Bettaların Ana bölümleri:


BETTALARÇevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 23
BETTALARÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2009 21:23
Bettaların Ana bölümleri:
Bettaların Ana bölümleri:

1- Ağız
2- Gözler
3- Sakal
4- Yüzgeçler
5- Labirent
6- Çeşitli dâhili organlar

Ağız

Betta yavruluktan yetişkinliğe geçeceği süre içinde ağız yapısı gelişip, kendine göre kuvvetli bir biçim alır. Bettalarında genel olarak ağız yapıları yukarıya bakacak şekilde oluşmuştur. Bu durum onların su üstünde duran yiyecekler çok rahat yemesini sağlar. Kesinlikle bu durum dipte duran yiyecekleri yiyemez anlamına da gelmez. Her çeşit pozisyonda duran yiyecekleri rahatça yakalayıp yiyebilme özelliğine sahiptir. Farklı türdeki sert yemleri bile ayırt etmeden rahatlıkla ağzında parçalayabilmekte; zorlandığı durumlarda ise ağzından yemi tükürüp tekrar yemesi görülen durumlardan birisidir. Ağız bölümü gelişmiş olduğundan çeşitli balıkların derilerine ve kuyruklarına büyük ölçüde zarar vermektedir (Kendi boyuna yakın balıklar). Tek darbede de kuyrukları parçalama özelliğine de sahiptirler. Genelde tek darbede kuyruk parçalama durumu fizikçe gelişmiş Bettalarda sık görülen durumdur.

Gözler

Bettaların gözlerinde hafif bir çıkıntı olup, göz irisleri siyah renklidir. Mükemmel derecede görme yetenekleri vardır. Avlarını çok iyi gözlemleyip, derhal işe koyulabilmektedirler ya da sinsice hiçbir şey yapmadan bekleyip karşısındaki canlının bir anlık boşluğundan faydalanıp derhal saldırıya geçmektedirler. Bettalar kesinlikle göz kırpmazlar. Uykun pozisyonunda olsalar bile en ufak su hareketi ya da akvaryumda ki ufak bir salyangozun hareketini bile çok rahatlıkla görürler. Bettaların gerçek yaşam ortamlarında kendilerini izlediğimiz takdir de onların nasıl mükemmel bir göz yapısı olduğunu çok yakında görüp anlayabiliriz.


Sakal


Sakal, Bettaların solungaç kapaklarının altında bulunur. Her zaman iki adet olup sağa ve sola ayrılmış biçimdedir. Gözle çok rahatlıkla görülmektedir. Genel olarak yaşça tahminlerde sakal yöntemini kullananlarda vardır. Ancak bu durum kesin sonuçlar da vermemektedir. Doğal ortamda yaşayıp hiçbir hormonlu ilaç vs. yem yemeyen Betaların sakalları uzunsa yaşça büyük var sayımları kullanılabilir(Pek gerçekçi sonuçlarda vermeyebilir). Ancak ev veya ticari amaç için beslenen Bettalarda ise hormonlu ya da ilaçlı besinler kullanılıp çabuk geliştirildiği için sakallarında bazı durumlarda anormallik bir uzamada söz konusu olabilir. Ancak bazı Betta severleri bu durumlar yanılmakta olup, yaşça büyük bir Betta olduklarını sanmaktadırlar. Betta sakalları genellikle Bettaların renkleriyle uyumludur. Betta kırmızı ise genelde kırmızı sakal, lacivert renkli ise lacivert sakal bulunmaktadır. Bazı durumlarda da farklılıklar da gözlenebilir. Kırmızı Betta da mavi sakal ya da sarı Betta da kırmızı sakal da görülme olasılığı vardır. Bu tamamen Bettanın anne-baba genlerinin baskın karakterlerinin ortaya çıkması sonucu oluşmuştur. Gerçekten güzel görüntüler açısından herkesin sevgilisi haline de gelebilir. Erkeklerin kendisi başka balıklardan koruması ya da kavga etmesi durumunda sakallarını sağa sola sallayarak da rakibinin dikkatini dağıtmada kullanabilir. Ancak bazı cinslerde bettanın yaşı ne olursa olsun sakalları pek büyümemektedir. Sakal durumlarına da bakarak kesinlikle dişi veya erkek denilmemelidir.(Yanlış varsayımdır)
dişi Bettalarda ise sakallar genelde pek büyük olmaz. Ancak bazı doğumlardan sonra istisna durum olarak uzun sakallı Dişilerde olabilir.


Yüzgeçler

Yüzgeçler Bettalar için en mükemmel görünümleri oluşturur. Birçok kişi akvaryum vs. gibi konuları sevmese bile Bettaların çekici güzellikteki yüzgeçlerini görünce bir anda Betta hayranı olabilmektedir. Bettalarda yüzgeç gelişimi genelde 2 aylıktan sonra yani ortalama 8-9 hafta sonra belli görünümlere kavuşmaya başlar ve sonrasına devamlı gelişip büyümeye gider. 8-9 haftalıktan daha genç olan bettaların ise ufacık ekseriyetle mikroskobik yüzgeçleri vardır. Anal yüzgeçler gelişmeye başladıktan sonra sırta ait yüzgeçler gelişmeye başlar. Hastalık durumlarında yüzgeçlerde oluşan hastalıklar çok rahatlılıkla fark edilebilmektedir. Normal bir gelişimde olan Betta’nın ömrünün bitimine kadar yüzgeçleri gelişir ve büyür. Uygun ortam + uygun su koşulları vs. gibi durumlarda ise yetişkin insan elinde büyüklükte yüzgeçlerinin oluşmamasında bir neden de yoktur. Yüzgeçlerin farklı tarzlarının oluşumu ve kalıtsal genlerden sonucu Tülkuyruk, Yarım Ay, Delta Kuyruk gibi çeşitli cinsler de oluşmuştur.

Labirent

Bettaların su üzerindeki havayı teneffüs etmesi labirent adlı organlarıyla yapması mümkündür. Betta’nın, bir zar tarafından kapsayan kemiğe benzer tabakaların bir takımı var. Havayla temasa edilince, teneffüs başlar. Oksijen, labirentte toplardamara ait kana doğrudan geçer ve balığın içindeki eski hava dışarı verilir. Bettalar labirent sistemini kullanan en iyi balıklar arasındadırlar. Sığ akvaryumlarda ya da eskiyip değişmesi gereken sularda bu durumları çok rahat biçimde görebilirsiniz.

Çeşitli Dahili organlar

Bettanın en önemli olan organları bedenin ilk yarısında bulunmaktadır. Bunlar kalp, mide, karaciğer, dalak ve beyindir. Anal yüzgecin başlangıcına yakın olan kısım da, Betta 'nın makadıdır.

Yazdığım yazılarda kesinlik belirtmemekteyim. Yazdıklarım sadece kendi deneyimlerim sonucu ortaya çıkmaktadır.

Ali Çelik
murad2009-07-22 23:52:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir