Bitkili Akvaryumlarda Su değişimlerinde Yapılan Doğru ve Yanlışlar


ozkanayhanÇevrim Dışı

[B]12122,3[/B]
Kayıt: 17/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 522
ozkanayhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2011 00:44
Arkadaşlar makale hoşuma gitti daha önce verilmişse af ola.

Her akvaryum ve bitkili akvaryum sahibinin aklına öncelikle hobiye başlarken, ardından yıllar sonra bile ara sıra su değişimi hakkında sorular takılır. Bu yazıda akvaryum su değişimleriyle ilgili akla ilk etapta gelen bazı noktalar açıklanmaya çalışıldı. Sağlıklı bir bitkili akvaryum için;

.

  • Balık yoğunluğunuza ve filtrasyonunuza göre(akvaryum boyutunuza göre değil) her 1-2 haftada bir kez suyunuzun %30-50′sini değiştirin. Bu oran suyunuzdaki toksinleri ve fazla gübre kalıntılarını gidermek için iyi bir orandır.
  • Asla suyunuzun temizliği için filtrelere güvenmeyin.  Filtreler gübre fazlalarını ve toksinlerini yok etmezler, sadece belli bir yerde toplarlar, bu da işinizi kolaylaştırır fakat filtreler birçok şeyi toplamaktan da acizdirler.

.

  • Akvaryuma temizlikten sonra ekleyeceğiniz suyun giden suyla benzer değerlerde, özellikle aynı sıcaklıkta olmasına dikkat edin. Farklı sıcaklıktaki su balıklarda ekstra strese yol açacaktır, hatta belli fark değerleri ani ölümlere yol açabilir.
  • Eğer musluk suyu kullanıyorsanız klor ve kloramini yok edecek bir su düzenleyici(sera aqutan…) kullanmayı unutmayın. Bu maddeler yok edilmezse balık ve bitkilerinizin ölümüne bile yol açabilir. Su düzenleyiciler aynı zamanda bakır gibi zararlı birçok ağır metali de zararsız hale getirir.

.

  • İlaç kullanımlarından sonra, yeni bir dizayn yaparken kum çalkalandığında, gübreler dahil herhangi bir maddeyi kazara aşırı kullandığınızda su değişimi yapmaktan çekinmeyin. Su değişimleri akvaryumunuzun ‘reset’ düğmesidir. Birçok sorunu da su değişimleri sayesinde çözebilirsiniz. Su değişimleri kontrollü yapıldığında olumsuz sonuçlarla karşılaşılma ihtimali çok düşüktür.
  • %50 oranını su değişimlerinde aşmayın. Bu oran sadece amonyak patlaması ve aşırı doz katkı kullanımı gibi özel durumlarda aşılabilir. Böyle durumlarda da balıklara ve biyolojik döngüye en az zararı verebilmek için eklenen suyun pH, sıcaklık… değerlerinin çok yakın olmasına özellikle hassasiyet gösterilmelidir.

.

Kaynak: http://www.aquatic-eden.com/2007/03/dos-and-donts-of-water-changes-in.html


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir