Beyaz Benek Hastalığı İlaç Tedavisi


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2008 17:03
Merhaba Sevgili Dostlar,
 
Foruma birkaç gün önce kılıç balığımın doğum anını sizlerle paylaşmak üzere üye oldum. Şimdi ise yakın zamanda edindiğim bir tecrubeyi sizlerle paylaşmak düşüncesiyle bu konuyu açıyorum.
 
Tankımda 12 orta yaşlı balığım var iken beyaz benek adı verilen hastalık balıklarıma sirayet etti. Hastalığı farketmem biraz geç oldu. Zira tankımın ışığı arızalanmış ve haftasonu tamir edilmeyi bekliyordu. Zaten aksilikler hep böyle zamanlarda olur. İş yoğunluğundan dolayı balıklarımı izlemek için fazlaca vaktimin olmadığı bu talihsiz zamanda balıklarımın (12 yetişkin, 30-35 civarı 15 günlük yavru) tamamının beyaz benek hastalığına yakalandığını farkettim. Derhal tankımın ısısını yükseltmek suretiyle tedaviye başladım. İlk bir iki gün yüksek ısı (29-30 derece) ve metilen mavisi ile tedavi etmeye çalıştım fakat 1 hafta içinde 7 balığımı kaybettim. Bu zaman zarfında bilinen tüm ilaçları araştırdım. (daha önceleri de bu hastalık başıma çok iş açmıştı fakat bir türlü kayıpsız atlatamıyordum). Böylesine çaresiz bir durumda iken eczacılık fakültesinde okuyan bir arkadaşıma danışıp tavsiyeler aldım. Nihayetinde TERBİN isimli ilaçta karar kıldık. (TERBİN bir su canlısı ilacı değil, insanlar için üretilmiş mayaların yol açtığı deri enfeksiyonlarında kullanılan bir tür antibakteriyel). 35 Litrelik tanka ilk etapta 1/2 adet hapı tanktan alınan 0,5 litre su içerisinde eriterek tanka ekledik. (Karışım tanka eklendiğinde neredeyse tankın tamamı beyaza bürünüyor). İlk 24 saat balıklarımı izlemeye koyuldum ve inanın gözle görülür bir hareketlilik oluştu. 2. gün 1/4 tablet, 3. gün 1/4 tablet, 4. gün yine 1/4 tablet şeklinde tedaviye devam ettik. Bu süreçte ilave olarak yalnızca 1 damla metilen mavisi uygulamasına devam edildi. Tabi sürecin seyri bu kadar basit değil. Bilindiği üzere beyaz benek hastalığının tedavisinde olmazsa olmaz dip çekimi ve sıcaklığı tanka özdeşleştirilmiş yeni su ilavesi ile uygulama devam etti. Sözün kısası 7-8 gün sonra bu illet hastalığı sağ kalan 5 yetişkin ve 10-12 yavru balığımdan temizledim.
 
Hastalığın tamamıyle nihayetlendiğine emin olduktan sonra komple tank temizliği ve su değişimi yaptım. (Tank temizliği yaparken kum ve taşları 100 derecede 10-15 dk kaynatmak yeni kurulan tanka hastalığın bulaşmaması için çok önemlidir). Böylelikle hiç denenmemiş bir ilaçla beyaz benek hastalığını bertaraf etmiş olduk.
 
Yukarıda yazdıklarım tamamıyle kendi tecrubemdir ve hiçbirşekilde tavsiye niteliği taşımamaktadır. Balıklar bilindiği üzere çok hassas canlılardır ve her ilaç her balığa iyi gelecek diye birişey sözkonusu değildir.
 
Tüm dostlara hastalıksız, sağlıklı günler dilerim...
 

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efendy06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1077
efendy06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2008 22:04
Makaleler, Tercümeler bölümünde beyaz benek hakkında yazdığım makale mevcut, tedavi için gereken herşey orada var.
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir