BİLGİ PAYLAŞIMI


siyiÇevrim Dışı

Kayıt: 25/04/2011
İl: Trabzon
Mesaj: 417
siyiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2012 14:46
Arkadaşlar forumda gezinirken ve yorumları okurken bazı üyelerimiz yaptıkları veya buldukları bazı  bilgileri paylaşmaktan kaçındıklarını gözlemledim.
 
İsim vermek istemiyorum. Forumda bir kişi en iyi filtreleme yöntemini bulmuş ve bulduğu doğru filtreleme sayesinde devamlı yavru aldığını beyan ediyor, fakat bulduğu bu sistemi kimseyle paylaşmak istemiyor. Kendime ait filtreleme sistemim sayesinde diyerek konuya başlıyor. Yine başka birisi en iyi fotoğraf çekme metodunu bulmuş ama paylaşmaktan imtina ediyor. Başka birisi kendi kurduğu özel sisteminin fotoğrafını bile yayınlamıyor başkası öğrenir diye. 
 
Arkadaşlar burası forum sitesi, burada bilgi paylaşılır, özellikle doğru bilgi paylaşılırsa herkes faydalanmış olur, bu bilgiyi öğrenen kimselerde başkalarına yardımcı olur. Forum sitelerinin amacı budur.
 
Dünya var olduğu günden beri bilgiyi paylaşarak bu güne gelmiş. Dünyada ki büyük ilim adamları buluşlarını paylaştıkları için dünyaya insanlığa katkıda bulunmuşlardır. Eğer kimse bilgiyi paylaşmasaydı yontma taş devrinden cilalı taş devrine bile geçememiş olurduk. Bilgiyi paylaşmak lazım, büyük olmanın, güzel olmakla, bakımlı olmakla alakası yok. Büyük olmanın yolu bilgiyi paylaşmaktan geçer.
Bilginin; büyüğü küçüğü olmaz her bilgi paylaşılmalıdır. Ben sana öğretmezsem, sen bana öğretmezsen nerde kaldı bizim insan olmamızın erdemi.
Birçok insanlarımızda şu da var, ben her şeyi biliyorum öğreneceğim başka bir şey kalmadı ya da başkalarının bana öğretecek bir şeyi yok artık diye düşünebiliyor. İnsanın mutlaka başkasından öğreneceği bir bilgi vardır bunu unutmamak lazım.
İnsan vardır öğrenmek istediğini bir seferde öğrenir, bir başka insan vardır, iki seferde okuyarak ve ya sorarak öğrenir. Bunun sebebi birinin daha akıllı olması değildir. Sadece daha azimli ve dikkatli olmasından geçer. Dikkatli olmayan öğrenemez diye bir kavram yok, belki daha geç öğrenir ama istedikten sonra mutlaka öğrenir.
Biz; Türkiye Cumhuriyeti olarak başkaları sayesinde belki cilalı taş devrine geçtik ama kalkınmış Ülkeler seviyesine hala erişememiş olmamızın sebebi bilgiden geçer, bilgiyi paylaşmıyoruz. Bu güne kadar az çok bir şey öğrendinse, birilerinin seninle bilgi paylaşımı sayesinde öğrendin. Şimdi sen niye bilgiyi paylaşmıyorsun, öğrendiklerini mezara mı götüreceksin. Eğer kendine, ben insanım diyebiliyorsan bilgiyi paylaştığın sürece insansın.

 Bilgi paylaşınca bilgidir. İnsan olmak bunu gerektirir.Bilgi paylaşılırsa anlam kazanır. Paylaşmayan arkadaşlara bunları hatırlatalım.
 
Sizinde bu konuda önerilerinizi bekliyorum...
siyi2012-02-07 19:22:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2012 15:11
Siz merak etmeyin tüm bilgiler paylaşılıyor ve paylaşılmayan bir bilgi olduğunu sanmıyorum. Filtreleme ve/veya fotoğrafçılık tekniklerinin saklanması internet çağında mümkün değildir. Heleki bu iki konuda binlercede site forum bulunmaktadır.Şahsına münhasır kişiler mutlaka vardır ama Amerikayı yeniden keşifede gerek yoktur. Yavru alımı vb konularda ekstrem şeyler zaten makale olarakta sitede vardır. Tarçın olsun  çay demi olsun.
Ha tabiki karşılaştığımız durumlar var elbette. Nedir o  derseniz yukarıda bahsetmiş olduğum bir çok başlık hakkında verilmiş binlerce cevap yazılmış onlarca tercüme veya makale var iken arama yapılmadan tekrar tekrar temcit pilavı gibi önüne geldiğinde inanın ki insanın cevap yazası gelmiyor. Bunun dışında aklınıza takılan herhangi bir başlıkta gözünüze çarpan farklı bir sistem teknik taktik uyguladığını düşündüğünüz forum başlığını ÖM yolu ile bana iletebilirseniz o saklanıldığını düşündüğünüz sırrı beraber bulmaya çalışırız :)
Yoksa üzmeyin canınızı işin ucunda atomu parçalamıyoruz :) Vardır bir kerameti kolay çözülebilecek .
Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

siyiÇevrim Dışı

Kayıt: 25/04/2011
İl: Trabzon
Mesaj: 417
siyiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2012 15:52
Genellikle konular paylaşılıyor ama bazı arkadaşları kastederek bunları söyledim. Bu konuda devam ettiği sürece belki bilgi paylaşmak istemeyen arkadaşlar fikirlerini değiştirirler ve insanlara yardımcı olurlar.
Elbetteki hiçkimsenin bir zorunluluğu yok ama bahsedilen kendilerine münhasır olan yazıları görmek biraz can sıkıyor. Zaten tarçın olsun, çay demi olsun bu tür buluşları yapıp emek verip uğraşan ve insanlarla paylaşan kişilere ben akvarist demiyorum bilim adamı diyorum.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2012 17:40
İnanınki tüm samimiyetimle söylüyorum ben çok sevilen biri değilim ama inanın ki açık yüreklilikle binlerce kez üstüne basarak söylüyorum bu sitede veyaut herhangi bir sitede yavru alımını artıracak bir filtrasyon çeşidi yoktur. Sadece akvaryumumuzda bulunan canlılar için en düzgün sistem vardır. Yıllara balık besledim yavru aldım. Akvaryumumda enteresan hiçbir şey olmadı. Okunmuş su mu  dökülüyor ki :D Örneğin tropheus ise konu yemleme sayımız fazla olduğundan suyumuz cabuk kirlenir. bunu sistemden atmanız gerekiyor. Hangi sistem bunu yok eder? Yemleme dışkı vb şeylerin akvaryuma kattığı atıkları yok eden  mekanizmalar. Ne girer akvaryumumuza? Fosfati nitrat silikat gibi su değerlerini bozan şeyler nasıl kurtulursunuz. Öncelikle iyi bir su hazırlayıcısı kullanırsınız, aktif karbon koyarsınız kaliteli, fosfat yok edici koyarsınız. silikat emici koyarsınız. Kaliteli bakteri yuvası olabilecek substrat koyarsınız. Diğer önemli konu Ph kh tır. yapın tabanı aragonit kum kullanın tanganyika buffer istediğiniz değerler sabit kalsın. Olmadımı otomatik su tamamlama unitesi koyun. Su buharlaştıkça tamamlasın. Suyun harekitini devinimini akvaryum içinde iyi ayarlayın pislik sumpa ulaşsın elyafınıza takılsın iki günde bir değiştirin.
İnaın ki kimse saklayamaz bir şey. Ha vardır bir hormon takviyesi atıyorum kimyasal formülü onu uygulayabilir kimsenin bilmesinide istemez. Bunuda dert edecek değilsiniz ki. Normal yoldan yavru alabilirsiniz. Ben her kaldırdıgım taşın altından onlarca yavru toplardım. Hiçte sırrım yoktu.

Çok yazdım biliyorum ama ben bu tür konularda siz değerli insanların üyelerin kırılmasını üzülmesini görmek istemediğimden yazıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir