Biri, sürekli digerinin ayaklarini isirmaya calisiyor...


Artemis80Çevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 110
Artemis80Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2011 14:08
Herkese Merhabalar,

uzun zamandir yazmadim, kaplumbagalarimda hersey normaldi. Ancak 2 haftadir, kaplumbagalarimdan biri (Windi) diger kaplumbagamin (Tello) ayaklarini isirmaya calisiyormus. Ben yurtdisinda oldugumdan, esimden aliyorum bu haberleri ve korkmaya basladim. Esim Tello'nun sürekli ayaklarini icine cekerek yüzmeye basladigini söyledi, sanirim onun da psikolojisi iyice bozulmaya basladi. Aslinda Windi'nin Tello'yu bu sekilde rahatsiz edisi ilk yeni akvaryumlarina koydugumda baslamisti. Sadece ilk gün yapmisti bunu, sürekli Tello'nun pesinde yüzüp, onu iyice gözleriyle süzüp, yaklasip isirmaya calisiyordu. Elini, kafasini, ayaklarini... Tello her seferinde kendini koruyup, onu eliyle itiyordu. Yeni evlerindeki ikinci günü iyi gecti ve bir daha öyle birseyle karsilasmadim. Ama simdi yine baslamis ve sürekli ayaklarinin pesinde gidip, isirmaya calisiyormus. Elimden suan birsey de gelmiyor, neden öyle davrandigini anlayamiyorum. Akvaryumlari ikisi icinde yeterli, 110*60*60*, ikiside disi ve 15 cm varlar. Yani ikisinin de boyutu ayni... Isiklandirmalari var, herseyleri var, kaliteli yemlerle besliyorum ama böyle bir durumla karsilasmamiz bizi üzdü. Esim sürekli yapiyor diyor, kendiside elleyemediginden suan elimizden birsey gelmiyor ama en azindan neden böyle davrandigi konusunda bir fikriniz var mi? Yer kavgasi desek, yerleri var... Erkek disi arasindaki kur desek, ikiside disi... Suana kadar hep iyi anlasiyorlardi, yeni evlerindeki ilk gün disinda... Üstünlük göstermeye calisiyor desek, e bunca zaman niye göstermedi de, simdi göstermeye basladi. Yeni akvaryumlarina geceli 6 ay oluyor.

Lütfen bir fikriniz varsa benimle paylasin... Aklim sürekli onlarda... Cok sükür simdiye kadar yaralayacak sekilde bir isirma olmamis ama isirilmaya calisilan kaplumbagam ayaklarini sürekli icine cekerek yüzüyormus, bu da onun psikolojisinin iyice bozuldugunu isaret ediyor bana. Siz ne dersiniz?


Selamlarla...

Aylin Artemis802011-03-10 14:59:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acemi-akvrymcuÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 55
Acemi-akvrymcuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2011 14:57
Aslında sürüngenler hakkında pek bilgim yok balık olsa bir öneride bulunabilirdim ama yinede balık gibi düşünüp tello nun saklanacağı yeri var mı bildiğime göre kaplumbağalar sessiz karanlık ve kuytu yerleri seviyorlar.
aslında bir erkek koysanız baskınlığıyla ortam yumuşar mıAcemi-akvrymcu2011-03-10 14:58:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ByPakizeÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 13
ByPakizeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2011 12:10
Kaplumbağalar sosyal hayvanlar değildir.Maalesef kaplumbağalar arasında bu tarz sorunlar yaşanabiliyor.Kavga etmeleri birinin diğerini akvaryumda istemediği için çıkıyor olabilir.
Yemlemeyi yaparken mutlaka kaplumbağaları akvaryumda tek bırakarak yapın.
Eğer kavgalar devam ederse mutlaka akvaryumları ayırmalısınız.Kavgalar ölümcül boyutlara ulaşabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Artemis80Çevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 110
Artemis80Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2011 02:21
Iyi Aksamlar Hepinize,

öncelikle cevaplar icin cok tesekkür ederim. Uzundur geri yazamadim ve nihayet bugün döndüm yurtdisindan. Esimin bahsettigi gibi maalesef biri digerinin ayaklarini cok isirmis ki, isirilan sürekli ayaklarini icine cekerek duruyor:( Yüzerken cok az cikartiyor ayaklarini, onun disinda ayaklari hep icine cekik durumda:( Moralim cok bozuldu bunu gördügümde... Geri ben bugün yanlarindayken uzun zaman gözlemledim, Windi hic isirma girisiminde bulunmadi ama yanlarinda ben oldugumdan dikkatleri bendeydi. Tello'mun psikolojisi iyice bozulmus, hayvan ayaklarini icine cekmeden durmuyor:( Ayrica her iki ayaginda da yara gördüm. Ilginc olan, her iki ayaginda da yaranin ayni yerde olmasi. Sari ufak yara bunlar. Bir tane sag ayaginda, bir tane de sol ayaginda var. Acaba isirik mi, yoksa yine (zamaninda kol altini yaktiginda da yara olmustu) yanik mi bilemedim. Ancak sunu da düsünmüyor degilim, acaba Windi o yarayi fark ettiyse, onu isirma cabalarinda mi yine? Cünkü zamaninda kol alti yandiginda da ayni sekilde kol altini sürekli isirmaya calisiyordu Windi. Ama yarasi gecince vazgecti bu huyundan. Eger yara yaniksa, belki ondandir ama eger yanik degilse, o zaman bu yaralari belkide Windi yapti:( Moralim cok bozuk, elimden birsey gelmiyor.
Eminim ki simdi akvaryumu ayirin diyeceksiniz, ancak akvaryumu ayirma gibi bi lüksüm yok suan. Zaten akvaryumlari 110*60*60*. Ayrica baska da büyük bir akvaryum alip koyacak yerim yok. Yani bir sekilde bu sorunu onlari ayirmadan basarmaliyim... ama nasil? Acaba diyorum, günde 1-2 saat Windi'yi ilk kücücük akvaryumlarina mi koysam, belki o zaman Tello'da yine rahat rahat yüzmeye baslar, korkusunu yener ve Windi'de ufak yerde kaldiginda Tello'ya üstünlük saglayamayacagini anlar. Nasil bir cözüm? Yada her Tello'yu isirmaya calistiginda, onu bir sopayla geri itsem, biraz sert itsem? Belki o zaman her isirmaya kalktiginda aklina sopa gelir ve korkup kacar... Yada böyle büyük kayaliklar alsam, dediginiz gibi saklanabilecek sekilde...
Inanin cok caresizim.... Cözüm bulmaliyim ama...

Fikirlerinize cok ihtiyacim var...

Saygilar...

Aylin Özalp Yagci

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

macunx26Çevrim Dışı

Kayıt: 03/04/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 135
macunx26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2011 12:34
Mutlaka bir akvaryum olması gerekmez çıkamayacakları bir kap boyutlarında bir leğen de olabilir ama yaralı olan kaplumbağanızı ayırmanızı ve iyileşene kadar beklemenizi tavsiye ediyorum. Açık yaranın kokusunu alıyor diye düşünüyorum sonuçta çokta evcil hayvan saylmazlar. Yaralı olanın ayaklarını içe çekmesinin nedenini ''ayaklarımı ısıracak'' korkusuyla değil, yaradan dolayı ayağını açarken canının yanması sebebiyle yaptığını düşünüyorum.Yaranın bu ortamda kendiliğinden iyileşeceğini zannetmiyorum aksine diğeri bir ısırık daha aldığında yara genişleyecek ve yakın bir zamanda mikrop kaparak önüne geçilmez bir hal alacaktır.
Özetleyeck olursam iyileşene kadar bir leğen kova türü birşeyde (5-6 tl dir) ayrı bir şekilde yaralı olan kaplumbağanızı bekletin, beklerkende tedavi uygulayın. Tedavi konusunda bir veterinerden öneri alablir veya forumda araştırabilirsiniz.
macunx262011-04-25 12:36:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shadowangel88Çevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2008
İl: Tokat
Mesaj: 268
shadowangel88Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2011 14:44

Büyük,geniş ve derin bir leğene ya da kovaya alın telloyu.Yaralarına betadin sürün ve yarım saat öyle beklesin kuru yerde,sonra durulayın.Bana yanık gibi gelmedi.Bulabilirseniz veterinerlerde bi ilaç var betadinle aynı renkte.Daha koyu kıvamlı.O daha hızlı iyileştiriyor.Benimkiler de arada yemlerken büyük küçüğü ısırıyor ama ona bakışlarını görünce hemen kafasına dokunuyorum ve kenara çekiyorum hafifçe.O zaman ısırmaktan vazgeçiyor.

Aslında bir teorim var ama kaplumbağalarda da uygulanabilir mi bilmiyorum.Bu köpeklere uygulanan bir yöntem.Köpekler karşı cinse saldıracaklarında dikkatle o köpeğe bakar ve atılır. Bunu o bakışı gördüğünüz anda ona elinizle sertçe dokunduğunuzda dikkati dağılır ve o ruh halinden çıkar. Bunu kaplumbağalara da yapabilir miyiz bilemiyorum ama denemek de fayda var :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir