Bitkili Amerikan Cichlid ve Tetra Tankı fizibilite


taipanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2008
İl: Ankara
Mesaj: 74
taipanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2008 14:24
Merhaba,
 
Belli bir süredir besleyebileceğim tatlı su türleri ile ilgili araştırma içerisindeyim.Bitkili, büyük bir akvaryum kurma planım var.Şu anda 120 lt. bir bitkili canlı doğuran tankım var.Bu ikinci tankta daha nadir, barışçıl cichlid ve sürü balıkları besleme düşüncesindeyim.Bitkileri ise şu an elimdeki tanktan sağlamayı planlıyorum.
 
Bu konuyu açmamdaki sebep bilgili arkadaşlardan özellikle malzeme konusunda öneri almak.Şu an İstanbul'dayım ve pek çok malzemeyi buradan temin etmeyi düşünüyorum.İstanbul'u ve İstanbul piyasasını çok iyi bilmememe rağmen buradan daha ucuza ve aradığım malzemeleri bulacağıma inanıyorum.
 
Düşündüğüm Malzemeler:
 
1)
170*60*60 boyutlarında 600lt civarında Sump sistemli bir tank almayı düşünüyorum.Taban deliğinden taşırma yapmayı planlıyorum.Dolayısı ile su seviyesi ortalama olarak 55cm'de kalacak.Sump taşırması, kum ve strafor arka plan ile de su hacminin ortalama olarak 500 lt civarına düşeceğini düşünüyorum.Benim düşüncem 10mm temperli camdan, kayıt ve kuşaklı bu akvaryumu uygun bir fiyata elde etmek.Uygun cam fiyatı bulursam kendim imal etmeyi düşünüyorum.Eğer cam fiyatı ile bitmiş akvaryum fiyatı arasında yeterli miktarda fiyat farkı kalmaz ise de yaptırmayı planlıyorum.Boyutlarından dolayı tankı Ankara'dan temin edeceğim.
 
Taşırmayı iki parçalı olarak düşündüm.İlk parçanın boşluğu altta kalacak böylece tabandaki pislik için bir miktarda olsa tabandan süpürme olacağını düşünüyorum.Alttan yukarı doğru yükselen su buradan tabanda deliğin olduğu kısma dökülecek.Bu bölüm daha geniş olacağından içerisinde bioball gibi biyolojik filtrasyona yardımcı olacak bir materyal kullanmayı düşünüyorum.
 
Bu boyutlarda bir tank için hangi boyutlarda Sump sistemi önerirsiniz?Tankın boyutları ve kullanılması düşünülen cam ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
 
2) 300 watt Jager ısıtıcı kullanmayı düşünüyorum.Sump içinde saklamayı planlıyorum.Ama şöyle bir çekincem var bilmiyorum siz ne düşünürsünüz.Sump'ın hacmi tankın hacminden daha küçük olacağından, tankın içerisindeki su sıcaklığı Sump'ın içerisindeki sudan daha düşük kalmaz mı?Eğer böyle bir problem olacaksa ısıtıcıyı strafor arkasına veya Akvaryum içerisindeki Sump taşırmanın içine de saklayabilirim diye düşündüm.
 
3) Sump içerisinde uygun fiyatlarından dolayı atman marka kafa motoru kullanmayı düşünüyorum.Acaba ne kadar su kapasiteli bir kafa motoru almalıyım?Marka ve model önerileriniz nedir?Ayrıca dip çekimi ve CO2 difüzörü yapmak için de iki tane daha kafa motoru almayı planlıyorum.
 
Sump içinde kullanılacak mekanik filtrasyon malzemeleri için önerileriniz nedir?
 
Ayrıca R.O cihazları da ilgimi çekiyor.Ama maliyetleri konusunda hiç bilgim yok.Duyduğuma göre biraz pahallı cihazlar.İstanbul'da bu cihazlar için nereye bakmam gerekir?
 
4)Taban malzemesi olarak patlamış perlit kullanmayı düşünüyorum.DIY misket gübre ile zenginleştireceğim.Kademeli ve farklı taban malzemeleri kullanmayı planlamıyorum.
 
5) Su hacmini düşürmemesi amacıyla mümkün olduğunca ince, koyu renk(siyah,gri..)Strafor arka fon yapmayı planlıyorum.Ayrıca çok fazla büyük olmamak kaydı ile bir kaç parça mango kökü ve belki de siyah kayrak taşı koymayı düşünüyorum.
 
6) Aydınlatma için elektronik balast kullanmak istiyorum.Açıkcası bu konu hakkında pek fikrim yok.Şu anki tankımdaki aydınlatmayı sürekli ekleme yaparak tamamladım.Dolayısıyla pek çok farklı watt, marka, boyutta ve gereksiz adette balastla düzensiz bir aydınlatma sistemi oldu.Bu tank için düzenli bir aydınlatma sistemi istiyorum.
 
Sanırım en az 200 watt bir aydınlatma ihtiyacım olacak.Hangi marka, model ve boyutlarda flo. önerirsiniz?
 
Akılma gelen malzemeler şimdilik bu kadar.Her türlü yoruma ve öneriye açığım.Bu malzemeleri nerelerden, uygun fiyata bulabileceğim hakkında da fikir beyan ederseniz çok memnun olurum.
 
Beslenebilecek balık ve bitkiler:
 
Tür olarak Cüce Cichlid'ler ile ilgileniyorum.Tankın dengesi oturduktan sonra kolay türler ile başlmayı planlıyorum.
 
Apistogramma'lar(kakadu,borelli,agassizi gibi)
Bolivian Ram
Cüce Bayrak
Keyhole
Biraz alakasız olsa da Kribensis
ve belki de ileride discus ve ramizeri
 
Cüce Cichlid'lerin zor bulunduğunu biliyorum.Özellikle Ankara'da...Ben sadece Nehir Akvaryum'da gördüm.Dolayısıyla cüce cichlid'lerden sapmadan, buldukça ve yavaş yavaş birbirleri ile uyumlu türleri eklemeyi planlıyorum.
 
Sürü balıkları için ise neon veya kardinal,kırmızı burun,rasbora,mücevher tetra gibi türleri düşünüyorum.
 
Temizlik grubu için ise çok sevdiğim çöpçü türlerinden leopar,panda,bronz gibi türler yanında...Cüce vatoz ve vantuzlu çöpçü düşünüyorum.Elma salyangozu da olabilir.
 
Sürü grubu balıkları için 7'şer veya 10'ar lı grublar.Diğerleri için ise 1E2D gibi bir kombinasyon düşündüm.
 
Yorumlarınız gene benim için çok değerli.Hangi Cüce türlerini tavsiye edersiniz.Hangi balıklar ile başlamalıyım?
 
Bitkiler için şu an elimde bol miktarda bulunan Cabomba Carolina,Zeytin,Tütün,Gül,Rotola Rotindifolia,Amazon balansae,Cryptocoryne wendtii "Green(emin değilim),Althernanthera roseafolia,Cryptocoryne beckettii "petchii"(emin değilim)
 
Elimde olmayan ve eklemek istediğim türler; Rotala macrandra,Parvula,Java Fern
 
Şu anki tankımda mayalı sistem ve vortex CO2 reaktör kullanmaktayım.Bu tank için eğer maliyet uygun olursa tüplü sistem kullanabilirim.Reaktörün maliyeti yüksek değil.Tüplü sistemde kullanılan valf gibi bağlantı elemanları da keza öyle sanırım.Ama Tüp, dolum ve sürekliliği ne kadar bilemiyorum.
 
Tankı kurduktan sonra ilk iş olarak bitkiler ile ilgileneceğim, ortam tam olarak oturduktan sonra balık eklemeyi düşünüyorum.Diğerlerine göre nisbeten daha ucuz olan Sutest marka test kitlerinden edinmeyi düşünüyorum.
 
Aklıma gelenler şu an için böyle.Buraya kadar sıkılmadan okuyup cevap verecek olan arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.Sanırım bir hafta boyunca İstanbul'da olacağım ve daha önce de dediğim gibi malzemeleri buradan temin edeceğim.Dışarı çıkıp dükkanları gezmeden önce ilk olarak forumadan fikir edinmeyi uygun gördüm.Zaten dışarıda da yağmur yağıyor şansıma =).
 
Saygılarımla.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2008 16:04
Merhabalar. Öncelikle böyle bir boyutta tank kurulumuna giriştiğiniz için sizi tebrik ederim. Beslemek istediğiniz türler ve onları beslemeden önceki fizibilite çalışması fikriniz çok yerinde. Fazla uzatmadan hemen sorulara geçmek istiyorum.
1- 170-60-60 boyutları gerçekten çok büyük özellikle 60 cm lik yükseklik bitki dikiminde de tabana ulaşmada da zorluklar yaratacaktır. Onun yerine 150-50-50 yada 140-60-40(Y) gibi biraz daha küçük boyutlar düşünülebilinir ki müdahaleyi dahada kolaylaştırır. Fiyatlar konusunda fikrim yok. Bitkili tankta taşırma sistem aşırı co2 kaybına neden olur o yüzden tavsiye etmem. Yerine iyi bir dış filtre almanızı öneririm. 2 ve 3. sorularada cevap vermeye gerek kalmıyor.
 R/O sistemler gerçekten pahalıdır ve bence besleyeceğiniz türlerde gerek yok. Zaten alacağınız türler çeşme suyuna alışık olduğundan ekstra masraf yapmış olursunuz.

4- Taban malzemesi olarak katman düşünmüyorum demişsiniz ama ben size en az iki katmanlı taban tavsiye edeceğim. İlk kat için Seachem Flourite Red üstüne de Hagen Siyah kum görsellik ve besin ihtiyacı için iyi olacaktır.

5- Arka plan ve iç dekorasyon tamamıyla size kalmış ama kütüklerin suyun Ph'ını düşürmedeki etkisini unutmayın. Beslemek istediğiniz türler de düşük ph istediğinden kütük biraz önem kazanıyor.

6- Aydınlatmayı elektronik balast la sağlamak pek çok avantaj sağlar. Lambaların titreşimi azalır ömrü uzar kapakta ağırlık çok daha az olur. Sistemi kurarken bir seferde kurun daha sonradan ekleme yapmak çarpık yapılaşmaya neden olur. Mesela 10 flo kullanacaksanız hepsinin yeri hazır olsun ama ilk başta hepsini yakmayın zaman içinde bitkiler arttıkça yanan lamba sayısını arttırın. Ekstra olarak ben Bursa Tekzen'den 18 Watt lık floresanlar için elektronik balastlı 60 küsür cm'lik hazır ayaklardan aldım. Tek yapmanız gereken ucundaki kablolara fiş bağlamak. Aynı ürünün 120 cm'liğide vardı bulabilirseniz baya kolay bir kurulum olur.
 Aydınlatma için pek çok kombinasyonlar mevcut ama kabaca sayacak olursak 36 Watt'lık lambalardan Philips Aquarelle, Sylavania Grolux ve Philips TLD 965 Deluxe Pro modellerini kullanabilirsiniz. Ama sanırım 200 watt aydınlatma yetersiz gelecektir.

Bu malzemelerin bir kısmını internetten ucuza ve taksitli elde etme imkanınız  var. Mesela www.otuz.com sitesini bir ziyaret edin derim.

 Balık olayına gelince cüce amerikanlar gerçekten güzel seçim ve tetralar da öyle ama iki türde gerçekten hassas ve suyunuzun çok iyi olması yani tamamen oturmuş olması gerek. Bunuda dediğiniz gibi tankı kurup bitkileri ekip co2 yide vermeye başladıktan en az 1 ay sonra balık almanızı tavsiye ederim. Sürülerde sayıyı yükseltebilirsiniz çünkü hacim müsait ve sayı ne kadar yüksek olursa görsellik o kadar yüksek olur. Mesela 25-30 arası Kardinal Neon yada Neon güzel olur.

 Şimdilik benden bu kadar. Aklınıza takılan şeyler olursa yine yardımcı oluruz. Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

taipanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2008
İl: Ankara
Mesaj: 74
taipanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2008 00:19

Merhaba Barış Bey,

Cevabınız için teşekkür ederim.Tavsiyeleriniz doğrultusunda ürünleri ve fiyatları araştıracağım.
 
Yalnız aklıma takılan bir ikilem var.Sump ve dış filtre konusunda..Açıkcası Sump konusunda tecrübem yok.Bana prensip olarak daha efektif çalışacak ve fiyat olarak daha ucuza malolacağını düşünerek Sump doğrultusunda düşünmüştüm.Hatta Sump taşırması yüzünden de akvaryumu bitkili bir akvaryum için olması gereken ideal boyutlardan daha yüksek olmasını planlamıştım.
 
Ama dediğiniz gibi dış filtrenin de böyle bir kurulumda kendine göre avantajları var.Açıkcası dış filtre bana kurulum vs olarak daha zahmetsiz geliyor.Ama fiyat olarak Sump'dan daha pahallıya malolacak gibi..Özellikle bu tankta daha hassas balıklar olacağından daha iyi bir filtrasyon olmasını istiyorum.Şu an elimdeki Atman 3337'den memnun olmama rağmen bu filtrenin 120lt'lik bir tanktaki performansını görünce büyük bir tankta gerçekten güçlü bir dış filtre veya iki ayrı güçlü dış filtre kullanılması gerektiğini düşünmeye başladım.Dış filtrenin temizlik açısından sürekliliğini sağlamak bana daha zor gibi görünüyor.Hortum yosunlanması, iç malzemelerin temizlenmesi vs. olarak.Ayrıca Su debisinin cihazların üzerindeki miktarlardan çok daha düşük olduğu da bilinen bir gerçek.Tabi bu filtre içerisindeki malzemeler ile de alakalı ama kutunun üzerinde yazan miktara da direk aldanmamak gerek.
 
Dış filtre olarak Fluval,Eheim ve Tetratec'e baktım.Doğrusu Tetratec'den biraz şüpheliyim.Çok tutulan bir filtre olmasına rağmen bana pek güven vermedi açıkcası.Belki iki tane tetra 1200 filtre alsam bu tanka uygun olur.Ama iki filtre de bana 370ytl gibi bir paraya malolur yaklaşık olarak.Ya da iki adet Atman cf-1200 1550lt. 310 ytl, Jebo, Lifetech,SunSun gibi daha ucuz 1500lt. debili 250-300ytl arası çift filtre için gibi...
 
Fluval 405 1300lt. 305ytl ve eheim 2228-02 1050lt. 305ytl otuz.com'daki nakit fiyatları.Yaklaşık 500lt. bir tank için de bu filtreler ne kadar yeterli olur şüpheliyim.Sump ile mukayese edildiğinde maliyet açısından ne kadar fark olur bilemiyorum ama Sump fiyat performans açısından daha iyi olur gibi geliyor.
 
CO2 kaçağı konusunda acaba Sump'a bir çözüm getirilemez mi?Sump su çıkışına yakın bir noktada CO2 Sump içinde çözülse mesela?Aslında Sump ile de uğraşmak istemiyorum ama...
 
Neyse ben biraz daha düşüneyim o arada başka yorumlarda gelir belki...
 
Saygılarımla. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2008 08:23
Yermiz Bey merhaba,

Bence ilk önce bilmemiz gereken (veya karar vermeniz gereken) şey bu tankın yoğun bitkili bir tank mı yoksa az bitkili, daha çok amazon biotopuna uygun bir tank mı olacağı.  Bu iki tip kurulum arasında ekipman ve maliyet olarak ciddi farklar olacaktır. Bitki akvaryumu kurmak ve bakmak malesef oldukça maliyetli, gözünüzü korkutmak istemem ama bol bitkili düşündüğünüzde ilk yatırım maliyeti olarak toplamda 3000 ytl yi gözden çıkarmanız gerekebilir(belki daha fazlasınıda). Ayrıca böyle bir tankın bakım masraflarıda (ışığı, gübresi, su deişimi vs.) oldukça fazla olur. Amazon biotop türünde kurmayı düşünürseniz ozaman bu maliyet 2000 ytl civarına inecektir diye tahmin ediyorum ve bakım masrafıda oldukça az olur. Bu fiyat farkını doğuracak nedenler; yüksek ışıklandırma, farklı filtreleme, co2 sistemi, su değişim sistemi, farklı taban malzemesi gibi  faktörlerdir. Bu konuda kesin karar verdiğinizde yapacağınız tank doğrultusunda daha iyi yardımcı olabiliriz.  Sonuçta bu büyüklükteki bir akvaryum (ne tür olursa olsun) çok güzel olacak ama zamanında ve problemsizce kurabilmeniz ve sürdürebilmeniz gerekli.
mustafaerdogar2008-05-07 08:25:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

taipanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2008
İl: Ankara
Mesaj: 74
taipanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2008 03:00
Merhaba Mustafa Bey,
 
Cevabınız için teşekkür ederim.Halihazırda elimdeki bitkileri bu tank kurulumunda kullanacağım için ilk etapta pek yoğun bitki olacağını zannetmiyorum.Ama bitkiler ile aram iyi.120 lt. tankda da bitkiye ilk başladığımda da yoğun değillerdi ama şu an için özellikle gövdeden kök salan bitkiler 4'e katlanmış vaziyette.Bitkilerin gelişimleri oldukça iyi oluyor.Bunu da her ne kadar düzensiz olsa da ışıklandırmama ve kendi yaptığım DIY gübreye bağlıyorum.Kısacası bitkiler ile aram fena değil.Ama bitkilerin yoğun olacağını zannediyorum.
 
Balıklar ise büyük ihtimalle güney Amerika habitatındaki türler olacak.CO2 için ise ilk etapta tüplü sistem kullanamayacağım sanırım.Ama vortex CO2 reaktör kullanmayı planlıyorum.
 
Farklı taban malzemesi için ise pek fikrim yok.Bugün Eminönün'de Barış Bey'in bahettiği Seachem Flourite ürününü bulamadım.Başka bir yerden perliti ayarladım gibi ama.
 
Flüorasan için Karaköy'e de uğradım.Sylvania'nın 36 watt Grolux cinsi lambası 7.5ytl idi..Bunun t5 versiyonu yoktu ama oralarda başka yerlerde bulunabilir sanırım.Philips'in Barış Bey'in bahsettiği modellerini ise sanırım bulmakta sıkıntı yaşayacağım.Bir kaç yere baktım bazı modellerin düşük watt'lı ve 90 cm gibi türleri var.Ben 120 cm ve en az 36 watt olacak şekilde flüorasanlar arıyordum.Zaten bir dükkanda Philips'in fiyatları Sylvania'dan yüksek kaldığı için artık Philips akvaryum ürünlerinin gelmediğini söyledi.Açıkcası benim de biraz başım ağrımaya başladığı için Karaköy'ü tam verimli gezemedim.
 
Acaba bulabilirsem Sylvania'nın t5 modeli 120 cm 36 veya daha yüksek watt'lı modelleri ile Osram'ın Lumilux deluxe FW t5 modeli(bunda 24 ve 49 watt var) ile 10 flo'luk ortalama 300 -360 watt arası bir kombinasyon kursam verimli olur mu?Osram da yaklaşık 18 ytl civarı sanırım.Elektronik balast için ise 36 watt'a 3 ytl fiyat aldım.
 
Filtreleme ve ısıtıcı için ise Eminönü'ne baktım.Aldığım en düşük fiyatlar jager 300w ısıtıcı için 50 ytl.Tetratec 1200 için 160 ytl(bir yer ısıtıcı ile beraber 200 olur dedi toplam).eheim 2228 için 270 ytl.2217 için ise 250 ytl(2217'nin 2228'den daha verimli olacağı ve 500 lt bir tanka yeteceği söylendi?).Atman cf1200 için 140ytl ve atman 3338 için 100 ytl.
 
Şimdi 500lt'lik tank için hangi modeli almam gerekir bilemiyorum.Eheim gibi yüksek fiyatlı bir filtre zaten yeterli gelmeyecekse iki tane daha düşük fiyatlı filtre de alabilirim.
 
Tank boyutunu da 160*55(H)*60 olarak düşündüm yüksekliği 50 cm'e indirsem 500'lt'nin altına düşüyor.Bu da bende takıntı haline geldi biraz.Bu büyüklükte kurmuşken 500lt'nin altına düşmek istemiyorum.
 
Şimdilik aklıma gelenler bu kadar.İlginiz için teşekkür ederim.
 
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2008 08:57
Yermiz Bey merhabalar,
 
Bitkilere uzak olmamanız büyük avantaj ancak bu hacimde(500lt) şu anki akvaryumunuza göre birçok şeyin çok farklı olacağını göreceksiniz.
Şu durumda bitkili bir tank için önerilerde bulunacağım. Daha düşük ihtiyaçlı (daha az ışık, daha az co2) isteyen bitkiler kullanmanız durumunda (ki anlattıklarınızdan öyle olacak gibi gözüküyor) ışık, tüplü sistem, su değişim miktarı gibi bazı konuları daha kolay ve ucuza halletme şansıız olabilir.
 
Hacimde 500 lt nin altına düşmeyeciğinizi varsayarak;
 
Işıklandırma olarak 50 cm ve daha fazla yükseklikte; yüksek,çok yüksek ışık isteyen bitkiler düşünmeniz halinde çözüm ya T5 yada MH aydınlatma olur, toplam ışık gücü (watt olarak) fazla olsa bile yükseklikten dolayı T8 flolar malesef yetersiz gelecektir. Ama orta-düşük ışık isteyen bitkiler seçerseniz T8 ler ile toplamda en az 250-300watt lık bir aydınlatma düşünebilirsiniz.
 
CO2 konusundaysa, 500 lt ye yetmesi için en az 5 lt (veya daha fazla) olacak şekilde 2-3 mayalı sistem kurmanız gerekebilir. Böyle bir sistem yerine tüplü sistem kısa süre sonra çok çok ucuza gelecektir. Ancak yukarıda yazdığım gibi düşük ışık gibi az CO2 ile idare edebilen bitkiler seçerseniz ozaman belki bir mayalı sistem idare edebilir(başka yerdende CO2 kaçmadığı taktirde).
 
Filtreleme durumunda ise CO2 ve balık miktarını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kısaca, eğer tüplü sistem co2 verirseniz, co2 yi biraz fazla vererek sump kurma şansıız olabilir; böylece filtreleme yönünden sıkıntı çekmezsiniz ama mayalı düşünüyorsanız ozaman sump uygun olmayacak, dış filtre almanız gerekecek. Bu hacim için 1000-1500 lt/saat lik en az 2 filtre gerekecek veya balık miktarını çok çok az tutmanız halinde tek filtreyle idare etmeniz mümkün olabilecek.
 
Bu yazdıklarımın hepsi bilinen ve tecrübe edilmiş şeyler(kimi bizzat benim tarafımdan, kimi de tanıdığım başka insanlar tarafından). Bu denli büyük tankların altından başarıyla kalkabilmek için göz önünde bulundurmanız yararınıza olacaktır.
 
Son bir not, seachem flouite i maltepepette bulabilirsiniz(şu an ellerinde varmı bilmiyorum, genelde oluyor)
mustafaerdogar2008-05-08 11:37:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2008 09:25
 Mustafa gerekli açıklamaları gayet güzel yapmış. Üstüne söylenebilecek fazla birşey yok. Sadece birkaç şeyi tekrardan hatırlatmak istiyorum. Yermiz bey bence bütün malzemeyi elden alacağım diye uğraşmayın ve internette biraz gezinin. Floresanlar bir derece internette pahalı olur ama onun haricinde istediğiniz hemen her malzemeyi uygun fiyatla bulabilirsiniz. Co2 konusunda da başlarda 5 litrelik bir pet kısmen işi görsede Mustafanın dediği gibi tank geliştikçe tüplü sistem şart olacaktır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir