Beta Balığı Aldım Ama Bakmayı Bilmiyorum


EylulbozkurtÇevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2025
İl: Edirne
Mesaj: 3
EylulbozkurtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2025 17:12
Hayatımda hiç balık beslemedim çok ani bir kararla bugün petshopa girdim ve bir balık aldım satıcı bana fanusda çok rahat besleyebileceğini söylemişti eve geldiğimde balığın suyunu değiştirdim çünkü suyu çok kirliydi dinlenmiş su falan da koymadım çeşme suyu koydum balığı bir 15 20 dakka sonra gözlemledim dipde duruyo hareket etmiyo sadece solungaçlarını hareket ettiriyordu internette araştırmaya başladım neden olur diye sıcaklık ve kolrdan olabileceğini gördüm bende oda sıcaklığındaki içme suyu ile yavaş yavaş bir bardak fanusdaki sudan alıp o su yerine içme suyu koydum bunu 4 kez tekrarladım ısı için 3 tane havluyu sıcak suya batırdım ve fanusun altına ve etrafına sardım fanustaki sıcaklığı etkileyecek şekilde 2 tane mum yaktım balık canlandı şu an hareket etmeye başladı ama biraz daha araştırma yaptım beta balıklarıyla ilgili sıcaklıktan dolayı akvaryumda yaşamasının gerektiğini söylüyorlardı ama benim küçük de olsa akvaryum alabilecek ısıtıcısını filtresini alabilecek bir durumum yok fanusa çok küçük sıcaklığı balığa göre tutabilecek ve balığı rahatsız etmeyecek şekilde bir filtre bulabilirmiyim balığı geri vermek isterdim ama aldığım yerde çok pis bir sudaydı iyi bakıldığını düşünmüyorum kendi imkanlarımla nasıl yapabilirim balıklardan anlayan biri yardımcı olabilir mi şu an idarelik böyle yaptım dahada canlanır şöyle yap şöyle ısıt derseniz çok yardımcı olursunuz

Beğenenler: [T]125030,GhostKoi[/T][T]259737,fishhyy[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AmatorBetaciÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2025
İl: Gaziantep
Mesaj: 252
AmatorBetaciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2025 18:26
[QUOTE=Eylulbozkurt]Hayatımda hiç balık beslemedim çok ani bir kararla bugün petshopa girdim ve bir balık aldım satıcı bana fanusda çok rahat besleyebileceğini söylemişti eve geldiğimde balığın suyunu değiştirdim çünkü suyu çok kirliydi dinlenmiş su falan da koymadım çeşme suyu koydum balığı bir 15 20 dakka sonra gözlemledim dipde duruyo hareket etmiyo sadece solungaçlarını hareket ettiriyordu internette araştırmaya başladım neden olur diye sıcaklık ve kolrdan olabileceğini gördüm bende oda sıcaklığındaki içme suyu ile yavaş yavaş bir bardak fanusdaki sudan alıp o su yerine içme suyu koydum bunu 4 kez tekrarladım ısı için 3 tane havluyu sıcak suya batırdım ve fanusun altına ve etrafına sardım fanustaki sıcaklığı etkileyecek şekilde 2 tane mum yaktım balık canlandı şu an hareket etmeye başladı ama biraz daha araştırma yaptım beta balıklarıyla ilgili sıcaklıktan dolayı akvaryumda yaşamasının gerektiğini söylüyorlardı ama benim küçük de olsa akvaryum alabilecek ısıtıcısını filtresini alabilecek bir durumum yok fanusa çok küçük sıcaklığı balığa göre tutabilecek ve balığı rahatsız etmeyecek şekilde bir filtre bulabilirmiyim balığı geri vermek isterdim ama aldığım yerde çok pis bir sudaydı iyi bakıldığını düşünmüyorum kendi imkanlarımla nasıl yapabilirim balıklardan anlayan biri yardımcı olabilir mi şu an idarelik böyle yaptım dahada canlanır şöyle yap şöyle ısıt derseniz çok yardımcı olursunuz[/QUOTE]
Hocam akvaryum alacak durumunuz yoksa yapılabilecek en mantıklı şey balığı büyükçe bir saklama kabına almak, ısıtıcı içinse evin ısısı en azından stabil bir yere koyun

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EylulbozkurtÇevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2025
İl: Edirne
Mesaj: 3
EylulbozkurtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2025 19:01
Teşekkür ederim yanıt için Isıtıcı için yapabileceğim başka bir şey yok mu evin ortalam sıcaklığında bir yere koydum ama diğer beta balıkları gibi yinede hareketli değil sıcaklıkta ben yokken illaki değişir hayvanı öldürmek istemiyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AmatorBetaciÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2025
İl: Gaziantep
Mesaj: 252
AmatorBetaciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2025 19:16
Beta balıkları zaten çok hareketli balıklar değil ki zaten balıkda yeni aldığınız için streslidir. Isıtıcı için yapabileceğiniz pek birşey yok. Şuanlık yapabileceğiniz en iyi şey balığın bulunduğu kabın şartları iyileştirmek (tanen eklemek, su üstü bitkisi bulundurmak, bettalar yaprakların üzerine yatmayı seviyorlar o yüzden anubias almanızı öneririm)
Size son tavsiyem elinizden geldiğince en az 15-20 litre ısıtıcılı bitkili bir blackwater akvaryum yapmanız olacaktır

Beğenenler: [T]259583,Eylulbozkurt[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EylulbozkurtÇevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2025
İl: Edirne
Mesaj: 3
EylulbozkurtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2025 20:16
Tamamdır teşekkür ederim yardımınız için

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SerkanjbÇevrim Dışı

Kayıt: 27/01/2020
İl: Bursa
Mesaj: 1169
SerkanjbÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2025 20:21
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/betta_baligi_ese_atma_detaylari_ile_k980490.asp[/URL]

Bunun Hakkında yazı yazmıştım zamanında gidip bakabilirsiniz faydası olacaktır size.

Beğenenler: [T]259583,Eylulbozkurt[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fishhyyÇevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2025
İl: Istanbul
Mesaj: 19
fishhyyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 5 Saat 42 Dakika önce
Merhaba. Anladığım kadarıyla çok düşük bir bütçeyle beta balığınızı sağlıklı ve mutlu şekilde yaşatmak istiyorsunuz. Önerilerim şunlar: Büyük boy un konulan şeffaf plastık saklama kaplarından temin edin. etiketinde yazar 10 12 litre veya daha büyükçe olabilir. ne kadar büyük kap o kadar sağlıklı su. ayrıca şuan mayıstayız sıcak bir odada bulundurarak eylüle kadar ısıtıcı parası biriktirmeye çalışın.yeni ısıtıcı şu anki ekonomi ile 600 700e gelecektir ama dolap uygulamasında da 2. el çok daha uygun fiyatlara bulabilirsiniz. ben 250 tlye sebo 100 w buldum. ama sizin kabınıza 30w ısıtıcı yeterli olacaktır. zemine silis kum koyabilirsiniz 1-2 parmak kalınlığında. balığınızın alan algısındaki stresini azaltır. filtre olaraksa ben olsam küçük 2 wattlık micro hava motorlarından alıp 1-2 metre hava hortumu alıp elimde şırınga ile küçük boy el yapımı pipo filtre yapıp takardım. zaten beta balıkları akıntı sevmez. çabuk yoruluverirler. 3 voltluk bir hava motoru dakikada 2-3 litre su döndürür. yetmez diyecek olan arkadaşlara ben tecrübe ettim 1 betaya yettiğini düşünüyorum. hele fil kulak falansa hayvana filtre debisi tam bir işkencedir. söylediğim sistemi yapabilirsiniz. youtubeda el yapımı pipo diye aratabilirsiniz. ayrıca kesinlikle en azından 1 öbek moss temin etmeye çalışın çünkü bu balıklar en iyi bitkili akvaryumda yaşar. ve moss gibi bitkilerin üstüne gidip kıvrılıp yatan balıklardır. anlatımımda aklınıza takılan birşey neyi nereden temin vesaire sorularınızı lütfen sormaktan çekinmeyin.
fiyat liste:
büyük boy saklama kabı 30lt dikdörtgen şeffaf 400 tl
micro hava pompası dc 3volt 0,3 l/dk sessiz mini pompa 160 tl
silis kum ince tane 5 kg 150 tl
el yapımı pipo + hava hortumu 40 tl
aydınlatma (küçük led lamba) 50-100 tl
dekor kaya ve kökler tencerede suda kaynatıp koyabilirsin 0 tl
su üstü bitkisi (su mercimeği, pistia) ,moss, anubias 70 tl

Akvaryum için öneri yaptım ama tecrübesiz olduğunuz için bakımı ile ilgili de bilgi vermek istiyorum.
1) Beta balığı?
beta balıkları tayland kökenli olup birikinti göletlerde ve pirinç tarlalarında yaşarlar. sahibini tanıyan karnı doyunca yem yemeyen balıklardır. akvaryum için 18-35 litre arası ideal boyuttur. sık bitki ve yaprakların araları en huzurlu hissettikleri ortamlardır. akıntıdan hoşlanmazlar. ancak hafif debili su sirkülasyonu şarttır. 24 derece en ideal sıcaklıktır. 20 derece altında sağlık sorunları ortaya çıkar.
2) beslenme
beta balıkları etçildir o yüzden tetra betta granules ve tetra betta larva sticks gibi protein oranı yüksek yemlerle beslenmelidir.miktar olarak balığın gözü kadar yem karnını doyuaracaktır. haftada 2 3 gün yem günü dinlenme günü yem günü olarak dağıtılarak beslenme sıklığı olusturulabilir. canlı yem olanağı varsa artemia kan kurdu meyve sineği verilebilir. 10 günün 4 günü aç 1 gün sebze(kuru spirulina veya 1 adet kabuğu soyulmuş haşlanmış bezelyeyi ezerek vermek) 5 günse protein yem verilebilir.
1 yem
2 aç
3 yem
4 yem
5 aç
6 yem
7 aç
8 yem
9 aç
10 bitkisel yem
gibi bir dağılım yapabilirsiniz.

3) akvaryum temizliği
akvaryum suyu içme suyu veya 3 gün ağzı açık kapta bekletilmiş musluk suyu+ betta bony gibi bir su ph dengeleyici kullanmalısınız.
cam temizliği temiz bir süngerle veya tatlı su salyangozu yardımıyla yapılır. (ışığa bağlı olarak yosun ve alg temizliği)
akvaryum kimyasallarla yıkanmaz.
akvaryum haftalık su değişikliği %20 (su seviyesinin 5te biri ) olacak şekilde dipten hortum yardımıyla çekilerek yapılır(youtubedan bakabilirsiniz)
akvaryuma eklenen su akvaryumla kesinlikle aynı sıcaklıkta olmalıdır, ani sıcaklık değişimleri ölümle sonuçlanabilir.
akvaryuma su eklerken balığa aquapark deneyimi yaşatılmadan nazikçe yapılmalıdır.
akvaryum temizliği balık çıkartılarak yapılmaz. köşe bucak deterjanlayarak sıfırdan doldurulmaz. bakteri dengesini bozar.
akvaryumdaki tortuları suyu dipten çekerek hem tortuları almış olursunuz hem de suyu almış olursunuz suyun yarısından fazlasını muhafaza etmelisiniz

4) oda arkadaşı
akvaryumda beta balıkları erkekler tek olarak, dişiler her 10-15 lt 1 dişi olacak şekilde bakılabilir. beta balıklarına karma akvaryum tavsiye edilmez. ancak bazen çöpçü, salyangoz gibi canlılarla bir arada yaşayabilir.
canlı doğuran, tetra gibi balıklarla yoğun stres yaşar, kuyrukları ve yüzgeçleri kemirilir, utangaçlaşır.

5) ortam
beta balıklarını çok karanlık veya çok parlak ortamlarda tutmamalısınız. bitki ve köklerle gölgeli alan oluşturmak en mantıklı seçeneklerdir.

şuanlık aklıma gelenler bunlar. aklınıza takılan her şeyi sorabilirsiniz. gelişmelerden bizi haberdar etmeyi unutmayın. [:3][EDIT]fishhyy,2025-05-16 10:58:40[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir