Beta Akvaryumum Ve Yapacaklarım Hakında


atmaca54Çevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2015
İl: Eskisehir
Mesaj: 14
atmaca54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2015 22:52
Merhaba arkadaşlar aranızda yeniyim şuanda yaklaşık 10 gündür bir betaya sahip çıkmaya çalışıyorum.
Balığımı almadan önce bir ön araştırma yaptım ve şuanda eğer becerebilirsem resimlerini yükleyeceğim akvaryumda bakıyorum.
Okuduğum kadarıyla betalar için filtre sisteminin çok şart olamaması ve yaz aylarında olduğumuz için ısıtıcıya da ihtiyaç olmadığını okudum. Bu hobiye yeni başlayanlar içinde bakımı oldukça ideal bir balık gibi gözüküyor.
Aldığımdan beri yani on gündür betalarla ilgili internetde bulabildiğim kadar bilgi okudum. Sorularım bu yönde olacak umarım sıkılmadan okur ve bilgisi olanlar gerekli cevapları verir.
1) Betamı almadan önce saklanabilecekleri karanlık bir mağara olması iyi olur deniyordu. Bende betamı alırken petshopdaki abimizden resimdeki mağarayı aldım. Bu plastik bir mağara. Ancak okuduğum bilgilere göre daha doğal taş veya ağaç kabuklarından olan bir yerin daha iyi olacağını öğrendim. Şimdi soruma gelelim. Akvaryumum gördüğünüz üzere çok kocaman değil bu akvaryuma göre bulabileceğim doğal bir taş mağara da zor gibi duruyor. Bu yüzden bende kendimce, okuduğum bölümünde getirmiş olduğu özgüvene sığınarak (mimarlık okuyorum ) kendim taşlardan bir mağara inşa etmeyi düşündüm. Bu taşları silikonla birbirine tutturarak güzel bir doğal mağara görünümü yakalamaya çalışacağım. Size sorum bu yapacağım mağarada herhangi bulduğum bir taş türünü kullansam sorun olur mu ?
2) İkinci sorum ise akvaryumda bitki olması betaları mutlu ediyormuş. Betamı sıcaktan korumak adına şuanda çok güneş almayan bir yerde tutuyorum ki betalarda loş ve karanlık ortamları severmiş zaten. Bu yönde de yaptığım bitki araştırmalarında bir çok kişi hem çok ışığa ihtiyaç duymadığı için hemde betalar seviyor diye java moss önermiş. Ben üstde yapmayı düşündüğüm mağarama bu javamossları eklemeyi planladım yani javaları bu mağaraya tutturucam. Ancak yine bu devrede aklımda şimşekler çaktı ve java moss bitkisini araştırırken kuru bitki köklerine bağlayıp çok hoş ağaç görünümü elde etmişler. Ancak bulunduğum yerde bu köklerden bulmam da zor gibi gözüküyor çünkü bir kaç akvaryumcu var onlarda da çok fazla şey bulunmuyor malesef. burdakı sorumda şu yanı aklımda çakan şimşekler :) bulacağım kuru ağaç dallarından yine aynı kafayla birbirine tuturarak ve ustune java moss bağlayarak bu ağaç görünümünü elde etsem acaba balık için sıkıntı yaratır mı ? çünkü tahminim üzerine her türlü ağaç dalını suya sokmamak gerekir diye düşünüyorum ama yaparsak bir sorun olur mu ?
Daha öncede dediğim gibi bu işte çok yeniyim belki sizlere söylediklerim komik gelebilir belki siz ne saçmalıyorsun sakın böyle bir şey yapma diyebileceğiniz şeyler yazmışımdır. Bunlar için şimdiden affınıza sığınıyorum. Belki bir yap da ona göre bakarız diyenleriniz de olabilir ama öğrencilik hali malum kendimce az maliyetle en iyi ortamı sağlamaya çalışıyorum. yardımlarınızı bekliyorum.[IMG]null[/IMG]
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/176633/1_beta%202.jpg[/IMG]
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/176633/4_beta.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2015 23:08
Öncelikle hayırlı olsun. Bir fanusla veya plastik kapla değil de, küçük de olsa doğru düzgün bir akvaryumla başladığınız için sizi tebrik ederim. Bettalar da diğer bütün canlılar gibi filtreye ihtiyaç duyarlar. Şelale filtre veya sünger filtre uygun olur tankınıza.

1. Taşları kullanabilirsiniz, ama daha kolay bir yolu var: Hindistan cevizi kabuğu. Hacim olarak suyunuzu düşürmez.

2. Bitki iyi olur, ama iyi bir ışıklandırma, gübre, co2...vb ihtiyaçları olacaktır. Bence bitki işini kısa bir süreliğine daha erteleyin. Balığınızla biraz vakit geçirip forumdan bilgi toplayarak yavaş adımlarla ilerlemenizi tavsiye ederim. Ağaç dallarını akvaryumda kullanamazsınız, çünkü kısa zamanda suyun içinde çürümeye başlarlar. Bu iş için özel kök ve dallar var akvaryumcularda satılan. Onları kullanabilirsiniz.

Beğenenler: [T]176633,atmaca54[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

atmaca54Çevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2015
İl: Eskisehir
Mesaj: 14
atmaca54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2015 23:15
[QUOTE=maviyeşil]Öncelikle hayırlı olsun. Bir fanusla veya plastik kapla değil de, küçük de olsa doğru düzgün bir akvaryumla başladığınız için sizi tebrik ederim. Bettalar da diğer bütün canlılar gibi filtreye ihtiyaç duyarlar. Şelale filtre veya sünger filtre uygun olur tankınıza.

1. Taşları kullanabilirsiniz, ama daha kolay bir yolu var: Hindistan cevizi kabuğu. Hacim olarak suyunuzu düşürmez.

2. Bitki iyi olur, ama iyi bir ışıklandırma, gübre, co2...vb ihtiyaçları olacaktır. Bence bitki işini kısa bir süreliğine daha erteleyin. Balığınızla biraz vakit geçirip forumdan bilgi toplayarak yavaş adımlarla ilerlemenizi tavsiye ederim. Ağaç dallarını akvaryumda kullanamazsınız, çünkü kısa zamanda suyun içinde çürümeye başlarlar. Bu iş için özel kök ve dallar var akvaryumcularda satılan. Onları kullanabilirsiniz. [/QUOTE]

Öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Planlarım şuan için değil zaten yaklaşık bir ay sonra yapmayı planlıyorum. Evet en kısa sürede bir pipo filtre almayı planlıyorum zaten. Sanırım dediğim ağaç işinden vaz geçmem lazım şuan için :) Ancak okuduğum kadarıyla java moss için çok fazla ışık ve gübrelemeye ihtiyaç duymadan akvaryumda kullanılabildiğiydi. Bu yüzden bu bitkiyi seçmeyi düşündüm. Dediğiniz gübreleme işlemleri bu bitki içinde gerekli midir ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2015 23:20
Bütün bitkiler hayatta kalmak, gelişmek ve çoğalmak için besine ihtiyaç duyar. Kimisi çok besine ihtiyaç duyar, kimisi daha az. Bu besinleri sıvı ve misket gübreler, ve taban katkıları ile sağlarız. Besinleri kullanabilmek için de ışığa ve co2'e ihtiyaç duyarlar. Hangi bitki olursa olsun besin olmadan uzun süre hayatta kalamaz. Kimisi bir haftada ölür, kimisi bir kaç ayda.

Beğenenler: [T]176633,atmaca54[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

atmaca54Çevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2015
İl: Eskisehir
Mesaj: 14
atmaca54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2015 23:22
[QUOTE=maviyeşil]Bütün bitkiler hayatta kalmak, gelişmek ve çoğalmak için besine ihtiyaç duyar. Kimisi çok besine ihtiyaç duyar, kimisi daha az. Bu besinleri sıvı ve misket gübreler, ve taban katkıları ile sağlarız. Besinleri kullanabilmek için de ışığa ve co2'e ihtiyaç duyarlar. Hangi bitki olursa olsun besin olmadan uzun süre hayatta kalamaz. Kimisi bir haftada ölür, kimisi bir kaç ayda.[/QUOTE]
değerli bilgileriniz için teşekkürler ben en iyisi araştırmalarımı biraz daha hızlandırıp ona göre hareket edeyim.

Beğenenler: [T]27027,maviyeşil[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HACI LOBOÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 270
HACI LOBOÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ağustos 2015 07:39
Selamlar öncelikle tek balık için bu kadar özverili olduğun için tebrik ederim. Önüne gelen ağaç dalını suya sokma ilerde sıkıntı çıkabilir forumda araştır. Petşopa sipariş verirsin getirir magrow yada yati kökü alırsın ister bitkiye sar ister saklanma alanı olarak kullanırsın en fazla 50 tl gibi bi fiyata bulabilirsin bunu mağara olarak da balığını kesmeyecek bir ürün kullan elindeki fıçı şekli tahminim kesecektir balığı. Ayrıca plastik testi güveç küpleri oluyor onlardan alabilirsin 10 tl gibi fiyata hatta yazdığımdan ucuza bulmalısın bunları 5 8 arası 15 35 arası gibi fiyatlara bulursun umarım. Bitki için güvenli bir ışık düzeneği kurman gerekecek onuda forumda araştırırsın bitkide de su mercimeği yüzeyi kaplar beta besleyenler çok memnun su marulu da aynı, eledoa, tilki kuyruğu moss türleri gibi basit bitkileri hem kolay bulursun hem maliyeti zorlamaz hem bakımı kolaydır Co2 gübre falan olmasa da olur akvaryum suyuna faydalıdır kafana göre biri yada ikisini seçersin betayıda bitki mutlu eder farkedersin bu değişimi.
Silikon mağara yapacam dersen silikon akvaryum silikonu olmalı unutma bunu suyu bozarsın yada direk zehirlersin betanı. O akvaryumundaki fıçı şeklini burdaki petşoplarda gördüydüm hiç kullanışlı değil çıkarmanı tevsiye ederim balığını yaralayacaktır gerçi beta dayanıklıdır ama ben olsam bir dakika riske girmem. Beta beslerken el kadar bi deniz salyangozu kabuğu kullanmıştım çizecek bir yanı yoktu ve salyangozun arkasına pislerdi yanlızca koca akvaryumda kedi köpek gibi. Her konuyu forumda araştıranı tavsiye edrim. Sağlıkla esen kalın

Beğenenler: [T]176633,atmaca54[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

atmaca54Çevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2015
İl: Eskisehir
Mesaj: 14
atmaca54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ağustos 2015 13:08
[QUOTE=HACI LOBO]Selamlar öncelikle tek balık için bu kadar özverili olduğun için tebrik ederim. Önüne gelen ağaç dalını suya sokma ilerde sıkıntı çıkabilir forumda araştır. Petşopa sipariş verirsin getirir magrow yada yati kökü alırsın ister bitkiye sar ister saklanma alanı olarak kullanırsın en fazla 50 tl gibi bi fiyata bulabilirsin bunu mağara olarak da balığını kesmeyecek bir ürün kullan elindeki fıçı şekli tahminim kesecektir balığı. Ayrıca plastik testi güveç küpleri oluyor onlardan alabilirsin 10 tl gibi fiyata hatta yazdığımdan ucuza bulmalısın bunları 5 8 arası 15 35 arası gibi fiyatlara bulursun umarım. Bitki için güvenli bir ışık düzeneği kurman gerekecek onuda forumda araştırırsın bitkide de su mercimeği yüzeyi kaplar beta besleyenler çok memnun su marulu da aynı, eledoa, tilki kuyruğu moss türleri gibi basit bitkileri hem kolay bulursun hem maliyeti zorlamaz hem bakımı kolaydır Co2 gübre falan olmasa da olur akvaryum suyuna faydalıdır kafana göre biri yada ikisini seçersin betayıda bitki mutlu eder farkedersin bu değişimi.
Silikon mağara yapacam dersen silikon akvaryum silikonu olmalı unutma bunu suyu bozarsın yada direk zehirlersin betanı. O akvaryumundaki fıçı şeklini burdaki petşoplarda gördüydüm hiç kullanışlı değil çıkarmanı tevsiye ederim balığını yaralayacaktır gerçi beta dayanıklıdır ama ben olsam bir dakika riske girmem. Beta beslerken el kadar bi deniz salyangozu kabuğu kullanmıştım çizecek bir yanı yoktu ve salyangozun arkasına pislerdi yanlızca koca akvaryumda kedi köpek gibi. Her konuyu forumda araştıranı tavsiye edrim. Sağlıkla esen kalın [/QUOTE]
Öncelikle güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Sanırım bahsettiğiniz kökü almam zor gibi daha filtrem bile yokken 50 tl gibi bir bütçeyi sadece bitki köküne ayıramam sanırım. Dediğiniz gibi bu saklanma alanı beni de çok rahatsız ettiği için böyle bir şey yapmaya karar verdim çünkü bu fıçı daha çok küçük boyutlardaki balıklar için daha ideal gibi duruyor. Ben şuan için kararımı az çok verdim gibi kendime küçük bir mağara inşaa edip( nedense bu akvaryuma hoş bir hava katacak gibime geliyor) ufak bitkilerle akvaryumumu süsleyip küçük bir pipo filtreyle bu olayı bitirmek istiyorum şimdilik. Bahsettiğiniz akvaryum silikonunu akvaryumculardan mı yoksa camcılardan mı alabilirim ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmet.nalÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2015
İl: Ankara
Mesaj: 38
ahmet.nalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ağustos 2015 19:26
Silikonun Antibakteriyel olanini kullanacaksiniz hirdavatcilardada bulabilirsiniz

Beğenenler: [T]176633,atmaca54[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

atmaca54Çevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2015
İl: Eskisehir
Mesaj: 14
atmaca54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ağustos 2015 21:05
[QUOTE=ahmet.nal]Silikonun Antibakteriyel olanini kullanacaksiniz hirdavatcilardada bulabilirsiniz[/QUOTE]
Tesekurler degerli bilgileriniz icin ..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir