Beyaz Benek Tedavisi


TunaEymenSVNDKÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 04/12/2022
İl: Gaziantep
Mesaj: 54
TunaEymenSVNDKÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2023 11:50
Hepsi benim suçum:( ısıtıcıyı bir türlü doğru dereceye ayarlayamadığım için sürekli ısısını değiştiriyor, bazen ısıtıcıyı (su sıcaklığı normale inene kadar) çekiyordum, büyük ihtimalle bu sebepten ötürü Siyah Ay Kuyruk Molim ve Red Dragon Lepistesim beyaz benek oldu Lepistes de bir sorun yok sadece kuyruğu fakat Moli çok kötü durumdaydı. Su ısısı 32 derece. Dün fark ettim ve başladım tedaviye. Diğer lepistesimi ise ayrı kovaya aldım, onda bir şey gözükmüyordu, hala da gözükmüyor şükür. Moli 1 günde gayet iyileşti fakat hala beyaz benekler vücudunda var. 2 gün daha tedavi uygulayacağım (veya iyileşene kadar). Tam akıntı olan yere 10 litreye 1 tatlı kaşığı olacak şekilde iyotsuz tuz atmam söyleniyordu yapayım mı?[EDIT]TunaEymenSVNDK,2023-01-30 11:51:53[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

S0nerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 141
S0nerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2023 01:11
Merhaba, öncelikle ısıtıcı yanlış çalışıyorsa yenisini alın mutlaka, fiş çekip takarak tekrardan hastalık bulmaları çok yüksek ihtimal.

Vatoz gibi balıklara ve bitkilere tuz zararlıdır, akvaryumunuzdaki tüm türlerin tuza toleransını araştırıp eklemenizi/eklememenizi tavsiye ederim.

32 derece de bazı türler için çok yüksek gelebilir, bazı türler sırf bu yüzden ölebilir, 30 derecede tutmanız daha sağlıklı olur bu süreçte.

Suyun sıcaklığıyla sürekli oynamamanızı, yapılacak 1 derecelik değişimin en az 2-3 saate yayılmasını, ve akvaryuma en az 24 saat dinlenmiş su eklerken, akvaryum suyunun sıcaklığıyla aynı olacak şekilde eklenmesini tavsiye ederim.

Forumda çok detaylı beyaz benek tedavi konuları var onlara göz atın mutlaka parazitin yaşam döngüsünü, neden suyun sıcaklığını yükselttiğimizi, tuzun, metilenin, malaşit yeşilinin, artılarını eksilerini okuyun, forumda sayfalarca bilgi bulunuyor aslında şu yazdıklarım hakkında bile.

Beyaz benek parazitinin yaşam döngüsü 2 günde bitmez, balığın üzerinde görmeseniz dahi beyaz benekler yere inmiş veya suda geziniyor halde olabilirler, bu sebeple genellikle önerilen tedavi süresi genellikle 5 gün-25 gün arası. İlaç firmaları 5 günde tedavi tamamlanır dese de hobiciler tecrübe ederek görmüştür ki 5 günün sonunda yeniden beyaz benek çıkma durumu olur.

Şahsi uygulamam, beyaz beneği bir balık üzerinde en son gördüğüm günün üzerine, 5 gün daha tedaviye, dip cekimine, su sıcaklığını yüksek(29-30) tutmaya vs devam ediyorum. Totalde 10 12 güne tekabül ediyor. Daha garantici olmak için 14 gün devam edin, ama 2 günde beyaz beneğin tamamen yok olacağını düşünmeyin.

Hatta 14 günde bile yok olmayıp pusuda bekliyor oluyor genellikle, su şartlarınız kötüleştiğinde veya balığın bağışıklığı bir sebeple düştüğünde(genellikle soğuk su ve yetersiz beslenme) tekrar baş gösterebilir.

Umarım kayıpsız atlatırsınız.

Teşekkür Edenler: [T]237452,TunaEymenSVNDK[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TunaEymenSVNDKÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 04/12/2022
İl: Gaziantep
Mesaj: 54
TunaEymenSVNDKÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2023 15:06
Teşekkür ederim, çok şükür bu şeyi atlattım ve bütün balıklarım sağlıklı durumda :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir