Beyaz Benek ve Mantardaki çözüm yolları


ÖğrenciOguzÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 83
ÖğrenciOguzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2011 20:27
Görsel Hastalık tanıtım ve döngü:

Parazit suda her zaman bulunur. Balıkların bağışıklık sisteminin çökmesiyle birlikte zayıflayan mukozaya yerleşmeye başlar. Elbette bu bir süreçtir ve akvaryumdaki genel şartların uygunsuz oluşuyla gelişir. Kendine konak bulan parazit balık mukozası içinde gezerek ışık kaynağını kullanır ve mukozadan beslenir. Erişkin hale gelen parazit konak balığı terk ederek dekor ve tabana düşerek kist oluşturur. Kistin dış korumasını jelatinimsi bir tabaka oluşturur. Akvaryumun sıçaklığına bağlı olarak kist açılır soğuk suda kist açılımı hızlanır. Açılan kistten yüzlerce parazit suya dağılır ve konak arama süreci işleyerek yaşam dögüsü sürer. Mukoza üzerindeki erişkin hale gelmesi yani büyümesi yüksek ısıda hızlanır. Bu yüzden tedavisinde şartlara bağlı olarak ısı artırımı ve tekrar düşürülmesinin ardından 48 saat sonra tekrar yükseltilmesi hastalığın tedavisine yeterli olabilir. Unutulmaması gereken parazit ile mücadele en iyi sonuç suda konak arayan yavru parazit halinde ikin alınacağıdır.



Klasik tedavi yöntemleri:

Platformumuzda bu tedavi yöntemlerinin şartları bulunduğundan kısaca geçilecektir. Genel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Malagit yeşili: Cholorid ve Oxalate halinde pazarlanır. Oxalate olarak pazarlananları balıklar için daha zehirli fakat parazitler ile mücadele için daha etkilidir. Önerilen doz 0.03 mg/litredir. Standart olarak 1.5 gr. malahit yeşili bir litre suda eritilir. Bu eriyikten 2ml/100 litre suya uygulanır. 2 ppm dozlu eriyikte balıklar 30 dakika banyo yapılır ise dış pazazit ve mantarlara karşı etkili mücadele yapılmış olur. Dış parazitler için akvaryumlara 100 litre su için 1 ml kullanılabilinir.

Flagyl: Dış parazit hastalıklarında (gram negatif anaerob, gram pozitif anaerob basiller), 50 lt suya 1 tablet kullanılır. Özellikle mantar ve parazitlere karşı etkilidir.

Bakır Tedavisi: Etkili bir tedavidir ancak doz ayarlaması çok önemlidir. Balıklarınların iç organlarında kalıcı hasarlar yarattığı bilinmektedir. Bitkili akvaryumlarda ve tuzlu mercan akvayumlarında kullanılamaz. Biyolojik sistemi tamamen ortadan kaldıracak etkiye sahiptir. Karantina akvaryumlarında veya bitki omurgasız olmayan akvaryumlarda kullanılabilir. Doz uygulaması Mavi kristaller şeklinde olan bakır sülfat (CuSo4-5H2O) 1 gramı 1 litre suda eritilir ve bu eriyikte balıklar yaptırılır. Bu uzun süreli banyolar için önerilir. Odiniume karşı 0.1-0.4 ppm ortamında devamlı banyo etkili olur.

UV Filtresi: Fayda sağladığı aşama ne yazık ki balık üzerine yerleşmeden yani konak arayan parazit evresinde ve parazitin kist hali açılıp suya dağılıp konak arama aşamasında aşamadır. UV filtresi yerleşik olan parazit ya da diğer zararlılara etki etmez. Ancak ısı artırımıyla birlikte hafif ilaç kullanımı evresinde tedaviye destek olavak bir ekipmandır. Bakır ile birlikte devrede tutulmamalı.

Tuz Tedavisi: 10 litreye bir yemek kaşığı eritilmiş kaya tuzlu suda balık 1 saat tutulur ise dış parazitlere karşı mücadele yapılmış olur. Akvaryumlarda temizlenmiş kaya tuzu kullanılır. İyotlu tuz akvaryum balıkları için zararlıdır.

Potasyum Permanganate: 1 gr/100 litre su oranı ile kullanılır. Bu yoğunlukta balıklar 10-30 dakika banyo yaptırılır. İlerlemiş mantar vakalarında bir tablet olabildiğince az suda eritilerek kulak pamuğu yardımıyla direkt mantar olan bölgeye uygulanır.

Metilen Mavisi: Özellikle mantar ve parazitlere karşı etkili olan bir kimyasal maddedir. Uzun süreli tedavide 5 litre suya 3 damla hesabı ile kullanılabilir.

Bactrim Forte: 1 tablet/100 Litre 3 gün boyunca uygulanır.Sonunda %50 su değiştirilir.

Formalin: 0.1 ml/litre oranındaki karışımda balıklar 1 saat banyo yaptırılır. Dış parazitler için akvaryumlara 100 litre su için 1 mL kullanılabilinir.

Not alıntıdır..!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir