Bitkileri sıcak suya alıştırmak


onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2006 19:14
   Bilindiği üzere pek çok bitki 27-28 derece sıcaklığın üzerine çıkıldığında ya büyümesi durur/yavaşlar ya da eriyip gider. Bu discus gibi sıcak su balığı besleyen bir çok kişinin derdidir. Çünkü insanlar bu tip 30 derece civarında su sıcaklığında beslenen balıklar ile beraber bitki de yetiştirmek istemektedir. Bunun çözümü bitkiyi sıcağa alıştırmak veya sıcak suda yaşayabilecek, bu şartlara adapte olabilecek bitkileri eleyip kullanmaktır. Aşağıda pek çok kişi bitki için ayrı bir akvaryum kuramayacağı için leğen örneği ile anlattım. İsteyen ayrı bir akvaryum da kurabilir.
   Anlatacaklarımdan soğuk su bitkilerinin 30 derece ve üzerine alıştırılabileceği anlamı çıkartılmasın. 30 derece ve üstü sıcaklıklar pek çok bitki için ölümcül olabilmektedir. Ben sadece bu sıcaklıklara alışabilecek anubias gibi bitkiler için bunları anlatmak istiyorum. Pek çok anubias türü 30 derece sıcaklıkta yaşayabilir fakat hep soğuk suda barındıkları için bu sıcaklığı ani bir dsıcaklık farkında tolere edemeyebilirler. Elodea gibi 27 derece üzerinde eriyen bitkiler ise  bu sıcaklıklara dayanamayacaklardır. Yine bu yöntemle 30 ve üstü sıcaklıklarda anubias gibi sıcağa dayanıklı bitkilerin yaşayacağı garanti değildir. Burada yapacağımız ile bitkilerin bir kısmı sıcaklığa alışacak, bir kısmı ise çürüyecektir. Bu yöntem ile bizim avantajımız şu olacaktır:

1) Birden sıcak suya eklenince ölebilecek bir bitkiyi yavaş yavaş bu sıcaklığa alıştırmak.
2) Akvaryumumuza atınca ölecek bir bitkiyi, akvaryumdaki su değerlerini bozup balıklara zarar vermeden tespit etmek. Çünkü bitki akvaryumda erimeye başladığında pek çok toksin ve bol miktarda amonyak salar. (Amonyak kaynağı genelde bitkinin ölü dokuları bakteriler tarafından parçalanırken yıkıma uğrayan aminoasitlerdir.)

Arkadaşım bu anlatacağımı discus akvaryumunda denedi ve iyi sonuçlar aldı. Ona verdiğim tavsiye şöyleydi:

1) Hazırlık
   Bir leğen alın ve akvaryumunuzdan çektiğiniz suyu leğene boşaltın. Eğer az ışık isteyen bir bitki ise (mesela anubias) ekstra bir aydınlatmaya gerek yoktur. Leğeni odanın direk güneş ışığı alan bir yerine koyabilirsiniz. Kışın güneş ışığının pek olumsuz bir etkisi olmayacaktır.Yalnız odanın ışığı malum kışın gün kısa olduğu için akşamları da birkaç saat açık olmalı. O yüzden leğeni akşamları oturduğunuz odada bulundurursanız iyi olur.  Eğer bitki yoğun ışık istiyorsa ekstra aydınlatma gerekecektir.

(not:Eğer bu işi yazın yapacaksanız direk güneş ışığı alan bir yere koymayınız.)

   Leğenin içine akvaryumunuzdaki kumdan veya aynı özelliklerde başka bir kumdan koyunuz. Bir de ufak ısıtıcı ve termometre lazım olacaktır. Cama yapışan şerit termometreleri kullanmayınız çünkü bu termometreler çevre sıcaklığından çok etkilenir ve sıcaklığı yanlış gösterir. Bitkiyi koymadan önce sıcaklığı 26 dereceye ayarlayın. 
   Kumun altına bildiğimiz normal toprak da ekleyebilirsiniz.* Bu bitkinin mineral ihtiyacını karşılayacaktır.
   Eğer leğende kumun altına toprak koymadıysanız bitkiyi ektiğinizde köklerine tablet gübre koyunuz veya sıvı gübre ile bitkiyi destekleyiniz.

2) Bitkiyi Alıştırma
   Her 2-3 günde bir akvaryumunuzdan 1-2 litre dip çekimi yapıp leğene ekleyin. Bu bitkiniz için azot kaynağı olacaktır. Bitkinin suyunun sıcaklığının sabit olmasına dikkat ediniz.  Her 5 günde bir su sıcaklığını 1 derece arttırınız. Ta ki 29 dereceye gelinceye kadar. 29 derecede bitkiyi 10 gün kadar tutunuz.*** Ardından sıcaklığı 30 dereceye getiriniz ve bir 5 gün daha bu sıcaklıkta tutunuz.Akvaryum sıcaklığınıza gelinceye kadar her 5 günde bir sıcaklığı 1 derece arttırınız. Bu arada bitkiyi gözlemyeniz. Bozulmaya, sararma başladıysa su sıcaklığını hemen bir önceki seviyeye düşürünüz ve birkaç gün daha bekletiniz. Eğer bozulma 30 derece sınırında olduysa 28 dereceye kadar düşürüp bekleyiniz. Birkaç gün bekledikten sonra yine 29'a çıkarınız ve bir hafta kadar bu sıcaklıkta bekletiniz.
   Tüm bunları yaparken toprak kullanmadıysanız bitkiyi düzenli gübrelemeye dikkat ediniz. Gübreleme yaparken gübrenin üzerinde bahsedilen kullanım şekli ile gübreleme yapınız. Fakat daha sık aralıklara bölerek. Örneğin 200 litre için haftada 50ml sıvı gübre öneriliyorsa ve sizin leğen 20 litre ise 5 ml kullanmanız gerekecektir. Bunu 2 günde bir 1,5 ml olarak verebilirsiniz. Böylece gübre içindeki demir oksitlenmeden kullanılabilir durumda olacaktır.** 1,5 ml'yi ölçmek için eczhaneden enjektör alabilirsiniz.

3) Bitkiyi sıcak akvaryuma almak

   Bitkiyi akvaryumunuza almadan önce leğendeki suyun yarısını boşaltınız. Buna toprak kullandıysanız veya akvaryumunuzdan başka bir kum çeşidi kullandıysanız taban malzemesi de dahildir. Yarısı boş olan leğene  akvaryumunuzdan su çekiniz. Sıcaklığı akvaryumunuz ile aynı seviyeye getiriniz. 2-3 gün bu suda bitkiyi bekletiniz.  Burada amaç akvaryumunuzun su değerlerine bitkiyi alıştırmaktır. Eğer bitkide herhangi bir anormallik yoksa bu 2-3 günden sonra bitkiyi akvaryuma ekleyiniz.




*Toprak olarak normal saksı bitkileri için kullanılan gübreli veya humuslu toprağı kullanmayınız. Kullanacağınız toprak üzerinde uzun süredir ot biten herhangi bir toprak olabilir. Toprakta parlak tanecikler olmamalı. Bunlar metaldir ve su değerlerini bozar. Ayrıca toprakta yumuşak, küçük beyaz topaklar da olmamalı. Bunlar da kireç benzeri maddeler olabilir.

** Demir katkılı sıvı gübrelerde haftada bir kullanım önerilse de demir kısa sürede oksijen ile tepkimeye girmektedir. Oksitlenen demir bitki tarafından kullanılamamaktadır. Bu sebeple haftalık doz 2 günde bire bölündüğü taktirde suda daima oksitlenmemiş demir bulunabilmekte ve bitkinin işi kolaylaştırılmaktadır.

*** 29 derece kullanacağımız pek çok bitki için alışması zor bir sıcaklıktır. 29-30 dereceyi kolay tolere edemeyen bitkilerde 10 günlük bekleme süresi 28 veya 27 dereceden başlayabilir. Bitki sıcak suyu ne kadar zor tolere ediyorsa bekleme sürelerini uzatmak o kadar iyi olacaktır.

Umarım ihtiyacı olana faydalı olabilir.
                                                        Saygılarımla;
                                                        Onur UYGUN

encort2007-2-22 5:40:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TosbishÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2010
İl: Adiyaman
Mesaj: 472
TosbishÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2012 21:39
OOOOOFFFFFF OFFFF Keşke bu yazıyı daha önce bulsaydım. 200 tl ye aldığım tüm bitkilerim Adıyaman sıcağına dayanamaıp eridiler Çok dertliyim Çoook

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pörtlekgözÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/11/2011
İl: Içel
Mesaj: 231
pörtlekgözÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2012 17:24
Ben de Mersin sıcaklarıyla boğuşuyorum. Güllerimde çok az erime oldu ama şimdilik diğer bitkiler iyi durumda. İki günde bir %40 su değişimi yapıyorum. Bazı bitkilerimi leğende Onur beyin tarif ettiği gibi muhafaza ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yunuscukeremÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 161
yunuscukeremÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2012 22:04
[QUOTE=Caesarlll]OOOOOFFFFFF OFFFF Keşke bu yazıyı daha önce bulsaydım. 200 tl ye aldığım tüm bitkilerim Adıyaman sıcağına dayanamaıp eridiler Çok dertliyim Çoook [/QUOTE]

Burada anlatılan sizin sorununuzu çözecek bir şey değil, sizin için gereken şey akvaryum soğutucusu Ankara da bile hava sıcaklığından ötürü akvaryum sularının ısısı bir hayli artıyorsa Adıyaman'ı düşünemiyorum tek çare fan veya başka türlü akvaryumu soğutmak..


Ayrıca emeğiniz için teşekkür ederim ama biraz gereksiz bir konu olmuş gibi..Bu arada konu çok eskiymiş sizde gereksiz bazı takım şeyler olduğunun farkına varmışsınızdır..yunuscukerem2012-06-19 22:13:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ftboÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2016
İl: Konya
Mesaj: 1
ftboÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2016 20:59
Benim bitkilerim saksıda,onları suya alıştırmam gerekli.Bunu nasıl yapabilirim acaba ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir