Bir betta yı da ben kurtarayım istedim (Foto ek.)


ntquartexÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2009
İl: Bursa
Mesaj: 169
ntquartexÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2010 08:51
[QUOTE=scarab] Yaklaşık 6 aydır bu hobiyle uğraşıyorum.Sürakli akvaryum.com da forumları takip etmeye çalışıyorum.Sizlerin
sayesinde birşeyler yapabilmeye başladım sanırım.Fakat genede çok fazla bilgi eksiğim var.İlk başlangıçda yapdıklarımı hatırladıkca kendime çok kızıyorum.Özelliklede bir veteriner hekim olarak pet shoplara güvenme hatasını yaptığım için kendimi hiç bir zaman affetmiycem.Kedi ve köpek klinisyenliği yapan biri olarak kedi köpek bakımında yaptıkları çok büyük hataları bilmeme rağmen sayelerinde melek,cüce gurami, altıngurami, tetrazon gibi balıklardan oluşan 30 litrelik bir karma akvaryumla başladım hobiye.Tabi bu sözlerim bütün pet shoplar için geçerli değil ben daha hiç görememiş olsamda(kedi ve köpek için söylüyorum)işini adam gibi yapan vardır diye düşünüyorum(!).Sen nasıl veterinersin,balıkdan nasıl hiç anlamazsın diyenleriniz olabilir. Veteriner fakültesinde akvaryum balıklarından ziyade gıda amaçlı (çupra,levrek,alabalık vb.)üretilen balıklar anlatıldı bizlere.Bu sebepden dolayı da yeterli bilgiye sahip değilim.Neyseki berberimin sayesinde bu sayfayı öğrendim ve artık sorarak ve okuyarak doğru işler yapabilme şansım oluyor.

Lafı daha fazla uzatmadan esas konuya geçeyim.
Bir süredir betta akvaryumu kurmak istiyorum.Bu konuda kafama takılan bazı sorular var.Bunları cevaplandırma dan alelacele kurmak istemedim akvaryumu.
 
Akvaryum boyutu (cm):35x25x15.5 (14-15 litre civarı)Bu boyutlarda betta akvaryumu kuranlar var fakat balık için yeterlimi emin değilim.

Canlılar:Betta(CT),elma salyangozu
         Eledoa,saz,su mercimeği,anubias(Bitkiler için gübre kullanmalımıyım.30 litrelik akvaryumumda eledoalarım var (başka bitki yok) budamanın ve ışığıbelirli süre açık tutmamın dışında birşey yapmamama rağmen sürekli dal veriyorlar.Burda farklı türler olduğu için kullanmam gerekebilirmi?Gerekirse ne kullanmalıyım
 
Isıtıcı:Kesinlikle olucak fakat kaç wattlık bir ısıtıcı almalıyım bilmiyorum.25 watt yeterli olur mu?
 
Filtre:Kullanmayı düşünmüyorum.Haftada bir %30 su değişimi yaparak dengeyi sağlayamaz mıyım?Ya da midye koysam olabilir mi diye düşündüm fakatsonrada midye hareketleriyle bitkilere zarar verebilir mi dedim?
 
Işıklandırma:Tasarruflu ampul kullanmayı düşünüyorum.Uygunmudur?Eğer uygunsa kac watt olmalıdır.Tasarruflu ampul olmazsa suyun içinde çalışabilen(sanırım dalgıç ampul deniyor) ampullerden kullanıcam.
 
Kum:Elimde 5-6 kilo kadar siyah hegan var.Bunu kullanmayı düşünüyorum fakat siyah renk yerine toprak rengi bir kum daha doğal görünür diye düşünüyorum.hem bitkiler açısından hemde toprağa daha fazla benzemesinden dolayı lav kırığıda kullanabilirim.Farklı önerilerde verirseniz sevinirim.
 
Dekorasyon:Mangrov kökü veya koyu renk kaya.Arka fon düz siyah veya lacivert
 
Yem:Hiçbir fikrim yok.Betta için en iyi besleme nasıl olur?
 
Akvaryum Bakımı:Haftada bir %30 su değişimi ve her su değişiminde sera aquatan kullanmayı düşünüyorum.Meşe yaprağıda kullanabilirim.Çok gereklimi bilmiyorum fakat görüntüsü de hoşuma gidiyor.
[/quote]

Öncelikle beta balığı beslemeye başlamanız güzel bir şey.Bu forumdaki mod olsalar bile yaşları henüz çok genç bazı arkadaşlar heyecanla bol keseden sallayıp,herkesin zevkine karışıyorlar.O yüzden bence çok takmayın derim.Kurtarma olayına gelince bu yurtdışı forumlarda da kullanılan bir tabirdir ve bence de çok doğrudur.Sonuçta bardakta ölmeye mahkum bir betaya düzgün bir yaşam alanı sağlamış oluyorsunuz.Tebrikler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rutkaiÇevrim Dışı

Kayıt: 26/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 98
rutkaiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2010 13:55
Çok güzel bir akvaryum yapmışsınız tebrikler, acaba elma salyangozunun antenleri hala sağlıklı şekilde duruyor mu? Ve sağlıklı mı? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

scarabÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 292
scarabÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2010 17:20
[QUOTE=rutkai]Çok güzel bir akvaryum yapmışsınız tebrikler, acaba elma salyangozunun antenleri hala sağlıklı şekilde duruyor mu? Ve sağlıklı mı? [/QUOTE]



Dün çekdiğim fotograflar.Hiçbir sorun yok.Sorun olması için sebep de yok. TebessümTebessümTebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Merlin-HoodÇevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2010
İl: Bursa
Mesaj: 57
Merlin-HoodÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2010 18:00
Sayın İlker Bey:
Şunu belirtmek istiyorum ki bir bettaya sırf onun mutluluğu ve sağlığı için emek vermeniz beni etkiledi. Akvaryumunuz gayet güzel ve temiz görünüyor.Ama size bir öneride bulunmak istiyorum ki oda bettanın kendisini güvende ve mutlu hissedebilmesi için bir mağaranın gerekmesi.Ortadaki büyük kayanın sağ arka taraflarına veya akvaryumun sol taraflarına doğru minik bir mağara çalışması yaparsanız hem görsel,hemde bettanız için güzel olacağı görüşündeyim. Merlin-Hood2010-05-19 18:03:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir