Bitkili Akvaryumu Bir Türlü Adam Edemedim


FatihBezirganÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 46
FatihBezirganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2017 00:23
Herkese iyi günler,45 lt yeni kurduğum bitkili akvaryumum var.Henüz acemiyim o yüzden saçma sebeplerden sorular sorabilirim mazur görün [:P] Sorunlarıma gelince,akvaryumda çınar,rotala,limon,sarmaşık gibi bir bitki var.Kum olarak 7 kg hagen siyah kum mevcut.Balık olarak zebra,kılıçkuyruk,moli,lepistes,çöpçü var

Akvaryumu kurdum ,balıkları koydum hiç bir sıkıntı yoktu su berrak cam gibiydi.Aradan birkaç gün geçti,diktiğim bitkilerin yaprakları yırtıldı ,kenarları karardı çürür gibi,aynı sırada su ayran gibi oldu.Sular gidince çeşmeden akan klorlu su gibi tam anlamıyla içerde ki bitkiler gözükmüyor şuan.

Co2 mayalı sistem mevcut 2 gün önce yaptım onuda,ilk yaptığım güzel çıkış vermedi,kapağı açtım sonra geri taktım bu seferde hiç co2 çıkışı vermedi saatlerce,o arada geçen zamanda bu şekilde ayran gibi oldu şu,acaba co2 nin etkisi mi var bu beyazlamada ?

Sonra tekrar yeni mayalı co2 sistem yaptım şuan o var akvaryumda.Ayrıca bu beyazlamayı görünce direk 4'te 1 su değişimi yaptım ama su hala leş gibi.

Başka bir sorunuma gelince,yosunlanma.Camı siliyorum 1 saat içinde ışık kapalı olduğu halde yosun kaplıyor,bitkilerin üzerinde de yosunlar var.
Su kir yosunlar daha da kir gösteriyor şuan su resmen bataklık [:((]Işıklandırmayı 6w florasan+birkaç saat de 5w gün ışığı masa lambası kullanıyorum.Toplam 10 11 saat kadar.

Ne yapabilirim bu konular hakkında yardımcı olursanız sevinirim,birde bütçem yok [:)))] Yani maddi olarak kendimi tükettim evde kendim bir çözüm getireceğim öneriler olur ise çok mutlu olurum.

Saygılar....




[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/190387/240120170011041.jpg[/IMG][EDIT]FatihBezirgan,2017-01-24 00:26:37[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MeisteRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 781
MeisteRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2017 03:58
Suyun renk bozukluğu mayalı sistemden kaynaklanıyor, sistemi doğru kurmamışsın ve suya maya geçmiş.
Bitkilerin ölmesi gübreleme eksikliğinden kaynaklı.
Yosunların hızla artması yetersiz ve aşırı uzun ışıklandırmadan kaynaklanıyor.
Kılıçkuyruk sert canlı doğuran türlerinden biridir, molly gibi ortalama bir canlıyla sorun yaşamazlar ancak lepistesleri rahatsız edecekler. Zebra dediğin eğer Zebra Danio ise onu zaten haşat edecekler.

Kuruluma nerden bakarsan bak sorunlu. Filtrasyonu sadece iç filtre olarak görüyorum bu da hatalı tercih.

Benim tavsiyem hazır daha başındasın bunu bozup sıfır kurulum yapman. Olanı düzelticem dersen sen bilirsin. Maddi bütçeni bilmiyorum o yüzden ben optimum olarak kullanman gerekenleri yazayım sen kendine göre düzenle.
- Filtrasyonda 45LT Brüt hacimse hamburg filtreye geç biraz daha yerden kaybedersin ama verimi yüksektir. 45LT Net hacimse Sunsun603b alıp musluğunu biraz kısarsın. Debi testinde total su hacmin saatte en az 3 en fazla 4 kez dönüyor sonucunu veriyorsa debi doğru ayarlanmış olacaktır. Testin nasıl yapılacağını forumda bulabilirsin.
- Hızlı başlangıç istiyorsan Sera BioNitrivec ile bakteri kültürü oluşumunu 24 saate düşürebilirsin.
- Mayalıya direk girmenin bir anlamı yok. CO2 eklentisinden vazgeç. Bitkilerin öyle aman aman fotosentez tetiklemesi arayan bitkiler değil.
- Tabanda misket gübre kullan (JBL Kugeln tavsiye ederim en az 1 yıl duruyor), sıvı gübre olarak Reeflowers All Inclusive kullan.
- Işıklandırmada (Eğer 45LT NET hacimse) 15w x2 Grolüx kullan ve saat ayarlı priz alıp gün içinde 2+ 2+2 şeklinde toplamda 6 saat aydınlat. Gün ışığı lambalar yosunlanmayı tetikler. Eğer 45LT Brüt hacimse 7kg kum, ortadaki süs vs. derken 35-37LT arası net olacaktır bu ışık o ortama fazla gelecek ya bitki yoğunluğunu arttırman gerekiyor yada ışığı revize etmek. PowerLED'de tercih edilebilir bu noktada maliyeti yüksek olabilir.
- Akvaryum direk güneş ışığı görüyorsa yerini değiştir değiştiremiyorsan yanlarını karton yada arka plandaki gibi kaplamayla kapat.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar yanlışım varsa detaylı açıklama ile belirtin lütfen.

Teşekkür Edenler: [T]190387,FatihBezirgan[/T]
+1: [T]189679,OzuKOC[/T][T]190387,FatihBezirgan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OzuKOCÇevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 468
OzuKOCÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2017 04:24
Meister arkadaş çok güzel özetlemiş durumu benim de bir kaç önerim olacak, hamburg filtre çok iyi bir tercih olur benim aynı hacimdeki tankımda sadece büyük pipo filtre var ben de sunsun 603b alacağım en yakın zamanda buna ek olarak, ama kaç aydır sadece pipo filtreyle idare ediyorum sorun yaşamıyorum diyebilirim, o yüzden ilk önceliğin o iç filtre yerine hamburg ya da pipo filtre kullanman, tabi o suya maya kaçtığı için sıfır kurulum yapmanı öneririm... aydınlatma olarakta en masrafsız yöntem kıskaçlı masa lambası artı osran tasarruflu ampul öneririm 23w olanını kulanıyorum ben fakat bence sen daha düşük wattlı olanını tercih et yosunlanma oluyor çünkü bende ( ben bundan rahatsız değilim ön camı temizliyorum sadece ) bu ışıklandırma bitkilerine yeterli gelecektir bitki türlerini ben pek bilmiyorum fakat gübre kullanmıyorum ben anubias saz gibi bitkiler var ve karideslerime gübre zarar vereceği için sen kendine göre bakarsın o duruma, türlerini de Meister'ın dediği gibi düzenlemeni öneririm bir de CO2 yi bence de şimdilik bir kenara koy zamanla eksikliğini hissedersen önce ışıklandırma sonra gübre sonra co2 ye bakarsıan daha mantıklı olur gibi geliyor, kolay gelsin şanssız bir başlangıç olmuş sizin için ama kısa zamanda toparlayabilirsin tekrar [:)]

Teşekkür Edenler: [T]190387,FatihBezirgan[/T]
+1: [T]190387,FatihBezirgan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FatihBezirganÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 46
FatihBezirganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2017 10:06
Yorumlar için çok teşekkür ederim,yazılanları okurken suratım büzüştü resmen [:((] Bir hevesle başladım elimde patladı,maddi açıdan keşke şöyle rahat olabilirsem de her malzemesini alabilseydim ama olmuyor maalesef.Co2 yi iptal edip suyu %90 oranında değiştirip,akvaryum camına şerif led döşesem sorunlarımın çözülme ihtimali var mıdır ? Filtreyi değiştirmeyi bende isterim ama oda masraf çıkartıyor,o kadar forumlarda yazılanları okudum herşey basit gibiydi ama işin içine girince hiç öyle olmadı [:'(]

Hamburg filtreyi araştırdım,sanırım sadece sünger alıp halledebilirim [^_^] Suyu dediğim gibi %90 değiştirsem kalan o %10 luk mayalı su yine suyu kirletir mi ? Yada kirletse bile filtre zamanla bunu temizler mi ? Led yaptığım zaman ışıklandırmayı halledeceğim diye umuyorum.Gübre fiyatlarına daha öncede bakmıştım ama araştırdığım kadarıyla gübresiz yetiştiren birçok kişi var,bitkileri almadan da araştırma yapmıştım gereksinimleri hakkında gübresiz yavaş da olsa gelişim gösteriyorlarmış,geç olsun güç olmasın [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CoryCoryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 465
CoryCoryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2017 11:10
Harcayacağın para balık sayınla alakalı. Çok kolay bitki türleri var onlardan bolca edinip balık sayını 2 ye falan indirirsen problemin asıl kaynagını çözersin. çok az ışık ile gübre ve co2 olmadan bitki bakabilirsin. Paran oldukça ekleme yaparsın bir anda herşeyi yapmak yerine ufak ufak ilerlemeni tavsiye ederim. Bence balıkları götür petshopa geri ver karşılıgında birşeyler almaya calıs. Suyu komple boşalt yeniden doldur 1 hafta dönsün bitkiler yeni yapraklar açmaya başlayınca balık eklersin. Akvaryuma kurduğun her sisteme checkvalve ekle en önemli şeylerden biridir. Ayrıca mayalı sistem yerine Citricacid ve karbonat sistemini kullan çok daha etkili taşma gibi bir problemide yok.

Not:
Tasaruflu beyaz ampul yeter o bitkilere para harcama boşyere.
Tabanda misket gübre kullanmaya ihtiyacın yok boşa para harcama.[EDIT]CoryCory,2017-01-24 11:15:58[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]190387,FatihBezirgan[/T]
+1: [T]190387,FatihBezirgan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir