmak üzere tabi, ayrıca diğer ölçümleride yapmanız gerekmekte Kh - Gh - No3 - Po4 hepsini bilmemiz gerekiyor. Bu arada zeminde mangow kökü kullanabilirsiniz ama Ph' şı düşürmek için çok etkili olmayacaktır.
3. Aydınlatma konusu çok önemli aslında, başlangıçta yapılan hataların başında aydınlatma geliyor. Aydınlatma sayısı yada watt başlangıçta çok önemli değil çünkü, ilk 20 gün ve 1 aylık süre içerisinde bitkileriniz kök gelişim sürecinde olduklarından dolayı bu enerjiyi çok fazla kullanamazlar ve mevcut enerjiyi algler kullandığından dolayı bu nedenle başlangıçta alg oluşumu başlar, yani kısaca minimum aydınlatma enerjisi kullanılması gerekmektedir. Size önerim bir timer edinin ve zamanlamayı 4 saat açık 3 saat kapalı 4 saat açık şekline ayarlayın tankınızın litresine göre aydınlatmanızı örneğin, 4 flonuz var ise başlangıçta 4/2 şeklinde yapın en azından 2 hafta böyle devam edin 3. hafta aydınlatmanız 4/3 4. haftadan sonrada 4/4 yaparak gübreleme programına başlayın tabi bu sürelerer içerisinde tankınıza düzenli olarak Potasyum eklemeye ve haftada bir % 25 su değişimlerine devam edin.
4.Konu ise her zaman söylediğim gibi yeni kurulan tanklarda ilk 2 aylık süre içerisinde tankınıza yosun yiyici canlılar dışında canlı eklemeyin kayıplar kaçınılmaz olur. Neyse bundan öncesi artık geçmişte kaldı kayıplar önemli tabi ama ileriye bakmak lazım şuan tekrar canlı eklemeyin tank gelişim sürecini tamamladıktan sonra tekrar eklersiniz.

Saygılar.
BakıŞ2013-04-18 10:11:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

opuskulluÇevrim Dışı

Kayıt: 09/12/2011
İl: Bursa
Mesaj: 163
opuskulluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2013 00:38
Değerli zamanlarınızı ayırıp sorularıma verdiğiniz cevaplar için ayrı ayrı teşekkürü bir borç bilirim. Gerekli notlar kağıda döküldü en kısa zamanda sıvı gübreler içinde bahsedilen dostlarla irtibata geçeceğim. Canlı eklemek yok Hakan Bey cidden kayıplardan sonra o güzellikleri aldığıma pişman oldum..Gözleme devam edeceğim. Aynı zamanda Ph konusunu en kısa zamanda çözmem gerekli bu da ortaya çıkmış oldu..Selamlar... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir